Nissan GT-R videofestijn en meer

Auteur: , 48 Reacties

Aangezien allerlei details binnen blijven druppelen en wij nog steeds geen genoeg hebben van de nieuwe Nissan GT-R wijden we er nog maar weer een postje aan. Met dit keer: een drietal video-impressies, een gloeiende turbo en verdere technische details.

De eerste twee video’s zijn van Motor Trend, de derde van Car Online. Beiden waren uitgenodigd op Hokkaido voor een voorproefje van de nieuwe 911 Turbo-killer. Mocht je je afvragen waarom er Duitse bebording langs de weg staat, dat wordt in het eerste filmpje uit de doeken gedaan.

Verder zoekwerk werd beloond met een filmpje van de GT-R op een dyno. Hierop is te zien dat de turbo’s goed aan het werk worden gezet en daarbij aardig op temperatuur komen!

Last but not least: Nissan heeft een aantal gedetailleerde afbeeldingen vrijgegeven van de aandrijflijn van de GT-R. Het meest opvallend is de (dual-clutch) versnellingsbak, die achterin de auto is geplaatst en gekoppeld is aan het differentieel. Door de plaatsing van de bak achterin ontstaat een uitgebalanceerdere gewichtsverdeling.

Verder zijn de turbo’s niet langer van Garett, maar van het Japanse IHI. De turbinebehuizingen zijn samen met het uitlaatspruitstuk van de motor gegoten. Dit is vermoedelijk om ruimte te besparen en om er voor te zorgen dat de afstand tot de katalysator niet te groot wordt (de emissies moeten met de huidige milieuhysterie natuurlijk wel binnen de perken blijven). Mede daarom zijn er 4 katalysatoren aan de turboladers toegevoegd.
Tot slot is elke turbo voorzien van een intercooler, in plaats van een intercooler met twee inlaten. Dit houdt de drukvulling voor beide cilinderrijen strikt gescheiden.

Nissan Gt-R detail

Nissan Gt-R detail

Nissan Gt-R detail

Nissan Gt-R detail

Nissan Gt-R detail

Nissan Gt-R detail

Nissan Gt-R detail

Nissan Gt-R detail

Nissan Gt-R detail48 reacties

Vin je et gek dat ze er zolang over gedaan hebben om dat ding te releasen??
Dat ding zit echt overvol met alle nieuwe snufjes, ditjes en datjes van nissan….

damn mooi gedaan!!!!
respect voor nissan…
Ik ben niet snel enthousiast over Japanse sportieve auto’s maar dit ding………heeft toch wel wat. Eigenlijk best indrukwekkend. Misschien het beste om hem te vergelijken met de nieuwe M3? Die Nissan ziet er, op video tenminste, zeker niet slechter uit dan de BMW qua vormgeving.
You Gotta luv this!
ongelofelijke techniek wat een auto.. hulde aan nissan ”godzilla is back!!”
kijk die onderkant dan.
echt een beest!
Vormgeving van de auto sucks IMO. Voor de rest vind ik het prima als dit een porsche killer zou zijn. Dan weet Porsche namelijk wat ze te doen staat.
ziet er indrukwekkend uit! maar het ziet er ook uit alsof de hele wagen uit elkaar moet mocht er ooit iets stuk gaan :o Knap gedaan van nissan iig :D
Dat 1 na laatste plaatje, is dat een sport verzie oid? De achterbumper klopt niet volgens mij. wel gaaf zo’n bodemplaat van carbon
Wallpapers van deze afbeeldingen zou wel cool zijn…
Mooi vormgegeven sleutel…
Wat een brute bak zeg! Heb de vorige (R33/R34) ook nooit echt mooi gevonden, maar wel erg bruut. Zo ook deze, erg gaaf! :)

Ook bijzonder: Een transaxle icm 4wd, ik ken nog geen andere auto die dat heeft. Iemand?

De turbinebehuizingen zijn samen met de uitlaatkleppen van de motor gegoten.
Ik neem aan dat je het uitlaatspruitstuk bedoeld?

Walpapers +1 ;)
weet iemand wat dit gaat kosten
@GTO

Minder dan een ton, als we eerdere bronnen mogen geloven. Daar werd een Yen-prijs genoemd die minder dan de helft van een 911 Turbo was.
centjes..

De geruchten ..ugh… zijn 80.000 dollar. Oftewel :1,3, en dan weer maal 2 bmp kennede :(. Reken maar op 120.000

Wel een erg brute bak van nissan. Goed werk!
Geweldig! Het wordt alleen maar beter.
Jammer dat ze die zwarte vlakken onder de koplampen weg gehaald hebben, dat gaf dit monster toch een wat bruter uiterlijk.

Vooral de kleuren ‘omdraaien’ dus zwarte auto, en die vlakken zilvergrijs laten spuiten zou denk ik erg gaaf zijn met die vlakken onder de koplampen er nog bij.
Jammer dat die gasten van Nissan hem nergens echt open trekken, moeten we weer wachten op de eerste echte testen met Sacha enzo :P
wat een techniek en wat een uitstraling! I love Godzilla. ook erg mooi is de gebruikte technische vondsten die ze verwerkt hebben. alles strikt gescheiden houden. ook mooi is dat de onderkant bijna helemaal bekleed is met carbon panelen.
@GTO

In Japan is de start prijs $67000.
Is hij er alleen in het zilver?
Nu hebben we genoeg van die grijze gezien, ik wil andere kleuren…
Een hele brute bak en voor 67.000 dollar in nederland zet er maar meteen 1 voor de deur in het zwart AUB ;-)

“Droomt nog even verder…”
Gaat gewoon boven perfectie!(L)
@autoblog: Het is ‘Garrett’ ;)
Hoge resolutie plaatjes:
http://www.autoblog.com/photos/2008-nissan-gt-r-details/460442/

Zit het voorste diff nou in het blok? Kan dat niet zien, lijkt geen ruimte naast te zijn. Wat een (technisch) brute bak zeg, echt een jawdropper dit ;)
Doe mij die maar…:) brutte GTR

480pk Porche gaat eraan..:P
Toch wel een mooie auto geworden, alleen erg veel technische snufjes.
DonKilluminatti
DonKilluminatti
@DonKilluminatti vergeet een ding niet dat de r34 geen 350 pk heeft ;) maar 328hp en de tourqe is anders want de nieuwe heeft geen i6 en het is ook geen rb26dett dus r34 kan je niet porsche vergelijken..
@Ivan: verspilde moeite… sommige mensen zien alleen wat ze willen zien… Of de GT-R nou gehakt maakt van de 997 turbo…. zij zullen altijd roepen dat de Porsche beter is ook al is de auto 50% duurder en niet exclusief meer.

Wel gaaf dat Nissan de mensen die verantwoordelijk voor de auto ook echt de presentatie voor een aantal journalisten laat doen… niemand weet meer vragen te beantwoorden over de auto dan de chief engineer…
motor dezelfde als 350Z, dus van renault? eum tja…
dual clutch automaat die koppel verliest tijdens opschakelen? duidelijk te zien bij bewegingen die de kamera maakt tijdens het opschakelen. of hebben ze die bak bewust zo afgesteld

voor de rest mooie wagen met veel gadjets zeker als je er hier in europa mee kan rondbollen. zal je niet al te vaak tegenkomen
@DonKilluminatti,
Eh ja en? Iedereen kan een filmpje posten, hier pak an:
http://nl.youtube.com/watch?v=9XQviIsxXbo
@Juppe & DonKilluminatti: Wereld drag-record voor straat auto’s (god mag weten hoeveel pk’s deze heeft maar het is een oude Skyline R32 GTR…) 7:57 eat that!
http://nl.youtube.com/watch?v=dSTNc1Vo5Qc
@quanti het is een dual-clutch met koppelomvormer… schakelen wordt bewust minder houterig gemaakt…. En de motor is absoluut niet hetzelfde als de 350Z. Deze is enorm High-tech met een berg vernieuwende engineering features….
Hmm, 2000pk? Lekker, ik dacht eerst dat je een exvitermini skyline bedoelde. Streetlegal skyline die van 0 naar 300 gaat in 13 sec.

Maar die in het filmpje doet 0-300+ in 7,5sec, lees ik dat goed? Sick! :)

Als ik ff google zie ik dat de 350z een VQ35HR motor heeft, en de gt-r een VR38DETT. Oftewel een hele andere familie (VQ/VR)

De enige andere VR motor ligt hierin:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/94/Nissan_R390_%28cropped%29.jpg
Verder weet ik ’t ook niet, vind ’t ook maar op ’t internet ;)
Oh, nog ff een toevoeging over die VQ motor van de 350Z. Een kort bezoekje op het internet leert mij dat dit helemaal geen Renault motor is, maar volledig door Nissan ontwikkeld is, en door Renault gebruikt wordt. PSA heeft de (oude) PRV en de ES motor, maar tegenwoordig gebruikt Renault de Nissan V6en.

Schijnt ook niet een slechte motor te zijn trouwens:
This engine family is widely considered to be the world’s benchmark V6 engine for its combination of smoothness, reliability and high power output. The VQ series is the only engine to be honored by Ward’s 10 Best Engines list every year since the list’s inception.

Zo, dat misverstand ook weer uit de wereld geholpen.
Klopt, beste motor die er is, zeer betrouwbaar!
In de 300ZX twin turbo was de motor, turbo, intercoolers etc zelfde opgebouwd als in deze GT-R. De 300ZX had ook meesturende achterwielen (HICAS) heeft de GT-R dat ook? Stuurt wel lekker in scherpe bochten!
Voor de 350Z is deze van oorsprong 3.0 l motor iets vergroot, naar 3,5 l. Voor de rest is de 350Z maar een beetje een vrouwenauto; absoluut niet te vergelijken met de technisch veel vooruitstrevender 300ZX.
Hoop dat deze GT-R meer op de 300ZX lijkt! Ik heb hem in elk geval al besteld!
Toch vraag ik me even het volgende af wat in het bericht staat: De uitlaatkleppen zijn ingegoten in het turbinehuis? Zullen wel de wastegates zijn of niet? Uitlaatklep zit niet eens in de buurt van de turbo namelijk. Laat staan dat je ze met elkaar van verbinden. Dit is al lang niet nieuw meer. Subaru gebruikt het o.a. Het wordt gedaan om kosten te besparen, minder dingen die per ongeluk verkeerd afgesteld kunnen worden (en minder daaropvolgende claims). gescheiden intercoolers zijn noodzakelijk, puur vanwege het feit dat je anders een turbo in de tegengestelde richting kan laten blazen, met desastreuzegevolgen van dien. 1 ic per 2 turbo’s kan wel, maar daardoor worden kosten hoger, en de kans op falen ook.

Versnellingsbak achterin is ook helemaal niet nieuw. Dat had de Volvo 360 o.a. al. Dual Clutch is dat op zijn beurt ook al niet, want Volkswagen gebruikt dat al een aardige tijd.

Zo verschrikkelijk bijzonder is de techniek ook weer niet. Het is wel allemaal goed gejat, daar moet ik eerlijk in zijn. Het pakket is daardoor erg goed. maar om nu te zeggen dat hij zo vol met nieuwe snufjes zit: Niet echt….
Allemaal positieve reacties :D

En dan die van mij: ;) BRUUT!!!
@Kevski Style,
Uitlaatklep in het verhaal klopt idd niet, het gaat over het uitlaatspruitstuk.
http://www.blogsmithmedia.com/www.autoblog.com/media/2007/10/gtr_detail8.jpg
Heeft verder niks te maken met de wastegate, die zit zoals meestal in de turbo ingebouwd. En heeft ook niks met aantal af te stellen dingen te maken, een interne wastegate moet net zo goed afgesteld worden, als een externe.

Gescheiden intercoolers is helemaal niet noodzakelijk, er zijn zat biturbo auto’s met 1 intercooler. 1 intercooler is namelijk goedkoper dan 2. Niet dat de GT-R dit nou voor het eerst heeft, maar het geeft wel aan dat ze niet voor de makkelijkste oplossing kiezen. Het in tegengestelde richting draaien van de turbo slaat echt nergens op.

Versnellingsbak is wel degelijk een nieuwtje. Noem een auto met transaxle EN 4wd? Dual Clutch is niet nieuw idd (jaren ’40 oid), maar wel mooi dat het erin zit. Volkswagen gebruikt het ook, maar de techniek is niet van VW. (Borg Warner/Gertrag)

Ja, en goed gejat? Als je het zo bekijkt is alles van de laatste 50 jaar goed gejat. (Op enkele dingen na). Maar alles bij elkaar is dit toch wel een behoorlijk bijzondere auto, net als de voorgaande Skyline’s.
@ Juppe:

Een interne wastegate heeft maar 1 afstelling. Een externe niet, want daarvan kan je de combi’s van veren + klep aanpassen, of de actuator. Die zit bij een turbo met interne wastgate ingebouwd, waardoor er geen veranderingen meer mogelijk zijn i.v.m. ruimtegebrek. Je vlieger gaat dus niet op.
Blijft trouwens vreemd om fabrikanten zoveel moeite te zien doen om vermogen uit een auto te trekken, maar om ze dan zulke afgrijselijk inefficiente spruitstukken te zien gebruiken.

Niet letterlijk in tegengestelde richting, maar wel een extra drukopbouw aan de kant van de andere turbo Oftewel, te veel weerstand.

Auto’s met 4wd en transaxle zullen er ongetwijfeld zijn, maar geen bekende. Ik weet dat er volgens mij een enkele fabrikant van auto’s die op kleine schaal is geweest met het concept (dolphin?), maar de 4wd heeft niks met de transaxle versnellingsbak te maken. Al zou die aandrijving hebben op 10 wielen, een transaxle is een transaxle.
Rekenen we customs mee, dan heb ik er zelf eentje gehad met als basis een Suzuki Samurai SJ413. Daar zaten 2 versnellingsbakken in (5 bak+ hoge lage gearing, zowel in 2 als 4wiel). daarachter had ik nog een versnellingsbak zitten van een volvo 360, die dus ook boven de achterwielen hing. Ik had dus onder de gehele auto versnellingsbakken hangen.

Specificeer je definitie van bijzonder? Ik durf je in alle eerlijkheid te zeggen dat ik in een R34 gereden heb (iets meer vermogen dan standaard, maar niet heel bijzonder veel meer), en hij echt tegen valt. de auto is veel meer een hype als wat anders. Ding is lomp groot en echt niet zo lichtvoetig als de meeste mensen je willen doen geloven. Je merkt echt wel in de rijeigenschappen dat hij zwaar is. En bovendien gewoon onderstuurd als de pest.
Maar eerlijk is eerlijk. Al die meuk zoals een airco, electrische whatever, enz. zouden bij mij de eerste dingen zijn die ik eruit zou slopen.
Over de motor kan ik niks zeggen. das gewoon een mooi stukje speelgoed. KPGC10 en de 2000GTR (zelfde auto) waren bijzonder vanwege hun balans, maar daarna is het bergafwaards gegaan.
Alle electronica is naar mijn idee ook veel meer symptoombestrijding. Een goede basis heeft alle electronica niet nodig….
@Kevski Style,
Interne wastegates zijn net zo af te stellen als externe wastegates. Alleen het klepje zit intern (en dat is wel slechter voor de stroming). Interne wastegates worden tegenwoordig ook meestal gestuurd door de ECU, en bij chiptuning is die afstelling meestal de grootste ingreep. (Niet alleen meer druk, maar ook later open (andere curve), waardoor er minder lag optreedt.)
Die afgrijselijke spruitstukken heb ik me ook altijd over verbaasd. Ben dan ook meer een liefhebber van NA motoren. Maar ik heb me daar ’s in verdiept, en goed gevormde spruitstukken voor een turbo motor hebben vaak niet veel zin, en zijn onevenredig veel duurder en nemen veel ruimte in. En je verliest een hoop warmte (=energie) uit je uitlaatgassen. Meer vermogen krijg je er idd wel uit, maar door de lange pijpen krijg je weer meer lag, wat ten koste gaat van de driveabillity. Dus ja, het kan mooier, maar deze geintegreerde behuizing vind ik toch niet een verkeerde oplossing, ipv een standaard behuizing met overgangen op de flens etc etc. Ook is de lengte uitlaatklep-turbine kort, waardoor je weinig warmte verliest (en minder warmte onder de motorkap), en een snelle respons hebt.

Ik weet wat de term transaxle inhoudt, en die wordt meestal ‘misbruikt’ om een versnellingsbak aan te duiden die boven de achteras geplaatst is, met de motor voorin. Een ‘standaard’ FWD heeft ook een transaxle. Porsche opstelling, middenmotor etc. bv ook.
Maar ik ken deze opstelling van de GT-R nog niet. Dus met bak achterin, en vanuit daar weer een as naar voren om het voorste diff aan te drijven.
Hoe had je dat nou precies in je Samurai? Werden de voorwielen ook vanaf de 360 bak aangedreven? Klinkt als een creatief gebeuren :) Interressant.

Goed bekeken is de hele automotive sector technisch gezien niet zo interressant. Overal rubbers tussen steken tegen trillingen, alles lekker zwaar construeren en klaar. Motorfiets techniek is dan een stuk boeiender. Licht construeren, meer rekening houden met roterende massatraagheid enz. Maar ondanks dat vind ik deze GT-R nog wel behoorlijk interressant. Maar je moet het niet overdrijven idd.
Symptoombestrijding was het 4wiel sturing systeem van eerdere skylines ook idd, bij deze hebben ze dat laten vallen vanwege de betere gewichtsverdeling. Dus een stap in de juiste richting, ben het daarmee zeker met je eens.
@ juppe:

Eerste is ook wel weer waar. Daarbij vergeet je trouwens nog dat je een externe wastegate kunt flowen, waar dat bij de interne niet gaat, om afdichtingsproblemen te voorkomen. Aanpassen voor een grotere wastegate gaat al helemaal niet lukken, waardoor boost-creep en meer van dat soort ongein op kan treden.
Wat betreft de spruitstukken: Te kort is ook niet alles. Warmte neemt er onder de kap juist door toe en niet af. immers: Minder oppervlakte om de warmte aan af te staan. Kwa vermogen doet het niet veel, al is de belasting van de turbo beter met spruitstuk met gelijke lengten. Normaal krijg je onbalans door ongelijke runners.

De voorwielen werder aangedreven door 360 bak inderdaad. Kwestie van de ene bak na de ander plaatsen. Standaard heeft zo’n ding achterwielaandrijving. Met een locker op de cardanas aan de achterkant gaat de 2de as lopen naar voren toe. Was puur gedaan voor de trail. Hele korte verzetten zodat je optimaal gebruik kunt maken van het motorkoppel bij hele lage snelheden zonder spinnende banden. Kortste verhouding was 5km per uur ongeveer bij 8000RPM….
Een interne wastegate is idd niet geweldig (lees:bagger) qua stroming. Maar het is goedkoper. En wat je zegt over een externe is zeker waar, een goeie opstelling heeft dan na de wastegate ook nog een flinke lengte uitlaat, voordat ie op de ‘hoofduitlaat’ aansluit. Maar dat maakt het erg duur, jammer dat we dat soort optimalisatie niet zien in autos zoals deze GT-R. Maarja, wie koopt ‘m dan nog (voor een belachelijk hoge prijs)
Dat van die warmteafgifte ben ik toch echt niet met je eens, als je minder warmte af staat, wordt het dus ook niet warmer onder de kap. De warmte blijft in de uitlaatgassen, wat hogere druk, snellere verplaatsing etc geeft. Warmte die via je uitlaatpijp verdwijnt, heb je niet onder de kap. Spruitstuk met gelijke lengte is in theorie idd beter, maar in de praktijk moet je te veel compromissen sluiten (ook weer de kosten uiteraard).

Je hebt dan na die 2e bak geen tussendiff begrijp ik? Ben niet zo thuis in de trail techniek, maar het klinkt wel interresant. Kan die 2e bak het koppel goed aan, als de 1e in z’n 1 (en lage gearing?) staat? En 5km/h bij 8000rpm klinkt ook als een flink koppel op je aandrijfassen :)
Coole technieken iig, heb wel eens met een Vitara in lage gearing en 1e versn door de blubber gereden, echt ongelofelijk hoe sterk zo’n apparaat dan is. Kunnen pk- en nm-geile mensen zich nog lelijk in vergissen.
@Juppe (29 October 2007 om 11:26)

Inderdaad, slordigheidje van me.
De kleppen openen waarschijnlijk wat lastig als er een turbinebehuizing aan vast zit….
Las ‘m nu pas terug, maar beter laat dan nooit!
Om me nog maar even te mengen in de technische discussie:

het valt me enigszins tegen dat de GT-R geen gebruik maakt van Variabele Turbine Geometrie. In dat geval is de wastegate meteen overbodig en zit je niet met slechte stroming.
Wellicht is het nog te duur voor benzinemotoren en kon Nissan het niet toepassen om de prijs van de GT-R wat te drukken…
Ja, dat had ook een mooi ‘snufje’ geweest. Misschien idd zoals je zegt te duur, maar mogelijk is het wel voor een benzinemotor. Tenslotte gebruikt porsche ze ook al. (Ook in biturbo dacht ik, correct me if i’m wrong) Zijn ze voor de bak ook bij BorgWarner geweest? Hadden ze ook wel ff een VTG uit de schappen kunnen pakken ;)
@ Juppe: Vrij stromende warmte verdwijnt via de uitlaat inderdaad. Maar door de turbo is het niet langer vrij stromend. Meet maar eens temps van dat soort auto’s onder de kap met een lang en kort spruitstuk. Kan zomaar 10 graden schelen.

Er zit geen tussendif in inderdaad. de bak kan het koppel wel hebben hoor. Die dingen zijn behoorlijk over ge-engineerd wat dat betreft. Aandrijfassen waren getrokken stalen buizen net als de cardanas.

VGT is trouwens niet echt nodig. Zoals je kunt zien blaast de ene turbo in de andere. Zeg maar Turbo compounding. Kleine turbo eerst, die in een grotere turbo blaast, waardoor die makkelijk opspoelt. Werkt vrij goed. Dan wordt het niet 1 bar overdruk (2bar absolute druk) =1 bar overdruk, maar 2bar x 2bar -1 bar =3 bar overdruk. Doe je dat met een enkele turbo dan kan je een eierwekker er gelijk op zetten wanneer de turbo op begint te spoelen. Maar Met VGt wordt het nog leuker, alleen zijn de winsten klein….
Alles klinkt als muziek in mijn oren en het design is geslaagd het enige wat ik niet erg mooi vind is dat er een stuk gaas zit aan de onderkant van de bumper.
Persoonlijk had ik voor een diffusor gekozen maar die vleugel maakt een diffusor natuurlijk overbodig!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).