
Er zijn allerlei redenen om een bus met dubbele cabine te willen en ook om deze te leasen. Misschien wil je gewoon je gezin kunnen vervoeren in je vrije tijd en wil je geen tweede auto op je oprit.
Wellicht heb je personeel of collega’s die je mee moet kunnen nemen naar opdrachten. Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je behoefte zou kunnen hebben aan die extra zitplaatsen.
Een bus met dubbele cabine leasen, kan dat?
In principe wel, maar er zijn wel een aantal zaken die je goed in de gaten moet houden als je dit als ondernemer wilt doen, maar de voordelen van een bestelauto met grijs kenteken wilt behouden. De voordelen van een bedrijfswagen op grijs kenteken hebben we op deze pagina’s al uitgebreid beschreven, maar kort samengevat zijn de voordelen van een grijs kenteken als volgt:
- BPM hoef je niet te betalen bij aanschaf van de auto
- Motorrijtuigenbelasting is lagen
- Lagere verzekeringspremie
- Je hebt recht op investeringsaftrek
Kortom: er zijn genoeg redenen om te kiezen voor grijs kenteken. Al die zuurverdiende euro’s uit je onderneming stop je liever terug als investering in je bedrijf. Of misschien wil je er wel van op vakantie met het hele gezin! Dat kan dan eventueel zelfs met je bedrijfsauto, als je voor een auto met dubbele cabine gaat. Op dat moment moet je wel rekening houden met bijtelling, een toelichting hoe dat werkt en hoe het berekend wordt, is te vinden op de pagina over bedrijfswagen leasen.
Een bedrijfswagen met dubbele cabine moet echter aan een aantal strenge eisen voldoen om als bedrijfsauto met grijs kenteken geregistreerd te mogen worden. De eisen voor een bus met dubbele cabine zetten we hieronder even voor je op een rijtje.
Gesloten laadruimte of open laadbak
De bestelbus moet een gesloten laadruimte of een open laadbak hebben. Deze laadruimte moet minstens 2/3e zijn van de oorspronkelijke laadruimte die er zou zijn als de extra zitrij niet geplaatst zou worden. De oorspronkelijke laadruimte begint bij een fictief schot. Dat moet op 115 centimeter van het achterste punt van het stuur geplaatst wordt.
Afmetingen laadruimte
De open laadbak of gesloten laadruimte bij een bus met dubbele cabine moet minimaal 150 centimeter lang zijn. Minimaal 40% van de werkelijke lengte van de laadruimte is vóór het hart van de achterste as geplaatst. De laadruimte moet minimaal 130 centimeter hoog zijn over een breedte van minimaal 20 centimeter en over een lengte van minimaal 150 centimeter. Is de cabine lager dan 130 cm dan moet de overgebleven laadruimte ook minimaal tweemaal de lengte van de cabine hebben.
Bij de bestelauto met een dubbele cabine is de lengte van de cabine de afstand tussen het achterste punt van het stuur en het schot tussen de cabine en de laadruimte. Als een open laadbak wordt overkapt, moet de auto voldoen aan de eisen voor een bestelauto met gesloten laadruimte. Een afdekzeil of plat deksel is wel altijd toegestaan bij een bestelwagen met een open laadbak.
Vaste achterwand
De cabine waarin de bestuurder en passagiers zich bevinden, moet gescheiden zijn van de laadruimte met een vaste achterwand. Ook moet deze achterwand direct achter de achterste rij zitplaatsen geplaatst worden, over de volle breedte en hoogte van de cabine. Je mag dus geen extra opbergruimte achter de achterbank creëren. De vaste achterwand mag één of meer vaste ramen naast elkaar hebben van maximaal 40 centimeter hoog, zodat de binnenspiegel bijvoorbeeld nog gebruikt kan worden.
Deze ruit of ruiten kunnen uitgerust worden met voorzieningen die de veiligheid ten goede komen, zoals tralies, gaas of andere zaken die bijvoorbeeld kunnen voorkomen dat de lading bij een aanrijding door het glas de cabine in zou kunnen komen.
Niet meer dan één extra rij zitplaatsen
Er mag niet meer dan één extra rij zitplaatsen geplaatst worden bij een bestelwagen met dubbele cabine.
Zijruiten
Aan de rechterzijde van de laadruimte mag één zijruit aangebracht zijn om het zicht naast de bus te bevorderen. Aan de linkerzijde van de laadruimte mogen geen zijruiten zitten. Heeft de bestelauto meer zijruiten dan is toegestaan, dan ben je verplicht deze ruiten te vervangen door panelen van ‘ondoorzichtig en vormvast materiaal’. Dit mogen geen (deels) glazen panelen zijn. De panelen moeten rechtstreeks aan de carrosserie worden vastgelast of gelijmd. De panelen mogen dus niet in de bestaande raamrubbers geplaatst worden of worden vastgezet. Met bijvoorbeeld popnagels, schroeven, klemmen of bouten en moeren. De constructie mag namelijk niet ongedaan gemaakt kunnen worden zonder te breken of te zagen.
Als je aan bovenstaande eisen voldoet dan mag je de bedrijfswagen met dubbele cabine gewoon registreren als grijs kenteken-auto. Dan kun je dus ook de bijkomende voordelen genieten die deze kentekenvorm met zich mee brengt.
Dat betekent dus ook dat je de bedrijfswagen met dubbele cabine zou kunnen leasen. Er zijn dan ook meerdere grote leasemaatschappijen die auto’s met dubbele cabines aanbieden. Enkele voorbeelden van bestelwagens met dubbele cabine zijn:
- Citroën Jumpy
- Opel Vivaro
- Ford Transit Custom
- Toyota Proace
- Volkswagen Transporter
- Peugeot Expert
- Mercedes Vito
En dat is slechts het topje van de ijsberg, er zijn nog veel meer bedrijfswagens te leasen, die zijn voorzien van een dubbele cabine. Of leasen voor jou interessant is en welke vorm van leasen je het beste kan kiezen? Dat kan je lezen op onze pagina over bedrijfswagenlease!
Of je een bus met dubbel cabine mag leasen?
Het is dus echt geen gekke vraag, maar het antwoord is uiteindelijk een duidelijk JA! Zolang de auto maar echt voldoet aan de eisen voor dubbel cabine met grijs kenteken, anders verlies je een hoop voordelen. Dat betekent dat je dus wellicht een grotere (lees: langere) auto gaat rijden dan je van plan was. Dus een bestelbus met dubbele cabine leasen is geen enkel probleem.</ifra
Geef een antwoord
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.