No limits: de McLaren M8 C

Auteur: , 21 Reacties

De CanAm is de wildste en gekste raceklasse die er ooit is geweest. De McLaren M8 domineerde dit kampioenschap in de jaren zeventig.

Het was de tijd dat er geen grenzen leken te bestaan in de racerij: de Can Am serie uit begin jaren zeventig. Eén van de deelnemers uit die roemruchte raceklasse was afgelopen weekend te zien tijdens de AvD-Oldtimer Grand Prix op de Nürburgring. Het was de McLaren M8 C met chassisnummer 70-04 die vanaf 1970 uitkwam in de CanAm. De M8 C (waarbij de ‘C’ staat voor ‘customer’) was de klantenuitvoering van de M8, die destijds ook door het fabrieksteam van Bruce McLaren werd ingezet. Van de M8 zijn er 10 gebouwd, waarvan 7 voor klanten, en daar is de 70-04 er één van. De overige 6 zijn er niet allemaal meer en dat maakt deze auto zeer bijzonder.

Kippenvel
De specs van de M8 geven kippenvel: 8,8 liter V8 met 880 pk en 1.000 Nm. Helaas was het majestueuze gebulder van de V8 met zijn fameuze hoge inlaatkelken niet te horen. De huidige eigenaar en berijder Harry Read was namelijk bij het uitpakken van de spullen in de pitbox door zijn rug gegaan. Plaatsnemen in het racekuipje zit er even niet in.

Wij spraken zijn vrouw Doris Schmidt op een volledig verregende Ring. “Met regen rijdt Harry sowieso niet. Je krijgt zoveel vermogen dan simpelweg niet op het asfalt.” Read en zijn vrouw willen de McLaren graag laten zien bij klassiekerevenementen. “We willen de historie levend houden door de auto op de baan te brengen. Hij is volledig origineel. Omdat we er mee racen moeten af en toe slijtende delen worden vervangen.”

Read heeft de auto sinds 2001 in zijn bezit. Hij heeft contact gelegd met de coureur die de wagen destijds bestuurde, John Cordts. Diens naam en startnummer 57 prijken nu als eerbetoon op de zijkanten van de achtervleugel. Cordts was destijds de fabriekscoureurs Bruce McLaren en Denny Hulme regelmatig te snel af, maar het kampioenschap won hij niet.

Oranje
De wagen is uitgevoerd in het karakteristieke oranje, de huiskleur van McLaren die we ook tegenkwamen op de legendarische F1 en op de nieuwe MP4-12C. De kleur wordt ook tegenwoordig nog gebruikt op de Formule 1-wagens tijdens testsessies. Schmidt heeft een leuke anekdote over de oorsprong van die kleur: “Toen Bruce McLaren verf nodig had, ging hij gewoon naar de winkel aan de overkant van zijn werkplaats en vroeg ‘wat is er deze week in de aanbieding?’. Dat was die keer toevallig oranje.”

De McLaren nam het destijds in de CanAm op tegen Lola, Porsche met de 917/10 en 917/30 en Ferrari met de 712, het enige exemplaar van die specificatie. McLaren domineerde de CanAm in de jaren 1967-1971 waarna Porsche de hegemonie overnam.

Wie zo’n monstrueuze McLaren van dichtbij wil zien, kan terecht in het kortgeleden in Den Haag heropende nieuwe Louwman Museum. Dat bezit een McLaren M8 F uit 1971, voorzien van een 8,1 liter V8 met 750 pk, destijds bestuurd door Denny Hulme.

Met dank aan Robert en Maarten voor deze bijdrage!21 reacties

Mooie wagen, valt in de zelfde categorie als de Porsche 917.
ook een zelfmoord machine :)
vet, jammer dat ie niet te horen was, anders hadden we zowiezo filmpjes hier gezien
Toen werd er nog geraced. Alleen zo is Mclaren ook om het leven gekomen. Anders hadden we nu al gewoon geweest aan Mclaren baanauto’s. De M6GT is er nooit echt gekomen spijtig genoeg.
Die dominantie was maar van korte duur toch de 917 (917/10 en 917/30) op de proppen kwam…

@ Hupke
Inderdaad, een monsterlijke wagen. Alleen natuurlijk niet zo verfijnd als de latere F1. Eerder een pure racewagen voor op de weg.
Iemand zin om te speculeren met wat voor een auto’s er geraced zou worden als er nog steeds een anything goes-raceklasse zou bestaan?

Ik denk dat het vooral een whizzkids-klasse zou zijn. Waarbij het vooral om computersystemen gaat die er voor zorgen dat het vermogen op de weg komt, en grip in bochten behouden blijft. Die systemen limiteren het maximale vermogen, en dat vermogen zou uit relatief kleine motoren al gehaald worden. Zeg een 3 liter V10 met turbo’s en 3000 pk’s (uitgaande van de 1,5 liter blokken uit ’88).
@Peer:


Ooit gehoord van pikes peak??? en andere hillclimb events?
De 917/30 was echt een beest, dik 1100 pk en meer dan 1500 in kwalificatietrim. Een van mijn favoriete racers.
Nou dat geluid was wel hoorbaar tijdens een time attack een aantal jaren geleden op zandvoort. Er reed een zwarte McLaren M8F MC M8 van Tachyon Motorsport (gewoon uit Soest NL) welke elk getimed rondje een zwarte vlag kreeg voor het produceren van teveel DB’s. Was wel een heel vet geluid enne het zijn wel rijden doodkisten want met 800 pk en dan een paar cm van de grond met alleen maar een dun plaatje aluminium ertussen met wat popnagels….
MotorsportMedia
Ik heb die dingen vorig jaar zien racen op de GP circuit van de Nürburgring. Fantastisch om te zien én te horen!

Foto’s: http://motorsportmedia.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=79&Itemid=54
speciaal geval toch, mss unieker als de F1?
@Hupke

Ok, dus jij denkt dat wanneer CanAm was doorgegaan de wagens die meededen vergelijkbaar zouden zijn met, zeg, de Suzuki XL7 HCS. Bedankt voor je mening, beetje raar geformuleerd alleen.
@Peer:

Ik denk dat als Can-Am was doorgegaan er ook zware reglementen gekomen zouden zijn.
Een wagen bliksem snel maken is 1 ding, en hem besturen een ander. Maar dat doen terwijl er andere van die mensen om je heen zitten tegen snelheden waar een jachtvliegtuig jaloers op zou zijn?

Vanaf een bepaald moment speelt de luchtweerstand en de stroming ervan zo’n grote rol dat de turbulentie van je voorganger genoeg is om je te doen vliegen (hebben we in de F1 al gezien en bij le mans-series en dan was de snelheid nog niet zo enorm hoog).


Maar het is wel leuk om erover na te denken natuurlijk.


Voor mij is pikes peak met z’n suzuki’s en andere japanners het meest ultieme wat er nu bestaat van autosport. De snelheden zijn daar ongeloofelijk, de grip is daar ongelofelijk (mede door electronica) en de rijders zijn ongelofelijk gek.
En het kan er alleen maar goed gaan omdat ze 1 voor 1 rijden zo’n auto’s laten racen zou een gladiatoren gevecht zijn.
En als je nog meer grip zou willen om nog sneller te gaan moet je bijna rupsbanden gaan leggen.
Ja pikes peak is extreem. En zeker vergelijkbaar (maar helemaal niet gelijk aan) met de CanAm series.
Louwman ga ik nog een keer heen, heb mijn pa eindelijk overgehaald…maar eerst naar het Porsche museum.
agien van 't Hoog
Vroeger heb ik ze wel eens op Zandvoort zien en vooral ook horen rijden. Je kon er toen ook gewoon dichtbij komen. Gruwelijk breed en laag met een ragfijn vleugeltje achterop. Heel hard op het rechte eind met van die relatief laag toerige motor met grote klappen zoals een Harley zonder uitlaat maar dan maal 4. Indrukwekkend snel maar in de bochten ging iedereen wel binnendoor!
Speciaal voor coureurs met een death wish.
@Hupke

Turbulentie is een goed punt, dat maakt een dergelijke raceklasse onmogelijk, althans als je daadwerkelijk tegen elkaar wilt racen.

Ik vind Pikes Peak niet zo ultiem. Dit jaar deden er maar drie deelnemers mee. De automerken die meedoen spreken me ook niet zo aan, de rijders evenmin. Ik denk zelf dat wanneer serieuze autosportmerken zoals Porsche, Ferrari of Mclaren, of uit de rallyhoek, Citroen of Subaru, er zich mee gaan bemoeien en er rijders meedoen op de piek van hun kunnen, die 10-minutengrens peanuts is.
@Peer: Ferrari, Porsche of McLaren heeft 0,0 rally hedendaagse ervaring of uberhaupt ervaring met het bouwen van Pikes Peak auto’s. Mochten die constructeurs instappen dan zijn het absolute nieuwkomers.

Met die rijders zit het ook wel snor tegenwoordig, of wil jij beweren dat de coureurs die daar nu rijden van de 2e garnituur zijn?
@bozewolf

Je hebt gelijk qua merken. Eigenlijk gaat het er natuurlijk om hoeveel geld je ertegenaan knalt.

Wat rijders betreft, de recordhouder en huidige kampioen Nobuhiro Tajima is 60 jaar oud. Dat is gewoonweg te oud om op de toppen van je kunnen te presteren.
Das moeilijk in te schatten. Misschien issie wel zo goed omdat ie zo oud is, kan ’t hem allemaal niks meer bommen ofzo :P Feit blijft wel dat ie de snelste is. Of zijn leeftijd er iets mee te maken heeft, positief dan wel negatief, blijft toch koffiedik kijken.

Door de jaren heen zijn er de nodige rijders van formaat op Pikes Peak geweest.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).