Kentekenplaten de wereld uit!

Auteur: , 98 Reacties

Dankzij het kenteken van een auto kan de overheid gemakkelijk legaal iemands geld stelen en je kunt zien dat Jan thuis is. Beide opties zullen ongetwijfeld functioneel zijn, maar ik heb het helemaal gehad met kentekens.

Toen de auto werd uitgevonden was de stand van de techniek nog vrij achterlijk. Een kentekenplaat als identificatie was daarom vrij logisch. We weten dus niet beter of een auto heeft een kentekenplaat. Nee, zelfs twee. Voor- en achterop de auto prijkt een geval dat niet alleen een auto ernstig lelijk maakt, maar ook de privacy van de autobezitter aantast. Jan is thuis, want zijn auto staat voor de deur. Het is zijn auto, want het is zijn kenteken.

Toen de auto werd uitgevonden liepen er ook koeien in de wei en de boer herkende ze aan de vlekken op hun billen of zoiets. Later kwamen er halsbanden, joegen ze koeien een label door hun oor of werd er getatoeëerd. De koeien van nu hebben een chip, geïmplementeerd in het lijf en het beest vindt het prima. Identificatie en registratie zijn zo goed en solide geregeld, ofschoon er boeren schijnen te zijn die weten hoe ze ermee moeten sjoemelen. De auto’s van nu hebben nog steeds die verrekte kentekenplaten. De overheid praat wel over chips, maar dan alleen om te zorgen dat u vooral extra betaalt als je als een hardwerkende burger naar je werk rijdt. Anders gezegd: identificatie en registratie via een chip in de auto kan dus wel. We krijgen vroeg of laat allemaal een chip, maar het kenteken blijft. Iets in mij zegt dat dit niet logisch is.

Als ik een Alfa Romeo 8C zie, krijg ik spontane kriebels. U vindt hem misschien niet mooi, ik wel. Je laat je ogen over dat fenomenale blik glijden, je handen strelen de huid van de auto, een soort van ongeremde bolidegeilheid maakt zich van je meester. En dan opeens voel je een rare uitstulping, iets wat er niet hoort. Als een opengebarsten abces, als een afschuwelijk gezwel hangt daar een kentekenplaat te bungelen. Een misbaksel dat de voorzijde van deze prachtige creatie verkracht. Enig idee waarom de fabrikant geen enkele foto de wereld in heeft gestuurd van de 8C met kentekenplaat? Althans, ik heb er geen eentje kunnen ontdekken, maar de reden is natuurlijk zo klaar als een klontje: het is een verschrikkelijk gezicht. Wie zijn neus schendt, schendt zijn aangezicht. De liederlijk mooie Alfa 8C wordt mishandeld door achterhaalde overheidsregels. Ik wil een chip!!!

Ik wil een chip omdat auto’s dan mooier worden. Omdat ik kan ongeremd kan genieten van prachtig autodesign dat niet om zeep wordt geholpen door geponste cijfers en letters. Kentekenplaten zijn achterhaald, maar worden krampachtig in stand gehouden omdat het vooralsnog handiger is met flitspalen. Zeggen ze tenminste. Ik ben er echter van overtuigd dat als de pakkans van hardrijders zou worden verdubbeld als er een chip in een auto zou worden geplaatst, dat die chip er dan in no time kwam.

Wat voor de Alfa 8C geldt, is natuurlijk van toepassing op heel veel ander appetijtelijk blik. Er zijn natuurlijk ook auto’s waarvan de kentekenplaat mooier is dan de auto zelf. Maar zouden er nu echt mensen zijn die niet zonder een kentekenplaat kunnen? In Engeland ligt het misschien anders. Daar wordt gehandeld in die dingen. Toch maakt ook de leukste lettercombinatie een Aston Martin er niet mooier op. De hele autowereld, elke auto koper, alles en iedereen slikt de kentekenplaat als zoete koek. Als iets dat onlosmakelijk aan de auto is verbonden. Dat begrijp ik niet. Er wordt ook zelden of nooit iets over geschreven. Aanvaard wat je niet kunt veranderen, maar dit kan anders.

Wereldwijd worden auto’s lelijk gemaakt en om het allemaal nog erger te maken, flikken autodealers het om nog een soort van rouwrand om een kentekenplaat te monteren met hun bedrijfsgegevens. De auto als rijdende Gouden Gids. Da’s toch zoiets als onbetaalde reclame? Het wordt tijd om eens flink te ageren tegen kentekenplaten. Ik wil auto’s zonder zichtbare identificatie. Auto’s met mooie strakke lijnen, auto’s zonder rare mededelingen waar ik niets mee kan. Als mensen dan toch financieel uitgekleed moeten worden, doe dat dan met een chip. Hebben we niet genoeg autoplezier ingeleverd? We mogen niet meer lekker planken, we mogen niets meer. Mogen we dan nu na meer dan honderd jaar eindelijk eens genieten van een ongeschonden autoaangezicht en een heerlijk kontje zonder kentekenplaat? Alstublieft?98 reacties

-edit: dank u, is gefixt!-

Goed punt overigens….eigenlijk raar dat we nu nog met die dingen rondrijden en niemand zich afvraagt hoe het anders kan.
Als je digitaal gaat dan is het altijd weer te kraken, zo word die privacy nog minder omdat iederéén kan zien van wie de auto is.
Compleet gelezen, onzinnige collumn.
Vreemd onderbouwde tekst.
@TomRS6: Vreemd onderbouwde reactie. Verklaar je nader a.u.b.
wordt wel een probleem met het ontwerpen van auto’s, vaak word er juist rekening gehouden met die lelijke kentekenplaat..zie het ook graag anders
@TomRS6.
Goeie onderbouwing om deze column onzinnig te noemen…
Raar stuk. Ik krijg het idee dat de schrijver in het kenteken een nieuw middel denk te hebben gevonden om de overheid maar weer eens te bashen.
Anders net als in de VS alleen een kentekenplaat op de kont van een auto.
Voorop hebben ze meestal een rare plaat waarop je kunt zien uit welke staat ze afkomstig zijn.
Geef mij maar gewoon gewoon mijn plaatje voor en achterop. Dat is misschien lelijker, maar weten dat ik bij sowieso iedere flitspaal waar dan ook direct de lul ben omdat die chip er in zit. Nee, lijkt me een slecht plan. Nu kan ik mezelf, al dan niet terecht de schijn nog voorhouden dat de door mij ingehaalde vrachtwagen het zicht verspert van de camera of vergelijkbaar.
Bijkomende is dat veel garages e.d. werken met kentekens. Jij geeft je kenteken door en zij weten meteen welke auto je hebt en precies wat daar bij hoort. Dit is wel op te lossen weer, maar daar gaat weer een hoop tijd en een hele hoop geld in zitten.

En als laatste, je haalt een Alfa aan, en als er auto’s zijn waarbij geen rekening gehouden word met kentekenplaten dan zijn het wel Alfa’s.
“als je een hardwerkende burger naar je werk rijdt”

Je schrijft dit voor taxichauffeurs?

Kentekenplaten kennen nog altijd een hogere betrouwbaardheid, hoe je het ook wendt of keert. Laat ik het zo stellen: deze cq. onze overheid die ‘iets met technologie’ implementeert? De enige encryptie waar ze echt goed in zijn is het onbegrijpelijk maken van het eigen gewauwel.
@ Pim: en hoe moeilijk is het om een kentekenplaat te vervalsen? Dat is toch echt stukken makkelijker dan een chip bewerken.
Onzinnig..? Dit soort teksten heb je nodig om af en toe is stil te staan bij bepaalde items waar je normaal nooit over nadenkt, ik vind hem goed, origineel en samenhangend.
Ik vind het een goede column en vind die voorste plaat altijd gruwelijk lelijk. De achterste plaat mag van mij blijven, dat heeft enigszins nog wel wat. En als je aangifte wilt doen van iemand die je heeft aangereden of iets dergelijks dan is zo’n chip toch niet altijd de beste vervanger. Dus weg met die voorste plaat en laat de achterste zitten!
@ Casper:

Tuurlijk, maar zelfs vervalsen is ‘voordeliger’ dan maakbare techniek omdat je het niet 1-2-3- door kunt schalen, je blijft vastzitten aan iets fysieks. Het idee van kentekenplaten is enigzins achterhaald, eens. Maar met de huidige problemen met implementatie van dat soort oplossingen is het gewoon te riskant.

Een chip geeft geen optische herkenbaarheid. Toon straks nog maar ‘ns aan dat het een systeemfout is als er iets mis gaat met de interpretatie. Nu snor je de camerabeelden op en is het duidelijk dat jij of jouw auto dat niet was. Klaar.

Ongetwijfeld liggen er plannen die RFID met aanstaand rekeningrijden e.d. integreren, maar chips kunnen met weggewerkte lussen uitgelezen worden en dus kun je overal ongemerkt de lul zijn. Dat is met kentekenplaten wel anders op dit moment.
weet je hoe focking duur dat gaat worden.
ze zullen alle flitspalen aan gaan passen en d politie moet ook apparaatjes hebben die de chips kunnen lezen van een redelijke afstand.

en dan heb je ook nog een de autos die nu rondrijden, die krijgen dan allemaal van die lelijke vlakken waar de nummerplaat hoort te zitten.
nummerplaten zijn estetisch lelijk, akkoord, maar jammergenoeg een noodzaak.
Bvb bij ongelukken, dodelijk ongeval waar vluchtmisdrijf is. Wat kunnen getuigen zeggen “ja, een grijze golf met sticker achterop”??
Bvb Ook in veel gevallen leggen nummerplaten een visitekaartje bij vluchtmisdrijven, als ze loskomen kun je natuurlijk de flikken aan je deur verwachten.
Autopark, 15 fiat 500’s en geen kentekenplaat en de afstandbediening van je centrale deurvergrendeling is kapt. Sucses !

Lang leven chips tho, want zolang ze te programeren zijn, zijn ze ook te kraken, dus even lekker je adres, naam, girorekening verander, en met 250 over de snelweg cruisen ! hihi
“Aan de kentekenplaat is te zien, Jan is thuis.”–> Dit wordt dus gesignaleerd door de mensen om ‘Jan’ heen, aan de kentekenplaat?

Naast dat zéér sterke argument is het andere argument dat auto’s er lelijker op worden, zoals te lezen valt in 4/5e van de ‘collumn’.

Ik weet dat een collumn geschreven is, vanuit het perspectief van de schrijver maar om over een gedeelde mening van autoliefhebbers je gehele collumn te wijden zonder daarbij te kijken naar de realiteit, vind ik vreemd.
Goed onderwerp!
Wat voor mogelijke digitale oplossingen er wel of niet voor te bedenken zijn, maakt me niet zo veel uit.
Ik ben het met Ted eens dat kentekenplaten ontsierende plakken blik zijn.
Ze zitten aerodynamisch, stylistisch en voor de koeling vaak vies in de weg.
Een kentekenplaat achterop is niet zo’n groot probleem.

Bij onze GTO bijvoorbeeld hebben we er bewust voor gekozen de neus NIET inclusief kentekenplaat te ontwerpen.
Aerodynamica en koeling gaan voor alles en in de landen waar de GTO komt te rijden zijn platen aan de voorkant vaak niet verplicht.
Mocht er ooit een GTO op NL kenteken komen, dan plakken we er een (illegale) kleine sticker op.
De toekomstige eigenaar neemt de eventuele boetes graag voor lief.
Tussen de komst van de eerste auto’s en het uitbrengen van de eerste kentekenplaten zit zeker twintig jaar. Okay, da’s een zeikerijtje.
Maar ik kan mijn mening niet onderdrukken dat ik dit een slechtgeschreven kulcolumn vind. Sorry.
Ted, you did it agian!

Slaat zoals gewoonlijk nergens op…

Ik geef toe dat het een auto zwaar kan verpesten(alfa romeo, SLR?).
Wijdt liever een collumn aan de jongere automobilisten, de mensen met een beperkt budget maar wie toch luxe en stijlvol willen rijden. Zoals ik dus, bijna 20 en toe aan een nieuwe wagen, goedkoop maar luxe.
Nou… sommige auto’s zijn duidelijk ontworpen met een kenteken in gedachte. Neem bijvoorbeeld de singleframe grille van Audi, ik denk dat een A6 (4F) niet mooi zou zijn zonder kenteken…. Of er moet toch iets van een grijze balk blijven bestaand om de leegte op te vullen.
Klinkt slim en in veel gevallen zal zo’n chip een goede (betere!) oplossing zijn dan die lelijke kentekenplaten. Maar zoals aangegeven valt de functie als herkenningsmiddel weg bij vluchten na een ongeluk, criminaliteit, etc.

Gezien het feit dat dit voor ooggetuigen en bewakingscamera’s erg belangrijk is zal er weinig verandering in komen vrees ik.
vind de nederlands platen overigens ook bijzonder lelijk, italiaanse vind ik veel mooier. allerlelijkst zijn die gekke belgische platen…
Nou hebben we hier in NL ook wel de allerlelijkste platen ter wereld.
Loeigrote knalgele oorhangers!

Platen aan de achterkant kunnen overigens soms ook voor problemen zorgen.
Zo ken ik iemand met een Ferrari 512 BB die door de achterste kentekenplaat kampt met oververhitting.
De Italianen hebben destijds geen rekening gehouden met die grote gele plakkaten die we hier in NL moeten gebruiken en achter die plaat loopt de hitte zo hoog op dat de lak er af barst.
De RDW verbiedt de 512 BB eigenaar om de plaat te verplaatsen of een kleinere Amerikaanse versie te gebruiken. Wel erg jammer….
hmmz..liever een kentekenplaat dan gebrandmerkt worden ;)
Kentekenplaat is voor jezelf ook makkelijke herkenning

Is dat nou mijn zilvergrijse audi, of deze? of die daar? of deze? ohnee wacht die ene daar, nee ook niet, euhhhhhhhhhhhh

Oh en noem me chauvinistisch, maar Nederland heeft zeker wel de mooiste kentekenplaten ter wereld!
Wat kan die schrijver misselijk overdrijven zeg!
Hij zeikt trouwens ook heel erg vind ik, want toch is er niks mis met het kenteken. en dat als hardwerkende burger het geld uit je geslurpt word valt ook wel mee. tenminste, als je gaat kijken wat de overheid teruggeeft. sorry,

je maakt van een mug een olifant.
Ik zie het probleem niet. Voor mij is een kenteken een statussymbool. Zeker als je een mooie auto hebt, waarmee je aantoont hoe nieuw hij nog is, of hoe klassiek juist. Kentekens zouden wel een andere kleur mogen krijgen, wit bijvoorbeeld.

Ik had trouwens al eerder het volgende gevraagdt, doe het nu nog eens: Ik zie hierboven ene Stef_4 posten, is de nick Stef wel exlcusief voor mij omdat ik die al een hele lang tijd gebruik, of kan iemand die nama ook zomaar invullen en er (mis)bruik van maken?
Ik noem je chauvinistisch ;)
@stef
heb net bij wijze van test geprobeerd te posten met “stef” maar dat lukte niet; ziet er naar uit dat jij het alleenrecht hebt.
Een chip? NEVER! Kunnen ze je nog meer ongemerkt controleren, NO WAY! Geen Big Brother voor mij…
met 18.2 plaatjes heb ik er een stuk minder last van ..
maar die dingen zijn idd spouglelijk .. ook al zijn ze van goud ..
maar het hele systeem omgooien kost de belasting betaler veel meer dan handhaven ..
leuke gedachtekronkel .. dat weer wel ..
leuk dat je mn foto gebruikt :P
@Ted Sluymer
Volgens mij heb je echt helemaal gelijk. Goed stuk.

…”maar worden krampachtig in stand gehouden omdat het vooralsnog handiger is met flitspalen. Zeggen ze tenminste.”…

Volgens mij zijn chipjes veel goedkoper, bovendien komt er toch een systeem voor kilometerheffing. Moeilijk is het niet om naast de plaats van een voertuig ook de snelheid mee te sturen of desgewenst aan te geven welk voertuig over een kabeltje rijdt als het licht op rood staat.
Kan zo gemaakt worden en veel duurder zal het niet zijn.

Weg dat kenteken.
Een plaat aan de achterkant is inderdaad voldoende. In België is trouwens enkel de achterste plaat rechtsgeldig. Daarom wordt er ook niet langs voor geflitst. Tenminste, dat doen ze wel, maar als je het tot een rechtszaak laat komen kan je je gelijk halen.
Dus als ze niet rechtsgeldig is, waarom ze dan niet gewoon weglaten?
Wat een vage reacties zeg? Waarom geilen mensen zo op die kentekenplaat?
En de argumenten, dat je een chipje zou kunnen kraken? Natuurlijk, maar een valse plaat is nog veel makkelijker. Enige reden dat dat niet veel gebeurd, is dat het nog veel makkelijker is om gewoon wat platen van andere auto’s af te jatten, wat wel regelmatig gebeurt.
Of de kosten. Zo’n rfid-achtig chipje kost minder dan een euro, wat kost een kentekenplaat?
Het is handig voor de garage? Alsof je het nummer op die chip niet kan gebruiken, een RFID readertje kan je ook voor twee tientjes kopen, en dan kan de garage de auto ook vinden.
Anders kan je je auto niet terugvinden op de parkeerplaats? Dan moet je je toch eens afvragen of je niet een iets minder saaie auto moet kopen, als er vaak 10 van op een parkeerterrein staat… Of je plakt een sticker van jouw keuze op de achterkant. Van mij mag ie zelfs geel zijn met 6 letters en cijfers, als je dat mooi vindt…

Je kan veel mooiere auto’s maken als je van die stomme platen verlost bent, ze worden niet meer gestolen, ik zie eigenlijk geen nadelen. Enige is dat je even bezig bent met de infra-structuur omgooien, dus je zal een periode van 10-20 jaar hebben dat auto’s zowel chips als nummerplaten moeten hebben, voor je die dingen er helemaal uit kan gooien. Hoe eerder we beginnen, hoe beter.
Die kentekenplaat is het kentekenplaat van een opgefokte RS4 B5, heeft geloof ik over de 500 pk ;-)
Ben het er wel mee eens dat het een afzichtelijk en achterhaald ding is. Vooral op de voorkant, waar het de aerodynamica en koeling verpest. Op de achterkant is het nog niet zo’n probleem.
De optische herkenning is natuurlijk wel een groot pluspunt. Vooral voor politie, die kan je in een oogopslag herkennen. Maar het is idd wel raar dat je weer een ingewikkeld systeem met foto’s en tekstherkenning nodig hebt om die optische herkenning weer om te zetten in digitale informatie. Een soort van chip zou dan idd beter zijn.

Ik ben er wel voor om die kentekenplaat van de voorkant weg te halen. Een motorfiets heeft die immers ook niet, en kan ook herkend worden.

Bij bv een Donkervoort wordt er een kleine illegale plaat of zelfs sticker gebruikt. Een normale plaat is zelfs breder dan de hele neus. De eigenaar neemt een boete af en toe wel voor lief. Liever dat dan zo’n plaat.
“Moeilijk is het niet om naast de plaats van een voertuig ook de snelheid mee te sturen of desgewenst aan te geven welk voertuig over een kabeltje rijdt als het licht op rood staat.”

Was het nu net niet de bedoeling van de automobiel dat die zelf reed, zonder centraal bestuurd te worden?

Auto’s hoeven niet centraal bestuurd worden. Het criterium voor een goed chauffeur is niet of ie zich netjes aan (door idioten bedachte idiote) regeltjes houdt, maar of ie niet in ongevallen betrokken raakt, vooral niet door eigen fout.
Er is geen ander rechtvaardig criterium.
ik vind die nummerplaten ook ontsierend, en omdat ik weet dat het ook met een chip kan, erger ik me nog meer.

Overigens is het rsa encryptie algoritme rond 1980 uitgevonden, en dus al bijna 30 jaar ongekraakt. Bij online bankieren wordt dit ook gebruikt, privacy is dus gewaarborgd, afluisteren niet mogelijk. Signaalstoring natuurlijk wel.

Ik ben wel voor intelligentie in autos, zolang het maar vóór je werkt, en niet in de weg zit. Verder ben ik natuurlijk tegen ‘big brother’, maar dat is meer een principekwestie, dan een techniekissue.

Met al die mooie cameraatjes langs de snelweg, kan de overheid dmv wat slimme software en heel veel opslagruimte ook wel nummerplaatjes gluren zonder zo’n chip in je auto. Das dus een loos argument.

Overigens hoorde ik niemand roepen dat die chip ook de huidige snelheid mee moest sturen, alleen een tag als vervanging een nummerbord.

Ik merk vaak hier op autoblog dat er veel conservatievelingen zijn die direct alle nieuwe techniek afkeuren omdat ze bang zijn voor het nieuwe en onbekende. Vaak word er dan uitgegaan van een worstcase scenario, in plaats van te beseffen wat de mogelijkheden zouden kunnen zijn. Erg jammer, want vaak zijn het juist deze mensen die wél ideeën hebben over wat allemaal wel cool/handig/geoorloofd zou zijn.

Op die manier werd cartorrent ook al afgefakkeld. Zonde.

offtopic: volgens mij is stefs naam gekoppeld aan zijn emailadres, en ipnummer(s). Emailadres fungeerd als wachtwoord, als die niet overeenkomt met die van stef, kun je niet onder zijn naam posten.
sorry voor de lange post. Mairsil, ik ben het dus volledig met je eens.
Hoe dan ook, vooraan moet hij verdwijnen, achteraan laat ik nog in het midden.
Leuk kenteken voor een Veyron:lol:
wat een hoop gezeur over een kentekenplaat, lijken mij belangrijkere dingen te bespreken!
ik heb net in’t naar huis komen van mn werk,een volvo xc90 gezien met num.plaat
suv 002
Wacht maar tot je slachtoffer bent van een vluchtmisdrijf. Dan ben je blij dat je het kenteken van die andere hebt kunnen noteren. Probeer dat eens met een chip !
FEED ME, het kenteken op de foto zit tegenwoordig op een Audi RS4 Avant.
2 jaar terug heb ik hem gespot en toen zat hij nog op een Lamborghini ! Alleen de kleur is ongeveer hetzelfde, maar toch wel een achteruitgang ! hihi
…”Moeilijk is het niet om naast de plaats van een voertuig ook de snelheid mee te sturen of desgewenst aan te geven welk voertuig over een kabeltje rijdt als het licht op rood staat.”…

…”Overigens hoorde ik niemand roepen dat die chip ook de huidige snelheid mee moest sturen,”…

@skill3r
Jawel hoor :)
En hoe gaat het bewijs geleverd worden als een of andere idioot weer eens een maas in de wet gevonden hoopt te hebben en zjn flitsboete aan wil vechten. Een foto van auto met plaat is er immers niet meer?

Wat al een paar keer voorbij is gekomen, wat als iemand jouw aanrijd en wegvlucht?

Bovendien een kenteken is een gemakkelijk herkenningsmiddel voor de politie. Praktijkvoorbeeld. Mijn pa ging van een BMW e46 station naar een e60 sedan. Mijn oom, politieagent vroeg of hij toevallig een nieuwe auto had. Hij dacht namelijk dat hij een ander kenteken zag. Die mensen kijken namelijk liever naar het kenteken dan naar het type en kleur (anders zou een zwarte golf binnen no-time het meest ideale getaway voertuig worden).

Hoewel ik van mooie auto’s houd, vind ik het niet meer dan normaal dat dit soort zaken belangrijker zijn dan een mooie lijn, een auto is en blijft een gebruiksvoorwerp. En het voorbeeld met Alfa: ik bekijk het zelf andersom. Ik heb het Alfa altijd kwalijk genomen dat ze met het design geen rekening houden met een kenteken.

Een beetje een matige collumn weer. Een beeje mierenneuken om maar weer kritiek op de overheid te kunnen hebben. Ik ken ted verder niet, maar hij komt een beetje over als een erg gefrustreerde anarchist.
Eén van de lelijkste kentekenplaten wordt in dit http://www.autoblog.nl/archive/2008/03/28/hr-maakt-de-ariel-atom-nog-lichter artikel van autoblog getoond…

…En dan blijven sommigen zeggen dat kentekenplaten niet erg zijn…?

:?: En hoezo niek is en blijft een auto een gebruiksvoorwerp…? :?:

Kijk, dat je dat van mijn oud model gedeukte vuile Fiat Panda waarin ik met 5 personen van A naar B ga of gewoon riant 800kubikecm vervoer of van de een of andere Doblo Express enz bestel-auto of voetbal-mammie-9-stoelen-gezinsauto zegt, dat ben ik 300% met je eens.

Maar je kunt toch niet zeggen van een Atom of een 430 of een Scuderia of een R8 of een 8C of een Veyron of een Smart Roadster en ga zo maar door dat dat alleen maar :shock: gebrúíksvoorwerpen zijn?

Ja goed- Ga miereneuken :? en stel dat alles wat den mensch met zijne handen hanteert een gebruiksvoorwerp is en zelfs de leuter die je vasthoudt (excuses voor het taalgebruik) en de snot die je uit je neus haalt zijn gebruiksvoorwerpen.

Maar de genoemde auto’s zijn in die zin geen gebruiksvoorwerpen dat je er niet primair mee van A naar B rijdt of mensen of spullen mee vervoert- In deze meeste auto’s is nog niet eens plek voor een tandenstoker en de passagier kan net als de bestuurder in de auto plaatsnemen vermits hij of zij niet te grote of wijde kleding aan heeft en niet een te hoog kapsel of te lange nagels heeft of verkeerde schoenen aan heeft.
Je doet die auto’s aan als ware het kleding. Het enige wat je met die auto’s doet is Genieten, Uitstralen, Posen, Laten zien dat jij het gemaakt hebt in het leven en dat jij je deze luxe kunt veroorloven om een dure auto te hebben die niets anders kan als geweldig over de weg rijden, want parkeren in de stad kun je er amper mee- Je komt amper over sommige verkeersdrempels, je kunt sommige bewaakte parkeergarages niet in of uit en je hebt permanente bewaking nodig om je speeltje niet kwijt te raken of vernield te zien en ze kosten vaak een godsvermogen alleen al om ze in stand te houden, ze te verzekeren en om de brandstof te betalen zónder dat je er één meter in hebt gereden.

Gebruiksvoorwerp…? Sieraad of speelgoed is dan een betere benaming.
Aan mijn mooie dure ring wil ik ook niet permanent de beveiligingsbarcode en chip hebben hangen die de verzekering daar zeer graag zou willen zien voor het geval ik die ring ooit zou misplaatsen, of dat hij zou worden geklauwd…
En zo is het dus ook met die kentekenplaten- Van mij mogen die dingen rustig hangen aan de gebruiksvoorwerp-auto’s. Tuurlijk, want daar doet uiterlijk er een stuk minder toe. Maar verzin wat anders minder opzichtigs minder verstorends om de rijdende sieraden te identificeren.

Ja- :twisted: Dan ben ik waarschijnlijk een beetje als ted ook een gefrustreerde anarchist. ;-)
100% mee eens. En ALS je dan toch zo zuur moet zijn en die vervloekte gele dingen verplicht wil houden, geef dan in elk geval de VOORKANT vrij! Of laat ons Alfa-rijders met zo’n klein kentekenplaatje rijden.
Tja, goed punt wel.
Probleem is dat dan wel Europees of zelfs wereldwijd moet gebeuren!

Als Nederland dit invoert, en een Marokaans gezin gaat met de bus (met gordijntjes ;)) naar Marokko, zien ze hen aankomen zonder kentekenplaten…

Ik denk dat het mogelijk is, zeer eenvoudig zelfs, en voor de overheden weer een mooie manier om wat te verdienen (want iedereen gaat wel weer zeuren als die chip 50,- kost natuurlijk, en Ted het hardst van allemaal!), maar het is politiek onhaalbaar.
Al verdwijnt hij alleen al maar aan de voorkant. Staat veeeeeeeeeel beter.
Ik heb mij bewust onthouden van praktische zaken. Uiteraard zijn er heel wat gevolgen en uiteraard moet het wereldwijd en uiteraard gaat de overheid dwarsliggen. Ik weet het. Maar mensen die niet dromen, leven niet. En ik droom van de auto zonder kentekenplaten, gewoon omdat dat mooier is. Ik aanvaard wat ik niet veranderen kan, hoor, maar een beetje ageren tegen overheden die lelijke en misschien zelfs overbodige op mijn bezit plakken, vind ik niet zo vreemd. En geloof me, ik heb geen last van frustraties.
Een chip waardoor constant wordt geregistreerd waar ik rij met mijn auto? Iets te veel 1984 gelezen vrees ik.

Je kan je beter afvragen waarom de kont van mijn auto moet volgeplakt worden met een logo, merk, model, motorisatie, uitvoering … Enkel een logo volstaat, laat de rest weg en je achterkant ziet er een stuk aantrekkelijker uit.
@ Ted:
Mooie reply!
Daarom begon ik ook met ‘goed punt!’

Want kan puur optisch niets anders dan het volledig met je eens zijn…
@ Kazamel
Nee, Orwell is al achterhaald. Trouwens, er zijn bedrijven die je een chip aanbieden zodat jij weet waar je auto is als anderen hem ongevraagd hebben meegenomen.

Ben met je eens dat veel van die aanduidingen op auto’s niet erg mooi zijn en het functionele ervan betwijfel ik ook (ze zijn tenslotte ook los te koop…). De ergste vind ik het woord KOMPRESSOR op Mercedessen.

@Svenska Aeroplan AB
Er zit meer op en aan auto’s waar ik ideeën over heb. En ik mis ook dingen. Dat komt binnenkort aan bod.
@ Jandepandaman

Nu heb je het over 0.000001% van de auto’s die geen gebruiksvoorwerp zijn, maar sierraad. Het is dus normaal dat vanuit de overheid gezien alle auto’s als gebruiksvoorwerp beschouwd worden.
Wat chip? Niks chip, niet aan denken! Dan krijgen de motorfietsen er ook een, en valt er niks meer hard te rijden. Met een auto kun je niet hard, die zijn gewoon lomp zwaar, maar met een motorfiets kun je van voor niet geflitst worden. En uit eigen ervaring werkt de kast van Maus Gatsonides, ofwel Gatsometer ofwel de flitskast ook bij 354 km/u. Dus niks geen chip!
IlCuoreSportivo
ONGELOFELIJK vrienden,
gisteren gewoon een 8C gezien…. wooeeeehaaaaa…eerst kon ik het niet geloven.
was op weg op de snelweg van hasselt naar antwerpen met vlotte gang, en ineens op een weg naast de snelweg kwam ik hem tegen een zwarte.
Alleen doodzonde dat ik m meet net kon zien voorbij flitsen, misschien toch es langzamer gaan rijden :)
Het is natuurlijk onzin, maar ik heb het met plezier gelezen.
Ik heb mijn auto om in te rijden dus ik zie zelf mijn kenteken toch niet dus zoveel maakt het ook niet uit.
Een plaat in de kleur vd auto i.c.m gravering in álle ruiten met overeenkomende codé
zou voor alle partijen wellicht een lichter verteerbaar compromies kunnen betekenen.
Een plaat in een kleur word vast ook minder snel verwisseld voor foutieve doeleinden

Just A tought
Kentekenplaat deelt bij Audi die lelijke single frame grille mooi in twee.
Ik ben het helemaal eens met Ted Sluymer (die deze tekst heeft geschreven), weg met die waanzinnig onhandige, lelijke, roestige kentekenplaten. Zóóó ouderwets en achterhaald!!! Een chip zou een fantastisch alternatief zijn: ze beschadigen minder snel dan kentekenplaten, ze kunnen gegevens opslaan ÉN het allermooiste ze verkrachten het prachtige design van een auto NIET!!! Ik snap nog steeds niet waarom de overheid zo moelijk doet met: de van de bumper afhangende, roestige, design-verkrachtende, ouderwets en achterhaalde kentekenplaten!

Gelukkig heeft Nederland de mooiste kentekenplaten ter wereld!!! Ze zijn namelijk GEEL!!!
Oneindig véél mooier, dan bijv een f*cking lelijk wit of blauw kentekenplaat, toch? Vind ik wel.
Ook maar goed dat we nog steeds de kentekenplaat hebben !

Een chip is het verliezen van je vrijheid, je rijd ergens langs en ze weten al wie het was, je rijd maar 5 km te snel en ze hebben je al. Wat boeit die kentekenplaat nou? Alsof iemand ernaar kijkt…
de kentekenplaat kan dan wellicht wel achterhaald zijn. Maar ik heb deze tekst volledig gelezen en heb het idee alsof ik een tekst lees die door een brugklasser geschreven is die iets moest verzinnen waarom we geen kentekenplaat meer nodig zouden hebben.
De echte sterke argumenten waarom we geen kenteken meer nodig zouden hebben mis ik. Dus ik ben nog niet overtuigd.
Lol een kentekenplaat of niet vindt ik niet boeiend. De uitstraling van de auto? Ach dat is een kwestie van smaak. En ja hoop doet nog altijd leven.

Waar ik wel op wil reageren is iedereen die bang is op het niet meer kunnen hardrijden met een chip. Dat is gewoon kul. Ten eerste als ze het aanpassen naar een chip dan zullen ze dat tegen die tijd op de persoonschip doen. Ik bedoel nu krijg je bij meer dan 30 km te hard ook de vraag wie er gereden heeft. En een gprs locatie gebeuren is wel wat anders dan een identificatie (rfid) chip.

Overigens als je dan zo’n identificatiechip uitbreid met een gprs tracking dan heb je gelijk dan ongevallen-vluchtprobleem ook opgelost. Dit werkt zelfs beter dan het kenteken noteren. Want ten eerste denk je daar niet zo snel aan, en verder is het de vraag of je het goed genoteerd hebt. Middels grprs tracking en een databank waar dat wordt bijgehouden kan dat makkelijk nagegaan worden. Tuurlijk is dit mogelijk te kraken, maar zo is er altijd wel wat.

Wat ik wel een raar argument vindt is het argument dat je kunt zien of iemand thuis is. Ik zie echt niet aan het kenteken of de buren thuis zijn. Dat zie ik aan het type auto. Scheelt dat ik niet zoveel buren heb. En ach je kunt natuurlijk altijd een rfidreader aangeschaffen. En dan moet je alleen de encryptie sleutel hebben en die moet sowieso al naar jan en alleman verspreid worden.

Overigens denk ik wel dat er technische invoerproblemen zijn. Via wikipedia las ik net dat een passieve chip hooguit op een paar meter leesbaar is. En een actieve chip heeft een bereik van 100 meter. Best leuk dus als een politieauto even de gegevens wil opvragen. Of ze zullen moeten bumperkleven, of ze krijgen ook gegevens van tig andere auto’s. En dan kun je het nog beperken op basis van merk en type. Dus alleen de mensen met uitzonderlijke auto’s zijn dan de lul ;).

Groeten,
Mark
wat dacht je als je wordt aangereden of iets dergelijks en degene rijd door, een kenteken is een zichtbaar iets en kan je metteen registreren ik kan zonder een speciaal aparaat geen chip lezen.. volgens mij is het kenteken nu nog echt de makkelijkste manier om te identificeren. Alles wat met electronica te maken gaat krijgen word gehackt en dat maakt het stelen van een auto weer makkelijker. Vooruitgang is niet altijd goed en zeker niet altijd nodig
ik ben het helemaal met ted eens,,, weg met die lelijke dingen,, en voor mensen die zeggen dat ze dan geen plankgas meer kunnen geven,,, Ga in duitsland rijden!! het is algemeen bekend dat nederland te klein en te vol zit om flink plank gas te geven,,

en of je nou een kenteken of chip hebt , je word in allebij de keren beboet
pokop met die chip(zolang die niet te hacken is)ik willl kk hard rijden..das mijn ding..ik doe het op straat so what..denkje dat ik geld er voor over heb om een poke end te rijde naar een race baan waar je wel op mag en dan ook nog moet betaalen…wij straat racers zijn er aleen maar omdat wij van racen houde en niet genoeg geld hebbe om een pro race team op te richte en dat gedoe…dus opoke met die chip..iik wil hard rijde..dan maar dat gezwel op de auto.
Het is de grootste onzin die ik ooit gezien heb, dit artikel
ja goed lelijke nummer platten op zouten ermee
babbaloerie schrijft (10 April 2008 om 14:19 ):
Als je digitaal gaat dan is het altijd weer te kraken, zo word die privacy nog minder omdat iederéén kan zien van wie de auto is.


Niet wanneer je in plaats van de gegevens, een auto nummer gebruikt, waarna dat nummer aan een “database” wordt gekoppeld. Alles wat je dan ziet, is een getal, en niets meer.
Wijdt liever een collumn aan de jongere automobilisten, de mensen met een beperkt budget maar wie toch luxe en stijlvol willen rijden. Zoals ik dus, bijna 20 en toe aan een nieuwe wagen, goedkoop maar luxe.

Koop een tweedehands kia rio heb je lxe voor weinig geld!!!
Alles wordt tegenwoordig gedaan om alles een chip te geven. Je pinpas, je chipper, je koeien, als je die hebt, over een tijdje de OV-chipper. Waarom doet de overheid dat? Wees niet een stelletje naievelingen. Kijk verder dan je neus lang is. Ze willen zelfs in Amerika mensen gaan chippen. Hoezo zou je dat doen? Ben jij net zo veel waard als die koe in de wei? Gaan jij en die koe voortaan samen naar de stembus? Dit wordt gedaan onder het mom, dat als je vermist bent, dat ze je dan kunnen vinden of je kind et cetera. Bij een auto heb je precies hetzelfde. Ze weten met een chip altijd waar je bent, als het in je auto zit, waar je naartoe rijdt, als je gepind hebt, waar je op die tijdstip was. En als je zelf gechipt wordt omdat je in die onzin-lulverhalen trapt, omdat je zo naief bent, zullen ze alles maar dan ook echt alles van je weten op elke tijdstip van de dag. Als dat geen privacy-schending is, waar jullie van houden, dan weet ik het ook niet meer. Die sattelieten die ze elke dag afschieten zijn enorme dure investeringen en dat doen ze niet voor de lol. Want nu eenmaal de sattelieten daar zijn, hebben ze nog iets hier op aarde nodig, genaamd de chip. Ga die dan maar snel opvragen met je lege hoofd, dan zul je pas zien wat totale controle van de regering is. Ooit de film 1984 van George Orwell gezien? Doe dat, want dan zul je zien hoe het met je af zult lopen als je denkt dat alles rozengeur en maneschijn is op deze wereld en dat mensen heel erg te doen hebben om je privacy ofzo, of omdat ze jouw leven makkelijker willen maken. Helaas dus is het tegendeel waar. Zeg NEE tegen elke soort van chips, want daardoor zal je privacy nog meer inslinken, want ze zullen altijd weten waar je bent net als de koe in de wei. Wil je een koe zijn? Neem dan voor mijn part zelfs drie chips.
nau, maak m maar die chip, ik snap je idee wel maar als ik naar een auto kijk mooi of lelijk ik zie die kentekenplaat helemaal niet, ik denk dat t ook een zo genaamd digitaal risico vormt je kunt je beter over andere dingen opwinden,
een chip maakt de auto wel mooier maar word vroeg of laat ook gehackt.
Tuurlijk is het kenteken wel handig!

Wat nu als je een ongeluk krijgt met een auto? weet jij niet wie het is omdat hij geen kenteken heeft. Hoeveel meer problemen krijg je wel niet als je het kenteken weg haalt? Tanken zonder te betalen! want je bent toch niet te achterhalen. Ongeluk met een fietser? ach rij gewoon door.. Ze hebben je kenteken toch niet. Tuurlijk is een kenteken wel handig!

Je kan moeilijk zeggen: Ik ben aangereden door een rode Peugeot 206. Waar er 100den van door nederland rijden.

Dus laat het kenteken maar mooi blijven!
Ik was toch maar wat blij dat toen de bestuurder van de auto die me zojuist van mijn fiets had gereden me voor dood achterliet zijn kentekenplaat nog naast me op de grond lag!
Hoe ga je om met het doorrijden na een aanrijding. Er zijn genoeg mensen die ergens naartoe willen gaan, en opeens tot de ontdekking komen dat er een flinke schade is aangericht. Wanneer er geen kenteken meer is, zouden er geen getuigen opgeroepen kunnen worden. En dat is eigelijk precies hetgeen wat Rik ook zegt.
net als amerika namen erop, enof
provincia code erbij.L=Limburg/E=overijsel enz..
We naderen het tijdperk van videocamera’s all over en die chip komt er ook wel. Ik denk dat de kentekenplaat dus ook wel blijft. Voor wat betreft het doorrijden na een aanrijding (maar dat valt hier natuurlijk buiten de discussie), heb ik wel een oplossing: levenslang ontzegging van het rijbewijs als je wordt gepakt. Sancties moeten tenslotte ergens over gaan.
Ja indd, de schrijver heeft wel een punt!! Maar verandering in het systeem zie ik in de komende eeuwen niet verschijnen ….

Hoelang bestaat er al een kenteken? en zouden ze vroeger niet gedacht hebben Goh wat zijn die blauwe witte platen toch lelijk …(dat zijn de oudste platen die ik ken hier in nl)
Eventueel alleen achter zou ook kunnen. De politie stopt toch altijd achter je, flitsers flitsen ook altijd de achterkant.. Achterkant zou me niet boeien, voorkant wel.
Tja wat moeten we nog meer hebben om het de overheid , de politie, belastingdienst enz makkelijk te maken .Ja een chip in elke autozodat we makkelijk zijn op te sporen en geen plek meer kunnen bezoeken of de instanties vinden je wel.
Nee dit gaat echter te ver vind ik, weet je wie deze chip moeten hebben? De wanbetalers , gedetieneerden dan kunnen we die beter in de gaten houden en zien waarof ze zijn.
Kijk ik heb niks te verbergen hoor maar dat de overheid precies weet waar ik mij bevind gaat te ver.En eigen kenteken voor elke eigenaar zoals in duitsland dat juig ik toe dan heb je niet steeds de rompslomp dat je kenteken over geschreven moet worden en een soort regiastratie bewijs voor elke auto zodat als je hem verkoopt dat erbij hoort en je eigen kenteken van jou blijft en daar betaal je een soort houderschapsbelasting voor ongeacht wat voor wagen je rijd allemaal het zelfde bedrag.
column slaat nergens op. Ik heb verschillende keren mee gemaakt dat iemand door reed na aanrijding, en dan is een duidelijk kenteken toch wel erg prettig. Zonder kenteken acht een weggebruiker zich nog onherkenbaarder en zal er dus meer doorgereden worden na schade of andere ongevallen. Dus laat die plaat maar lekker zitten
waarom maken ze die platen dan gewoon niet wat kleiner.. en maken ze dat nederlandse ding niet gewoon wit met rood en blauw ofzoiets
kentekenplaten vind ik niet erg, de chip in de oor van de koe wel.trouwens ik vind het helemaal een kut verhaaltje.sprookje 6.
Waarom niet meteen een chip met gps en giro/banknummer, worden de snelheidsbekeuringen en foutparkeerboetes meteen afgeschreven.
In de VS zijn er staten waar je zowel voor als achter een kenteken plaat nodig hebt. Er zijn ook een aantal staten waar je alleen aan de achterkant een plaatnodig hebt….en voor wat betreft de plaat aan de voorkant waaraan je zou kunnen zien uit welke staat ze komen: dat doen alleen de oudere mensen. De kentekenpla(a)t(en) geven zelf al aan uit welke staat ze komen.

Mijn auto haaft een Oklahoma kentekenplaat aan de achterkant, en ja hoor…de Nederlandse vlag met leeuw aan de voorkan….zou ik dan toch uit Nederland komen, of toch uit Oklahoma?[email protected] schrijft (10 April 2008 om 14:43 ):
Anders net als in de VS alleen een kentekenplaat op de kont van een auto.
Voorop hebben ze meestal een rare plaat waarop je kunt zien uit welke staat ze afkomstig zijn.
Een Europa?????
Euro,paspoort,geen grenzen en heeeeeeeeeel veeeeeeeeeeel regeltjes!!!!!
Moet toch kunnen een kentekenplaat.
De Belgische dan maar,lekker klein.
ZKH Prins Sven von CyberBunker
alleen jammer dat de zo’n 200 andere landen in de wereld nog wel kentekens uitgeven dan, als eentje chips gaat uitgeven, en het hele nut van autos is nou net dat al die 200+ andere landen ook wegen hebben en dat ze daar ook heen rijden (en andersom). die lui staan een beetje raar te kijken bij de grens als zo’n klein pokkelandje als nederland opeens besluit dat ze het niet meer nodig vinden autos van kentekenplaten te voorzien, en zullen dan hoogstwaarschijnlijk de toegang weigeren :P (een probleem dat zich met koeien niet zo snel voordoet ;)

die dingen zijn er overigens niet alleen voor ‘de overheid’ maar ook JUIST bedoeld zodat jantje achteraf ook weet -welke- zilvergrijze golf tegen zn auto aangebotst is. (kleine misconceptie uit door machtsmisbruik van de dictatores van nederland voortgekomen is is dat kentekens er alleen zouden zijn om bea rijker te maken ;)

het is inderdaad een tamelijk verouderd concept, en zowiezo, het uitgeven van kentekens voor de -auto- in plaats van de bestuurder is gewoon fout en een overblijfsel uit de tijd dat mensen maar 1 auto hadden, het beperkt bovendien de mogelijkheid autos gewoon uit te lenen, want laten we wel zijn, ik heb er 3 voor de deur staan en de ENIGE reden om ze niet zomaar aan piet lul mee te geven is eigenlijk de kentekenaansprakelijkheid.

dus..
voor chips zal je eerst overleg moeten plegen met alle andere landjes
en ten tweede dient dat soort dingen de bestuurder te indentificeren en niet een blok ijzer (want meer is een auto niet.. je koffiezetter heeft ook geen kenteken nodig ;)

maar achterhaald blijft het.
Ik kwam toevallig deze opmerking tegen:
” We krijgen vroeg of laat allemaal een chip”

Mensen wees voorzichtig. Hoeveel controle wil je dat de regering over ons krijgt. Laten we meteen maar een chip organiseren waar je mee kunt kopen en verkopen.
Dan kom je het fenomeen van Openbaring 13:16-18 tegen.
666 / www
Als iemand me over de voeten rijdt, en doorrijdt (zoals tegenwoordig gewoonlijk is) dan had ik wel graag zijn kentekennummer gehad.
Met een chip word dat toch ietsjes lastiger lijkent mij :)

Gr.
Kenteken op een mooie alfa veziekt hemaal de lijn vanvooren.Helemaal eens met het commentaar.Ik weet zeker dat het een hoop mensen een alfa romeo niet kopen omdat je elke keer dat kenteken plaat in de hoek ziet hangen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).