Zou jij expres over een dier rijden? [video-experiment]

Auteur: , 73 Reacties

Roadkill. Vieze vlekken van dierresten op onze mooie asfaltlakens. En nog een stuk viezer voor instanties die belast zijn met de taak dergelijke dode dieren van de weg te scheppen. Maar hoe groot is de kans dat je als dier om het leven komt wanneer je rustig op de weg ligt? In de VS best groot, zo blijkt uit dit onderzoek.

Dit komische stukje verkeerswetenschap is uitgevoerd in Amerika, dus totaal niet relevant voor Nederland. De vrolijke eikel die het onderzoek heeft opgezet ging op pad met een spin, een schildpad en een slang. Allen fictief, en dus niet zielig qua aaaaaaww.

Van de duizend auto’s die passeerden liet 94% de rubberen dieren – die net iets buiten de doorgetrokken streep lagen – gewoon met rust. Iets wat elk persoon met een functionerend brein zou doen, denken we. Zes procent echter niet, en gaven een ruk aan het stuur om opzettelijk bandenafdrukken in de diertjes achter te laten. Er zit zelfs een knakker bij die eerst stopt, kijkt, en vervolgens alsnog zijn voorband het woord laat doen. Oh, en het meest gebruikte voertuig om roadkill mee te maken is de SUV. weinig verrassend.

Dat, en meer conclusies, in dit stukje huisvlijt dat resulteerde in een best wel komische video.

En nu even eerlijk. Wie van jullie heeft wel eens roadkill veroorzaakt? Voor de nodige duiding sturen we jullie nog even door naar deze column van Lotte.

UpdateDeze Enschedeëer had in ieder geval geen moeite met het gezin Eend.73 reacties

zielig dat er echt mensen zijn die expres zo’n beest aan rijden.. ik zeg: vast maken aan de weg die mensen
@chrisf599gtb: schildpad vind ik idd ook zielig om te doen..

maar een spin en een slang zou ik ook doodrijden..
@dennisr: Dit dus. Al zou ik er niet speciaal voor aan mn stuur draaien om ze dood te rijden, ontwijken zou ik een spin en slang ook niet. Schildpad zou ik proberen te ontwijken als het enigszins mogelijk is. Zelfde geldt voor konijntjes en dat soort beestjes die je hier in NL wel eens in je koplamp ziet.
@dennisr: waarom dan, dat zijn toch ook levende wezens
Bizar dat er überhaupt expres dieren overreden worden..

Had laatst bijna ook een road kill veroorzaakt, schoot een konijntje voor m’n auto langs. En zag een aangereden konijntje nog spartelend langs de N199 liggen… :(
@Jochempie: En jij laat dat spartelende konijntje dus mooi door spartelen?

echte dierenvriend hoor ik wel.. :P
@dennisr: moraalriddert
Ik ga niet met opzet een dier plat rijden, maar ga ook niet opzij. Levensgevaarlijk om plotseling van die gekke manoeuvres te maken.
Opzettelijk een beest omverrijden zou ik niet doen.
De enige beesten waar je iets aan hebt als je ze omver gereden hebt (reeën) zijn dan weer zo groot dat ze je auto serieus vernielen. Kan je ze beter met een geweer neerhalen, of nog beter gewoon kopen van een jager. Heb je niet dat hele gedoe van vergunningen en dergelijke moeten doorlopen.
Geniaal filmpje
Proberen te ontwijken natuurlijk. Als je dit niet doet mis je behoorlijk wat gevoel in je donder.
@jeffreym3: jaa een spin dood rijden komt heel wat emotie bij los..

ik zie de menigte al achter me aan komen..
@dennisr: jou dood rijden komt ook veel emotie bij los zeker
Actueel voor Nederland zijn konijnen,en aangezien die de dijken verrot graven mag je daar best op mikken .
Hier in Noorwegen doe ik mijn best om Elandjes en dat soort gevaartes te ontwijken daareentegen.
@norge: die wegen bijna net zoveel als een auto, dus daar kan ik me wel wat bij voorstellen.
@norge: Met een G65 heb je ook geen last meer van elanden hoor.
@mdemooistelettervanhetalfabet:
Die G niet nee maar jij krijgt die eland wel vol voor je plaat.
Lol als de spin niet aan de kant gaat dan maar plat rijden. :P Helaas staat bij mij de teller op 3 roadkills..
Tot nu toe: 12 konijnen, 3 hazen, 15 katten en 1 koe
@pet2r: Niet eens een wolharige neushoorn? Valt me van je tegen hoor.
@pet2r: cool ik ook zoiets
Heb wel s een duif op de bullbar van m’n oude pick up gehad en met een andere auto een konijn. Daar was helaas geen ontwijken meer bij want anders had ik op de kop in de sloot gelegen of een ander van de weg gedrukt, dus ja. Dan trekt bugs bunny aan t kortste eind.

Sorry konijntje. RIP.
@pax1004: Stond hier net een konijn met 1 oog en een lam pootje aan de deur, of ik even door kon geven dat het goed met hem gaat..

bij deze..
@dennisr: Bedankt, slaap ik na 3 jaar eindelijk weer beter.
@pax1004:
Dat met een duif heb ik ook eens gehad in de bocht van de A4 naar de A20.
Wat je dan achter je auto ziet is pas echt schrikken, als of je een kussen leeg geschud hebt.
Gelukkig niks gebeurd met de mensen die achter me reden maar geschrokken zullen ze vast zijn.
@jrk68: Ja, dan kijk je wel ff vreemd. Ben toen ook ff gestopt om m’n radiateur leeg te plukken. Z’n dons en verendekbed was iets te warm.
Goddank nog niks doodgereden behalve misschien een paar miljoen insecten. Vrees nog altijd voor de dag dat ik een keer een kat/konijn/egel oid voor de auto krijg. Enige nadeel aan autorijden.
@fant: ik zal je dr niet op afrekenen.. maar heb je die insecten expres dood gereden? :o
@dennisr: Nou, soms ga ik wel eens de andere weghelft op om een wesp te rammen ja. Je zet je leven op het spel, maar je maakt de wereld wel weer een stukje beter.
@fant: voor dat hoef je niet te vrezen, tot je een hert voor je krijgt die uit het niets de baan oversteekt!!!! verschrik je je dood
@KaCh1ng: van uit het niets?

vanuit de berm waarschijnlijk..
@dennisr: och lekker bijdehand haha
@KaCh1ng: Ja, dat geloof ik best. Het schijnt dat een blauwe vinvis voor je auto ook geen pretje is.
Gewoon die kerel die expres dat dier dood wou rijden, zelf vastgebonden op de weg leggen. Ik mik wel ff op het hoofd met mn banden…
tot nu niets, wel al heel veel ontweke( herte eekhoorns katte en veel van die nachtdieren) , een konijn heeft geluk gehad, zat net onder mijn bumper, hard geremd
FTFA: “het meest gebruikte voertuig om roadkill mee te maken is de SUV”

Dus SUV eigenaren toch asocialer?
@sacha:
Wist je dat nog niet?
Welkom in de wondere wereld.
@sacha: Tja jij kan het weten. Jij had een G-klasse. ;)
Heb wel eens een keer een kat aangereden die plotseling de weg over stak, maar om zoiets express te doen gaat mij ook weer te ver.
Overigens moet ik bekennen dat dat op een aparte manier ergens wel een kick gaf.
@bobos: Dat is geen kick, dat is adrenaline. Krijg je ook als je ergens behoorlijk van schrikt.
Ik reed een keer naar de boot naar Frankrijk in Engeland. Op weg naar de opstelplaats zaten zes meeuwen bij elkaar. Ik dacht, die gaan wel weg. Nee dus, minimaal een slachtoffer.

Ook heb ik eens met mijn Daf een duif onder mijn auto gehad. Hij kwam in mijn variomatic terecht en achter me zag ik – als in een tekenfilm – een fontein van veren onder de auto vandaan komen.

Verder heb ik een miljoenmiljard torren, vliegen en muggen vermoord, gewoon door te rijden.
@dafmaf: Volgens mij werkt evolutie niet (meer), de vliegen zouden de laatste 100 jaar toch wel geleerd moeten hebben dat ze niet binnen 4m boven een asfaltweg zouden moeten vliegen.
Wel is midden in de bocht met 80km een eend met een paar kleintjes ontweken. Dat was behoorlijk schriken. Zat toen behoorlijk recht op.
@sjaakk: En het was ook meer een schrik reactie dat ontwijken.
@sjaakk: Ik heb wel eens een moeder eend en kuikens ontweken op de N34 om in de achteruitkijkspiegel te constateren dat mijn achterligger dat niet kon. Daar voel je je toch wel een beetje beroerd van.
Heb in mijn jonge jaren eens een hondje proberen te ontwijken op mijn opgevoerde Puchje (80cc), dit mislukte… Hondje (type Cesar) kwam met zijn kopje tussen de spaken van mijn voorste stervelg (type Honda MB)…Hondje heeft het niet overleefd, Puch&ik hebben hebben 2 weken moet revalideren…
Helaas al meerdere roadkills mee moeten maken, maar heb er daarentegen ook al genoeg gered, waar mogelijk..

Het meest vervelende is nog een huisdier aanrijden, ik heb één keer gehad dat ik met ruim 140 door een bocht heenging op een dijk hier in de buurt en ik zie een beest zo in een keer de weg opschieten, als ik had uitgeweken lag ik met auto en al in de IJssel..

Wel nog gestopt om te kijken of het beest nog te vinden was, het was volgens mij namelijk een kat :( maar nergens meer kunnen vinden..
Dus er stopt er eentje, die ziet dat het fake is, en die rijdt er over? FOEI beul.
Ik wacht trouwens op een test met rubberen elanden.
@luxaeterna: Idd, en die dan midden op de weg te zetten. Eens kijken hoeveel mensen er dan NIET ontwijken. Niet ontwijken is echter wel heel iets anders dan opzettelijk aanrijden.
In een schrikreactie iets proberen te ontwijken is vaker nog gevaarlijker dan er vol op in te rijden.
Ik zou er niet expres overheen rijden maar ik zou er mijn eigen leven toch ook niet voor riskeren.0
Vraagje,

Waarom wordt de onderzoeker hier door AB uitgescholden als “eikel”?

Is dat omdat hij het gedrag van automobilisten “durft” te checken?
1 keer een roadkill veroorzaakt, maar dat was s avonds dat er opeens een paar ganzen vanuit het niets in mn lichtveld verschenen en 1 daarvan mn vooruit toucheerde. K schrok me kapot, leek in eerste instantie of t twee giant mosquitos waren.
zelf nog niks geraakt, 1 keer bijna een vogel op de voorruit, maar die ging net op tijd opzij.

Wel een keer als bijrijder gezeten in een klein vrachtwagentje (met zo’n bak die aan alle kanten uitsteekt) op de afsluitdijk, daar was een zwerm meeuwen die naar rechts vloog (van de weg af) en ineens toch weer terug ging. Dat waren er 2 vol op de voorruit en een nog onbekend aantal op de laadbak. Dat was echt niet te voorkomen.

Het wordt soms wel snel opgeruimd trouwens. Vorige week kwam ik met de motor ’s ochtends langs een doodgereden konijn (op de andere weghelft), die lag in het midden van de rijbaan (waar ik met de motor dus zou rijden). Dus ik had even onthouden dat ik op de terugweg daar moest opletten, maar die middag toen ik terug kwam was hij al weg
Heb wel eens een eekhoorn met het voorwiel ontweken en blijkbaar met het achterwiel tot een eekhoornpanneknoek gemaakt, daar wordt het toch een klote dag van. Dit is een leuk filmpje en ik heb diep respect voor de dame die met de pruimen de slang probeerde te redden.
Konijnen, een kat, musjes, een merel, en een keer bijna een ree aangereden (in de winter) vol op de rem op sneeuw was geen optie, en ook niet uitwijken, gas maar los gelaten en de ree liep verder
in australie, in het volle daglicht een kangoeroe net kunnen ontwijken.
in frankrijk een hond door de onderste grille heen, die er vervolgens levend weer uitgehaald kon worden.
en helaas (ik woon in de bossen) in enderland s’avonds een keer een hert op de kap gehad. koplamp, motorkap en voorruit kapot, naar later bleek a-stijl dus ook en dus auto total loss.

hert nooit gezien want rende heel hard bos in, hoop dat ie het overleefd heeft.
Altijd nog minder erg dan een hert door de grill van je 3 serie..
1 x een wild varken op de Veluwe.. Arme beestje leefde nog, althans zwaar gehavend.. Toen moesten we maar een aar keer met onze toenmalige ML nog een paar keer overeen omdat we geen mes
Of geweer hadden om hem uit z’n lijden te verlossen.. Voor de rest genoeg dieren gered. Oa schildpadden van de weg gehaald en weer in een meertje gestopt.
Ik zou altijd proberen te ontwijken/remmen, heb ESP/ABS op de auto en daar zijn dat soort systemen toch voor? Tevens met de auto nog nooit wat aangereden gelukkig. Met de motor wel een keer op low speed een eend geraakt maar beeste heeft het gelukkig overleeft!
een keer een hond, van mijn ex… waarschijnlijk wil niemand geloven dat het een ongeluk was.
Ik vind het het meest zielig voor het blaadje totaal onder gewaardeerd
Ik zou er niet over rijden, ik ben geen dierenbeul en bovendien kan het schade veroorzaken aan je auto
Waarom zouden mensen überhaupt een dier met opzet willen aanrijden? Dan moet je toch wel niet goed in je kop zijn.
sneu hoor. heb het nooit met zin gedaan natuurlijk. maar mijn eerste auto is afgeschreven door een hert. heb ook nog wel is en kat en een paar hazen geraakt.
the-budel-guy via iPhone app
Express nooit. Laatst reden we over de A50 en stak er net een groep kuikens over. Eerst kijken of het veilig was toen vol op de rem en via de vluchtstrook ontweken. De open insignia die ons aan het inhalen was kon geen kant op en reed ruim de helft over. Was geen prettig gezicht.
ik stop ALTIJD voor dieren!
Heb een keer een konijntje aangereden.

Half stuiptrekkend lag ‘ie op straat. Thuis in een doos gelegd. De volgende heb ik alle kasten aan de kant mogen schuiven om dat beest weer te kunnen vangen want hij was weer 100% opgeknapt:)
ik rij zovaak een konijn plat, de laatste met 170
@debruinmar: That’s what I call a Power Girl ;-)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).