Zweedse overheid is nu Saabs grootste schuldeiser

Auteur: , 14 Reacties

Tot gisteren lag het verhaal nog anders, maar nu is de schuldenlast van Saab van Europees naar nationaal niveau overgeheveld. De Zweedse overheid heeft namelijk de EIB-lening van 217 miljoen euro terugbetaald. Ze stonden er borg voor, dus nu zitten ze er in. Succes met het geld terughalen jongens.

Gisteren publiceerde het Zweedse Debt Office een kort persbericht met de strekking dat zij (en dus de Zweedse belastingbetaler) een transactie ter waarde van 2,2 miljard SEK (247 miljoen euro) aan de Europese Investeringsbank hadden voltooid. Hiermee zit de EIB veilig, en mag Zweden naar geld gaan jagen bij Saab AB.

Het is dus te hopen dat een overname van een van de geïnteresseerde partijen slaagt, en zelfs dan zal het nog een heel karwei worden om de centen terug te krijgen. Maar dat is nou het mooie van een overheid, die gaat niet failliet (tenzij je Griekenland heet). Als ze achter het net vissen wordt de schade verdeeld over 9,4 miljoen Zweden, en dat doet iedereen maar een beetje pijn.

UPDATE – Natuurlijk is ook de Zweedse overheid niet gek, zij heeft wel 2 zeer belangrijke bedrijfsonderdelen in onderpand gekregen:
Saab Automobile Parts AB (de zeer winstgevende tak die reserveonderdelen levert en die NIET failliet is). Dat bedrijf draait gewoon door. Ook krijgt de overheid nog de opbrengst van Saab Automobile Tools AB. Die tak is wel failliet verklaard, maar zal zeker nog het nodige opleveren.

Overigens heeft ook GM nog wel een appeltje te schillen met Saab, in de vorm van onbetaalde leningen, die bijdragen aan Saabs totale schuld van zo’n 800/900 miljoen euro.14 reacties

Tja hadden die Zweden maar meer Saabs moeten kopen ,eigen schuld dikke bult.
@norge: met 9 miljoen inwoners zullen er wellicht 3 miljoen gezinnen zijn. Als ze om de 4 jaar allemaal 1 Saab kopen zijn dat er slechts 750.000 per jaar.
@porsche928: Saab mocht willen dat ze zoveel auto’s verkochten per jaar. Veel verder dan 120.000 auto’s in 1 jaar zijn ze nooit gekomen.
Dat naar je centen fluiten is 9 v/d 10 keer het geval bij een faillissement
Och, het kost net zoveel als een stukje snelweg van ca. 25 kilometer (als je geluk hebt), dus niet zeiken…
@Megakix: Inderdaad; 217m is niet veel voor een overheid. En grote kans dat de Zweedse Staat nog wel wat geld terugverdiend. Hoop echter dat GM achteraan staat en b.v. eerst de (lokale Zweedse) ex-medewerkers achterstallig loon krijgen … Althans zo zou ik het spelen als Zweedse overheid ;)
De Zweedse overheid heeft genoeg waardevolle bedrijfsonderdelen als onderpand gekregen, die zitten wel safe.

Het zeer winstgevende en niet failliete Saab Automobile Parts AB is nu bijvoorbeeld van Zweden.
Gewoon de claim bij GM leggen, die zijn immers de schuldige van dit alles.
@RobTWo: bull shit.
Wanneer rot dat saab eens op.

Net als volvo leuke toch wel mooie auto’s maar het hoort niet in het rijtje van bmw en mercedes en audi.

Maar de prijzen wijkte hier niet veel vanaf misschien ook een deel van de reden dat het afgelopen is.
@amgpowerrr: wel een beetje bot dit he, als ze niet bij de duitse 3 horen dan kunnen ze gelijk niks meer?
@lambo4all: it’s harsh, but true..
Vraag me af of VM in Zweden ook als “held” wordt gezien.
Toch leuk om te hobbyen met een ander zijn geld.
ik hoop dat gm geen ruk krijgt omdat ze saab failliet hebben laten gaan

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).