Wonderbaarlijk: 3D printer maakt speelgoedautootjes

Auteur: , 43 Reacties

De geprinte (!) autootjes uit dit filmpje hebben openslaande deuren en rollende wieltjes. En als je dacht dat het speeltje van 4 centimeter al klein was, wacht maar tot je zijn kleine broertje van 1 centimeter ziet.

Wat vroeger alleen mogelijk was in sciencefiction verhalen is nu realiteit. We praten met onze mobieltjes en auto’s worden met een druk op de knop uitgeprint in drie dimensies. Oké, het werkt nog niet helemaal geweldig, maar we komen steeds dichter in de buurt.

Een 3D printer print digitale modellen laagje voor laagje uit, waardoor je na lang wachten een asbak of bekertje hebt opgebouwd. Of deze dan waterdicht zijn hangt van de printer en programmeur af, maar als je erg goed je best doet kun je allicht een klein autootje uitprinten.

Dat deze CAD programmeur met de Objet Eden 3D printer zulke gedetailleerde speeltjes uit kan printen is wonderbaarlijk. Zelfs het kleinste autootje van 1 centimeter heeft volledig functionele wieltjes en de carrosserie toont geen vervormingen. Helaas is de prijs van € 16.000 euro voor de printer genoeg om een echte auto van te kopen. Vinden wij toch een leuker speeltje. (via autoblog.com)

Met zo’n 3D printer kun je nog veel meer leuks maken. Wat dacht je van een bijpassend motorblok? Of misschien een raptor als bestuurder?43 reacties

Hè, die heb ik ook! Shit, waar heb ik dat ding toch gelaten?
@Jokkebrok: geloof dat ik er ook een heb maar kan hem niet meer vinden
@rsvbf1: Hé, ik heb er ook een. Maar ik kan hem niet vinden!

Kom op joh, verzin je eigen ding.
@Jokkebrok:
@rsvbf1:
@kuzydude:
@Vanquish:

Hebben jullie ‘m ook al??
@Jokkebrok: jij ook??!!!
De moeite om het dergelijk klein in de computer te zetten is het niet. 3d printen geeft zoveel productievrijheid dat produceren op deze manier vaak zelfs makkelijker is (lees: minder assemblage). Het feit dat de printer zo fijn kan werken is de grote waarde van dit bericht. Gangbare rapid prototyping machines werken nog met minimale wanddiktes van >1mm. Mooie techniek en over 5 jaar waarschijnlijk wel betaalbaar. Al zijn goedkopere machines, met minder nauwkeurigheid ook al te krijgen voor 500€.
@Larick: Makkelijker wel, maar of het goedkoper is hangt alles van de oplage af. Een 3D printer wordt een kostbare zaak als je veel wilt produceren. Het grootste voordeel van zo’n printer is dat je gesloten vormen kunt printen die met bijvoorbeeld spuitgieten nooit zou kunnen maken zonder meerdere delen op elkaar te hoeven plakken. Ik kan me voorstellen dat in de toekomst de toleranties ook nog veel kleiner worden. Ik zou wel eens willen spelen met zo’n printer!
@Vanquish: Ik zeg ook niet dat het goedkoper is, er wordt alleen meer mogelijk gemaakt. Rapid manufacturing is nog in een beginfase en begint langzaam te komen als ‘productiemethode’. Maar voorlopig alleen prijs/technisch haalbaar in kleine oplages. Gaat wel verandering in komen.
@Larick: Ik denk het ook. Als 3D printers sneller en goedkoper worden loont het als bedrijf om er meerdere naast elkaar te zetten. Dan kun je snel produceren. Bijkomend voordeel is dat je niet steeds in matrijzen hoeft te investeren.
@Vanquish: het gaat ook vooral om omsteltijden als je bijvoorbeeld 2 producten A en B maakt die omlaag gaan. je kunt heel makkelijk switchen tussen A en B binnen een zeer korte tijd. hierdoor heb je minder grote voorraden gereed product -> lagere opslagkosten etc.
@NLBUURMAN: Klopt. De mogelijkheden zijn aardig eindeloos, een veelbelovende techniek! :)
@Larick: gewoon schaalwerk, grootste barrière is de printer zelf inderdaad. Onze printers gaan tot 0.1mm tolerantie en 0.4mm tolerantie. Des te nauwkeuriger je printer hoe beter je dit kan maken uiteraard. Kost wel een duit. Vooral handig voor snelle impressies van je ontwerp, vandaar heet het ook Rapid Prototyping
16000? goe zot
the-budel-guy via iPhone app
Bij ons op de zaak hebben we sinds 2 weken ook een 3D printer op kantoor. Ik heb nog nooit zo veel lol met een printer gehad!! Maar zo iets als dit heb ik nog niet geprobeerd.
Hoe zou het proeven als je kaas uitprint ?
@kanon44: Bijna hetzelfde als voordat je het door de leidingen hebt gestouwd.
@kanon44: zoals de kaas bij MacDonalds…
Ik vraag me af of kaasboerin ook 3d kaas gaat produceren…
16000 valt me nog mee. Dat kan je ook wel aan een gewone printer uitgeven. Mijne kost 4000 en kan alleen maar saai 2D.
@jolig: had er twee gekocht, dan kon je nu 4d printe
dat geld hsal je er zo uit. gewoon goudstaven uitprinten en aan kampers of tokkies verkopen, die trappen er altijd wel in
@bempi: je kab ook gewoon geld kopieren
@rsvbf1: Of jezelf.
@bempi: Dat worden wel dure cartridges dan :P
@Thomasio:

ff kijken of the joker nog in stad is en mij wilt sponsoren ;)
wa voor inkt steekt erin dan?
Kan die 3d printer ook een 3d printer printen ( snap u het nog:p)
@lamborghini: Yo dawg, i heard you like printing…
http://i.qkme.me/36cbzi.jpg
@lamborghini: lol! Ja, zo planten ze zich voort en nemen de wereld over… ;)
Een vriend van me heeft een Spectre R45 3d model gemaakt en daarna 3d-geprint op ongeveer 1:50 schaal (zeg maar de schaal van iedere Hotwheels die in de Bart Smit liggen). Laatst is het model naar de verfshop gegaan, en is er een Matchbox-auto-onderstel passend ervoor gemaakt.
@theblackstig: O blackstig.. ik was vergeten te reply-en.
Veel plezier met het spectretje.
Gaat er binnenkort ook nieuws komen over de robot op mars omdat ie vier wielen heeft?
the-budel-guy via iPhone app
@okartal: stuur je tip door naar autoblog per Email. :P
F*ck sportauto’s ik wil zo’n printer!
Nieuw redactielid btw?
Een 3D ontwerp maken via een printer of uit klei zoals nu gebeurd bij autofabrikanten,lijkt me nogal een verschil.In de medische wereld wordt het ook al gebruikt heb ik gehoord.Lever uitgeprint.Maar thuis zullen we het niet gaan gebruiken.Verkoopt IKEA geen kasten en banken meer.haha
4991 via Android app
@Alfarobert: lol, snel een nieuwe hart printen voor mijne buur die een hartstilstand heeft gehad
@Alfarobert: Dan kan je je kast downloaden van de site van IKEA en ze printen !!

Lijkt me toch een fantastische evolutie. Nieuwe GSM bestellen, komt in je mailbox aan, printer starten -> nieuwe gsm
Klein gedoe allemaal ,gelukkig voor mij is volgens de meeste (vrouwen)groter beter…
Die heb ik al jaren terug gezien, en zelfs in kleur.
er is zelf een Merk die zulke miniaturen verkoop (wel erg duur) in diverse schalen (grotes) en kleuren
”Wonderbaarlijk: 3D printer maakt speelgoedautootjes” Ja, dat kan zo’n printer.. Het is tenslotte een 3d printer..

Als ik nou een huisje teken met op de achtergrond een autootje, zou hier dan een artikel voor komen als ik hem inzend?

Ik heb veel interessantere dingen ingezonden dan dit.. En daar kwam niets van ;p

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).