Jij gelooft het allemaal wel met die kunststof bedrijfswageninrichting, je wil gewoon hout! Maar hoe pak je dat aan? Wij helpen je op weg!
Soms is het handig om even gestructureerd te werk te gaan. Er zijn in principe drie manieren waarop je je bedrijfswagen kan inrichten.
- Inbouw door een gespecialiseerd bedrijf
- Voorgefabriceerde modules zelf inbouwen
- Volledig zelf een bedrijfswagen inrichten
Inbouw door een gespecialiseerd bedrijf
Om te beginnen moet je weten dat het niet per definitie nodig is om het wiel opnieuw uit te vinden: er zijn meerdere bedrijven in Nederland die je bedrijfsauto kunnen inrichten. Deze inbouw kan zelfs bij de aanschaf van je bus worden geregeld waardoor je de inrichting in je lease of financiering kan meenemen. Hou er rekening mee dat er bij populaire modellen veel aanbieders kunnen zijn omdat veel bezitters van deze bus op zoek zijn naar een oplossing. Veel concurrentie betekent meestal voordeel voor jou als klant. Vaak werken merkdealers zelf ook samen met vaste partners. Die hebben dan dus pasklare oplossingen voor de bus die je koopt.
Als je hiervoor kiest hoeven we je verder weinig uit te leggen: ga gewoon in gesprek met een leverancier, die kan je begeleiden en helpen de juiste keuzes te maken. Zeker als je meerdere bussen hebt kan het raadzaam zijn om net even dat extra werk in het uitzoeken van de juiste installatiepartner te steken. Vraag je dealer welke partner hij zou aanraden (en vraag of hij een tevreden klant kan noemen waar je kunt kijken). Daarnaast is het altijd slim om op beurzen op jouw vakgebied te kijken naar de nieuwste ontwikkelingen al is het maar om te zien wat je NIET wilt. Last but not least. Ook jij hebt concurrenten die waarschijnlijk hun bedrijfswageninrichting goed op orde hebben. Kijk of vraag gewoon na welke leverancier zij gebruiken.
Voorgefabriceerde modules zelf inbouwen
Daarnaast zijn er bedrijven die inrichtingen op maat kunnen leveren die je vervolgens zelf in je bedrijfsbus kunt inbouwen. Complete vloeren, wanden en andere zaken worden dan op maat geleverd voor jouw specifieke merk en type bestelwagen. Door zelf de zaken in te bouwen kun je potentieel best wat geld besparen.
Volledig zelf een bedrijfswageninrichting van hout verzorgen
En dan is er nog de optie om alles zelf te regelen. Het meest voor de hand liggend is dan een inrichting van hout, aangezien dat makkelijk te krijgen is en makkelijk te bewerken. Voordeel is dat je dan tot in het kleinste detail zelf kunt bepalen wat je op welke plek in je bus plaatst.
Als je dit doet, bepaal dan van tevoren goed wat je wil maken. Stel jezelf vooraf vragen die je helpen een duidelijk plan te maken voor je auto. Hieronder een aantal vragen die je jezelf vooraf zou kunnen stellen, maar deze zijn natuurlijk ook erg afhankelijk van je vak en de manier waarop je de bus wil gaan gebruiken.
- Wat voor opbergruimte heb je nodig? Veel kleine vakjes? Of juist een paar grote opbergplekken voor bijvoorbeeld zwaar gereedschap?
- Welke spullen moet je makkelijk kunnen bereiken?
- Wat gebruik je elke dag?
- Welke spullen gebruik je minder vaak?
- Welke spullen gebruik je zelden? En moeten deze dan een eigen plek krijgen of niet?
- Hoe komt de gewichtsverdeling eruit te zien? Heb je bijvoorbeeld alle zware gereedschappen aan één kant van de bus liggen, dan is dit potentieel onveilig.
- Heb je baat bij een dubbele of uitschuifbare vloer?
- Blijft je bus onder het maximaal toegestane gewicht? Ook als deze volledig beladen is met de spullen die je wil gaan vervoeren?
Stel jezelf alle mogelijke vragen en maak vervolgens een paar schetsen. Van de meeste bedrijfswagens zijn online wel schaaltekeningen te vinden met maten van de laadruimte en anders kun je deze meestal wel opvragen bij de leverancier van je nieuwe bedrijfswagen.
Gewicht
Houdt er rekening mee dat je bedrijfswageninrichting behoorlijk wat kan wegen. Je kan natuurlijk proberen om zo licht mogelijk hout te gebruiken, maar tegelijkertijd wil je ook iets wat duurzaam is en heel blijft. Stevige houtsoorten zijn vaak zwaarder.
Heb je een bepaalde uitrusting, maak dan houten vakken die daar goed bij passen. Zo zijn er bijvoorbeeld voor aannemersgereedschap standaard koffers voor allerlei apparatuur en benodigdheden. Deze hebben standaardmaten. Als je de vakken precies groot genoeg maakt, kun je de ruimte in je bus optimaal gebruiken.
Richt de vakken zodanig in dat je spullen niet gaan glijden of kunnen vallen als je een keer hard een bocht om gaat of een noodstop moet maken. Dit is belangrijk voor de balans in je bedrijfswagen en bovendien valt je dure gereedschap dan minder snel kapot. Een manier om dit te doen is dat je de vakken bijvoorbeeld schuin laat aflopen naar de wand van je bus. Dat werkt ook nog eens ruimtebesparend.
Verwacht je zo nu en dan van uitrusting te wisselen of bijvoorbeeld apparatuur te vervangen voor andere apparatuur met andere afmetingen? Misschien kun je dan je inrichting flexibel maken zodat je later je inrichting makkelijk kunt aanpassen zonder (een deel) te hoeven slopen. Voor de delen die wél vast zijn geldt dat je het beste de planken aan elkaar kunt schroeven én lijmen. Op die manier creëer je extra stevigheid tussen de houten delen.
Gewichtsverdeling bedrijfswageninrichting in hout
Als je een piepschuimtransportbedrijf hebt zal het niet zo’n vaart lopen, maar als jij honderden of duizenden kilo’s gereedschap aan één kant van je bestelbus plaatst ga je potentieel grote problemen krijgen met de stabiliteit van je bedrijfsauto.
Probeer waar mogelijk het gewicht zo laag mogelijk in de bedrijfswageninrichting te plaatsen en verdeel het gewicht goed over de breedte en lengte van de bestelwagen. Probeer bovendien het gewicht zoveel mogelijk tussen de assen van de auto te plaatsen. En let op: we hebben het hier niet alleen over het gewicht van de inrichting, maar juist ook over de spullen die straks in die bestelwagen inrichting van hout terecht komen!
Lades en dubbele vloeren
Een slimme manier om spullen meer binnen handbereik te kunnen krijgen zijn uitschuivende lades. Hiermee kun je spullen die minder makkelijk bereikbaar zijn, bijvoorbeeld doordat ze midden in de bus liggen, makkelijker dichtbij je trekken.
Ook handig: een dubbele vloer. Deze kun je gebruiken om bijvoorbeeld lange voorwerpen onder de andere spullen te kunnen schuiven. Houdt er wel rekening mee dat hierdoor de vloer waarop je loopt potentieel een stuk hoger komt te liggen, en het dus minder makkelijk kan worden om achterin te stappen omdat de instap veel hoger wordt. Ook kan het zijn dat het hierdoor minder makkelijk wordt
Belangrijk als je zelf aan de slag gaat, verlies de realiteit niet uit het oog.
- Ook bij hout is goedkoop duurkoop. Kies de juiste soort hout die bestand is tegen jouw werkzaamheden.
- Onbehandeld hout houdt niet van vocht, dus bedenk of je het moet behandelen, ook regen door een openstaande schuifdeur kan je inrichting lelijk doen kromtrekken of ontsieren.
- Een open deur natuurlijk, maar hout brandt! hou hier dus rekening mee als jij brandbare stoffen vervoert.
- Hout is niet vrij van geur, hou hier rekening mee
- Onbehandeld hout verandert van kleur, dus als jij gehecht bent aan de uitstraling is behandelen ook hier het devies
- Let op dat wanneer jouw bedrijfswageninrichting aan keurmerken moet voldoen (vervoer van voedsel bijvoorbeeld), dat je checkt of hout als inrichting wel mogelijk is.
Hout is makkelijk verwerkbaar en leent zich dus prima om zelf toe te passen voor jouw bedrijfswageninrichting. Natuurlijk kun je ook dat uitbesteden maar het is ook een project dat je zelf kunt aanpakken met de juiste voorbereiding. Denk voornamelijk na over de inrichting en hoe jij je spullen of gereedschap wilt verdelen voordat je begint met het uitzoeken van je materiaal.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.