Wintertijd: de grote vijand van je auto [diefstal]

Auteur: , 38 Reacties

De wintermaanden zijn in alle opzichten ronduit nadelig voor je Heilige Koe. Pekel, ijs, sneeuw, lege accu's, kapotte startmotoren, bevroren leidingen en beslagen/dichtgevroren autoruiten, om waar wat te noemen. Maar laten we vooral de ingeslagen ruiten niet vergeten!

Want, logisch, jatvolk is dol op donkere omstandigheden, waarin je ongezien je kraken kunt zetten terwijl de eigenaar lekker binnen voor de open haard zit. Die kou trotseren ze dan maar met een extra dikke bontkraag, een paar handschoenen en een bivakmuts of capouchon. Da’s meteen goed tegen de herkenning.

In de keiharde diefstal van personenwagens zelf zagen we vorig jaar in oktober een forse piek, maar deze cijfers zijn over het algemeen vrij gelijkmatig verdeeld over het gehele jaar (met een dip in april en mei).

Veel vaker nog wordt niet de auto zelf, maar de inboedel/onderdelen ervan gestolen, zoals velgen, airbags, katalysatoren, en wat dies meer zij. Hier vind je een top 10-lijstje van meestgejatte zaken.

We meldden het al eens eerder, destijds was de score zelfs 55% meer dan in de zomermaanden, maar vorig jaar noteerde autoruitenhersteltoko Carglass tussen oktober en maart 28% meer ingetikte zij- en achterruiten. Hiermee zijn niet alle inbraakmethoden afgedekt, maar het geeft toch een aardig representatief beeld.

Wat doe je er aan? Helemaal niks, behalve je auto binnen zetten dan. Tenzij je zo dom bent om dure spullen in het zicht te laten liggen, maar dan ben je ook in de zomermaanden het swaffeltje. Succes dus de komende maanden, en let even op aan het einde van de week, want het wordt weer lekker koud.

UPDATE: We hebben contact gehad met Carglass en men heeft voor ons de gemiddelde toename tot vier jaar terug kunnen berekenen (okt-mrt vs apr-sep).
2008/2009: gem. aantal auto-inbraken per dag 24% hoger in wintertijd dan in zomertijd
2009/2010: idem 34%
2010/2011: idem 28%
2011/2012: idem 28%

(Foto credit: autojunk.nl)38 reacties

En toch is het toch van de zotte dat je dom verklaard wordt als je dure spullen in het zicht laat liggen. Beetje omgekeerde wereld niet? In Japan kan je gerust je boeltje in de auto laten liggen, maar hier loopt zoveel kansloos volk rond dat je je spullen los of vast niet zeker bent.
@lemster: Afkeurenswaardig of niet: we leven wel in de echte wereld en niet in Fairy Land.

In Sexbierum zal je er nog mee weg komen, maar, zeg, in Amsterdam-Oost is het een ander verhaal.
@sir_smokalot: Daar zeg je ook wat, West is veel veiliger ;)
Maar goed ik zeg niet dat het niet zo is, ik zeg alleen dat het van de zotte is.

Overigens kan het op een of andere manier wel in Japan:
http://www.autoblog.nl/archive/2011/09/29/video-zo-gaat-een-waardetransport-in-japan
@sir_smokalot: En dat is nou precies het probleem! ‘We leven in de echte wereld’ misschien hoort de ‘echte wereld’ wel niet zo te zijn…
@sir_smokalot: Die ‘echte wereld’ van jou, is anders NIET door mij of de mijnen gecreëerd maar door decennialange socialistsiche ‘Mohammed kom maar binnen met je familie’ besturing van dit land.
Dankzij het weg-met-ons principe, zitten wij gewone hollanders nu opgescheept met deze gierend uit de klauw lopende misère. Lees en huiver: http://www.magyar-holland.com/index.php?option=com_content&view=article&id=124:eurabische-nachtmerrie-in-rotterdam-nederland-is-afgepakt-van-de-domme-hollanders&catid=3:nederland&Itemid=6
Dat is wel een heel eenzijdige kijk op het probleem, en eigenlijk ronduit xenofoob. Maar goed, je hebt natuurlijk het recht op je eigen mening.
Trouwens: er werd voor de jaren ’50 nooit iets gestolen in Nederland?
@sir_smokalot: Beetje wereld en geschiedenisvreemd zekers? Pak er voor de gein ff de criminaliteitscijfers/auto inbraakcijfers uit de jaren vijftig bij?
Linksmenschen/gutmenschen hebben al gouw de neiging om realisten die met harde cijfers aankomen, het stempeltje ‘xenofoob’, ‘racist’, of ‘nazi’ op te drukken. Da’s namelijk een stuk makkelijker dan de ongemakkelijke waarheid onder ogen te zien.
De immigratieramp en daar uit voortkomende crimminaliteitsgolven bagetaliseren en wegwuiven. zooo jaren negentig…
@lemans96: Hoeveel auto’s denk jij dat er rondreden per burger in de 50s?
@bozewolf: Hoeveel murken denk jij dat er, per auto, in de jaren vijftig waren?
@sir_smokalot: zeker wel, er is geen fiets overgbeleven tussen ’40-’45
Van de week hebben ze de tellerunit van mijn Polo GTI gejat! zit je wel ff gek te kijken!
* Gaat draadjes met high voltage aansluiten op carrosserie *
@Emile_Benz:
Ze voorspellen regen…
@StijnB: fuck…
@Emile_Benz: Uiteindelijk heb je dan een ingeslagen ruit en een celstraf, die kansarme jongere met een slechte jeugd werd natuurlijk door zijn situatie tot deze daad gedreven, volledig onschuldig.
Jij daarentegen probeert doelbewust je eigendom te beschermen, je snapt natuurlijk dat dat niet de bedoeling is he ;)
Bij een kameraad zijn laatst voor de 2e keer de airbags gejat uit zijn Corsa.
@jack_abarth: Oh nice. Wilde net zeggen dat ze toch vast niets uit m’n Corsa willen…
@Wesley:
Corsa = vrouwenauto ;)
@nitroman: Nitroman = kortzichtig ;)
@ardonjr: @nitroman heeft nitro nodig om überhaupt te kunnen presteren… Gebeurt vaker met kortzichtigen…
Gelukkig hebben ze tot nu toe niks gedaan bij mijn auto. Mijn mmi systeem zit er nog steeds in . Ben blij dat mijn auto in de garage staat.
dikke bontkraag, een paar handschoenen en een bivakmuts of capouchon = beschrijving gemiddelde Marokkaan in adam.
@drivingpleasure: dat is natuurlijk racistisch, deze vergelijking is puur toevallig :D
-edit: nutteloze bijdrage-
@drivingpleasure: ik heb ook een bontkraag aan me capuchon en handschoenen aan in de winter( welk niet in de budget liggen van een Marokkaan ) , dus ik ben een doorscheen graf Marokkaan die niet met ze poten van andermans spullen af kan blijven?? Snap je Statement wel maar zou er toch wat dieper op in gaan ipv kortzichtig antwoord.
@mightymike: Was ook niet racistisch bedoelt, nu ik het teruglees begrijp ik wel wat je bedoelt…Was meer zo van: hier in adam lopen ze er allemaal zo bij, daarmee bedoelde ik niet te zeggen dat ze allemaal dieven zijn eerder tegenovergestelde…
Laat ze maar komen, ik denk ook dat ze heel gauw weer weg zijn ;) Gewoon niks waardevols in je auto leggen, dan is er geen probleem.
En de auto jatten ben ik ook niet echt bang voor, ze kunnen er zo in, maar ten eerste krijgen ze hem niet gestart en ten tweede is dan heel de buurt wakker. Beste alarm zijn je uitlaten hehe!
@Jaapferrari: Tegenwoordig breken ze eerst in je huis in om de autosleutel te pakken, starten is dus niet zo moeilijk dan.. ;)
@crackdavid: Bedoelde het op een andere manier. Die van mij start niet door simpelweg het sleuteltje om te draaien ;) Je moet hem kennen
@Jaapferrari:

auto’s worden ook vaak zat op een aanhanger geladen, geen geluid of niks. Op een rustig plekje kijken ze wel verder
@timberleek: Daar wens ik ze dan nóg meer succes mee haha. Die van mij is 5,70m, weegt 2,5 ton en zonder stuurbekrachtiging. Daar zijn ze wel ekkes mee bezig denk ik zo!
Wat zit er eigenlijk bizar veel zooi in zo’n dashboard…
Las op internet dat xenon koplampen van de VAG merken ook populair zijn…
Er is een hele goede oplossing tegen dit soort dingen.

Laat niks in je auto liggen dat ze willen jatten.
En neem een oude alfa of lancia. Dan start hij ook niet (flauw ik weet het)
Volgens de regels zou je ook je dashboardkastje open moeten laten en de kofferbak vrij om in te zien. Oprotten, ik trek gewoon de hoes over de bagageruimte en het dashboardkastje blijft ook dicht. Blijf gewoon met je poten van mijn auto af.
Wel is mijn telefoonlader altijd zichtbaar, omdat ik geen zin heb om dat ding er elke keer in en uit te moeten halen voor een stel paupers. Uiteinde van de kabel leg ik op de passagiersstoel, om duidelijk te maken dat de telefoon er uit is.
Gewoon zit allemaal blijf toch van andermans spullen af stroom moest erop gezet kunnen worden paar duizend volt want het recht is hier om te lachen opgepakt een een uur later lopen ze weer vrij rond
Heeft Norge met zijn Hyundai geen last van.
Deze Avensis mist wel wat ja. Die airbags zijn nog best geliefd, en velgen trouwens ook.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).