Er is geen sprake van bijtelling, wanneer de berijder van een leaseauto aan de belastingdienst overtuigend bewijs kan leveren dat gedurende een heel kalenderjaar niet meer dan 500 privékilometers zijn gereden.

Geen bijtelling bij weinig privégebruik
Indien je als werknemer niet meer dan vijfhonderd kilometer per kalenderjaar privé rijdt (en je kan dit bewijzen), dan hoeft de werkgever dus niets bij het loon op te tellen. Je kunt hiervoor een verklaring aanvragen bij de Belastingdienst. Kilometers voor woon-werkverkeer worden gezien als zakelijke kilometers. Kilometers die u maakt tijdens een wachtdienst zijn onder bepaalde voorwaarden ook zakelijke kilometers.

Het bewijs mag op verschillende manier worden aangeleverd.

  • sluitende rittenregistratie
  • overeenkomst voor ‘hikers
  • verklaring geen privégebruik auto in combinatie met een sluitende rittenregistratie
  • ander soort overtuigend bewijs

Rittenregistratie
In het merendeel van de gevallen wordt een rittenregistratie aangevoerd als bewijs dat er niet meer dan 500 kilometer privé is gereden. Lees HIER meer over rittenregistratie en voorbeelden daarvan.

Onterecht privégebruik
De Belastingdienst controleert op onterecht privégebruik van auto’s van de zaak. Als blijkt dat je onterecht gebruik maakt van de auto van de zaak, ontvang je een brief met het verzoek inzicht te geven in de rittenregistratie. Als je niet kunt aantonen dat u minder dan vijfhonderd kilometer privé rijdt, legt de Belastingdienst een naheffing op. In sommige gevallen krijgt je ook een boete.