Belachelijk bonkige Porsche 924 te koop

Auteur: , 27 Reacties

Maar, dat ontwerp van Harm Lagaay werd toch pas dik toen de 924 een 944 werd?

Nou ja, niet helemaal. Trouwe autoblog lezers zullen namelijk @casperh al eens hebben zien rollen in een 924 Carrera GTS Club Sport. Zodoende is bekend dat ook enkele schriele 924-jes naar de sportschool zijn geweest.

Dat laatste geldt zeker voor deze 924 GTR, samen met de 924 GTP (hippe paarse broeken video!) en de race varianten van de 944 een van de dikste ‘VolksPorsches’ die ooit de Porsche-fabriek verlieten. Van de 924 GTR werden 17 exemplaren vervaardigt. Negen daarvan werden in de jaren ’80 ingeschreven op Le Mans. Porsche wilde daarmee ongetwijfeld het imago van de 924 wat opvijzelen, daar die een twijfelachtig imago ‘genoot’ als auto voor secretaresses.

De GTR is feitelijk een evolutie van de 924 Carrera GTS Club Sport waar Casper mee heeft gereden. Ten opzichte van de gewone 924 Turbo is ook bij deze variant de intercooler aan de voorzijde van de auto geplaatst, alleen bij de GTR is deze nog een stuk groter dan bij de GTS. Een rolkooi, een volledig instelbaar onderstel, en remtechnologie van de Porsche 935 zijn ook aanwezig. De motor is in de basis nog steeds het 2.0 liter blok dat veel hoon over zich heen kreeg vanwege diens VW-roots, maar door dry sump-smering en de dikke turbo met intercooler schopt deze het nu tot maar liefst 375 pk. Ruim voldoende om de 930 kilo wegende 924 ordentelijk van zijn plaats te krijgen. Dit bleek ook op Le Mans in 1980, waar 924 GTR’s zesde, twaalfde en detiende werden in het algemeen klassement. Een goedkope optie om Porsche te rijden was het echter niet: in 1981 moest de auto al $75.000 opbrengen.

Dit exemplaar dat binnenkort geveild wordt heeft niet zoveel track-actie gezien. Slechts 109 kilometer is ermee gereden. Het is één van de twee GTRs die in Japan geleverd is. Na twee jaar in een opslag gestaan te hebben werd ‘ie in 1983 gekocht door een Japanse zakenman die er heel sporadisch de circuits van Suzuka en Fuji mee opzocht en zijn kilometrage op die dagen nauwgezet vastlegde.

Na dit zware circuit-leven heeft de 924 zijn dagen gesleten in de opslag van de Japanner, die alleen verlaten werd voor de jaarlijkse servicebeurt. De motor heeft wel af en toe even mogen draaien, dus als het goed is zit ‘ie niet helemaal vast.

Koop jij deze dikke ’80s wielen op mooie ’80s wielen?

Dank aan Dennis voor de tip!27 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
Tjah … Zelfs als investering twijfel ik … Wat een knotsgekkerare(insertziekte)makende auto
@oranje123456789: een limited edition Porsche, 17 van gemaakt. Hoe twijfel je dan nog of dit een goeie investering is?! 😂😉
@jobberns: zelfs al zijn er 5 gemaakt …
@oranje123456789: Ik wou dat je gelijk had.. dan kon ik ‘m misschien kopen.. maar omdat dit dus wel een zeldzaam verzamelstuk is zal dit volstrekt niet te betalen zijn voor mensen zonder hele diepe buidels.
Die gekke velgen zijn luchthappers om de remmen te koelen. Worden gemonteerd op 3 delige race BBS’en en zeer zeldzaam!
@ericbmw2000: de Audi 90 Quattro IMSA heeft ook dergelijke wielen, toch?

OT: wat een prachtig apparaat is dit zeg!
Dat typische 80’s dikdoenerij staat hem goed!
@awesome: gewoon BBS Airfans inderdaad. Je ziet ze niet zoveel, maar dat maakt ze niet zeldzaam.
@postzegel:

Is dat niet precies wat dingen wel zeldzaam maakt?
@postzegel: het feit dat een setje platic bbs deksels voor bedragen dichter bij de 1000 euro als bij de 100 euro verkocht worden geeft aan dat ze er niet in overvloed zijn.

Daarnaast zijn ze nooit op straat auto’s geleverd maar enkel op raceauto’s.

@estoque & @carmasterr
D’r is wel meer spul dat nooit op straatauto’s is geleverd. Spoilers, kooien, velgen, ‘plaatwerk’.
En ja, lachen inderdaad: niet zoveel zien, lijkt ’t meteen zeldzaam.
En ja, ook waar: hoge prijzen, maar maakt dat ’t artikel niet duur/geliefd, maar toch nog niet zeldzaam?

Op de weg zie je ze niet (want nooit op straat auto geleverd),. maar bij (klassieker) races des te meer. En zeldzaam? Als ik van het weekend nog een setje wil bezitten, kan dat gewoon.

wat zegt t woordenboek:
zeldzaam
zeldzaam bijv.naamw.Uitspraak: [ˈzɛltsam] als iets weinig voorkomt Voorbeeld: `een zeldzame postzegel` Synoniem: schaars © Kernerman Dictionaries


Waarschijnlijk bedoelen jullie dus ‘geliefd, en/of duur betaald’. Net als Volkswagen T1 busjes. Niet zeldzaam, was ooit ook gewoon een massa product. Wel geliefd en er wordt goed geld voor gevraagd (en betaalt)
@postzegel: jij bent ook een zeldzame ofniet?
@ericbmw2000: Op die blauwe M Coupe hebben ze toch wel wat…

http://www.jdmeuro.com/tag/bbs-rs-turbofans/
Not my cup of tea.
Ik sla een beurt over
Zonder Scoop was ie helemaal mooi geweest. Geen verkeerde investering denk ik..
Mooi is anders maar wel vet
De body is wel mooi maar wat een verschrikkelijke wielen
Heb zelden zon lelijke porsche gezien
@allesmetturbo: maar het heeft een turbo…
Sidepipe FTW!!!!
Absolutely love it ! Als ik het geld had, zou ik er zeker een kopen!
Sidepipes..! Hebben..!
Ja zo zou ik hem wel willen hebben…
@JaapjeJolig: “Van de 924 GTR werden 17 exemplaren vervaardigt.”
Echt?
Meen je dit?
@jaapiyo: je snapt het blijkbaar niet. Het is vervaardigD, mijn beste…
If i had the money…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).