6 voordelen van een elektrische bedrijfswagen

6 voordelen van een elektrische bedrijfswagen
Elektrisch rijden is de toekomst, zoveel is inmiddels wel duidelijk. Bij personenauto’s is het een hot topic en de Tesla’s, de Hyundai Kona en de Jaguar I-PACE zijn veelvuldig te zien op de Nederlandse wegen. Maar zijn er ook elektrische bedrijfswagens en zo ja: wat zijn de voordelen?

Om de eerste vraag te beantwoorden: ja, er zijn elektrische bedrijfswagens. Sterker nog, deze zijn al langer gemeengoed dan elektrische personenwagens. Natuurlijk kennen we allemaal de Spijkstaal melkwagen, de SRV bus, wat in principe gewoon een elektrische bedrijfswagen is.

Op dit moment zijn er meerdere merken die elektrische bedrijfswagens leveren. Ze zijn er in alle maten. Van Renault Kangoo Z.E. tot Volkswagen e-Crafter en alles wat daar tussen zit. Maar moet je wel overstappen op een elektrische bedrijfswagen? Hier zijn zes voordelen om te kiezen voor een elektrische bedrijfswagen:

1. Meer interesse van afnemers

Er is een tijd geweest dat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen ‘in’ was. Dat ligt tegenwoordig iets anders. Het is niet meer zo dat je extra kan onderscheiden. Met een elektrische bedrijfswagen kan dat wel, daar nog lang niet alle bedrijven zijn overgestapt.

Veel bedrijven en met name overheidsinstellingen eisen van hun toeleveranciers een gedragscode waaruit blijkt dat de toeleverancier in kwestie een aan maatschappelijk verantwoord ondernemen doet. Met een elektrische bedrijfswagen verstevig je die positie alleen maar.

2. Geen overlast in de omgeving van je afnemers


Elektrisch rijden is schoon, dat is bekend. Uiteraard gaat er wel degelijk CO2-uitstoot mee gepaard. Echter, deze uitstoot vind niet plaats daar waar de auto rijdt. De omgeving waar je rijdt met een elektrische auto heeft geen hinder van uitstoot.

Zeker in dichtbevolkte gebieden is dit een zeer groot voordeel. Naast luchtvervuiling is er geen geluidsoverlast. Een elektrische auto maakt nauwelijks geluid. Met name voor een bedrijfswagen een erg prettige gedachte, denk maar eens aan al die stilstaande bedrijfswagen die ‘even iets moeten uitladen’, maar wel een hinderlijke dieselmotor laten draaien. Een elektrische bedrijfsauto voorkomt die twee vormen van hinder.

6 voordelen van een elektrische bedrijfswagen

3. Financiële voordelen


De overheid stimuleert dat mensen gaan rijden in elektrische auto’s. Bij particuliere rijders is dat te zien in een vrijstelling van de BPM en wegenbelasting. Bij zakelijke auto’s is de het lage bijtellingspercentage van 4% (tot 50.000 euro) een groot voordeel.

Uiteraard zijn er ook voldoende financiële stimulansen om de overstap te maken. Wat te denken van de Milieu Investeringsaftrek? Met die Milieu Investeringsaftrek (MIA) is het mogelijk om tot 36% van het investeringsbedrag in mindering te brengen op de fiscale winst.

4. Waardevast

Het is nu nog niet direct te zien, maar elektrische auto’s zijn aanzienlijk waardevaster dan auto’s met een verbrandingsmotor. Nu wordt het nog gestimuleerd om over te gaan op schone en groene mobiliteit. Er komt een moment dat de overheid gaat besluiten om de vervuilers meer belasting te gaan laten betalen.

Op een gegeven moment is een auto met verbrandingsmotor dermate oninteressant dat er niet alleen een run ontstaat op elektrische auto’s, maar ook op elektrische bedrijfswagens. Ook het feit dat vervuilende auto’s telkens vaker geweerd worden, draagt daar aan bij.

6 voordelen van een elektrische bedrijfswagen

5. Meer comfort

We gaan ons nu iets meer op de bestuurder van de elektrische bedrijfswagen richten. Want laten we wel zijn, er zijn heel veel ondernemers die zelf in hun bedrijfsauto rijden. Op dit moment zijn de meeste bedrijfswagens voorzien van een dieselmotor. De motoren zijn gebouwd voor een lage kostprijs, uithoudingsvermogen en verbruik.

Naast het feit dat ze nogal stinken, maken ze nogal veel kabaal. Veelal zijn het niet de meest verfijnde dieselmotoren. Als je veel aan het werk bent is het erg prettig om in een stille auto te zitten. Zo hoor je de instructies van het navigatiesysteem. Ook is het voor de klanten fijner, over de carkit klinkt het een stuk beter zonder zo’n nagelende dieselmotor op de achtergrond.

6. Betere rijeigenschappen

We gaan even door met de beleving van de bestuurder. Een elektrische bedrijfsauto rijdt nu eenmaal veel prettiger dan eentje met dieselmotor. We hebben het geluid al behandeld, maar wat te denken van de trekkracht? Een elektromotor levert vanaf 0 (!) toeren zijn maximale trekkracht. Dat betekent een directe gasrespons. Daarnaast is een elektromotor lichter in de neus dan zo’n zwaar dieselblok. Nog een voordeel is het bochten gedrag.

Een bedrijfswagen kent in principe altijd een hoge en gesloten opbouw. Voor de stabiliteit is dat niet ideaal, zeker niet als het waait of als je bijvoorbeeld over een klaverblad rijdt. Bij elektrische auto bevinden de accu’s (het zwaarste onderdeel van een elektrische auto, helemaal aan de onderkant. Dit betekent een grotere mate van stabiliteit, veiligheid én rijplezier.

Overweeg je zelf een elektrische bedrijfswagen, kijk dan eens bij Peugeot. De Peugeot Partner is er in elektrische uitvoering en is onlangs opgefrist.

Er zitten dus daadwerkelijk grote voordelen aan het hebben van een elektrische bedrijfswagen, Comfort en rijeigenschappen worden positief beïnvloed. Afnemers reageren er positief en er zijn in aanschaf gebruik en bij verkoop duidelijke financiële voordelen te verwachten.