Lamborghini pronkt met SUV

Auteur: , 27 Reacties

Niet op de Autosalon in Genève, maar op de Techno Classica in Essen stond Lamborghini met een SUV. Maar dan wel eentje van een aantal jaar geleden, uit de tijd dat een SUV nog geen SUV heette. Hè, is er ooit al eens een Lambo SUV geweest? Jazeker, de Italiaanse sportwagenfabrikant bouwde van 1986 tot 1992 de LM002.

Dit bakbeest met een carrosserie van aluminium en glasvezel werd voortgestuwd door een 5,2 liter V12-motor met 450 pk die een topsnelheid van 200 kilometer per uur bereikte. De LM0002 was terecht een terreinwagen. Hij kon een helling van 54 graden de baas en de speciaal door Pirelli ontwikkelde banden deden het goed zanderig terrein. Het gros van de klanten van de LM002 bevond zich dan ook in het Midden-Oosten.

In totaal zijn er 301 gemaakt en het goudgele exemplaar op de foto is de laatste en de enige waarvan het stuur rechts zit. Hij is volledig gerestaureerd en staat in het fabrieksmuseum in Sant’Agata Bolognese. Het hoekige ontwerp doet nog het meest denken aan een Hummer.

Eind jaren zeventig gaf Lamborghini het Amerikaanse MTI (Mobility Technlogy International) de opdracht om een terreinwagen te ontwikkelen onder de naam ‘Cheetah’. Dit werk werd door de Italianen in 1981 in de persoon van Giulio Alfieri overgedaan en hij kwam met het prototype LM001. Er werd geëxperimenteerd met een motor uit de Countach die achterin werd geplaatst. Het productiemodel werd de LM002 met de motor voorin.

Dat Lamborghini graag een derde modellijn wil naast de Gallardo en de Aventador, is geen geheim. De vraag is of dat een SUV of een vierdeurs model à la de Porsche Panamera en Aston Martin Rapide wordt. Er waren dit jaar eerder al geruchten dat de Italianen in Genève met een SUV zouden komen. Dat bleek niet zo te zijn en nu wordt de Beijing Auto Show in april genoemd.

In Essen wist een woordvoerder van Lamborghini nog niet te vertellen óf er een SUV komt en zo ja, wanneer. Maar hij gaf wel toe dat Lamborghini hier niet voor niets met de LM002 op de beurs staat. Toch even laten zien dat het merk een geschiedenis heeft op dit terrein, en het publiek alvast opwarmen voor een eventueel hedendaags exemplaar?

En het is misschien ook wel een steekje onder water naar Bentley, dat andere merk uit de Volkswagen Groep dat op de Autosalon wel met een SUV kwam. Het kan bijna niet anders of een nieuwe Lamborghini SUV zal net zo in your face zijn als zijn voorganger LM002. En met een V12 uitgerust natuurlijk!

Met dank aan Robert en Maarten voor deze bijdrage!