Gestuntel Nederlandse Vmax was nooit zo schrijnend [video]

Auteur: , 41 Reacties

Soms heb je maar 2 minuten aan video nodig om heel duidelijk een punt te maken. Een van onze lezers passeerde binnen 1 kilometer welgeteld vijf (5!) verschillende snelheidslimieten. Ja, echt.

Wat is het nou?

We rijden mee met rremme. Hij was het kennelijk beu om brute Australische pickups te spotten, en begeeft zich thans in ons kikkerlandje, alwaar hij op een mooie dag de brommer eens aantrapte. Op de A9 richting knooppunt Raasdorp is het een bonte verzameling van verkeersborden die allemaal wat anders aangeven, tot twee keer toe zelfs pal naast elkaar. Daar kunnen geen folders tegenop.

Misschien was het in de centrale ‘breng je kind mee naar werk-dag’ en zat een 3-jarige dreumes verwoed op allerlei knoppen te drukken? Dan snappen we het nog.

Zo niet, dan is het wel erg illustratief voor de verkeersbordenanarchie op onze snelwegen, en nemen we ons petje af voor iedereen die nog voldoende aandacht kan opbrengen om zich daadwerkelijk met het verkeer bezig te houden, in plaats van te ontcijferen hoe hard je nou precies mag rijden.

Video op autojunk! Met kudos voor de hartgrondige ‘oh my God’ halverwege. We feel your pain, bro…

70-80-120-100

UPDATE: Rijkswaterstaat legt het uit!41 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
In principe geldt in dat voorbeeld de snelheid van de matrixborden. Maar welke snelheid je nou mag rijden na het ‘einde verboden’ zie ik even niet… Kan ook aan het gebrek aan pixels liggen. Iemand die daar vaak komt die het kan uitleggen?
100/120 was de laatste. Misschien was Rijkswaterstaat daar vanwege deze situatie?
@baasbas: Dit is de A9 bij Badhoevedorp richting Alkmaar.En duidelijk een gevalletje spijkers op laag water zoeken.Waar je de snelheid op de matrixborden omlaag ziet gaan is net dat stuk dat het een tweebaansweg is, daar is het vaker wat drukker.Iets daar voorbij zie je op de vluchtstrook ook een auto van Rijkswaterstaat rijden.Lijkt mij geen toeval.Daarna gaat de weg over in drie en stuk zelfs over vier stroken.Het enige wat ik in dit filmpje niet snap zijn die verschillen van de borden aan de linker en rechterzijde,dat kon ik ook niet goed zien.Maar eigenlijk maakt het geen flikker uit.De matrixborden zijn altijd leidend.
@sydney: Ja klopt, dat probeerde ik te zeggen :-)
De 100/120 en 80/100 tegelijk zijn het probleem.
@baasbas: Misschien zat er eentje te slapen achter z’n scherm en was die even vergeten die kantelborden een ander cijfertje te geven.Maar dan nog zijn het de matrixborden degene waar je op moet letten.Annyway, het is een slecht filmpje en een nog slechter tendentieus stuk.
@sydney: Nou inderdaad. Want er is verder totaal geen discussie en iedereen houdt er in de reacties dezelfde mening op na. Oh, wacht..
@sir_smokalot: inderdaad. Zolang er mogelijkheid tot discussie is schiet de overheid in deze te kort (volgens mij).
Ik snap ook niet dat op gloednieuwe wegen nog steeds kantel/draai borden worden geplaatst. Zeker voor het deel voor de snelheid zou je toch gewoon matrixborden kunnen plaatsen? Dan kunnen ze fijn meespelen met de borden boven de weg en heb je overal dezelfde snelheid.
Bij dit filmpje komt het grotendeels doordat een deel van de spitsstrook afgesloten werd. Daardoor staan de kantelwalsborden nog op de snelheid van de spitsstrook, of al op de snelheid van een gesloten spitsstrook.

Het begint met 90 op de matrixborden: Gedaan doordat verderop de spitsstrook gesloten is (zie verdrijfpijl na een tijdje)
Dan staat er nog steeds 90 op de matrixborden. Gedaan omdat de spitsstrook gesloten is vanwege (wellicht) rommel, of een ongeval.
Daarna de kantelwalsborden (80 &100). Deze zijn nog niet omgezet na het (wellicht tijdelijk) sluiten van de spitsstrook.
Dan de 70 op de matrixborden. Gedaan omdat er waarschijnlijk iets op de spitsstrook heeft gelegen.
Dan weer de kantelwalsborden met verschillende snelheden, zelfde reden als eerder gegeven.
En daarna staat er weer 70 op de matrixborden, zelfde reden als eerder gegeven.
Verderop einde alle verboden, dus einde van alle snelheden op de matrixborden.

Je ziet helemaal op het filmpje ook nog een weginspecteur rijden in de Rijkswaterstaat Navara. Waarschijnlijk heeft hij daar wat opgeruimd of gecontroleerd.

De maximumsnelheid die gereden had mogen worden was eerst 90, daarna 70.

Dat het onduidelijk is klopt, maar de matrixborden zijn leidend in dit geval.
@Dimitriej: Mijn probleem, hoe hard mag je nou na ‘einde verboden’ dan? 100 of 120? De regel zal zijn dat het laagste geldig is, maar toch, waarom wijken die 80/100 en 100/120 af? Als de borden nog niet bijgedraaid zijn vanwege de spitsstrooksluiting dan zou ik verwachten dat ze in ieder geval beide hetzelfde aangeven?
@baasbas: Inderdaad, die draaiborden maken het onduidelijk. Eigenlijk zouden ze die dingen ‘leeg’ moeten maken op het moment dat de matrix borden aan gaan, dan zijn die matrix borden de enige die nog aangeven hoe hard je mag.
@robskilov: Die kantelwalsborden worden “handmatig” (met een druk op de knop bij de verkeerscentrale) omgezet. De AID (matrixborden) gaat geheel vanzelf.

Het is dus nogal een ondoenbare taak om telkens als de matrixborden aanspringen door bijv. een file, de kantelwalsborden handmatig om te zetten.
@baasbas:
Het probleem is, denk ik, dat er 3 snelheden zijn. 80 bij geopende spitsstrook, 100 of 120 bij gesloten spitsstrook tussen 6-19, 120 of 130 daarbuiten.

Na de einde verboden mag je, denk ik, 120. Daar ligt geen spitsstrook meer.

Ik ben verder totaal niet met die situatie bekend dus dat is slechts een inschatting op een filmpje van 2 minuten.

Je moet eigenlijk een beetje inschatten ‘waarom’ je een bepaalde snelheid moet rijden. Waar je eerst bij een spitsstrook nog 80 moest rijden, kun je verwachten dat je daarna sneller mag.
@Dimitriej: Ja inderdaad, normaal gesproken geldt 80 km/u bij geopende spitsstrook. Dus leg maar eens uit dat, in het begin van het filmpje, de matrixborden 90 km/u aangeven bij geopende spitsstrook…

Ik kom daar regelmatig langs, en deze ramp heb ik nog nooit gezien. ’t Is over het algemeen redelijk overzichtelijk qua snelheden daar.
@Dimitriej: Leuk,. maar jouw tekst duurt al langer dan het filmpje..

*onbestaanbaar dan er ‘flexibele rijsnelheden’ worden gepromoot, indien er zoveel statische borden aanwezig zijn: Matrix borden zijn leidend, ja, maar dit is toch gewoon gepruts.
@stamp: Dan lees je gewoon langzaam.
Hahahaha ik ben een trotse Nederlander, maar bij dit soort regels van de overheid springen me de tranen in de ogen. Kijk even naar Dld, eenvoudiger en duidelijker kan niet!
@stevenpoal: ja? Baustellen zonder “einde snelheidsbeperking” bord zijn daar eerder regel dan uitzondering. Een bord met 100 en een klein onderbord “laermschutz 22.00 – 6.00” knap lastig te lezen als met 180 voorbij komt. Verschillende snelheden op de linker en rechter strook komt ook soms voor (met gewone borden aangegeven). Een A2 waar tussen Bad O. en Hannover op elk matrix bord een ander getal kan staan. In Duitsland is eigenlijk het dezelfde puinhoop. In Nederland was het beter duidelijk totdat er op sommige stukjes 130 werd ingevoerd.
@mashell: Vind het in Dld altijd nog een stuk beter dan in NL, maar dat is persoonlijk.

Als jij de bordjes wegen Lärmschutz niet goed kunt lezen word het tijd voor een bril denk ik ;)
Het is helemaal niet moeilijk. In Nederland moet op snelwegen en dubbelbaans autowegen met 2 of meer rijstroken de maximum snelheid met borden aan beide kanten van de weg worden aangegeven. De 80 en de 120 staan beide maar aan 1 kant en zijn dus überhaupt niet geldig. Daarnaast is een matrixbord niet per se leidend, alleen als daarop een lagere snelheid staat dan door de borden aangegeven.
Hier staat de 100 wel aan beide kanten, er zit alleen een paar honderd meter tussen.
@a.c.: is dat wel zo? Volgens mij is rechts aangeven de verplichting, het linker bord een extra hulpmiddel voor de automobilisten.
Alle auto’s moeten zuiniger, maar constant afremmen en optrekken helpt ook niet mee met de co2 uitstoot. Net als stoplichten die voor niks op rood staan en groen worden als je stil staat.
Is de onduidelijkheid niet in één keer weg te nemen, door de matrixborden ALTIJD en OVERAL de snelheid te laten aangeven (of er nu iets aan de hand is of niet) en alle overige borden in de sloot te kieperen…? Moet er waarschijnlijk wel het één en ander technisch veranderd worden aan die matrixborden, maar je voorkomt een bult gezeik en verwarring.

En je kunt dan gemakkelijk vaste snelheidlimieten aanpassen (mocht GroenLinks aan de macht komen en een max van 100 invoeren bijvoorbeeld…) zonder allerlei nieuwe borden te plaatsen…
@Rob:
1. Juridisch heel ingewikkeld (matrixborden hebben niet dezelfde status als verkeersborden)
2. Er staan bij lange na niet overal matrixborden.
3. Dan vallen de matrixborden een stuk minder op, waardoor ze hun eigenlijke doel (het waarschuwen voor files vooruit en het daardoor verminderen van filestaartaanrijdingen voorbijschieten)
@Dimitriej:
1) Juridisch vraag ik mij af of dat wel zo is: Vroegah was het een advies snelheid, tegenwoordig zijn ze juist leidend.. Lijkt mij (als ’t al een probleem is) bij wet wel te regelen dat de status nog verder ‘verhoogd’ wordt
2) Nee, niet overal nee, maar wat niet is kan nog komen, en daar waar ze (nog) niet staan, is het ook niet noodzakelijk wellicht?
3) Flitslampen zijn nu al aanwezig, om te waarschuwen dat de snelheid anders is dan normaal. Die blijven ook gewoon werken.
@stamp: Het is alsnog adviessnelheid tenzij er een rode cirkel omheen staat, dan is het maximum snelheid. Nederland heeft het verdrag van Wenen ondertekend en deze zegt dat het alleen een snelheidsbeperking is als er een rode cirkel omheen staat
@mierenneuker: srsly?

Rijksoverheid.nl -> Matrixborden hebben dezelfde betekenis als gewone verkeersborden. Staat er op een matrixbord een andere maximumsnelheid dan op een gewoon verkeersbord? Dan geldt het bord met de laagste snelheid.

Als je doelt op de juridipru-bla in bijvoorbeeld dit topic:
http://www.flitsservice.nl/phpBB/controles/hoe-zit-dat-met-snelheden-op-matrixborden-t16289.html
dan vrees ik dat jij en ik op een ander level opereren, maar ik kan het je dan toch alsnog wel uitleggen: “het is de bedoeling dat de matrixborden de maximum snelheid aangeven”. Dat er juridisch een maas in de wet zit en/of dat je een bekeuring kunt aanvechten; Het zal wel; ga maar lekker een pand kraken, een bezwaarschrift schrijven naar een gemeente ambtenaar of voor mijn part: een sollicitatiebrief sturen ofzo :-) . Ik kan mijn tijd beter benutten.
@stamp: Dat topic komt uit 2005, Nederland heeft in 2007 het verdrag van Wenen ondertekend en in 2008 is deze in werking getreden. Dus nu geldt wel, geen rode cirkel? Dan is het een adviessnelheid
@Dimitriej:
Klopt, er zitten haken en ogen aan mijn ideetje. Maar ik denk dat overstappen op digitale borden op de lange termijn veel slimmer is dan vasthouden aan “analoge” borden…. Kost wat, maar dan heb je ook wat.
@Rob: of ze houden de matrixborden zoals ze zijn, de snelwegen waar je 100 mag blijven 100 (op de A2 na dan), de 130 stukken worden 130 (liefst meer) zonder alle mitsen en maren en van de overige 120 wordt ook 130 (liefst meer) gemaakt zonder alle mitsen en maren.
Heb je alleen maar hier en daar 100 borden nodig en voor de rest het witte bord met zwarte strepen. Lijkt me veel beter en veel goedkoper.

Ongelooflijk hoe ze in dit land van zoiets simpels iets moeilijks kunnen maken! De Duitsers liggen om dit gestuntel denk ik over de grond te rollen van het lachen.
@Rob: Rob for president! (En doe er dan gelijk even een rode rand om heen, wel zo duidelijk!)
Echt weer een gevalletje waar mensen hun eigen falen afschepen op de overheid.

Volg de matrixborden die zijn leidend! Voor je de weg op gaat met je auto dien je dit te weten.

Er moet 90 en 70 gereden worden daarna weer de geldende snelheid.
@azuli: Overdreven, ja wel mee eens. Maar vertel jij maar eens dan wat “weer de geldende snelheid” is
Ik zie maar een ding… De inspecteur van RWS is met zijn werk bezig en heeft daarom heeft hij om zijn eigen veiligheid te kunnen garanderen de matrix borden laten aanzetten om de snelheid te verlagen. Alle andere borden komen hierdoor te vervallen. Laat die man ook rustig zijn werk doen. Hij komt ook niet met 120 langs jullie bureau af rijden.
@Kvgorp: OK, en dus mag je, waar je normaal 80 mag (het stuk met geopende spittsstrook aan het begin van het filmpje) nu 90?

En waar de matrixborden aangeven dat de beperking van 70 komt te vervallen, mag je een auto die rechts 120 rijdt, links inhalen met 100 (want dat stond op het voorgaande bord)?

Toch duidelijk een gevalletje van kromme bitjes in de verkeersregelapparatuur, lijkt me…
Je zal uit het buitenland komen, en hier voor de eerste keer over dit baanvak rijden. Dan weet je dus echt niet meer waar je aan toe bent.
Kan iemand dit filmpje niet doormailen naar het ministerie?
Vandaag die linksrijders -_-
@hoonigan247: vandaar
Slecht dat je regelmatig links minder hard mag dan rechts. Dan kun je bijna niet anders dan of veel te langzaam rijden of rechts inhalen. Raar toch?

Je moet ook een goed geheugen hebben trouwens, want je kunt deze borden in deze volgorde tegenkomen:
1. standaardsnelheid snelweg: 130 (alleen bij de grens, ok)
2. beperking snelheid: 100 (9 – 19) / 120 (19 – 9)
3. wegwerkzaamheden vast bord: 90
4. matrixbord: 70

Het zijn in het bovenstaande (in werkelijkheid voorkomende geval!) dus 7 getallen die je tijdens het verkeer zou moeten onthouden op één moment: 5x snelheid en 2x tijd (begin+eind) waaraan snelheid gekoppeld is. Als je om 08:57 de wegwerkzaamheden in rijdt en later weer eruit rijdt, dan moet je immers weten hoe laat het is om te weten hoe hard je mag rijden.

Mijn voorbeeld is wel ongeveer het ergste geval dat je kunt tegenkomen, maar ik heb dit in werkelijkheid gezien op de A2 van Utrecht naar Amsterdam.

Vaak zat staan er trouwens ook matrixborden aan zonder dat er een “einde snelheid”-matrixbord komt. Dan ga ik er maar vanuit dat het bij de eerstvolgende oprit niet meer geldt (stiekem rij ik bij het eerste bord dat uit staat al harder, maar soms staat er een uit en het volgende weer aan…)

Ik zag ook op de A2 van Utrecht naar Amsterdam bordjes staan met 2 snelheden erop met tijden erbij. Op de hectometerpaaltjes. Ik heb nog net niet het gevoel dat ik een wiskundige formule moet uitrekenen om de snelheid te weten te komen.

Ik kwam niet zo vaak op de A10 rond Amsterdam, en een tijdje terug moest ik toch echt even nadenken of ik nou 80 of 100 mag (overdag 100 daar, sneller dus, terwijl je overdag op de A2 juist langzamer moet). Aangezien er een meter hoog aan borden staat: 2 snelheidsborden + onderbord duurt het toch wel een paar seconden voordat het helemaal tot je doordringt wat er nou staat als je er voor de eerste keer rijdt terwijl je aan het invoegen bent op de A10 waar iedereen met 80 op de cruisecontrol rijdt en niemand ruimte voor je maakt op het weefvak.

De oplossing? Geen idee… Waarschijnlijk vooral een goede dosis gezond verstand bij zowel het plaatsen van borden en gezond verstand en redelijkheid bij het uitvoeren van snelheidscontroles, dus geen controles op plekken waar het onduidelijk is. Zorg eerst maar eens voor duidelijkheid.

Want sjongejonge :P
Wat een onzin en stemmingmakerij weer. Heel simpel de maximum snelheid is de snelheid op het matrixbord. Deze snelheid is leidend en gaat boven alle andere borden. Ken de regels en pas ze toe. Dus niet zeuren en hup weer aan het werk of ga iets anders nuttig doen.
@testdriver: jij weet dan vast ook wel te vertellen welke maximum snelheid geldt na het “einde verboden” op de matrixborden?
Nederland is echt belachelijk qua snelheidslimieten… Om de haverklap wordt er een andere snelheid aangegeven. Onlangs reed ik in de buurt van Tilburg. Plots gaat iedereen op de rem staan omdat er een matrixbord 50 aangeeft.. Dit creëert gewoon extra file. Nu gaan jullie beginnen dat dit kwam omdat er voor het bord een file onstond, maar dat was helemaal niet het geval. Over het algemeen wordt er in Nederland veel te veel van snelheidslimiet gewisseld, daarnaast moeten jullie ook belachelijk traag rijden. Soms 90 of 100 op een 3-vaks autostrade.. Komaan…. en dan met jullie krotten van wagens, schamel en uit elkaar vallend… wat een ramp.

Gr

Belg

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).