Zeg, hoe zit het eigenlijk met die klassiekerbubbel?

Auteur: , 38 Reacties

Komt dat 911 G-model al een stukje dichterbij?

dino

Vanochtend vertelden we je over het aangrijpende verhaal van de ‘Porsche’ Typ 64 en diens veilingsperikelen. Het is zonder meer een opvallende gebeurtenis die ‘het wereldje’ flink bezighoudt. Maar wat misschien nog wel belangrijker is voor diegenen die geen zeventig zeventien miljoen of meer stuk kunnen slaan op een bouwpakketje met FIAT onderdelen, is de algemene staat van de klassiekermarkt. Komt de prijs van jouw droombolide (ook) eindelijk weer terug op aarde, of schieten de waardes alleen maar verder de lucht in? We prikken de bubbel eens voorzichtig aan met onze autoblog thermometer, aan de hand van wat anekdotaal bewijs.

De Typ 64 was immers niet de enige auto die aangeboden werd tijdens Pebble Beach dit jaar. Het is nu al enkele jaren de plek waar enorm veel geld verruild wordt voor ontiegelijk oud metaal. Het is immers augustus, de zon schijnt, je bent in Californië en al je rijke vrienden staan erbij te kijken. Ideale omstandigheden om de hoofdprijs te betalen voor een nieuw oud speeltje dus.

Doch ten opzichte van vorig jaar hadden de (voornamelijk) oude rijkaards er niet zoveel zin in dit jaar. Hagerty bericht dat de totale bruto opbrengst verdeeld over de zes locaties tot en met vrijdag 142,1 miljoen Dollar bedroeg, ten opzichte van 191 miljoen Dollar vorig jaar. Een verschil van zo’n 50 miljoen Dollar dus, oftewel circa 25 procent. Minder auto’s vonden een nieuw baasje: in vergelijking met een jaar eerder werden er dertig auto’s extra niet verkocht. Het aanbod was zestien auto’s groter dan vorig jaar, maar kopers en verkopers waren het kennelijk minder met elkaar eens over de prijzen. Van de auto’s die wel verkocht werden, was de gemiddelde verkoopprijs 75.000 Dollar lager dan vorig jaar. Volgens Bloomberg noemden insiders bij RM Sotheby’s de markt als ‘een bloedbad’.

Kortom, als je nog even wacht, dan komt die FIAT Dino vast weer binnen bereik. Of misschien is dit slechts een klein dipje op weg naar nieuwe all time highs. De tijd zal het leren, maar in de tussentijd zijn wij benieuwd naar jouw gefundeerde mening.38 reacties

Als de auto’s maar uniek genoeg zijn, dan is de waarde een stabiele factor gezien de hoeveelheid geldcreatie overal ter wereld. Voor Lambo’s van vorig jaar wordt het wat lastiger, niet uniek genoeg.
@rulefollower: ik denk dat juist die unieke auto’s voor de fluctuaties zorgen. De prijs van deze exemplaren berust op weinig anders dan emotie. Juist bij wat meer ‘gangbare’ klassiekers als 911jes en Dino’s bepalen vraag en aanbod de prijs.
@Dizono: maar ook bij de wat meer gangbare auto’s zijn het vaak “beleggers” die voor de vraag zorgen. Als de markt voor super exclusieve auto’s in elkaar zakt dan is de kans groot dat de exclusieve auto’s volgen, dan de dure auto’s en dan het wat minder bijzondere spul. Net zoals ook bij de weg omhoog gebeurd.

Op dit moment word alles waarvan men denkt dat het geld waard is opgekocht en probeert men het een paar jaar later voor het dubbele weg te doen. Ik vermoed zelf dat zodra de markt van het extreem dure spul inzakt, deze trend af gaan nemen.
@rulefollower: Idd. een merk met een historiek, een beperkte oplage, een uniek of met een vernieuwende techniek zal het steeds goed doen of minder onderhevig zijn aan marktschommelingen / correcties. De echte top zal steeds waardevol blijven. Doch de sky is not de limit voor alle modellen van een merk. Als willekeurig voorbeeld neem ik nu even Porsche, daar zijn bepaalde reeksen wel wat doorgeslaan … de RS reeksen van laatste decennia in vorige eeuw zijn wel wat aan de bovenkant geprijsd. Ook zijn er de laatste 10 jaren rendemenden gehaald die ver de inflatie of indexcijfers overschreden. De markt bestond niet enkel meer uit gepassioneerden maar meer en meer uit beleggers die speculeerden. De correctie is reeds meer dan 2 jaar bezig. De gemiddelde verkooptijd loopt al sinds 3 jaar op.
@rulefollower: ik denk dat de echte klassiekers wel ergens gaan moeten stagneren qua prijs, ook gezien dat deze wagens +80% gekocht worden door rijke mensen van 60+, en deze mensen hebben al vele wagens gekocht en terug verkocht deze wachten nu echt nog op een wagen die ze nog niet gereden hebben en die zijn er niet veel meer.
De “classic cars” zoals de poster auto’s van de jaren 80-90 hebben zeker hun einde nog niet bereikt. Bij deze categorie verwacht ik wel nog steeds stijgingen. Dit omdat hier de echte liefhebbers en jongensdromen tussen zitten van rijke mensen tot 55. En deze zijn nog steeds aan het genieten ook nieuwe spul wat er is. Kortom ik verwacht een generatie wissel van wagens en mensen
Ik vind het leuk als mijn klassieker iedere 3 jaar weer in waarde is gestegen . Je moet er wel veel aan blijven doen en in investeren anders gaat de prijs niet mee om hoog . De taxateurs willen zien dat je er geld aan uitgeeft . Nadeel is wel dat de verzekerings premie , onderdelen en reparatie kosten fors mee stijgen. Dit maakt het soms echt niet leuk om een klassieker te onderhouden ( vraag maar eens bij Porsche wat een cilinderbout kost van een g model 911) .Ook het boevengilde weet erg goed wat de markt doet en zorgt ervoor dat je klassieke Porsche of BMW nergens meer kan staan zonder een kudde beveiligers ernaast .
@woertquattro: Ikzelf ben ook liefhebber, maar mijn insteek is dat ik een oldtimer koop voor de fun en niet de gedachte van meerwaarde nastreef. Natuurlijk is meerwaarde leuk maar laat dit niet de hoofdzaak zijn om aan te schaffen.
Ik heb de Mecum veiling op tv gevolgd. Viel me op dat er weinig verkocht werd en wat wel verkocht werd voor veel minder wegging dan vorig jaar. De classic musclecar markt lijkt wat in te zakken. Factory dragsters en dat soort spul deed het wel goed. Maar dat zijn bijna altijd zeldzame auto’s (Plymouth Barracuda’s met HEMI motoren die pas 2/3j later in productie auto’s kwamen bijv.) met een uitgebreide race historie. Veel reserves werden niet gehaald en soms al vrij snel gedropt om toch maar te verkopen. Kwam wel veel spectaculair spul langs overigens. Shelby Mustangs, Hemi Cuda’s enz. Leuk om te kijken. Dana Mecum verkocht wat uit z’n prive collectie. Daar zat ook echt dik spul tussen!
@e34m5touring: daar zeg je het ook: “veel reserves werden niet gehaald.”

Dat is dus de markt-imperfectie bij veilingen: mensen verwachten te veel. Dat blijkt dan niet realistisch waarmee deels onderbewust de stemming voor de veiling verder beinvloed wordt.
Ik begrijp sowieso die prijzen van klassieke auto’s niet, waarom mensen zoveel geld betalen voor zoiets ontgaat me volledig. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het an sich hele gave auto’s, maar 20 miljoen voor een McLaren F1?? 😳 Dan ben je toch best de weg wel een beetje kwijt toch? 🤔
@stationcar: misschien komt het door dat banken nog maar amper rente geven.

Het is een investering op zoek naar rendement.
@kvgorp: ik las inderdaad dat een Deense bank negatieve rente rekent over hypotheek leningen. Krijg je geld bij als je een huis koopt!
@pomoek: dat ziet minister Hoekstra ook wel zitten, zo levert de hypotheekrenteaftrek de staat zelfs geld op!
@pomoek: in Denemarken werkt het systeem iets anders dan hier.
@appeltaartislekker: dat neem ik onmiddellijk van je aan!
@stationcar: Heel simpel: als die 20 miljoen twee jaar later 23 miljoen wordt, tik je dat gewoon af. Geld maakt gwld…
@svenska_aeroplan_ab: Het lijkt mij dat wanneer je 20 miljoen hebt liggen voor een auto, sneller en met meer zekerheid geld kunt verdienen, dan het te investeren in een auto.
15% in twee jaar tijd is namelijk niet bijster veel, en dan gaan de onkosten er nog vanaf…
Dit artikel is wel een wat mager antwoord op de interessante vraag uit de titel.
De vraag uit de leader blijft zelfs niet alleen onbeantwoord, maar zelfs geheel onbehandeld.

Hoe heet dat ook alweer, als je vanwege de titel klikt op een artikel wat de belofte niet waar maakt?
@jelmer: was er niet zo’n Duitse prijsindex die als thermometer dient? Jaapie, doe eens n beetje je best!
@ouwedibbes83: heb ik al gedaan. Ik heb er mijn master thesis over geschreven 7 jaar geleden. De conclusie check je in bovenstaande reactie.
@jaapiyo: Kan ik je thesis ergens lezen? Ben nu wel heel erg benieuwd!
@vonklausenburg: ik heb een paar dagen vrij, zal ‘m naar je mailen als ik tijd heb. Niet mijn ekte naam aan @stfu doorspelen aub want dan gaat ‘ie zich achter een boompje verstoppen en me aanrijden. Hij heeft immers een Tesla dus ik hoor ‘m nooit aankomen…
@jaapiyo: e-mail in m’n account is incorrect trouwens. [email protected] kan je ‘m sturen! Geniet van je vrije dagen!
@jaapiyo: En uiteraard duizend maal dank!
Heeft het ook niet te maken met leeftijdsgroep..?

Ik kom zelf uit de 80’s (1980). De auto’s die ik begeerlijk vond als jong ventje b.v. De Ferrari F40/Testarossa Lambo Countach/Diablo, maar ook de BMW E30 M3, Mercedes EVO, Porsche 911 Turbo (g model) etc etc waren toen mijn “droom/poster auto’s”

Ook de hot hatch uit die tijd bijvoorbeeld de VW Corrado, Escort Cosworth en Lancia EVO waren top.

Eenmaal in de ‘90-‘00 waren die modellen weinig tot niets waard, maar bijvoorbeeld gewoon een oude “afgetrapte BMW M3” of bij een Testarossa een pooier bak met een te dure 12 cilinder motor. maar nu beginnen de huidige 30-40 jarige (zoals ik 38jaar) die een beetje geld over hebben, drang te krijgen naar de nostalgie van toen. Een Testarossa kon je in guldentijd kopen voor minder dan 50.000 gulden, in 2010 lagen de prijzen nog net onder de 50k euro’s, en kon je nog kiezen ook…

De Testarossa is nu 100k waard, de Countach 150-250k, de F40 1 miljoen. BMW M3’s een goeie minimaal 50k etc etc, terwijl andere klassiekers van de jaren 60-50 minder waard worden (minder interesse) op een aantal super exoten na natuurlijk…

Voor mij is b.v. Een Jaguar E-type prachtig, maar zou vele malen liever een M3 E30 hebben voor dat geld om maar een voorbeeld te noemen…

Heb zelf ooit de kans gehad in 1998 (18 jarige jongen) een Ferrari 246 Dino te kopen voor toen 10.000 gulden (yup geen euro’s), in slechte staat dat wel. Een goede was toen 40-45000 gulden waard. Nu doen die Dino’s minimaal 250k euro’s wel te verstaan… Toen niet gedaan, om de simpele reden dat ik het geld er niet voor over had. Maar als ik toen een glazen bolletje had gehad, had ik wel beter geweten…. (over klassieker bubbel gesproken…)

Gelukkig heb ik diverse leuke exclusieve modellen in de tijd dat ze nog redelijk “betaalbaar” was gehad. Helaas voor sommige niet gehouden. Maar dat neemt niet weg dat als ik ooit de kans krijg (lees lotto win) ook mijn absolute droomauto de F40 zou kopen, ook al zou hij dan te overpriced zijn….
@vbarchetta: Nu ben je met 38 natuurlijk nog een fris hoentje maar er komt ook nog een generatie (of 2) achter je, en daar zitten natuurlijk ook al wat miljonairtjes tussen. Van die generaties is bekend dat ze helemaal niet zo van de auto’s zijn. Die zul je dan ook niet op dit soort veilingen zien.
Mensen die kind waren in de jaren 30, 40, 50, en dus een droomauto uit die tijd hebben, zijn aan het uitsterven, zo simpel is het. Nu zie je dat er mensen die kind waren in de jaren 90 per ongeluk miljonair zijn geworden, en die geven dan een vermogen uit aan hun favo jaren 90 bakkie, een mint condition mitsubishi 3000gt, toyota supra, nissan skyline, mazda rx7, honda nsx, en alle andere gran turismo 1 en 2 wagentjes. Die zijn nu in prijs aan het stijgen.
@grasvreter: dit lijkt mij idd een belangrijke factor.
Zoals al de bubbels is er een onderliggende waarde. De uitzonderlijke exemplaren die enkelingen in hun schatkist kunnen bewaren doen ‘Jan met de pet’ dromen met een massa hysterie als gevolg. Een klassieker heeft altijd geld gekost om rijdende te houden, dat is de onderliggende waarheid die de hype verkloot heeft. Men kan enkel uitkijken naar het einde van de hype zodat 20 year shitboxes weer waardeloos worden en liefhebbers ze kunnen opknappen. Een welvermogende die het opknappen uitbesteedt omdat hij het een strak plan vindt is, zal dan eindelijk over zijn.
Ik vraag me ook wel eens af wat onze fijne regeing hier voor invloed op gaat hebben. Ik heb het dan vooral over de “trend” om iedereen in een elektrische auto te krijgen. Straks mag je helemaal geen benzineauto meer rijden….zeker in de stad niet meer. (beetje doemdenken natuurlijk maar toch)
Ik vermoed dat ‘gewone’ klassiekers wel eens heel snel kunnen zakken in prijs. Echt unieke wagens blijven kunst, en kunnen altijd op liefhebberij rekenen. Maar het zal steeds moeilijker worden om je klassieke 911 legaal op de weg te laten rijden. Milieuwetgeving wordt steeds strenger, wetten voor verkeersveiligheid worden er ook niet soepeler op, en verzekeraars krijgen steeds weer te maken met nieuwe regelgeving en weten ook niet altijd hoe hier juist mee om te gaan. Als je niet meer op zondag ochtend een rondje kan toeren dan is de lol er snel af!
De economie hikt, dus ook de oldtimermarkt. Het aantal rijken groeit nog steeds in de wereld en zo lang het populair blijft om ‘iets ouds’ in je garage te hebben, zullen de prijzen stabiel blijven of stijgen. Ook zijn er veel (steeds meer) mensen met genoeg om hun jeugddroom te kopen, dus ook op lager niveau zullen de prijzen stevig blijven. Belangrijke factoren zijn: economische ontwikkelingen en (milieu-) wetgeving; immers als je nergens mag rijden met een oldtimer, gaat de lol er snel vanaf. Gelukkig worden de oldtimers meestal ontzien.
Ik kan weinig toevoegen aan de discussie over de exoten, maar op wat kleinere schaal: ik, nu 41, verkocht in 2003 mijn geheel originele (tot aan de wieldopjes, dubbelpijps uitlaatje, driespaaks stuurtje en gatenloze hoedenplank), daadwerkelijk roestvrije, low mileage (net 100.000km), origineel Nederlandse CRX 1.6 voor €2500 omdat ik een huis wilde kopen. Was net student-af (ja, ik heb een paar jaar extra ‘genoten’ ;-) ) en had weinig spaargeld dus de CRX moest wieberen.

Nu als veertiger met wat spaargeld wilde ik graag weer zo’n zelfde CRX, in dezelfde staat. Dan ben ik minimaal 5 tot bijna 8 keer zoveel kwijt als ik de mijne destijds voor verkocht 😬. Ik heb uiteindelijk maar een mooie sloep gekocht…
@happyhonda1977: Misschien kun je de overwaarde in je huis benutten ….
@frank2b: die zit al in de bitcoins *kuch*

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).