Zelfs een politiechef vindt verkeersboetes te hoog

Auteur: , 39 Reacties

Op wat gemor van de politievakbonden na bleef het in de politietop stil over de hoogte van verkeersboetes, en hoe agenten steeds meer moeite mee hebben met het uitdelen van dergelijke financiële aanslagen. De politiechef van West-Brabant/Zeeland doorbreekt de stilte en zegt: 'we zijn doorgeschoten met de hoogte van de boetes'.

Oké, dat lijstje met boetebedragen van laatst was een hoax. Toch wringt het soms bij agenten als ze de huidige boetetarieven moeten opleggen, want die zijn in veel gevallen niet mals. (Tenzij het alcomobilistjes betreft natuurlijk, kaalplukken is ons devies.)

Visser zegt daarover tegen Omroep Brabant:

“Ik merk dat onze collega’s echt aarzeling hebben en soms zelfs niet meer optreden, omdat ze vinden dat boetes van 200 tot 300 euro voor een verkeersovertreding veel te veel vinden. Agenten willen liever wat vaker schrijven voor kleinere boetes, dan in één keer dit soort klappen uitdelen”.

Politieagenten die geen boetes uitschrijven wegens gewetenswroeging? Ha, die zag je niet aankomen hè, Ivo Opstelten. Of de bezwaren ooit zullen doorklinken tot de beleidsmakers is natuurlijk nog maar de vraag.

FYI: We hebben de hoogste boetes van West-Europa.39 reacties

Huppakeee, dit vind ik nog niet eens zo een slecht bericht. Maar er gaat toch niks mee gedaan worden. Staatskas moet gespekt worden natuurlijk.

Hooguit de niet schrijvers eruit en nieuw bloed erin.
Het etentje van de burgemeesters moet toch ergens vergoed
mee worden!
Gefeliciteerd, hier hebben we niks aan, meneer zal zelf ook wel te hard gereden hebben privé
Politieagenten vind ik altijd reuze meevallen met boetes schrijven!
Die flits boa’s zijn in de meeste gevallen wel laffe honden en voor die “Melkert” stad/parkeerwachters heb ik helemaal geen goed woord over. Valt niet mee te praten en kicken erop om zoveel mogelijk lompe boete’s uit te schrijven.
@RudyV:

Amen to that!
@RudyV: Laatst een boete geprobeerd te voorkomen voor een beveiligingswagen van een beveiliger van het kantoorgebouw onder het paffen, had ik nooit aan moeten beginnen..
Zonder tolk niet te doen.
Toen de beveiliger naar buiten kwam deelde ik meneer mede dat ik hem zojuist een boete heb bespaard.
Die ‘bedankte’ mij vervolgens door te zeggen dat het hem toch geen reet interesseerde omdat die toch gedeclareerd worden bij de eigenaar van het kantoorpand.
Was een foutparkeerboete, overigens*.
@kaasboerin: Ik zou je er eentje uit hebben gedeeld als je het bij mijn auto zou hebben gedaan. Dat biertje had je namelijk dan verdiend.
@RudyV: Ik ben zelf in de 2,5 jaar dat ik auto rij het meest geteisterd door de parkeerwachters inderdaad :-/ Weten precies waar ze makkelijk kunnen scoren.
@fant: Meestal nog even voor 19.00 even schrijven als de meeste automobilisten denke van, die komen niet meer.. En wat het vaak ook nog is in de Randstad is dat je doodleuk tot 0.00 geld in de meter moet knikkeren..
@The360box: Blij dat ze hier meevallen. Keer verslapen, om 10:30 nog geen boete terwijl de tijd om 9:00 in ging. Laatste half uurtje hoef je je ook geen zorgen om te maken.
@RoT___: Het enige wat ik me nog afvraag is hoe het zit als je een dagje Amsterdam doet. Met een tarief van lokaal €4 als het niet meer is maal 17 is €68, een boete kost je €56? Kan je het er net zo goed op wagen en gewoon in de P.C. Hooft parkeren!
@The360box: €4? Voor een uurtje mag je er nog een eurootje bij gooien. Sinds ze van de wielklem afgestapt zijn valt het prima te overwegen. Hoop alleen niet voor je dat ze hem afslepen, dan ben je alsnog duurder uit en heb je zeer waarschijnlijk wat schade er bij.
@The360box:

Foutparkeren is hier in Tilburg €85,- maar of het er aan lag omdat ik op een busstrook geparkeerd had weet ik niet.
Notoire linksrijders moeten veel zwaarder gestraft worden.
@fordnut: Nee, ze moeten váker gestraft worden. De hoogte van de boete is volgens mij niet relevant, de ergernis van het aan de kant worden gezet juist wel.
FYI: misschien de hoogste van West-EU-Europa.
Zwitserland is zeker duurder en Noorwegen volgens mij ook.
Collega van me heeft 3000 euro (omgerekend uit CHF) voor dronken-rijden gehad in Zwi (1.2 promile) + 3 maanden rijontzegging + 8 sessies met een psycholoog.
Andere Collega heeft 82 op een 60 weg gereden (even het 60 bordje gemist): 700 Euro + 1 maand rij-ontzegging. (binnen bebouwde kom).
Zelf had ik 120 op een 100 snelweg (ook even bordje gemist); kwam ik goed weg ongeveer 150 euro, 1 km harder en ik was mooi de schwanz geweest.
@gregorius: Relatief gezien zijn we dan nog steeds de duurste omdat het salaris evenredig is met die boetes, je verdient er ook naar. Ken iemand die uit Noorwegen in Amsterdam komt studeren en krijgt een flink zakcentje(voor ons gezien dan ) mee van de Noorse overheid, met datzelfde geld kan je in Noorwegen bewijs van amper overleven.
Boetes zijn van prima hoogte. Onlangs een boete à €227 ontvangen voor rechts inhalen over een invoegstrook. Volledig terecht natuurlijk en met effect. Ik bespaar mij deze boete door het niet meer te doen, ook al geeft zo’n links-rijderdtdt mij enorm veel irritatie.
@ThomasBol: als je op een invoegstrook rijd waar nog blokken ipv lijnen liggen mag je ook gewoon rechts er langs hoor… Tenzij je natuurlijk al op de rijbaan reed, maar in dat geval haalde je iemand in die gewoon rechts reed niet links
@darkpluisje: je laatste punt was het geval. Je mag de blokken maar een keer kruisen, ik deed twee keer.
politie-chef moet gewoon zijn bek houden ..
ambtenaartjes hebben nix te vinden ..
@lincoln: grote jonge!
uiteindelijk rijden we toch allemaal elektrisch en bestuurt door een computer die alles voor je doet.. dus nog even volhouden!
Zolang de boetes nodig zijn, en zolang deze op grote schaal overtreden blijven worden zijn ze niet van het gewenste effect. Dus moet het bedrag hoger gemaakt worden tot dit effect gerealiseerd wordt.

Boetes zijn nou eenmaal zo hoog omdat het anders geen zin heeft. Het moet dusdanig afschrikken dat het gewoon niet gebeurd.
@epimetheus: Klassieke denkfout. Hoewel, de Nederlandse overheid lijkt er net zo over te denken.

Het enige wat helpt: pakkans vergroten. Zet maar drie keer zoveel agenten in, en verlaag de boetes tot een flat-fee van 10 of 20 Euro.

’t Kost wat, maar is veel effectiever.
Goed dat juist de politie zich hierover laat horen.
AB: zet de verkeersboetes eens naast criminele vergrijpen zoals diefstal uit winkel, van fiets, beroving en inbraak. Oh en heling. Dan begrijp je meneer agent een stuk beter.
@sjamp: Opzich kan ik daar nog wel inkomen maar het gaat met de manier waarop het gebracht wordt, “uit veiligheids-overwegingen”. Zeg dan eerlijk dat het is om de kas te spekken i.p.v. die kulsmoesjes.. en dan doodleuk elk jaar verhogen met 2,5%, maar je salaris -2,5%..
@sjamp: Precies, dat is het probleem. Een automobilist die een overtreding maakt is voor het OM een grotere crimineel dan iemand die iets uit een winkel of woning jat. Dat is de wereld op zijn kop.
Nou oom agent bij de euroborg in groningen schrijft maar alte graag. 85 euro + 7administratiekosten. fout parkeren. Stonden wel meer als 30 auto’s op een rij. Ga je ook even voetbal kijken. Later hoorde ik dat de politie dat bij elke wedstrijd doet. Dan ben je ook niet te beroerd om te schrijven! Ook slecht dat je bij een voetbal stadion niet kan parkeren.
@gerjan: Haha, je zit met je reet bovenop de parkeergarage :P
Onnodig claxoneren: €350,- BAM! Te ziek voor woorden lijkt mij..
@robbievw: Net zo duur als rood licht. Ach, als de veiligheid maar in orde is. Wie schrikt zich niet dood door een claxon, stapt op het gas, kan de rem niet vinden en rijdt een kind aan..

Pff. Goed dat de snorren dit ook vinden (een aantal dan)…
@robbievw: Ondanks dat het een belachelijk bedrag is mogen ze er wel vaker op bekeuren. Vooral dat ‘tot ziens’ getoeter, waar slaat dat op? Even claxonneren om je voorganger wakker te schudden bij het verkeerslicht moet wel kunnen.
5 mins invalideparkeerplek… 346 euro. Ik had zelfs nog 10 ct in de meter gedaan zodat te zien viel dat ik zo terug was….
@alassad: terrecht. Zolang je kan lope is die plek niet voor jou!
Opstelten trekt zich daar toch niks van aan. Die gaat de touwtjes nog strakker aantrekken nu hij de enige is die verantwoordelijk is voor de politie en ook bij machte is om opdrachten/bevelen te geven aan de politie…
Hoog tijd voor inkomensafhankelijke boetes, uiteraard met acceptabel minimumboete.
Kunnen de mensen met genoeg geld de staatskas spekken, want daarom zijn de boetes zo hoog.
*doet tomaat eten*

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).