Zwaarste boete handheld bellen in welk Europees land?

Auteur: , 102 Reacties

Inkoppertje...

Het viel een beetje te verwachten, in het land met de hoogste boetes zal ook de flip die je voor het hanteren van je lulijzer achter het stuur krijgt wel hoog scoren. En inderdaad, met de 220 euro (+ 6 euro administratiekosten) die je hiervoor mag overmaken laten we alles en iedereen achter ons, zo becijferde headset- en mobiele accesoiremaker Jabra.

Natuurlijk is zo’n onderzoekje goed voor de verkoop, maar de feiten liegen er niet om. De eerste gedachte die bij de redactie opkwam was: ‘en Noorwegen dan’? In dit ontzettend dure land mag je als buitenlander doorgaans je lijfrentepolis laten uitkeren of je eerstgeboren zoon verkopen als je een bekeuring krijgt, maar in het geval van handheld bellen valt de schade mee: ‘slechts’ 167 euro was ook het bedrag dat wij na wat verder zoekwerk konden vinden.

Jabra Drive Responsible Map

Aan de ene kant is een bedrag van 220 euro natuurlijk compleet van de ratten besnuffeld, maar aan de andere kant snap ik niet waarom mensen nog steeds te gierig zijn om een klein kitje in hun auto in te bouwen. Je weet hoe hard het gelag is als je wordt gepakt, dus neem dan ook dat risico niet. Een kitje is nog steeds goedkoper dan een boete. Bovendien is het net zo erg als 4 bier zuipen en gaan rijden. Zeggen ze.

Overigens komt het grootste gevaar in onze optiek van die figuren die menen even hun Facebook-status op de smartfoon te moeten checken, of zelfs te updaten. Als zij zichzelf heel weten te houden en ooit gepakt worden hierop, mogen ze van mij gerust een maand hun rijbewijs inleveren. Tijdelijke rij-ontzeggingen doen sowieso meer pijn dan boetes als je het mij vraagt..(via)

Oh, en wil je nog even lachen? Het is weliswaar niet Europa, maar weet je hoeveel je in Rusland mag aftikken voor deze overtreding? Hou je vast: 1,50 euro. Daar koop je hier nog geen kop koffie voor. Maar goed, de vraag is dan ook of je van het verkeer daar veel gelukkiger wordt..

UPDATE: In Duitsland ben je al het bokje als je een oproep wegdrukt. Tja, handheld is handheld..Aan de andere kant krijg je geen boete als je je haar even in de plooi zet.102 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
En het trieste is dat 100 op de A2 nog meer van die facebook checkende bestuurders uitlokt…
@BJ: Krijgen we zeker dagelijks op Facebook te lezen: “Ik rijd weer over de A2 en eindelijk eens tijd om mijn emails te beantwoorden, gaaaaaap”
@BJ: Dit doe ik al tijden op de A1, A4, A9 en A10. Lekker facebooken, Whatsappen en sms’en met m’n telefoon veilig en legaal in de houder. Even nu.nllen, en natuurlijk AutoBlog.nl bezoeken!

Maar enkel als er geen andere auto’s bij me in de buurt zijn.
@Jochempie: Zit jij te AB’en achter ’t stuur?? Dan skip ik de A1,A4,A9 en A10 voorlopig maar effe..
@Jochempie: AB zelf NU.nl-t niet hoor anders kwam dit erop te staan ;) -> http://www.nu.nl/economie/2862366/voortbestaan-spyker-cars-nog-altijd-onzeker.html
Niks nieuws tov dit bericht: http://www.autoblog.nl/spyker-verdient-aan-faillissement-saab
Persbericht ligt ook gewoon in onze mailbox trouwens :)
@sir_smokalot: Excuus, was geen verwijd alleen een aardige attentie :)
@VeniVidiVici: aan mezelf… goedemorgen, het is verwijT :oops:
@VeniVidiVici: No offense taken. Maar dat Spyker kwakkelt is niks nieuws geloof ik. De vraag is waar ze nu uberhaupt hun productiecapaciteit vandaan halen, want CPP is niet meer. Zeewolde maar weer?
@sir_smokalot: Ja, lijkt mij wel Spyker moet weer verder waar het ooit begonnen is. Gewoon waar het goed in is… Exclusieve sportscars bouwen!
Noorwegen staat toch al op het kaartje? Wat het in Zweden kost zou wel nog leuk zijn om te vermelden… ;)
@amazinglaurent: In Zweden schijnt het niet verboden te zijn. En het Noorwegen-verhaal was ivm feitencheck. We nemen liever niet alles kritekloos over, vandaar.
@sir_smokalot: Ik kom voor mijn werk regelmatig in Zweden en het is daar inderdaad legaal handheld bellen. De Zweden zijn erg van veiligeheid en uit onderzoek van het verkeersbureau is gebleken dat het niet zo onveilig is om handheld te bellen als handsfree vandaar dat ze geen noodzaak zien dit te verplichten.

Dat is nog eens goede besluitvorming!
@frisian: Niet = Net
@sir_smokalot: Ahzo, ok!
Maar wat is de boete van je make-up doen in al die landen?
Het grappige is dat als ik op de weg mensen met de telefoon in de hand zie bellen dat het 80% van de tijd hele dikke auto’s zijn waarvan je verwacht dat er standaard wel en carkit in zit. Audi’s, BMW’s, Mercedessen en zelfs Porsches zijn bij mij toch wel de meest gespotte auto’s waarin gebeld wordt met de telefoon in de hand.
@Aquios: Of dat zijn gewoon de enige auto’s waar jij naar kijkt..
@kaasboerin: ik niet hoor, zitten altijd dikke ouwe mannen in… Zelden een leuke vrouw! ;)
@Svenska_Aeroplan_AB:
En puistige petjes niet vergeten.
@jrk68: En ik.
@kaasboerin: En ik.
@Emile_Benz: Maar ik heb een boordtelefoon, dus dat telt niet.
@Aquios: Ja bellen kunnen ze allemaal wel, maar al die andere Iphone gadgets gaan niet draadloos. Daar moet je dan nog steeds je vingertjes op het scherm voor gebruiken.
@midasracer: lang leve siri op de iphone..
ik roep gewoon, siri bel kantoor, en voila, kantoor over de bluetooth carkit..
Na het bellen, siri, speel een dikke beat. en hopsa, playlist met dikke beats…
en dat allemaal in een 2e hands auto met standaard bluetooth stereo, navi etc..
dat mensen in een range rover of panamera zitten met een wit oortje in begrijp ik ook echt niet…
@wimbers: erg knap als Siri dan reageert, aangezien zij de Nederlandse taal niet machtig is :|
the-budel-guy via iPhone app
Je zou toch verwachten dat iedereen nu wel een car kit heeft. Bij onze auto’s stap je in start de motor en hij maakt meteen verbinding. Handiger kan je het niet hebben.
@the-budel-guy: Heb er nog steeds geen. Telefoon in handsfree modus op het been leggen werkt prima.
En dan hebben we het nog niet over ’t ‘gedoogbeleid’ in de andere landen..
En tuurlijk zullen er weer mensen zijn die zeggen dat het niet gevaarlijk is maar elke keer weer zie ik mensen bellen in de auto en rijden of te langzaam of ze slingeren of blijven links plakken. Maak die boete gewoon is een keer €450 ofzo aangezien gemiddeld inkomen € 1500 is en als je dan zo’n bedrag moet betalen dan zou je zeggen dat je het niet nog een keer doet toch?? Iets met die ezel en die steen
@mightymike: Helemaal mee eens! Al mag de boete van mij nog wel wat hoger want dan leren misschien ook die simultaan-bellen-en-sigarenrokende ballen in auto’s van ruim een ton die te gierig zijn om een paar tientjes uit te geven aan een Bluetooth-setje of te digibeet om hun telefoon(s) met de standaard Bluetooth-voorbereiding te synchroniseren en toch met 90km/h zonder richting aan te geven (want beide hqnden vol) tussen midden- en linkerbaan wisselen er heel, héél misschien ook iets van – àls ze gepakt worden…
Wordt het niet eens tijd dat ze ook wat gaan doen aan bellende/smsende fietsers? Of van die fietsers met hun mp3 op 100, dat is immers ook bloedlink.

Ik ben overigens geen tegenstander van niet bellen in de auto maar dat geld ook voor handsfree en de hoogte van de boete staat in geen enkele verhouding tot het delict.
@jrk68: + 100 voor je fietsersopmerking!
@jrk68: Goede! Hoe vaak ik al bijna een met de telefoon spelende puber op de motorkap heb gehad is bizar. Zal niet de eerste keer zijn dat de claxon het voorkomt.
@RoT___:
Dan heb jij een hele goede claxon als die boven hun Ipod uitkomt.
@jrk68: Zijn meer de SMS’ende lui die niet opletten. Met muziek op wordt het maar hopen dat ze je horen of zien.
@Norge denkt ook; ik peer ‘m uit dit kloteland met de duurste boetes.. Op naar de 2-na duurste.. ;D
@kaasboerin: Dal wel niet lang duren voor ze het hier weer omhoog gooien.
@kaasboerin: Ach waarom moet je altijd bereikbaar zijn? Gewoon dat mobieltje af en toe thuislaten. We doen net alsof we allemaal onmisbaar zijn.
@midasracer: Vind het ook verschrikkelijk, ik werk in een grote toren met verdiepingen met diverse bedrijven in hartje Amsterdam. Nu rook ik regelmatig buiten beneden en kom vaak een kerel van een ander bedrijf tegen die ook vaak paft. Die kerel zit letterlijk met z’n blik op z’n telefoonscherm geplakt. Onder ’t lopen, onder ’t paffen, zelfs als er een politieauto met kneppelsirenes 5 meter verderop langsraast weigert hij z’n blik van z’n telefoon af te werpen.. Op een gegeven moment begin ik me gewoon werkelijk te irriteren eraan. Hoe verslaafd en afhankelijk kan je zijn………….. Overigens zeg ik tegen vrijwel elke nieuwe meid als ’t aardig serieus begint te worden; telefoon uit als ik er ben. Opsodemieteren. :(
@kaasboerin: Ik kan me er op verjaardagsfeestjes ook aan irriteren. Daar zitten ze dan op het feestje van je kind met de koppen gebogen boven hun smartphones woordspelletjes te doen, te twitteren of zo. Gezellig hoor. Zout dan maar lekker op met je anti sociale gedrag.
@midasracer: Levensgevaarlijk, het wordt straks geprefereerd boven écht sociaal contact. Dan heb je de apen aan ’t dansen.
@kaasboerin: Precies. Waar eindigt het? Isaac Asimov heeft er in het verleden al SF boeken over geschreven. Dat zijn werelden waarin mensen nauwelijks meer persoonlijk contact hebben en liever met hun robots neuken. Tiswat.
@midasracer: Toppunt was een paar weken geleden op een terras, zaten ze gezellig met zijn vieren met de Crackberries te spelen. Eentje zat zelfs nog met zijn oortjes in. Ik vraag me serieus af wat je in godsnaam op het terras doet. Volgensmij zijn die dingen ontworpen om gezellig met mensen af te spreken voor persoonlijk contact?
@RoT___: Kroegen, bioscopen, restaurants(!), clubs, inderdaad verjaardagen.. Onder ’t rijden, fietsen, schijten, slape.. Oh nee, dat kan dan weer net niet.
@midasracer: Af en toe heerlijk om dat ding op stil te zetten, of gewoon te negeren. De rare blikken van anderen dan ook als je hem laat rammelen zijn ook prachtig.
@RoT___: Heb hem ten alle tijden op stil, af en toe kijk ik (meestal onder ’t paffen/pauze) of ik wat ontvangen heb en reageer ik daar effe op. Spelletjes op telefoons daar hou ik (godzijdank) niet van en social media is voor (…).
@kaasboerin: Berichten opsparen is nog handiger inderdaad. Niet elke keer kort dat ding in de hand maar in één keer alles beantwoorden. Spellen op een telefoon zijn alleen maar irritant, niet te doen op een klein scherm en de accu is binnen mum van tijd leeg.
Ja, je herkent de mongolen die zitten te bellen al vanaf een flinke afstand. Eenzaam rijden ze op de middenbaan, met moeite binnen de streepjes blijvend, veel te langzaam terwijl ze rechts én links tegelijk worden ingehaald en niet in de gaten hebben wat er om hun heen gebeurt. Of ze proberen met één hand de bocht om te sturen in de stad, met de andere hand schakelen, het hoofd scheef in een poging de telefoon vast te klemmen.

Maar 220 is een flink bedrag. Ik sprak op een schoolfeest van de kinderen een politieagent die er moeite mee had om de boete uit te schrijven omdat hij het bedrag erg hoog vond. Dus wat dat betreft betekent een verhoging van de boete niet dat er meer gehandhaaft wordt.

Overigens, en dat is door anderen al gezegd, het zijn opvallend vaak dikke dure autos waar in de bestuurder zit te bellen. Met geld heeft dat weinig te maken, dat is puur psychologie. Als je jezelf maar belangrijk genoeg vindt dan vind je dat je je wat meer kunt veroorloven, je bent immers succesvol en met belangrijke dingen bezig.
Wat is Duitsland toch een walhalla voor autoliefhebbers.. Veeeel lagere snelheidsboetes, onbeperkt waar het kan en als je even belt (bijv. in een auto die niet van jou is zonder carkit) dan betaal je € 40. Oh ja en geen BPM.

Sorry hoor maar waarom kan het daar wel en hier niet?!!
@audir8v10:
Misschien omdat ze daar met 80 miljoen mensen zijn en wij dat hele staatssircus met 17 miljoen draaiende mogen houden.
En zij hebben niet het duurste konings huis van west europa om te vreten te geven.
En zo kan ik nog wel 20 redenen geven waarom wij krom liggen voor moedertje staat en hun niet.
@jrk68: Dacht jij dat een BundesPräsident und Bundeskanzler goedkoper zijn???? Ze zijn alleen al aan de nog levende OUD Präsidenten 6 miljoen euri’s per jaar kwijt…. de huidige Bundespräsident kost 4,6 miljoen euro per jaar, de huisvesting van de Bundeskanzler kostte zo ongeveer € 240 miljoen om te bouwen….
@audir8v10: In duitsland hebben ze bovenop de geldboetes een systeem van punten.

Veelplegers worden zo veel harder gepakt dan incidentele daders.
Als je een auto met auto met automaat hebt, wat is dan het verschil tussen handsfree en niet handsfree bellen? In mijn ogen is dat er niet, ik hou normaal ook nooit twee handen aan het stuur.
En ik al jaren denken dat Rusland toch gewoon een europees land is!
misschien geen lid van de EU.
maar waarom doen ze dan toch mee met een Europees kampioenschap voetjebal?
Rusland Europees? Dikke lul. Israel mag ook aan t songfestival meedoen, maar maakt dat dat land Europees? Rekbaar begrip.
@sir_smokalot:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Europa_(werelddeel)

ik zou hem er nog eens op na lezen voor je met mijn geslachtsdeel gaat zwaaien!
Lol :) Formeel mag t dan misschien voor een heel klein deel in Europa liggen, dat maakt het nog geen Europees land in mijn ogen.
@sir_smokalot:

hihi je bent nooit te oud om te leren smok!
;)
is dat dan een lidstaat? :-)
@sir_smokalot: haha sir smokalot bij jou lees je al aan de woorden en grofheid dat jij het artikel of reactie hebt plaatst.
@amgpowerrr: Toch het leukste om te lezen. Vooral zijn goddelijke artikel over die bejaarden die geen controle oid hoefde afteleggen van een tijd terug.
@sir_smokalot:
De Europese grens loopt door de Oeral en via de Kaukasus naar de zwarte zee. Dus een deel van Rusland is wel degelijk Europees.
Rusland (Russisch: Россия, Rossija), officieel Russische Federatie (Russisch: Российская Федерация, Rossijskaja Federatsija), is een land, gedeeltelijk gelegen in Europa (Europees Rusland) en gedeeltelijk in Azië. Het land ligt echter vanuit een politiek perspectief in Europa, omdat de belangrijkste delen ervan in het Europese deel liggen en ruim 70% van de bevolking hier woont. Moskou is de grootste stad, de hoofdstad en het economisch hart van Rusland. Ook zetelt de regering in Moskou.
@stekel: Vraag voor de grap eens aan de gemiddelde Rus op de straat in Moskou of hij zich Europeaan voelt.
@sir_smokalot:
vraag dat in bepaalde wijken in amsterdam/utrecht/rotterdam/noem maar op, ook eens.
Wij moeten besparen, vervolgens 30miljard aan Spanje dokken en nog eens zulke boetes betalen. Jup, Duitsland is walhalla
@diehard:
Ja, want juist de Duitse banken gaan het diepe in met Spanje.
Merkel durft bijna geen telefoon meer uit Spanje aan te nemen.
Als Spanje gaat glijden, glijdt Duitsland mee.
Helemaal Walhalla.
Not.
@desjonnies: ik bedoelde dat de boetes in Duitsland beter zijn als in Nederland.
Sowieso kromme wetgeving..

Als ik met m’n telefoon achter het stuur zit kost het me €220,- euries en als ik met een Big Mac aan m’n oor zit is er niks aan de hand
@raul88:
Wanneer komt die smartphone in de vorm van een big mac op de markt? Ik wil er dan wel een.
ps een banaan mag ook.
@raul88: Kan je €0,50 aftikken bij het eerstvolgende tankstation wegens zware darmklachten.
In iedere bedrijfswagen hier zit een handsfree setje.
Alleen om zo’n @#$%^&*@#$ ding met je telefoon te laten communiceren is als een leeuw door een brandende hoepel te laten springen.
aangezien dit bedrag niks met uitmelken van de automobilist te doen heeft, maar alles met verkeersschijnheiligheid, is het in Nederland zo’n 5,5 x gevaarlijker handheld te bellen dan in Duitsland, logisch toch?
@TDI-goeroe: En bijna net zo duur als winkels leegjatten (mocht u het voor elkaar krijgen betrapt te worden)!
@kaasboerin:
mobiele telefoons jatten?
@kaasboerin:
mobiele telefoons jatten en daarna gepakt worden voor niet hands free bellen met een gejatte telefoon
@TDI-goeroe: Bwoehaaahahahahaaaa ! Yeah right. De nederlandse overheid en onze veiligheid handhaven. Uit welk ei kom jij gekropen?
De soul single reason dat onze verkeersgestapo elk jaar alle boetes weer verhoogd is inderdaad om de staatskas te spekken.
Herr oberststaffelkommandant Koos Spee is daar al meerdere malen regelrecht voor uitgekomen.
Toch fijn als je handsfree kunt bellen in een auto. Heb ook altijd bluetooth op mijn telefoon aanstaan, anders was het altijd te veel moeite om te verbinden.
Gewoon niet bellen in de auto zonder handsfree.
@jordy14: Totdat je een telefoontje krijgt die je op moet pakken.
“Bellen in de auto is naar eigen zeggen van de politie gevaarlijk en daarom strafbaar” Doet dat zelf dan ook niet!
http://misterdaily.nl/2012/07/17/hoezo-voorbeeldfunctie/

http://misterdaily.nl/wp-content/uploads/et_temp/Politie_bellen_in_de_auto-e1342516161405-45692_333x180.jpg
@misterdaily: Er zijn eigenlijk teveel van dit soort dingen die de politie doet.

Ik fiets zelf elke dag door een stukje voetgangers gebied, er is op dat moment (7 uur ’s ochtens) niemand op straat.

Ik ben al meerdere keren door de politie van mijn fiets af gehaald daar (geen boete gelukkig). Terwijl ik ze ondertussen al minstens 10 keer zelf heb zien fietsen daar. Ik heb ze zelfs meerdere keren met de auto door dat stuk zien rijden, puur en alleen omdat ze dan een minuutje eerder op het bureau zijn…
@misterdaily: http://images2-telegraaf.nl/multimedia/archive/01029/wildplassen_1029186d.jpg100 piek!!
the-budel-guy via iPad app
@kaasboerin: rare manier om op je iPhone te kijken :D
Hee, een brievenbuspisser. Waar heb ik dat eerder gehoord…
Terecht.
Die 220 euro is terecht.. alleen die 6 euro administratie kosten.. grrrrr
Minder dan 10 euro in Letland… volgens mij gebruikt niemand daar een carkit, omdat je al 5 keer aangehouden kan woorden voordat je de goedkoopste kan veroorloven.
voor 220 euro heb je ook een leuke radio in je auto zitten met handsfree functie
mijn Kenwood radio heb ik niets over te klagen :D
Krijg je een slechte internetverbinding als je gepakt wordt ofzo? Vandaar dat harde gelag?
“Gekkie Henkie”…ik, jij, wij…allemaal. Ik vermoed dat we in NL met veeeeeeeeeel meer zaken zwaar uit de pas lopen met allerlei zaken. Dan lijkt het alsof we veel verdienen in NL ten opzichte van andere landen maar hoeveel houd je nu echt netto in het handje…
On-topic: imho ben je een domoor als je nog je telefoon niet handsfree opneemt in je auto. Je hoeft je telefoon niet op te nemen. Echt waar! En en…je hebt voicemail. Kunnen ze een berichtje inspreken. Kan je daarna terugbellen…of niet…hè..hej??!

Wanneer je achter iemand rijdt met vage acties zoals tussen de lijntjes rijden, betreft het bijna altijd een figuur met een telefoon in de hand aan het oor. Ik wilde ook zeggen dat ‘knipperlichten’ niet gebruikt worden op het moment van bellen. Wat ook altijd het geval is maar volgens mij is het uit de mode om knipperlichten te gebruiken. Not cool. Altijd fijn bij rotondes…
@BrutaalAapje: Goed punt.. Boete voor geen richting aangeven bij verlaten van een rotonde moet naar 220 euro…
@BrutaalAapje: Kom eens in Frankrijk, daar geeft niemand richting aan bij rotondes en toch sta je niet te wachten tot je een ons weegt. Oh wacht, Nederlanders kunnen niet rijden.
@BrutaalAapje: Richting aangeven is sowieso uit de mode en zoals BA al zegt, erg irritant op rotondes.

Ben vorig jaar trouwens in de file aangereden (stond al f’ing 10s stil, maar goed) door iemand die z’n e-mail (SMS ?) aan het lezen was op de Blackberry; zag het in een flits in de binnenspiegel vlak voordat ie z’n auto total-loss klapte op m’n bumper …
Nee.. en AB checken we niet tijdens het rijden?!
Wat een zeikland is het toch: in Maastricht wordt men al bekeurd voor het staand bier drinken op een terras! Niks mag meer, en iedereen betaald als een kudde schaapjes zijn boetes… Wat ben ik blij dat ik er sinds kort niet meer woon. Oh ja, de echte criminelen daar doet men natuurlijk nog steeds niks aan!!
Ik ben tijdje terug in Rusland gepakt voor niet hands free bellen, en ik kan vertellen het was niet €1.5, maar €2.5!
Ik ben in Marokko, en kreeg een boete van 100 Dirham
(10 euro,-) Ik zei dat het dringend was en dat ze mij dingetje gaan besnijden. Goed he?
Dit doet mij aan een zekere ondernemer denken met een sticker op z’n kantoor met het opschrift; KUTLAND

Dat dekt de lading gewoon -.-

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).