Rechter doet uitspraak in bizarre achtervolgingszaak

Auteur: , 81 Reacties

Herinnert u zich DEZE krankzinnige achtervolging nog die vorige week het internet deed ontploffen? De rechter heeft vandaag een uitspraak gedaan tegen de bestuurder van de Golf.

Rechter doet uitspraak in bizarre achtervolgingszaak

Tegen auto’s aanbeuken, een terras omver rijden en dollen met agenten. Dit gebeurde afgelopen juni in de omgeving van Utrecht. Het OM eiste 7 maanden cel met TBS en een rijontzegging van vijf jaar tegen de man. De bestuurder werd onder andere poging tot doodslag, poging tot zware mishandeling, vernieling en drugsbezit ten laste gelegd.

Vandaag deed de rechtbank Midden-Nederland een uitspraak. De man zal 200 dagen achter de tralies moeten spenderen met een TBS behandeling. Ook zal de bestuurder vijf jaar niet deel mogen nemen aan het verkeer in een voertuig. Volgens de rechtbank combineerde de man cocaïne met alcohol. Ook was hij gestopt met het slikken van antipsychotica.

Met dank aan Dennis voor de tip!81 reacties

200 dagen… had er een nulletje achter geplaatst.
@sleepyj: Die kerel was niet goed in zijn kop, dat ga je met een celstraf echt niet oplossen. Vandaar ook de TBS
@sleepyj: TBS is voor onbepaalde tijd, dus als deze man zo gek is als wij hier met zijn allen denken dan komt hij uiteindelijk wel aan dat extra nulletje.
@ruzzz:als je geld steelt van de belastingdienst verdwijn je langer als dit.
@blaze3027: maar krijg je geen tbs. Dus wat is precies je punt.
Dat het nergens op slaat . Dat zo iemand met al het bewijs tegen hem
Zo’n kut strafje krijgt (tbs=onbepaalde tijd)

Wil zeggen dat je na een jaar ook weer buiten kan staan.

@blaze3027: dat langer dan 200 dagen.
@blaze3027: Pff schei uit zeg. Weer zo’n open deur van 3 verdiepingen hoog. Zoals @robert110 al aangaf, x aantal dagen extra cel gaat dat echt niet oplossen. TBS prima oplossing, helaas draaien wij daar indirect weer voor op maar zo werkt nou eenmaal onze samenleving.
@blaze3027: je komt nooit meer uit een tbs progamma, ook al ben je gezond verklaard, je wordt in de gaten gehouden.
@ruzzz: alsof er bij een tbs instelling ook maar enige vorm van vakkennis aanwezig is.
Die mensen zijn zelf snotgek
@hplh: gezien je domme reactie heb je er zelf gewerkt?
@hplh: wat een gelul.
Die mensen hebben eeuwig geduld. Weet je hoe moeilijk het is om je jarenlang in te houden tegenover kinderverkrachter en ander tuig uit de diepste krochten van de samenleving? Dikke kudo’s voor elke dag dat iemand daar weer vol overtuiging aan het werk gaat.
@awesome: je spreekt uit ervaring?
@csx3000: ervaring niet, maar wel kennissen die in een kliniek werken. Dat er dan weer iemand een Telegraaf-opmerking moet maken over de medewerkers is een beetje beneden peil.
@sleepyj: belachelijk weinig deze straf, zoals zoveel te lage straffen voor dit soort delicten!
@013gta147: klik even op de hyperlink ‘uitspraak’ en dan op het ECLI-nummer, dan kun je precies lezen wat ten laste is gelegd (als je helemaal naar beneden scrolt zie je ook de artikelnummers), wat de rechter wel/niet bewezen heeft verklaard en welke omstandigheden de rechter in zijn oordeel heeft meegenomen. Dan snap je waarom 200 dagen en TBS + 5 jaar rijontzegging een prima straf is. Want laten we wel wezen, de rechter weegt het allemaal wat beter af dan ‘weejoo wat een wegpiraat sluit maar jaren op!’
@knipperlichtje: Het enige wat ik krankzinnig vind, is de rijontzegging van 5 jaar. Op basis van dit filmpje zou iedereen toch moeten kunnen concluderen dat dit sujet absoluut niet geschikt is om aan het verkeer deel te nemen. Ik snap dat hij hulp nodig heeft en dat celstraf niet werkt en dat TBS nodig is. Maar wat mij betreft zou een levenslange rijontzegging sowieso onderdeel van deze straf moeten zijn.
@Praeses: van mij mag hij wel weer in de auto als zijn straf voorbij is, maar alleen als zijn conditie het toe laat. Ik neem aan dat deze man vanwege zijn psychose een sterretje achter zijn naam heeft staan bij de divisie rijgeschiktheid van het CBR en hij niet zomaar even zijn rijbewijs terug krijgt na de 5 jaar ontzegging, het wordt vast een rijbewijs waarbij er om de zoveel tijd een check wordt uitgevoerd, net als bij bijvoorbeeld ADHD. Als die procedure wordt gevolgd heb ik er geen problemen mee om hem weer op de weg te laten.
@knipperlichtje: Bedankt voor uw zinnige bijdrage.

Hier kunnen anderen nog een voorbeeld aan nemen!
@013gta147: Lees het nou nog eens, laat het op je inwerken, slaap er nog eens een nachtje over… Eigenlijk staat hier dat de beste man voorlopig nog niet vrij is hoor. En dat hij bovendien moet aantonen dat hij in de maatschappij kan functioneren voordat dat überhaupt kan gebeuren.
Kortom, staar je niet blind op die 200 dagen; dat gedeelte van de straf heeft hij er al zo’n beetje op zitten (voorarrest). Wat daarna komt heeft veel meer impact, en geen tijdslimiet.
@013gta147: TBS = Ter Beschikking Stelling = niet vrijkomen totdat een commissie het verantwoord acht; dat kan in principe een levenslange straf betekenen. Gezien de historie van de man, zal die echt wel wat langer opgesloten zitten dan 200 dagen. En die man kan behandeld worden zodast ie hopelijk niet nogmaals de fout ingaat, pure celstraf zonder behandeling betekent dat die man er jusit gekker uitkomt dan erin ging en dus vermoedelijk heel snel weer de fout in gaat.

TBS klinkt niet als straf; maar het is het wel degelijk en gepast en strenger, want er is geen 2/3 goed-gedrag-vrijlaat regeling. Niet dat het in NL nooit fout gaat met TBSers, maar dit is echt veel beter (voor de man en maatschappij) dan b.v. 2 of 5 jaar kaal brommen …
@dawwg: mooie genuanceerde reactie, zo maakt het me een stuk duidelijker. Echter ben ik nog steeds van mening dat de straffen te mild zijn in NL, maar door je heldere uitleg begrijp ik de straf een stuk beter.
@013gta147: wie dit belachelijk weinig vind kan toch ook geen bezwaar maken als we de boetebedragen voor 10 km/h te snel naar €100 ophogen? Het moet immers allemaal wel in proportie blijven.
@sleepyj: Gelukkig was er geen dode: http://nos.nl/artikel/2004973-vader-woedend-over-taakstraf-voor-doodrijden-dochtertje.html
@csx3000: daar dacht ik ook aan. Als er doden bij vallen doordat er een mongool straalbezopen achter het stuur gaat zitten, levert dat hooguit een paar uur schoffelen op. Waarom nu dan wel zo’n (zeer terechte) hoge straf?
@roppp: bij die Pool uit het nos artikel was geen drank in het spel. Hij is ‘slechts’ de macht over het stuur verloren ipv half nederland door roadragen op een cocktail van coke en bier met een vleugje psychose.
Daar zal hij van schrikken…de vlegel!
@rufctr01: ??? Weet jij wat TBS inhoud?

Zoek dat eerst eens op voordat je onzin uitkraamt.
@ronnys: hoezo onzin?

Die knakker is zo geflipt als ik weet niet wat. Die raakt daar echt niet van onder de indruk…

Je doet alsof hij zwaar gestraft is, van mij had hij 10 jaar + TBS gehad!
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-

Mag toch hopen dat die TBS-behandeling wat langer duurt dan een half jaartje. En anders komen we ‘m hier vast nog wel een keertje tegen…
@potver7:
TBS duurt zolang als de behandelaars nodig achten. De TBS klinieken in Nederland zitten vol met oude ongevaarlijke mannetjes die er niet uit mogen omdat de wet zegt dat ze daar een genezingsverklaring voor nodig hebben. En die gaan ze niet krijgen omdat ze onbehandelbaar zijn.
@Original_Arnoud: TBS in Nederland zit niet vol met ‘ongevaarlijke mannetjes’. Dat is echt iets te simpel gedacht. Schreeuwt wel lekker makkelijk zo op het internet, ik weet het…
@potver7: over 200 dagen
Dit allemaal te danken aan Lil Kleine…. ‘Drank
-edit: we snappen de emoties, maar hou het gezellig aub-
Er ontbrak een vuurwapen in het geheel, had hij die wel gehad, dan…..
@HZW: Dan had hij 210 dagen moeten zitten.
Had deze video nog niet eerder gezin. Heftig.

TBS lijkt me geen overbodige luxe. Wat je hem zeker kunt aanrekening is dat hij zijn medicijnen niet ingenomen had want eenmaal in een psychosen weet je echt niet meer wat je allemaal doet, al helemaal niet in combinatie met drugs.
@sketcher: *gezien
Ik weet niet wat er krankzinnig aan die video was. Dit is het stereotype Golf-rijder.
@faalhaas: op de valreep nog even een topcomment scoren ook. *kan iemand het topic eerder vandaag even bijwerken?*
@awesome: die lijst klopt toch al niet…
@norge: idd die reactie op nummer 1 zit ondertussen al 150 hoger…
Zozo, dat vind ik eigenlijk nog best mild! Maar goed, we zijn dit soort dingen wel gewend van de Nederlandse overheid. Een pool die 120 rijdt op een 60-weg en daarbij daardoor drie mensen dood rijdt komt er aanvankelijk vanaf met een taakstraf en later met maar liefst 15 maanden cel.
@Edge: Enig idee wat voor een effect het dood rijden van 3 mensen heeft? De opgelegde straf is niet de enige straf, waarschijnlijk draagt die dit levenslang met zich mee en hem langer in de cel zitten schieten wij als maatschappij niks mee op.
@flutterby: die betreffende pool kon het allemaal maar weinig schelen als ik het me goed herinner. Volgens mij was dat zelfs één van de redenen dat hij alsnog celstraf heeft gekregen.
en ik moet me nu veilig voelen? krankzinnig dat mensen die zich zelf totaal naar de klote snuiven en achter het stuur kruipen maar 7 maanden achter slot en grendel moeten had er maar het 3 dubbele van gemaakt.
@henkhupelschoten: nooit meer naar buiten. mietje!
Drugs are bad mmmmkayy
Muah de straf is best prima volgens mij. Als hij eenmaal in een tbs kliniek zit zullen ze hem niet snel vrijlaten zonder dat ze zeker weten dat hij weer enigszins normaal kan doen. zo’n tbs behandeling is vervelender als de gevangenis (weet ik van horen en zeggen natuurlijk).
Ik mag aannemen dat de tbs behandeling jaren zal duren?
@dutchdriftking: Een dag of twee..
@norge:
Een dag of twee…. Of 32 jaar?
;-)
@Rob: dus…
@norge:
Ik denk ik maak even een linkje naar Hennie Vrienten zijn bandje….
Dus….
@Rob: lol…
@Rob: Oi oi…. Dat je dit nog moet uitleggen…
@norge: Dat is het probleem, een hersenkijker kan die man een positieve beoordeling geven en na een paar maanden loopt meneer vrij rond…Geef de man de rest van zijn leven behandeling in de bak zeg ik..
Je mag ook helemaal niks meer tegenwoordig.
Die leklul gewoân trugsturèh na ze eige land!!!
Wat weer een hypocriete reacties, het ene moment wordt er gezeurd dat de boetes astronomisch hoog zijn, het andere moment zijn de straffen natuurlijk weer veel te laag. Ik vind het zelf wel een mooie straf, de ten laste gelegde feiten zijn redelijk ernstig en vallen ook niet onder de wegenverkeerswet (eentje uitgezonderd) maar de celstraf valt redelijk laag uit omdat de veroordeelde sterk verminderd ontoerekeningsvatbaar is. TBS is zowel voor de samenleving als voor de verdachte een goede oplossing.
@knipperlichtje: Die 200 dagen zijn eigenlijk ook een beetje pro forma. Hij zit vast sinds 19 juni, dat is 192 dagen geleden. Voorarrest wordt doorgaans afgetrokken van gevangenisstraffen, dus ik denk dat zijn TBS-behandeling zo snel mogelijk na Oud en Nieuw gaat beginnen. Daar heeft de man zelf meer aan, en de samenleving ook.
@potver7: aah ja, ik dacht dat de beelden recenter waren. Dat is overigens wel een lang voorarrest, naar alle waarschijnlijkheid veroorzaakt door het psychologisch onderzoek.
@knipperlichtje: jij vergelijkt iets wat 99% van de keren echt letterlijk gèèn (als in: helemaal niks) kwaad kan met zoiets als deze achtervolging. Die verkeersboete van 10 km te hard zou een tik op de fingers moeten zijn daarom. Bij deze achtervolging is het een wonder dat er geen doden zijn gevallen!

Ik snap echt niet wat voor kronkel je in je hersens moet hebben om dat daarom hypocriet te noemen.

Het gaat tijd worden dat onschuldige inkomsten zoals de meeste verkeersboetes minder worden en straffen voor gevaarlijke en strafbare feiten zwaarder worden.
@lekbak: de gevallen zijn ook niet echt vergelijkbaar, de Wegenverkeerswet is zelfs maar nauwelijks van toepassing op dit geval. Het ging mij meer om de reacties die as usual weer schreeuwen dat de straffen allemaal wéér eens veel te laag zijn. Dat is wat ik hypocriet vond, de boete voor 30 km/u te hard wordt veel te hoog bevonden, maar als iemand met 90 een fietser doodrijdt waar 60 was toegestaan moet hij maar gelijk levenslang krijgen. Dat strookt gewoon niet met elkaar.
200 dagen cel straf snap ik nog wel maar 5 jaar geen auto rijden?? Waar slaat dat nou weer op man
hij had ook nog eens 10 gram coke bij zich.. damn
Er mist iets aan dit vonnis: permanente enkelband en een website dat iedereen kan zien waar hij zit, want dit tuig wil je nergens en nooit meer onderweg tegenkomen. Zo malloot rijdt je kind dood op een dag en zit zonder besef weer in het bankje.

En drugs is geen excuus. Grote mensen dingen komen met grote mensen gevolgen.
In de VS had een trigger-heppie popo hem zo naar het hiernamaals geblaft.
Had videootje nog niet gezien.

Straf lijkt gepast.

Maar, wat een geluk dat er geen gewonden of doden gevallen zijn.

Wat mij betreft, als het duidelijk is dat de man de wagen gebruikt als (potentieel dodelijk) wapen, dat kan je ook je dienstwapen gebruiken om banden en ruiten kapot te schieten… Met gepast regelwerk en opleiding (denk ook aan de gestoorde man die negen doden maakte op Koninginnedag…)
Wat heeft dat onderzoek gekost om te bepalen dat die man niet goed bij zijn hoofd is? Hoe zit dat tegenwoordig. Die 200 dagen in hotel. Betaald hij daar ook gewoon voor of betalen wij dat met elkaar. Ik ben er voor dat hij alles zelf moet betalen. Cel straf tbs aangerichte schade.
Flinke straf voor een drugspsychose, kan je veel beter met een drank delirium losgaan in je auto. Proost!
Redactie: De man kreeg 200 dagen celstraf en daarna gaat zijn TBS pas in, niet gelijktijdig. En TBS is altijd voor onbeperkte tijd. Dit kan van 5 maanden tot 50 jaar duren.

En ja.. vanwege mijn beroep was ik bij deze zitting aanwezig
@Soulmaster: kijk eens aan, iemand die er iets vanaf weet.

Raar eigenlijk dat het zo werkt. Het lijkt mij veel logischer om eerst de hersenen van deze persoon weer in orde (proberen) te maken en daarna als hij weer weet wat hij gedaan heeft de straf in te laten gaan. Sowieso niet als een gekkie opsluiten, doe dan celstraf en tbs tegelijkertijd. Maarja, ik ben dan ook geen expert maar slechts iemand met boerenlogica.
@lekbak: nee hoor, raar is dit niet. Er zijn ook legio uitspraken zonder strafoplegging maar enkel TBS, zelfs moordenaars hebben geen celstraf gekregen maar TBS. In maart nog een zitting gehad waarbij een moordverdachte geen strafoplegging kreeg maar wel TBS.
Ik laat deze over aan Jean. Oh, wacht…
Fijn, alle genuanceerde reacties over de te lage straffen in Nederland en bij deze man in het bijzonder.
Statisch gezien is Nederland juist behoorlijk streng namelijk voor een democratisch en Westers land. Ook al gelooft niemand daarin. Zie ook onder andere deze link : http://rechtspraakinopspraak.nl/459/Waar%20of%20onwaar

Want ook al word er heel gemakkelijk gepraat over een X aantal jaar vastzitten, ga er zelf maar eens voor staan. Vanaf de zijlijn praat het heel gemakkelijk maar denk voor jezelf eens na wat je zelf bij wijze van spreken de afgelopen 5 jaar hebt gedaan en meegemaakt. Waarschijnlijk best veel. Misschien kinderen, studie afgerond, etc. Iemand die 5 jaar vast zit mist dat stuk van zijn leven gewoon. Ook al draait de wereld voor ons door..

Dus vergeet dat niet voor je weer een ongefundeerde mening de ether in slingert, er zijn altijd twee kanten van een verhaal.
@silenro: dat dringt toch niet door bij het overwegend Dumpertvolk hier…
Zo’n rijverbod zal hij van wakker liggen, je mag immers ook niet deelnemen aan het verkeer zonder je pilletjes te nemen of met drank en drugs in je kraag …

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).