Video: Hoe vervoer je een kerstboom?

Auteur: , 33 Reacties

Heb jij de kerstboom al in de woonkamer staan? Nee? Dan wil ik je vragen om even naar deze video te kijken. Die gekke Duitsers van de ADAC hebben namelijk getest hoe je een kerstboom het beste kan vervoeren.

Het kan namelijk levensgevaarlijk zijn om een kerstboom zomaar op het dak vast te binden. Bij een crash krijgt zo’n lullig boompje door de zwaartekracht namelijk een kracht van 750 kilo. En dat wil je natuurlijk niet meemaken.

Kerstboom crashtest video33 reacties

Allemaal goed en wel. Maar hij kopt er je voorruit ook wel door.
@ fusser

voorruit barst, achjah je boom blijft dan toch lekker op de wagen:) zo hoef je die allesinds niet meer te gaan zoeken:)
Gelukkig een kunstkerstboom hier.
@Autogek: een kunst kerstboom steekt toch in een doos die zet je toch ter plekken in elkaar LOL:p:D
@bpc: Mijn kunstkerstboom zit in 2 dozen en duurt een goeie 3 uur om in elkaar te zetten. Maar de enige reis die hij doet is vanuit de kelder naar de woonkamer en terug. ;)
@Autogek: pas op dat zijn de linkste, braaf eruit zien maar in de doos denken ze hoe kan ik hem vermoorden:p
@bpc: ;)
woooow gelukkig dat we dit weten ,de kan is immens groot dat we als we 1 maal per jaar 5 km met een kerstboom op ons dat een zwaar ongeval gaan hebben, dankje duitsers nu er een misterie minder in de wereld is kan ik weer wat geruster slapen :-)
“Bij een crash krijgt zo’n lullig boompje door de zwaartekracht namelijk een kracht van 750 kilo”

ik wist niet dat de zwaartekracht plots verhoogde als je botste.
@IrT: Alles in deze wereld draait om krachten. Als jij met een auto hard de hoek omgaat dan genereer jij G-krachten. Deze G-waardes bepalen hoe hoog de impact is van de verandering van de richting van de kracht. Als jij met jouw auto met 50km/u ergens tegenaan botst met een remweg van 30cm, genereer jij in één keer zoveel G-krachten, tegen de richting in die jij oorspronkelijk had, dat jij plots 20 keer zoveel weegt als jijzelf, zo ook die boom. Een ongetraind mens kan tot 5G – 9G aan en bij 14G begint al de dodengrens.
@IrT: Is toch juist?

“…door de zwaartekracht”
Tegenwoordig heb je ook gewoon kerstbomen in een doos, is heel wat makkelijker:P

Op http://www.fairybell.nl staan ze, giga bomen die zelfs in een brommobiel vervoert kunnen worden:P haha!
als ze de boom nu andersom leggen dan werken die takken als weerhaken. dan schuift die ook niet zo ver door.
Mijn kerstboom staat gewoon daar waar die hoort: in het bos en blijft daar ook.
Zullen we onze vrienden van de hermandad even tippen? Levensgevaarlijk natuurlijk, dus iedereen die de boom niet netjes met een spanband van minimaal 20 euro vervoert mooi bonnetjes schrijven. Halen ze hun target voor dit jaar ook ruimschoots.
Is het niet door de kinetische energie ipv de zwaartekracht?
@fuzzer : bij zo’n klap is je voorruit sowieso stuk hoor
wat een balharen, tis nog veiliger als je boom gewoon met de piek naar voren zet…..de stam zet minder energie uit en zal geen voorruit kunnen breken waabij de bestuurder gewond kan raken van ed scherven of het ontploffen van de airbag?…..
@robbie
“zwaartekracht” ontstaat doordat deeltjes met massa elkaar aantrekken, dit is een van de elementaire fysische krachten.


Waar jij het over hebt is massatraagheidskracht en heeft te maken met de 2e wet van newton (F=ma), volgens deze wet is de kracht die voor het veranderen van de snelheid van een voorwerp nodig gelijk aan het product van de massa van het voorwerp en de snelheidsverandering.


Er wordt vaak over “G” krachten gesproken terwijl het feitelijk over massatraagheidskrachten gaat, de reden hiervoor is dat het een makkelijke manier is om de ordegrootte van de krachten in te kunnen schatten, bijvoorbeeld; 3G = 3x “normale gewicht”. Echter, een “zwaartekracht van 750kg” is in meerdere opzichten onjuist.
@super: Je vergeet de afstand waarover die krachten zich moeten verplaatsen ;) oftwel ‘s’
@jzaero:
ik denk het niet.F=d/dt(m.v)= d/dt(m.d/dt(s)) daar zit afstand dus impliciet in. Tenzij je het over de elasticiteit van de botsing hebt, die zou je waarschijnlijk kunnen voorstellen door een zeer niet lineaire veer F=k(x)x ofzo.
Leuk bedacht, maar ik ga hoe dan ook NIET een kerstboompje met 2 stukjes elastiek op mijn dak vastzetten;) Dat is gewoon nooit slim! Spanbanden of heel dik stevig touw, en anders achterin;)
Die s geldt overigens in de berekening van de kracht die er vrij komt bij een botsing met een remweg ‘s’
Op de nek van mijn dochter. Simpel zat. Zij wil een boom? Mag ze het dragen ook.
Ik weet niet of de poster zijn natuurkundeklasjes op de middelbare school nog herinnert, maar krachten worden gemeten in Newton, niet in kilogram. Tevens heeft de zwaartekracht bitter weinig met het bovenstaande effect te maken.

Jammerrrr, u gaat niet door voor de wasmachine…
@Juan: het spijt mij, maar Newton kan heel goed omgezet worden in kilogrammen, want ook kilogram is een kracht, alleen dan in een andere eenheid. Als jij met je handen tegen een weegschaal aandrukt die tegen de muur geduwd wordt, geeft dat jouw kracht aan in kilogrammen.
@jzaero:

dat is onzin. een kilogram is geen kracht, kilogram is massa, newton is kracht, dat zijn andere dingen en niet uitwisselbaar. dat kilos vaak voor kracht gebruikt worden is alleen omdat de zwaartekrachtversnelling op aarde overal ongeveer gelijk is. (en voor sommige doeleinden is dat eigenlijk niet eens zo)


Een badkamer weegschaal met een veer meet ook geen massa maar kracht en rekent dat dan om naar kilos, er vanuit gaande dat de zwaartekrachtversnelling constant is (F=ma, dus m=F/a).


Een weegschaal met contragewichten daarentegen meet wel massa, er vanuit gaande dat hij zich in een uniform zwaartekrachtveld bevind.
@super: Precies, jij zegt het zelf al. Lees eens nog een keer wat ik zeg? OMGEZET …
De paar brave papa’s die de boom nu zo gaan vervoeren waren toch al geen snelheidsduivels die een gevaar op de weg vormden.
ik heb geen vast dak op mijn auto
mijn kerstboom is 25 cm hoog
denk dat ik veilig ben :P
Mijn kerstboom vandaag vervoerd in de cabrio rechtop met het dak open.
Niet doen, want je beschadigt dan je eigen voorraam bij een klap (zie filmpje) ;)
ik raad dan ook iedereen aan een kerstboom met kluit te nemen ..

dan beschadigd ie minder snel ..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).