Bejaarde in Rotterdam valt bijna uit parkeergarage

Auteur: , 33 Reacties

Je wil zo'n Rover 45 toch niet op je hoofd krijgen.

Bejaarde in Rotterdam valt bijna uit parkeergarage

Een 84-jarige man kreeg de schrik van zijn leven toen hij plots met zijn vierwieler door de reling van een Rotterdamse parkeergarage knalde. De bejaarde verwarde het gaspedaal voor de rem, terwijl hij de auto probeerde achteruit in te parkeren. Het resultaat was volgens de politie veel schade voor de parkeergarage. De man kwam echter met de schrik vrij.

Incidenten zoals deze roepen vaak een klassieke discussie op. Mogen (zeer) oude mensen zich nog wel achter het stuur begeven? Omstanders schoten de man te hulp en de politie heeft het incident aan het CBR kenbaar gemaakt. Gelukkig voor de man gebeurden er geen Dukes of Hazzard taferelen. Dit had nog wel eens veel slechter kunnen aflopen..

Foto via Politie Rdam-Centrum33 reacties

We rijden mee met de verkeerspolitie regio west alwaar we een bejaarde bestuurder zien die op slinkse wijze aan zijn torenhoge parkeer kosten probeert te ontkomen.
@gertjan2012: beetje te hoog gegrepen voor deze beste man
Tja, dat is knap lullig.

Wat de leeftijd betreft. Sommige mensen zijn met 18 jaar al te oud en anderen rijden met 90 jaar nog prima. Deze man heeft zijn grens inmiddels bereikt volgens mij.

Een maximale leeftijd invoeren lijkt oneerlijk tegenover de goede bejaarden, maar een minimale leeftijd Is algemw
@lekbak: oeps. En weer verder…

Een minimale leeftijd is algemeen geaccepteerd dus een maximale leeftijd invoeren moet dan ook kunnen. Ik bedoel, ik had met 12 jaar ook al prima auto kunnen rijden als het mocht…
@lekbak: Helemaal mee eens
@lekbak: En dan wel gratis OV aanbieden. Dat lijkt me wel zo eerlijk.
@suzikubelona: wat is daar eerlijk aan?

Niemand heeft in Nederland gratis openbaar vervoer. Daarbij is dat leuk als je in een stad woont, maar daarbuiten is er nauwelijks ov. Mantelzorg wordt nog steeds niet vergoed en dat zal op een hoop plekken de voornaamste vorm van transport zijn, ondanks gratis ov.
@lekbak: ik zou ipv max leeftijd eerder 2 of 3 jaarlijks examen voorstellen, die dat nog capabel zijn om te rijden mogen en kunnen nog rijden, die helaas het niet meer kunnen worden eruit gehaald. Zowel theorie als praktijk afnemen en niet enkel een controle van een arts. Zoals je nu moet doen als je je rijbewijs wilt behalen.
Iemand z’n rijbewijs innemen? Tja,je ontneemt iemand daarmee z’n vrijheid he. Moeilijk om daarover te beslissen.Denk dat je dat het beste kunt doen in samenspraak met familie.Die weten meestal beter of het nog kan of niet. Iedereen maakt foutjes,toch?
@Alfarobert: Heb dat gezien bij m’n schoonfamilie toentertijd. Opa kon volgens de hele familie écht niet meer rijden, want vergeetachtig onoplettend, en dementerend (echt, een gevaar op de weg!) Maar, toch kwam hij door de keuring heen, zelfs na aandringen door de familie om het rijbewijs te laten innemen, maar dat mocht de huisarts niet…
@Alfarobert: nee, gewoon nee.
@Alfarobert: het wordt natuurlijk gevaarlijk wanneer deze mobiele geraniums de (levens)vrijheid van anderen gaan beperken.
@Alfarobert: een jongen van 16 is ook afhankelijk van openbaar vervoer of van familie als die weg wil. Er is bewust voor gekozen om de vrijheid van jongeren in die zin te beperken vanwege de veiligheid. Ik zie eigenlijk geen verschil tussen dat, en oude mensen. Op een gegeven moment moet je ergens een lijn trekken. En daar zijn altijd mensen de dupe van.
@lekbak: met één verschil. Een jongen van 16 heeft totaal geen rijervaring. Een man van 83 zou je verwachten dat hij 65 jaar rijervaring heeft.
Tis een Rover 45…. Geen 75 :)

-edit: dank, is gefixt!-
Hyacinth Bucket is that you?
bij 65 ofzoiets is er toch die keuring?
Nu moet ik wel zeggen dat dat hekje er nou ook niet bepaald robuust uitziet. Als een paar bouten aan de zijkant en een pinnetje in de grond een auto tegen moet houden dan geeft dat mij niet heel veel vertrouwen en dat blijkt maar…
@Rick-dos: Eindelijk. Ik vroeg me al af wanneer iemand daar over zou beginnen. Ben het helemaal met je eens. Zo’n hekje gaat de massa van een auto echt niet tegenhouden. Dit is smeken om problemen.
@Rick-dos: waarschijnlijk ligt er nog wel een stoeprand achter?
Gewoon jaarlijk keuren, apk op lijf, leden en lichaamssensoren plus strenge(dus niet een laf aftreksel)rijvaardigheidstest voor bejaarden vanaf 70 en ouder …
Het blijft een moeilijke discussie. Mij lijkt het idee van de huidige keuring goed, ik heb alleen het idee dat ze wel heel erg soepel zijn. Mijn opa kon echt niet meer veilig door het verkeer maar kwam zo door de keuring heen.

Verder ben ik het wel eens met @alfarobert. Je neemt veel vrijheid en mobiliteit af als je iemand zijn rijbewijs inneemt, dat is niet zomaar iets.
@reistje: Vertel dat maar aan dat gezin wat die oude spookrijder terug heeft gekopt… Die hebben geen moeder meer. En 2 zwaargewonde, voor het leven getekende kinderen. Dat is niet zomaar iets….
Je zegt het zelf al, je opa werd gewoon goedgekeurd terwijl jullie al vinden dat het niet meer veilig is. Dan faalt die test toch enorm? En dan stuur je toch potentiele gevaren de weg op? Ik wil hier echt niet mee zeggen dat jeugd geen fouten maakt. Daar zit ook genoeg rotzooi tussen. Maar dat betekent niet dat ouderen dan maar niet meer gecontroleerd moeten worden.
Mijn oom heeft mijn opa onlangs geconfronteerd met dashcam beelden van een ritje van opa. Waar m’n oom achteraan is gereden. De reden voor deze actie? Opa komt thuis met schade aan z’n auto, maar heeft geen idee hoe het komt. Denkt dat iemand anders tegen hem heeft aangereden. Tot mijn oom een bekende sprak die opa heeft zien klooien op de parkeerplaats en een auto heeft zien raken. Ondanks de redelijke schade heeft opa er niks van gemerkt. Dus mijn oom is een keer achter hem aangereden met een draaiende dashcam. Wat bleek, op zich reed ie redelijk goed. Maar hij reed wel zeker een keer of 10-15 ruim over de middenstreep. Een paar keer zover dat tegenliggers echt aan de kant moesten. Ook dat is iets wat hem zelf helemaal niet opgevallen is. Komt door inner ear problemen. Daardoor is de balans een beetje weg en trekt ie steeds naar links. Maar wel fluitend door de keuring,… De boodschappen in het dorp gaat allemaal prima. Maar naar het ziekenhuis in Groningen oid gaat er nu iemand mee. En opa is het daar mee eens. En rijdt dus deze stukken ook niet meer zelf. De beste man is z’n hele leven chauffeur/koerier geweest en heeft km’s zat onder de riem. Dus de ervaring is het probleem niet. Het achteruit gaan van z’n lichaam wel.
@E34M5Touring: zou een 2 jaarlijks examen (theorie en praktijk) iets uitgehaald hebben? Want daar denk ik dat ze veel niet capabele bestuurders mee van de weg halen
Goede kwaliteit van de parkeergarage
Bij dit soort dingen vraag ik me af was het ook nieuws geweest als het een 33 jarige man was overkomen.

Wat betreft het rijbewijs een maximum leeftijd is absurd je zou wel een geschiktheidseis kunnen stellen met medische keuring die vaker is dan eens in de 5 jaar.

Daarbij wat als we zelf 75 zijn willen wij dan ons rijbewijs inleveren terwijl waarschijnlijk alles dan allang zelf-rijdend en zelf-lerend is
@frisian: En als het een vrouw overkomt, het internet staat vol met filmpjes daarvan, gaan we ook niet met zijn allen roepen: “Rijbewijs afpakken!”
@frisian: waarom is dat absurd? Je moet op een gegeven moment ergens een grens stellen. Dat doen we met alles en iedereen immers, maar als het om maximale leeftijd gaat is het opeens not done. Dat is hypocriet in mijn ogen.

Een keuring gaat niet functioneren, dat doet het nu ook niet. Een betaalbare keuring is makkelijk te omzeilen. Een goede keuring kost vele honderden euro’s dus dat is voor een grote groep hetzelfde als het rijbewijs afpakken.
Laatst ookal een oude man hier in de buurt die ging spookrijden op de snelweg kilometers lang.. Vrouw en kind dood door frontale botsing.. Vind dat ze wat strenger mogen zijn met controlles op oudere mensen die een rijbewijs hebben.
Een grens leggen is èèn ding, maar ik ken ook wel een aantal chauffeurs tussen 50/60 die een opfriscursus kunnen gebruiken. Biedt dat aan met wat subsidie of weet ik veel. Bij veel mensen is auto rijden geen hobby en die beginnen op een gegeven moment maar wat te handelen. Daar werd ik goed voor gewaarschuwd tijdens mijn motorrijlessen.
Derover 45
65+ lekker met de bus.
Gewoon lekker laten rijden. In zeer korte tijd zijn er al meerdere incidenten geweest met dodelijke afloop. Zowel voor de op leeftijd zijnde chauffeurs als andere weggebruikers/ Terrasgangers. Maar dat boeit niemand, dus lekker laten gaan.

*Sarcasme uit*

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).