Wethouder Amsterdam: ‘donder op met je touringcars’

Auteur: , 31 Reacties

Als het aan wethouder Eric Wiebes (VVD) ligt, zijn geparkeerde touringcars binnenkort verleden tijd in het stadscentrum van onze hoofdstad. En daar kan kan ik me wat bij voorstellen.

Als je SUV’s het liefst uit de binnenstad wilt weren, dan moet je ook consequent zijn, en de nog grotere en nog meer stinkende touringcars er ook uit mikken. Wat moet je ├╝berhaupt met zo’n groot ding midden in het drukke, smalle centrum, mensen kunnen heus wel een stukje lopen toch?

Maar: het is niet zo dat de dingen niet meer in de binnenstad mogen komen, ze mogen er alleen niet stilstaan. Met andere woorden: ze mogen toeristen ergens droppen, maar moeten dan vervolgens naar een plek buiten het centrum gaan, daar wachten, en pas terugkomen als iedereen weer klaar staat om ingeladen te worden.

Beetje krom, vind je niet? Waarom die dingen niet gewoon meteen het stadshart uit, en toeristen ofwel lopend, danwel per rondvaartboot, danwel per fiets (kan in Londen ook, dus waarom hier niet?), danwel per EV kennis laten maken met het centrum van de hoofdstad? Ook rijden er zat trams en (OV-) bussen. Amsterdam wil zich toch zo graag profileren als groene stad? Pak dan ook meteen door.

De taxibranche staat bij het slopen van het busvervoer in ieder geval handenwrijvend klaar om de toeristen voor een schappelijk prijsje (├á minimaal 50 euro per rit) uit de brand te helpen. Amsterdam is immers zo’n donders fijne taxistad.

Of zal het weren van touringcars de toeristische sector veel geld gaan kosten? Dit is iets dat Amsterdam niet echt kan gebruiken, nu de Wallen (grote trekpleister) steeds verder worden ingeperkt en eigenlijk alles wat leuk is wordt verboden. Uw mening? Liever een binnestad met zo min mogelijk gemotoriserd vervoer, of mogen ze blijven? (via Parool)31 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
Dan gaan de toeristen als de bus buiten de stad staat lekker met de fiets (oer-Hollands), en zijn ze een gevaar op de weg in A’dam. Mijn god, als ik in A’dam kom word ik echt gek van al die fietsende zondagsrijders die uit allemaal hoeken van de straat komen (die zelfs nog nooit eerder gefietst hebben, is dan extra gevaarlijk in zo’n drukke stad), ze zijn echt een gevaar op de weg. Ik kom btw uit R’dam.
@masterstig dat laatste zinnetje zegt al genoeg..
@pas430: Hoezo, waar woon jij dan?
Wat mij betreft mogen ze blijven. Veel van deze bussen droppen de toeristen die uit Europa met de bus naar Amsterdam komen. Het zijn misschien niet de rijkste toeristen, maar soit, ook toeristen en andere minderbedeelden moeten welkom blijven.

Misschien kunnen ze de plaatsen waar ze worden gedropt nog wel wat stroomlijnen. Ik zie de bussen ook vaak door het centrum kruipen.
@floryn: dat zal je nog tegenvallen. Er zijn een hoop Aziaten (China, Japan, India, Z-Korea) die een rondreis door Europa doen; allemaal per bus. Hier in Zwitserland worden ze voor de juwelier uitgeladen en dat vinden die juweliers niet erg. In NL kijken ze blommetjes en gaan ze molen kijken in de Zaanse Schans. In Amsterdam vinden ze de bloemenmarkt, madam toussaud (ik ga geeneen mijn best doen om die touristtrap goed te spellen), de grachten en bijvoorbeeld ook de Bijenkorf prachtig.
Het zijn ideale touristen: ze komen per 50 en geven geld uit. Omdat ze per 50 zijn, moeten ze een beetje haast maken bij het kopen.
Dus ja, touring cars in de stad: laat ze maar afzetten bij de Munt of op de Dam. Die diamond-jongens (Coster volgens mij) op het museum-plein wil ze ook wel hebben denk ik zo.
Gevaarlijk? Ach ja; stadsbus 15 achter je hebben terwijl je fiets is ook geen pretje.
Lekker krom. Zo’n touringcar stoot per inzittende een stuk minder uit dan de gemiddelde suv. liever 1 touringcar met 50 passagiers dan 50 suv’s met 1 inzittende.
Dat is helemaal niet krom. Toeristen hebben helemaal geen zin om dat hele eind te lopen. Bovendien kost het teveel tijd.
@mrbones: Als toerist doe je normaal niks anders dan van het ene naar het andere wandelen, dan kunnen die paar km er ook wel af.
& daarbij, als ge gedropt en opgepikt word valt er niks te wandelen, en is de verkeersoverlast minimaal.
Nouja, ik neem aan dat er weinig buschauffeurs vrijwillig het centrum van Amsterdam in rijden. Zet al die toeristen op een station af buiten het centrum… win-win: extra omzet voor het OV, en de buschauffeurs kennen een uurtje langer tukken omdat z’n passagiers de verkeerde trein hebben nemen.
Epicture!

Me Like A Bus.
Oplossing: Rondvaartbus, hebbon ze in Rotterdam al

http://www.youtube.com/watch?v=KcqetcBx9lM

(geluid uitzetten, er zit een heel dom muziekje bij!)
@betonstaal: Hey dit was erg leuk en denk er met veel plezier aan terug. Op mijn verjaardag nam mijn vriendin mij mee voor een ritje :D Echt een aanrader
@betonstaal:

In Amsterdam ook hebben ze het ook al. Instappen kan vanaf schiphol. ;)
@bempi: en uitstappen in de prinsengracht? ;-)
@Simpson:

lol. En met de taxi terug :D
Die touringcars gaan nog wel, maar die walgelijke blauw-witte bussen die in ijzeren gootjes rijden. Het lijkt wel vee wat erin zit.
Doen ze in Barcelona al lang.
Wij werden ook gedropt. De bus is dan ergens op een busparking buiten de stad gaan staan.
En wij moesten op een bepaald uur klaar staan om opgepikt te worden.

Zeer mooi systeem!
In Gent zie je dak ook, veel bussen blijven aan de Dampoort staan & vanaf daar gaan de touristen te voet/tram/bus/fiets.
@vale46: Parijs ook, elke bus die maar even stil staat zonder dat mensen in of uitstappen wordt meteen door de politie doorgestuurd en daar hebben ze er een hoop van.
@Search: Hier in Lucca ook.
@betonstaal: Yup: in Luzern en Zurich ook
@betonstaal: btw: Lucca is cool. Wat is daar te doen (om geld te verdienen)? Of studeer je?
Gewoon de bussen in de binnenstad laten, alleen dan op de hoofdwegen. De passagiers drop je gewoon langs de bestaande bushaltes.
SUV’s zijn baas.
@philipzuidijk: en net als mijn baas: dom
@betonstaal: lol :)
Al meer dan 15 jaar komen de bussen van Eurolines en Atlassib aan bij het Amstel treinstation.Meestal wordt men door familie/vrienden opgehaald en als toerist kunnen ze 1 station verder naar Centraal.De meesten hebben veel bagage bij zich en moet dat dan op de fiets of lopend ? Maar,met de tegenwoordige goedkope vliegcharters sterft het probleem vanzelf uit.Gok, dat A’dam liever 5 auto’s a E 6,- per uur laat parkeren, dan een busplek vrijhouden voor af en toe.
Wat een gezeur ,gewoon de grachten volgooien en asfalteren dan heb je plaats zat in A,dam.
niet echt milieuvriendelijk, elke bus nu 2 keer zoveel uitlaatgassen uitstoten in de stad
heen terug wordt volle bus heen, lege bus even weg, lege bus terug, volle bus weg?
dat je ruimte gebrek hebt ok , maar denk niet dat dit de oplossing is
Lijkt me een topidee! Vooral als een basisschool uit nunspeet bv een keer naar t Anne frank huis wil. Busje buiten t centrum en al die kleuters op de fiets of et OV.. Stadskaart erbij en zoek t maar uit! Kan toch niet ??!!!
Droppen en ophalen zou prima zijn, idd wel extra uitstoot maar elk voordeel heb…….
Zou het toerisme in Amsterdam niet veel meer te lijden hebben onder de eeuwigdurende verbouwingen van bijna alle musea tegelijk dan van het sluiten van de Wallen of het parkeren van touringcars buiten het stadshart?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).