Dodenherdenking op de snelweg: een mobiliteitsstilte?

Auteur: , 68 Reacties

Met warme gevoelens kan ik terugdenken aan 4 mei 1998. Mijn moeder reed en de herdenking naderde. We zaten op de snelweg. Rond 19:57 reden we de snelweg af en werd de auto op de vluchtstrook van de afrit geparkeerd. Voor ons stopte een dikke BMW 530i Touring. Ook luttele seconden voor de herdenking blijf je nou eenmaal, hoe wrang ook, als autoliefhebber op dat soort onbenullige dingen letten. Mij viel vooral de enorme saamhorigheid op, een gevoel dat vijf dagen ervoor tijdens koninginnedag al aangewakkerd was. Veel mensen hadden hun auto geparkeerd, op de vluchtstrook of anders op een parkeerplaats. Af en toe werd je in de herdenking door voorbij jakkerende vrachtauto's even uit de roes gehaald, maar dit gebeurde slechts enkele keren.

Negen jaar later, 4 mei 2007. Ik rijd, geheel alleen, eveneens op de snelweg. Niet omdat ik het moment van 1998 stiekem nog eens dunnetjes wilde overdoen, maar omdat het zo uit kwam. Omdat het Ministerie van Verkeer en Waterstaat de afgelopen jaren duidelijk heeft gemaakt dat je beter niet kunt stoppen op de vluchtstrook dan wel midden op de snelweg, parkeer ik mijn auto omstreeks 19:55 op een plek nabij een benzinestation. Ik maakte mij op voor twee stille minuten. Ik was in gedachten verzonken over de uitleg van de dodenherdenking die ik die middag nog even snel op wikipedia had bekeken:

“De twee minuten stilte gelden in het hele land, ook op plaatsen waar geen plechtigheid wordt gehouden. Treinen worden stilgezet en van iedereen wordt verwacht dat hij een moment van stilte in acht neemt.”

19:59
In mijn binnenspiegel zie ik dat een V50 nog net op tijd de snelweg heeft verlaten en zijn auto in een parkeervak zet. Ik hoop eenzelfde soort gevoel te ervaren als negen jaar geleden. De zon staat laag en er staat een zacht briesje; exact dezelfde omstandigheden als toen.

Echter, wanneer het moment is aangebroken, word ik lichtelijk teleurgesteld. Geen rust, geen twee stille minuten. In plaats daarvan heftig draaiende windmolens, voorbij denderende Nederlandse vrachtauto’s en op het water racende duwbakken. Verbazingwekkender was dat er tussen de vrachtauto’s nog veel meer auto’s reden. Vrijdagavond 20:00; kunnen er dan echt geen twee minuutjes van af?

Ik deed het portierraam dicht maar het lawaai was onafwendbaar. Hoe goed ik ook mijn best deed om mij niet te veel te storen aan de continuerende mobiliteit, een echte herdenking was het niet. Het saamhorigheidsgevoel van 1998 had ik niet meer. Jammer. Op 4 mei 2008 om 20:00 uur weer allemaal netjes op een parkeerplaats, mobiel Nederland?

snelweg68 reacties

Goh, daar had ik als Belg nog nooit van gehoord. :x
mooie column, maar in de eerste alinea noem je 1997 en vervolgens in de 3e alinea 1998, volgens mij wordt 1997 daar bedoeld.
Gister exact hetzelfde gedaan. Auto aan de kant, en even eer betonen. Blijkt voor veel mensen toch moeilijk te zijn.
@JW; dank voor de oplettendheid!

Of 1998 i.p.v. 1997 ;)
@ Coolguy: Ik ook ni! Is wel leuk (het idee, niet de reden).

Ik kan me echter wel voorstellen dat zoiets metterjaren zal verminderen omdat we alleen gejaagder en gejaagder gaan leven, that’s society I guess. En dan nog, gejaagd of niet gejaagd, wat zijn twee minuutjes nu in godsnaam seg? Daar kan je toch onmogelijk een excuus voor hebben… “Ik moest ergens zijn” – Sjah als je te laat bent, dan ben je te laat, die twee minuten gaan het hem niet maken. En zo zullen er nog wel zijn. Tijd voor verandering zou ik zeggen! :?
Ook nog nooit van gehoord (Belg).
Ik ben het er helemaal mee eens! Wat dat betreft ben ik misschien een beetje oudbollig, maar voor zulk soort zaken vind ik dat we allemaal de tijd moeten nemen! Dat is wel het minste wat we kunnen doen voor alles wat er gebeurd is!
@evo: prima onder woorden gebracht. Precies hetzelfde eerbiedige en tegelijkertijd nostalgische (saamhorigheids)gevoel. Ik vind het een ijkpunt in een jaar. Op 4 mei twee minuten gerichte bezinning en dat kreeg ik ook mee van thuis. Gisteravond, tijdens de klanken van de Last Post, bleven er auto’s voorbij rijden. Toen de twee minuten stilte aanbrak, trokken er schreeuwende tieners voorbij. Onbegrijpelijk.
Ik vind het spijtig dat het respect bijna de wereld uit is…
Ik schaam me om het te zeggen. Zeker ook omdat ik familie in de 2e WO verloren ben. Maar als ik het niet vergeet dan doe ik het ook…….en dat is toch waar het meestal aan ligt. Men is zo druk bezig met hun eigen leven en hun eigen dingen dat men de tijd uit het oog verliest…….

Oh man! Wat baal ik om dit te moeten bekennen!
Gisteravond zoals gewoonlijk tijdens het sporten ging om 19.55 de muziek uit en iedereen werd verzocht om stil te zijn om 20.00 uur. Iedereen in de hele zaal stopte met sporten en hield netjes 2 minuten stilte, en zo zou het overal moeten gaan. Het is totaal respectloos als je dat niet kan opbrengen.
Wel heel eerlijk Rick… maar, onder welke steen zit je dan als je niets merkt van alle aankondigingen?

Misschien moet Autoblog maar een kalender opstellen voor alle belangrijke gebeurtenissen, dan mis je niets meer ;-)
Hou vol mensen!
De samenleving zoals we die nu om ons heen zien, geeft blijk van minachting van het verleden.
Maar…….zonder verleden heb je geen recht op de toekomst.
Laten we er met elkaar aan blijven denken wat de slachtoffers van de 2e WO hebben geofferd voor onze vrijheid en welvaart!
@Rick Dos: bij het herdenken hoort ook het inplannen van dat moment, maar je heb gelijk we vergeten allemaal weleens wat omdat we druk zijn met vanalles.

Het is alleen zo jammer dat je dan aan bovenstaand verhaal ziet dat het om zoveel mensen gaat die met zichzelf bezig zijn… ik zou zeggen: maak er een jaarlijks terugkerende notitie voor aan in je Outlook ;)
Ik ga juist rondjes rijden met qotsa erg hard over de stereo om 8 urr. Ik vind het zon verschrikkelijk hypocriet gelul dat gedodenherdenk. Onze regering, de inmiddels 4 maal herkozen diep religieuze leider jp stuurt ons leger nu al jaren op verschillende dubieuze missies met als doel mensen te doden. Er komt geen onderzoek naar de steun aan de oorlog in Irak en tegenwoordig leurt de luchtmacht ongegeneerd met wervingspotjes op tv voor de vre-se-lijke oorlog in Afghanistan. We hebben dara niets te zoeken. Nederland heeft eend ikke vinger in het dagelijks vermoorden van mensen. Een dodenherdenking past dar totaal niet bij. Beetje goedkoop je sentimenten afwentelen. Romantische gezwets van de eerste orde. Enfin, ik doe er dus niet aan mee!
@Lotte en Ron

Begrijp me niet verkeerd.
Ik ben het gisteren absoluut niet vergeten.

Maar zo is het bij mij 2 jaar geleden voorgekomen dat ik in de auto zat ten tijden van de 2 minuten stilte. Ik had een CD aan dus via de radio had ik ook niets vernomen. Toen ik uiteindelijk om een uur of negen thuiskwam en mijn vrouw vroeg of ik nog stilte had gehouden om 20.00 uur was de teleurstelling in mezelf redelijk groot.

En daarom kan ik het iemand anders ook niet kwalijk nemen. Als die het ook daadwerkelijk gewoon vergeten is…..
@tarzan: Dat je zelf (om een vage reden) niet wil herdenken is jouw eigen keuze. Maar dat je dan rondjes gaat rijden met je stereo aan laat wel zien dat jij niet eens het respect kan opbrengen voor de mensen die dat wel willen.
@tarzan

Je moet iets verder kijken dan je neus lang is.

Mooi trouwens dat de best verkopende dildo naar een lul als jou is vernoemd.
@Rick: zeer begrijpelijk! ;-)

@tarzan: dus jij herdenkt geen doden omdat onze regering bestaat uit koekebakkers?
Goed lezen Lotte! Omdat het door de Nederlandse bevolking verherverkozen leider balk ons legertje luchtdebiele eikels onder dubieuze omstandigheden mensen laat vermoorden. Dan is het collectief en door de overheid ondersteunde dodenherdenkingsritueel een farce. krokodillentranen huilen. Het slaat nergens op. Zou een doel hebben gehad als er 62 jaar na wwII verbeteringen te zien zouden zijn. Echter, de realiteit leert ons dat het gewoon doorgaat; afslachten van mensen.

De term zinloos geweld kan ik ook niets mee. Geweld is altijd zinloos.

Wat betreft de stereo: het is juist ik die er last van krijgt dat mensen links en rechts op vluchtstroken staan met hun bloedende neus en reactionair stemgedrag mijn mooie avond verknallen. Rot alsjeblieft op zeg. Maargoed, zij stoppen en doen 2 minuten niets..ik doe die 2 minuten mijn stereo ff een tikje harder. Lijkt mij een vrij onschuldige protestactie.
@Ron; goed verwoord.

@GS450h; alle slachtoffers sinds WO2
Beste Tarzan, hoe denk je dat jouw vrijheid tot stand is gekomen? De geallieerden hebben de Duitsers netjes gevraagd of ze weg wilden, en na een lekker potje rooibos thee zijn ze maar vertrokken? De vergelijking die jij trekt slaat als een, nouja tarzan dan maar, op een drumstel.

Die 2 minuten stilte hou je niet voor de regering, maar voor jezelf, om er eens over na te denken hoeveel mensen en gezinnen een heel groot offer hebben gebracht (terwijl ze hier helemaal niets hadden te zoeken, zie daar ook misschien wel de vergelijking met de huidige missies van Nederland) om ervoor te zorgen dat jij nu zulke onzin kan verkondigen zonder daarvoor te worden opgepakt.
@tarzan: herdenken is voor mij een persoonlijke keuze. Ben het overigens wel met je eens, alleen jouw teksten komen een beetje rauw op m’n dak vallen ;-)
En ja hoor nog zo’n loze uitspraak: Geweld is altijd zinloos.
Nogmaals, hoe denk je dat de Duitsers destijds zijn weggejaagd? Of had je liever gehad dat je nog onder hun bewind leefde?
Kan iemand me eens uitleggen over wat dit precies gaat, want ik heb hier nog nooit van gehoord.
Bedankt, prachtig initiatief trouwens.
Het verhaal van evo doet me eraan denken dat ik 1van de weinige ben die op de nationale feestdag de belgische vlag buiten hangt..
Als zeekadet zou ik dat ook doen
ik ben het eens met de kritiek die tarzan geeft op de huidige regering en er zit inderdaad iets hypocriets in doden herdenken en tegelijk betrokken zijn bij zo’n conflict in Afghanistan of bij de oorlog in Irak.

@Tarzan: Feit is wel dat je een ongevoelige hufter bent als je niet twee minuten normaal kan doen en mensen de kans geeft hun eigen goed bedoelde en oprechte ideeën en gevoelens te overdenken. Dat je voor of na dodenherdenking protesteert tegen de hypocrisie is ok en dat is nou precies een recht dat mede dankzij veel van die doden die we op 4 mei herdenken ook voor een botte hond als jij is bereikt.

Wees vooral trots op jezelf, maar vraag je eens af waar je zou zijn zonder offers van mensen voor vrede en veiligheid.
@ tarzan,

Het is al duidelijk dat jij geen CDA stemmer bent. Goed meningen zijn meningen maar wat doet een Groenlinks stemmer op autoblog??? Juist de boel verzieken! Net als in de Tweede Kamer.

Ik zal het er nog even in wrijven, maar ik heb CDA gestemd en ook nog eens op Jan Peter Balkenende. Ook vind ik dat de eerste paar kabinetten van Jan Peter, de beste regeringen hebben gevormd van sinds PvdA aan de macht kwam.

Geen regering die alles maar weggeeft. Iedereen die alles goed geregeld heeft wordt gestraft en iedereen die maar loopt te lanterfanten en onnodig uitkeringen aanvraagt enz enz. Maar een die durft te snijden als ze dat aangeven tijdens de campagne.

Het is zoooo makkelijk om oppositie te voeren!

Jij zegt rondjes te rijden? Zou je dat niet op de fiets doen, de auto is zinloos en slecht voor het milieu!!!

Over Irak en Afganistan: Dus jij keurt het goed om een aantal vliegtuigen te kapen en in een paar gebouwen te storten met ongereer 3000 onschuldige!! slachtoffers, in de spits een paar metro’s of treinen te laten ontploffen met meer dan 200 dodelijke slachtoffers?

Dat zeg je namelijk tegen de oorlog in Afganistan (met je dubieuze missies). moet je dan zo’n land maar aan zijn lot over laten? Dat zou pas een onzettende KL*TE streek zijn!

En Irak zou wel goed zijn geweest als er wel chemische wapens zouden zijn geweest. Nou voor als je de afgelopen 15 in coma heb gelegen, Sadam lokte het gewoon uit en ik ben er trots op dat we zijn gegaan en blijf daar achter staan!

Jij heb makkelijk praten met je baantje waar je niet hoeft na te denken, geschat jou iq rond kamer temperatuur!! Maar je hoeft de mensen van de Lucht Mobiele Brigade niet belachelijk te maken voor hetgeen ze worden betaald!

En jij komt nu met dat ik jou moet respecteren voor jouw mening, maar zolang jij geen respect kan opbrengen voor hen die 68 tot 62 jaar geleden zijn gevallen. Want ook de Polen die een jaar eerder door Duitsland werden aangevallen, verdienen die 2 minuten. Maar daar zal jij wel niet aan hebben gedacht. Of hen die daar wel het respect voor hebben. Moeilijke zin voor je he?

Maar kortere zin voor tarzan: jij wil respect voor jouw mening, wij willen respect voor onze opa’s en oma’s, allen die de oorlog hebben overleefd en allen die het niet hebben mogen overleven.

Joggie ik vind jou een ontzettende loser.

Johan,
Goede column evo, khad er nog nooit van gehoord (belg) maar ik vindt het onbegrijpelijk dat sommige mensen geen 2 minuten op overschot hebben.
@tarzan Liever geen politiek op autoblog.
Geheel mee eens. Moet helaas tot mijn grote schaamte bekennen dat ik op dat moment zat te internetten.
Verder mag Tarzan van mij direct terug naar de rimboe om nog meer van dit onzin uit te roepen naar zijn mede-apen, bijvoorbeeld “aaaahoehaawoehaa” of “me tarzan joe jane”.
Ik twijfel ook een beetje of dit niet uit de hand gaat lopen. Ik heb best zin om er een leuk debat van te maken. Maar ik betwijfel of dat hier op zijn plaats is en of bezoekers een dissonante mening kunnen handelen.

Having said that, als de auteur met verwijzingen naar Wikipedia komt en oproept tot saamhorigheid vind ik dat ik mijn afwijkende mening even kort mag samenvatten.
Heerlijk hè? Bevrijdingsdag………
@Tarzan: Je zou eerst eens kunnen inburgeren en leren dat “handelen” geen Nederlands woord is in deze context. Verder loopt het helemaal niet uit de hand, alleen hebben de anderen ook hun mening kort samengevat weergegeven.
Goed geschreven, eigenlijk nooit bij stil gestaan dat alles op de snelweg dan eigenlijk ook zou moeten stoppen… om je auto nu op de vluchtstrook te zetten lijkt me veiligheidshalve niet verstandig… misschien ff rustig rechts gaan rijden en er even over nadenken.
@tarzan .. ik ben denk ik ook van jou generatie .. ik ken ook niemand die in de WWII overleden is .. het is iets dat door ambtenaren als een sociale vaardigheid word gezien .. maarja ambtenaren/WWII was ook niet helemaal fris .. toch schrijf je het een beetje cru.
@tarzan: btw, misschien had ik geen woorden als hufter of botte hond moeten gebruiken. Mijn excuses daarvoor.

Het gaat mij niet om je politieke voorkeur of standpunt. Het gaat om respect voor anderen, daar ging de tweede wereld oorlog in feite ook over. Waarom zou je geen respect opbrengen voor de mensen die treuren om familie of andere geliefden? Als je een paar jaar ouder bent (gokje) en familie hebt, je eigen kinderen bijvoorbeeld zul je misschien snappen wat het inhoud als hun veiligheid in gevaar wordt gebracht. Misschien dat je dan zult snappen waarom het herdenken van de mensen die hun leven geven voor veiligheid belangrijk is.

En ik hoop voor je dat je dan terugdenkt aan die opmerking/die daden zoals hierboven beschreven en dat je je dan diep zult schamen. Dat zou betekenen dat je fatsoen, liefde en respect hebt geleerd en dan ben je heel wat meer een vent dan door onsympathieke opmerkingen te plaatsen of door mensen te kwetsen.
@tarzan Hoe respectloos ben jij zeg er zijn in die oorlog miljoenen mensen omgekomen. maar nee hoor even 2 minuten stil zijn/niks doen is te veel gevraagd. man wat boeit het nou of je 2 minuten later naar bed gaat doordat je even 2 minuten niks deed en respect hebt voor alle mensen die vermoord zijn. Maar nee meneer gaat fijn ff zn geluidsinstallatie testen ik vind het echt jammer dat je je boxen niet hebt opgeblazen of een boom had meegepakt omdat je aan het knopje van je radio moest draaien
Tarzan,

Om te protesteren heb je wel een heel vreemde aktie uitgezocht.

Wie van de mensen die je gezien hebben zal je protest begrepen hebben?

Had je met een spandoek je mening kenbaar gemaakt, dan had ik nog respect voor je gehad. Nu alleen afkeur/afkering
Afwijkende meningen vind ik prima, provocerende opmerkingen zijn echter alleen bedoeld om mensen tegen de borst te stuiten. Je gaat geen dingen doen juist omdat de ander dat liever niet wil.
tja, we komen eens 2 min later

erg toch?
@tarzan .. nou begrijp ik em .. effe 2minuten respect voor de levende zou idd meer zoden aan de dijk zetten ..
klef

wat kosten die 2 minuten stilte niet aan de economie? gelukkig is dit niet collectief
Tarzan krijgt het zwaar te verduren hier:P en terecht! Wat een aso!
Op vier mei staat een deel van de bevolking even stil bij al het leed dat een bevolking kan overkomen, een deel alleen 2 minuten. En de rest van het jaar helpen we allemaal langzaam de wereld naar de klote ;)

Mijn auto melde gisteren trots dat ik met mijn weggedrag de 1:8 grens heb weten te behalen, volgend jaar is het misschien dus nog warmer rond deze tijd van het jaar :)
TARZAN: Domheid komt voort uit gebrek aan kennis en bijbehorend inzicht. Helaas zyn je uitlatingen hier een duidelijk voorbeeld van. Ik hoop dat dit besef ooit komt, tot die tijd is het jammer dat domheid bestaat… Blow up your speakers
Kippenvel
ComptonAssTerry
Het zal ook aan je opvoeding liggen en de mate waarin je op de hoogte bent van wat er in de oorlog is gebeurd, of eventuele persoonlijke ervaringen met de oorlog of de nasleep er van. Hypocriesie komt inderdaad wel heel veel voor, maar daar maakt denk ik iedereen zich schuldig aan, je kunt niet bij alles stilstaan, zeker niet in de huidige wereld waar alles met Mach 3 moet gaan.
Maar dan kun je nog wel eens 2 minuten stil staan bij hetgeen waar jij dan zelf aan wilt denken, als je dat wat vaker zou doen in het jaar en dan zolang als jij het wilt is natuurlijk nog beter. Maar je kan niet net tijdens die 2 minuten je slappe (onbegrepen) demonstratie houden want dat is respectloos voor anderen. Zonder dit soort herdenkingen wordt het helemaal een ieder voor zich samenleving.
@ evo: Ik denk dat de provocatie juist ligt in het feit dat vanuit overheidswege in het algemeen en jouw stukje in het bijzonder, gevraagd wordt om 2 minuten stilte in acht te nemen. Om daarna weer vrolijk toppertje-met-een-breezer-ananas te draaien alsof er niets aan de hand is. Dat ik besluit om mijn stereo wat harder te zetten lijkt mij een onschuldige protestactie tegen dat collectief witwassen van gewetensbezwaren tegen het dagelijks uitmoorden in naam van het Koninkrijk der Nederlanden. Het slaat ner-gens op. Opium voor het volk.

@ comptondinges: Ik geloof best dat er een verband is tussen je opvoeding en het selectief huilen om gedode mensen. Dat wil nog niet zeggen dat ik dan ook maar mee moet gaan doen en jouw ogkleppen op moet zetten. Dodenherdenking is totaal misplaatst en zeer beledigend voor de talloze mensen die nog dagelijks sterven door verschillende, door Nederland ondersteunde oorlogen. Volledig respectloos inderdaad ja. En zeer hypocriet.

@ koier: het is juist dat gebrek aan kennis wat ik mensen verwijt als zij 2 minuten doden willen herdenken. En een gebrek aan intellectuele vaardigheden als men daar slecht beargumenteerde recaties op geeft.

@ rvh: Zwaar te verduren met slappe reacties? Daar lig ik niet echt wakker van hoor.

@ matje: Ik wil er ook niet teveel energie in steken. Ik vind het prima als mensen primair reageren met geen respect etc. Zolang ik maar voel dat ik mijn steentje bijdraag aan het niet meedoen met die hoempapa ben ik tevreden.

@ woody: Ik vraag me af wanneer al die mensen die balkundende steunen zich zullen gaan schamen. Wanneer ze zullen beseffen dat anno 2007 het Nederlandse leger nog steeds clusterbommen gebruikt. Mensen aan het vermoorden is zonder VN-mandaat. Dat dodenherdenking vandaag de dag niks meer bijdraagt aan het voorkomen van oorlogen of slachtingen zoals in wwII, wat in de eerste instantie het idee was.

@ johan: ik dacht dat we nu ongeveer op 3000 burgerslachtoffers zitten in Afghanistan. Denk je niet dat we op zn minst kiet staan en de luchtdebiele kleuteers naar huis kunnen sturen? Om ze eens naar echt belangrijke conflicten zoals in Darfur te sturen? Of een no-fly zone instellen boven Tjetjenie? Of durven die knulletjes dat niet? Saddam lokte het uit door VN-resoluties aan zn laars te lappen? Waarom vallen we Israel niet aan? Die doen precies hetzelfde. Waarom doe je die dodenherdenking niet op de dag van het bombardement in Dresden bijvoorbeeld? Ik vind het zeer hypocriet.
@Johan: Dat is harstikke mooi gezegt! Ben het er 100% mee eens, iedereeen zou gewoon eens respect voor elkaar moeten hebben, zelfs “mensen” zoals Tarzan.. de arrogante zak! maargoed, laten we ons maar niet druk maken over mensen die het helemaal niet zullen redden in de maatschappij ;)
Tarzan heeft eigenlijk wel een beetje gelijk, het is fuckig hypocriet als je er goed over nadenkt…
@ tarzan

Ik ben het met je eens over het verhaal in Dresden. Maar ik ben ook niet degene die de duitse medemensen niet herinner tijdens dodenherdenking.

Dit wil niet zeggen dat ik een NSBer ben ofzoo, maar ik heb van mijn oma verhalen gehoord over duitse soldaten die het absoluut niet eens waren met het duitse beleid van toen. Maar wat zou jij doen als je nu moest kiezen, strafkamp dus de dood of oorlog voeren.

Over afganistan en irak. Idd er vallen burgerslachtoffers, maar dat zijn die amerikanen, waar ik het ook niet mee eens ben hoe zij handelen. Maar ik geloof ongeveer 10% van die verhalen van burgerslachtoffers.

Israel: is het enige niet islamitisch land dat daar in de buurt ligt. En als jij op libanon duit. Israel handelt alleen uit vergeldingsacties die volgen uit raketaanslagen op burger doelen van Hamas en dergelijke. Israel heeft clusterbommen gebruikt, keur ik niet goed. Maar moet Israel dan maar toekijken hoe het eigen volk wordt afgemaakt door zelfmoord aanslagen?”

Al 60 jaar lang?

Ik keur het ook niet goed dat er kinderen sterven tijdens het aanpakken van stenen gooiende palasteinen. Maar wat doen die kinderen daar dan? Dat is puur tactiek van die palasteinen. Er wordt daar een totaal verkeerd beeld geschetst.

Kindsoldaten, heel triest dat het voorkomt, maar als ik oog in oog met zo’n kind zou staan kies ik toch wel voor mijn eigen hagje. Dan maar een egoist.
Nogmaals: geen politiek op Autoblog please!!

Daar zijn genoeg andere blog’s voor.
@Johan .. eigenlijk wil ik mij er niet mee bemoeien maarrrrrr .. VPRO tegenlicht : Joris Luyendijk , het midden oosten gedecodeerd .. is misschien een aardige tip voor u. (ik weet niet hoe je moet doorlinken)
Als je niet mee wilt doen met die dodenherdenking dan doe je dat niet, maar hou dan gewoon je mond en ga niet zo vreselijk tegendraads doen. Hoe respectloos…
@Tarzan, fijn om te zien dat je geen kritiek hebt op mijn commentaar op je uitspraken. Blijkbaar is er inmiddels toch wat geland.

@lincoln: Ik heb hem toevallig gezien, en het was absoluut zeer boeiend, maar om nu te zeggen dat het geheel objectief was?
@ Autoblogger (laatste reactie)
Ook domme meningen moeten worden beargumenteerd.
Kom dus maar op met waarom Tarzan een beetje gelijk zou hebben.

Volgens mij heeft het allemaal met respect te maken. Respect is trouwens een woord waarvan bijna niemand meer snapt wat het betekent, maar dat terzijde. Twee minuten de doden herdenken heeft weinig met politiek te maken. Als je het niet eens met de regering/het kabinet, moet je óf zelf in de politiek gaan (@ Tarzan: SP iets voor jou? of een nog op te richten extreem linkse partij), óf nooit stemmen.

Je stereo hard aanzetten tijdens 20.00u op 4 mei betekent allereerst ook een totaal gebrek aan historisch besef. Daarnaast is het misschien een slechte opvoeding (slechte integratie wellicht?) icm een psychisch zwakke toestand. Wie zal het zeggen.

In ieder geval @ Evo:
Je hebt het eerbieding verwoord; zoals het hoort bij een dergelijk thema.
eerbiedig natuurlijk (laatste zin)
Hmmmm. Jammer dat ik me (weer) te laat met deze discussie kan bemoeien.

EVO heeft het mooi onder woorden gebracht en het valt me echt op dat heel veel mensen er zo over denken.

Een paar jaar geleden was ik zelf ook onder weg op 4 mei rond 8en. Ik had mijn auto bij een benzinestation geparkeerd om 2 minuten voor 8. Om 8 uur hield ik mij 2 minuten zo stil als een muis. Wat mij bijzonder op viel was dat om 1 voor 8 een oude BMW 3 aan was komen rijden met zo’n walm aan geluid eromheen. Om 8 uur was de jongeman stil, net zoals zijn radio. De pomphouder echter (zelf een jaar of 60) was gewoon druk bezig met het tellen van zijn geld. Onvoorstelbaar.

Ik heb dit jaar op 4 mei voor het eerst met mijn oudste dochter (7 jaar) gesproken over waarom we 2 minuten stil zijn en ik moet je eerlijk zeggen…..Ik vond het een mooi moment. 2 Minuten na 8 had ze tranen in haar ogen. “Voor al die zielige dode mensen !”

Over een paar jaar staan wij op de Dam of op de Waalsdorpervlakte !!

Het doet deze oude zak eerlijk gezegd altijd goed om te zien dat er toch nog heel veel (ook jonge) mensen zijn die de moeite nemen om te herdenken.
Beste Gert,

Ik heb geen zin om op al de slecht beargumenteerde recaties in te gaan. Ik heb ook een sexleven. Maar omdat je het zo graag wilt zal ik een paar woorden gebruiken om je gemoed gerust te stellen.

Ik vind geweld altijd zinloos omdat ik tegen doodmaken van mensen ben. Het overgrote deel van de Hollnaders vonden het prima dat de duitsers hier waren. Sterker nog, voor de Duitse inval werd je ook opgepakt als je een mening had die te dissonant was. Werd je als jood links en rechts gediscrimineerd. En mocht je denken dat het na de oorlog eindelijk gelijk was? Tot zeker de jaren 70 en 80 waren de meeste zwarte medemensen de gebete hond in Nederland. Tegenwoordig hebben de homos het buiten 020 erg moeilijk om openlijk te leven en wordt de vrouw t.o.v. de man nog in alle lagen van de bevolking achtergesteld. Anno 2007 is huiselijk geweld, waarbij de man de vrouw lens mept, nog steeds misdrijf nummer 1. En zijn er mede door balkenende en donner wetten gekomen die mensen veroordelen wegens ”gevaarlijk’ gedachtengoed.

@ sugarfree: ahh, dus de dodenherdeking gaat helemaal niet over de hedendaagse dode mensen maar slaat slechts op gebeurtenissen uit het verleden? Welke kaders gebruik je dan? 14-18? 40-45? De Vietnamoorlog? het blijft vaag geblaat van jouw kant als je dat niet wat duidelijker maakt.

Verder vind ik het prima dat mensen hun kinderen opvoeden met het idee dat vandaag de dag alles beter is en we de geallieerden moeten eren. Ik stelde al eerder dat het helaas een ritueel van reactionairen blijft die liever niet kijken naar de vreselijke moordpartijen door de huidige geallieerden in bijvoorbeeld Irak. Ik twijfel of dat besef er ook ooit zal komen. 365 dagen per jaar je zorgen maken over mensen die door een leger met roodwitblauwe vlaggetjes afgemaakt worden is natuurlijk niet gezellig.
Dodenherdenking in NL, een mooie gebeurtenis.

Hoeveel mensen krijg je van de bank als er weer 650.000 Irakezen naar de andere kant mogen omdat iemand op valse gronden de zoveelste imperialistische oorlog moet starten? Als je er 100 kan regelen, vind ik het knap.

Wel zo prettig voor de benzineprijs, de grote leugen van onze drang vrede en democratie te brengen naar andere landen, maar begrijpen we wel dat de verzendmethode, een bommenregen, er niets mee van doen heeft?

Ik krijg een dubbel gevoel bij deze column. Aan de ene kant past het helemaal in mijn straatje (ben graag voor fatsoen), maar aan de andere kant vind ik het allemaal zeer hol geworden.

Wat WWII betreft, wie hebben der grote Führer financieel gesteund denk je? Wall Street werd er rijk van, de gewone jongens mochten met hun bloed betalen om de rommel op te ruimen. Zo ook de communisten die mee mochten doen in het verzet en helden waren doch daags na de bevrijding keihard het lid op de neus kregen: de nieuwe vijand was geboren.

Zelf was ik net op tijd thuis om 2 minuten stilte te houden. Niet dat ik alleen deze 2 minuten aan oorlogsdoden denk, maar voor oud strijders vind ik het hoe dan ook gepast. Alhoewel oorlog een smerig spelletje is (waar het gros van de mensen de achterliggende waarheid niet kunnen achterhalen), zijn er jongens die ons bevrijd hebben. Jammer dat deze jongens nu zelf afglijden richting een verlicht fascisme. Maar goed, weer terug naar auto’s ;)
@SugarFree: nu moet ik argumenten gaan aandragen om de argumenten van tarzan te onderstrepen? Dat lijkt me een beetje dubbelop. Het is gewoon hypocriet dat we 2 minuten stil zijn en vervolgens zonder blikken of blozen (financieel) meewerken aan de meest schandalige (en vergelijkbare) praktijken.

PS: ik ben ook altijd 2 minuten stil en zie op dat moment geen toegevoegde waarde in het rondrijden met de volumeknop voluit.

Maar goed, weer terug naar auto’s ;)
@ Tarzan
Ik heb niet gezegd dat de dodenherdenking niet over hedendaagse slachtoffers gaat. Vaag geblaat? Wat mij betreft een zwaktebod van jouw kant. Om antwoord te geven welke kaders ik gebruik: als ik goed geïnformeerd ben herdenken wij op 4-5 de doden die zijn gevallen vanaf WOII, dus ook alle doden van daarna.

En je mag best proberen de dingen te scheiden. Zo zijn de geallieerden uit 40-45 anderen dan de soldaten die nu in Irak vechten. Of wil je zeggen dat je de Duitsers van nu net zo behandelt als je zou hebben gedaan in 40-45? Dat zou stupide zijn natuurlijk.
@ Autoblogger
Als je vindt dat iemand gelijk heeft, moet je het ook kunnen beargumenteren natuurlijk. Anders verschuil je je achter iemand anders.

Enneh, ik ben wel benieuwd aan welke schandalige praktijken jij meewerkt… of bedoel je ‘onze’ steun aan de oorlog in Irak, en de inzet in Afghanistan? Als je plaatsvervangende schaamte hebt als NL-er, kan je ook emigreren, of actief worden in de politiek.
@SugarFree: ik ben actief met bloggen, hoop dat dat helpt ;)
De volgende stap is emigreren.

@Lotte: http://www.autoblog.nl/agenda/

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).