Fiat Topolino PR-machine draait al op volle toeren

Auteur: , 36 Reacties

Fatsoenlijke auto's kunnen ze niet bouwen bij Fiat, maar op het gebied van marketing zijn ze onovertroffen! Al lange tijd doen er geruchten de ronde dat Fiat op korte termijn met een smart rivaal zou komen, oftewel een reïncarnatie van de aloude Topolino. Officieel wil Fiat er nog niks over zeggen, maar aan de andere kant stuurt Fiat Nederland ons wel een persbericht om te melden dat het dit jaar 70 jaar geleden is dat een Fiat Topolino de Rallye Monte Carlo (6.000 km) reed. En de Nederlandse Fiat Topolino club gaat deze helse tocht dit jaar opnieuw rijden.

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar iedereen met een beetje marketingverstand ziet natuurlijk direct dat dit een slinkse manier is van Fiat om de naam en faam van de Topolino alvast weer te laten herleven onder het volk. Met de 500 hebben ze immers precies hetzelfde truucje geflikt. Zie dit persbericht dus maar als de bevestiging dat die Topolino er binnen nu en 1,5 jaar gewoon gaat komen.

De Topolino zal aangedreven worden door een 0.9 liter grote 2 cilinder turbomotor die zal worden bijgestaan door een hybride systeem. Deze nieuwe motor moet maar liefst 20% zuiniger zijn dan de huidge 1.2 liter motoren die Fiat gebruikt in onder andere de 500 en Panda. Overigens gaat er ook nog steeds het gerucht dat Fiat de Topolino samen ontwikkelt met BMW. We zullen het wel zien!

Fiat Topolino motor

Alles over de reis van de “Topolino Club Nederland” lees je in ieder geval in onderstaand persbericht.

70 jaar na dato rijden 70 jaar oude Topolino’s de Rallye Monte Carlo editie 1939

Exact 70 jaar na dato is vandaag de ‘Topolino Club Nederland’ vertrokken voor een rit van 6.000 km ter herinnering aan de ‘Rally Monte Carlo Editie 1939’.
Zes Topolino’s tussen de 60 en 70 jaar oud gaan de uitdaging aan om gezamenlijk in Monte Carlo aan te komen. Vertrekpunt voor de monsterrit was Fiat Group Automobiles Netherlands, de importeur van Fiat in Lijnden.

Precies 70 jaar geleden nam een Fiat Topolino met de berijders Kruit en van Kampen deel aan de ‘Rallye Monte Carlo’ onder barre winterse omstandigheden.
Het jongensboek wat daarover geschreven is en de rally zelf waren de redenen om dit te herhalen in een meer toeristisch verband. Destijds zagen zij kans aan te komen in Monte Carlo, helaas buiten de tijdslimiet. Het gezamenlijk aankomen is nu de grote uitdaging.
De barre omstandigheden van destijds zullen anders zijn, maar het hedendaagse verkeer zal voor genoeg spanning zorgen. De zoon van de chauffeur, Kees Kruit, heeft de Topolino Club voorzien van de originele rally-bescheiden. Mede daardoor zijn zij in staat deze rit te gaan rijden, te beginnen op de toenmalige vertrekplaats Tallinn in Estland. Vandaar gaat het echt beginnen: Riga – Kaunus – Warschau – Poznan – Berlijn – Hannover– Venlo – Brussel – Reims – Dijon – Bourg en Bresse – Grenoble – via de route Napoleon naar Monte Carlo.
Via de Fiat fabrieken in Turijn zullen de Topolino’s vervolgens weer terugkeren naar huis. Een bus met aanhanger vol met onderdelen en zelfs een complete Fiat Topolino doet dienst als volgwagen.

Op donderdag 28 mei a.s. worden de Topolino’s weer terug in Nederland verwacht.