Het bestaat: vloeibare sneeuwkettingen

Auteur: , 39 Reacties

De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat we er tot gisteren nog nooit van gehoord hadden: vloeibare sneeuwkettingen. Maar dit bestaat dus echt, demonstratiefilmpje na de lees verder.

Sneeuwkettingen uit een spuitbusje, het klinkt als iets dat té mooi (of onmogelijk) is om waar te zijn. Het principe is echter doodeenvoudig: je spuit de meuk op je banden (het liefst van de aangedreven as, dus niet zo), wacht een paar minuten totdat het een plakkerig goedje wordt en tadaa, je banden zouden meer grip moeten hebben in sneeuw (wit goedje dat in staat is een land als Nederland volledig te ontregelen).

Ongetwijfeld dat echte sneeuwkettingen meer en langer grip bieden, voor een tijdelijke en snelle oplossing wanneer je vast staat is het wellicht een uitkomst. En wanneer je rubber weer op het asfalt terecht komt schijnt deze zooi er weer af te vallen. Iemand hier toevallig ervaring mee? We lezen in de comments graag of het echt werkt. Video op Autojunk!

GRIP!39 reacties

rollsroycebsnron
leuk hoor
maar zou het net zo goed werken?
dat betwijfel ik me nog
Eerst vol gas geven waardoor de banden gaan schuiven en daarna rustig de koppeling op laten komen… Waarschijnlijk als hij de eerste keer zo gereden had was hij ook gewoon weg gekomen. Ik zie het hier in de straat ook regelmatig. Mensen die een partij gas geven en niet van hun plaats komen, maar zich helemaal ingraven. En dan raar staan te kijken als je zonder problemen wegrijdt door rustig en gedosseerd gas te geven.
@rb:
inderdaad. Bovendien zien we het achterwiel niet tijdens het doorslippen, dus kan ook nog eens de handrem gebruikt worden. Lijkt me niet echt.
@rb: Nee, dit goedje had je 20 jaar geleden ook al, en het werkt nog steeds!
een beetje met beleid rijden helpt al een stuk, maar dat is voor velen heel erg moeilijk. of dit echt werk vraag ik me af en voor hoelang zou dit dan moeten werken.
ik denk dat het net zoiets word als anti ice spray zo dat je niet hoe te krabben. het werkt maar toch ook weer niet.
Nah, dikke fake. Hij kan net zo goed de eerste keer de handrem er op houden, en die site waar het verkocht word ziet er ook nogal vaag uit…
Het werkt idd. Niet zo goed als sneeuwkettingen, maar met de spray heb je aanzienlijk meer grip als zonder. Toen ik een paar maand in Noorwegen op vakantie was heb ik locale bewoners het regelmatig zien gebruiken. Prima spul, maar geen totale vervanging van sneeuwkettingen.
@booij: Yeps, dat spul is hier gewoon te koop bij het tankstation.

Je moet je banden eerst schoonvegen en dan dit spul er op spuiten (Turtle Dekk Klister). Het is een zachte gummi prut.

Normaal glijdt een band over de sneeuw (net als een ski) en met dit spul houdt het een beetje sneeuw vast (de gummie is het bindmiddel tussen sneeuw en band) en daardoor heb je meer grip.

werkt aardig goed op een samengedrukte sneeuwondergrond zoals in het filmpje of een ijzige ondergrond. Een grote stapel losse sneeuw of (nog erger) smeltende sneeuw (net een soort slush puppi) werkt het niet bij, dan moet je echt kettingen gebruiken.

Nadeel van die prut: het slijt er inderdaad af, maar als je 140 gaat blazen op de snelweg waait die prut tegen je auto en heb je het in je wielkassen (of er omheen) en gaat daar vastzitten, dat moet er dus ‘afslijten’. Erg lelijk die gummie rond je wielkassen… (hier in noorwegen minder last van, vmax=80 vaak)

die spuitbus vind ik een noodoplossing, koop liever (echte) snowsocks, herbruikbaar, net zo snel te plaatsen en goede grip op dezelfde ondergrond. Nogmaals: losse sneeuw of slush puppi betekend kettingen.

oh, en iedereen die zegt dat winterbanden onzin zijn en het met beleid ook lukt: met beleid verleg je niet de natuurkundige wetten, je komt alleen dichter bij de mogelijke grenzen :)

Veel plezier met het witte spulletje daar!
@Thomas:

met ‘glijdt een band over de sneeuw’ bedoel ik het rubber zelf, om dat te voorkomen hebben we (winter)profiel met lamellen :)
@Thomas:
Heb je het wel eens gebruikt onder je Austin Minor?
@RobinS:

Denk dat je een andere Thomas bedoeld :) Autoblog controleert niet of een naam dubbel gebruikt wordt…
Heb een Focus en een Astra, wel gebruikt onder de Mondeo en dat werkte best wel in die noodsituatie, maar het is niet mijn favoriet
Wat ie misschien doet is de groeven van de band vrijmaken door antivries er tussen te spuiten. Dat zou wel eens kunnen helpen (voor enkele noodzakelijke meters) als je de sneeuw uit je groeven haalt op deze manier.
Als je standaard een hoog koppel hebt zoals bij een gemiddelde V6 in combinatie met zomerbanden dan kom je echt niet weg.
Ik kreeg de tip om een bus met spuitsneeuw te gebruiken, die troep kleeft zo erg dat je ook meer grip hebt. Bovendien kost het weinig en kun je het in de winter overal krijgen.
@T16:
Waar heb jij het nou weer over hahaha, denk dat een gemiddelde zware auto (v6) juist makkelijker wegrijdt als die voorwiel aandrijving heeft. Kan natuurlijk ook minder gas geven, je koppeling minder op laten komen of je bak in zijn 2 zetten ;)
@T16: Wat voor blok je hebt heeft er nul mee te maken hoor.
Waarschijnlijk in het eerste geval gewoon even de handrem opgezet haha.
Een eskimo heeft 100 woorden voor sneeuw, er is niet een juiste methode.

OT: spuit de banden onder de weekmakers, en je hebt winterbanden. Misschien heeft een zakje zand achterin meer zin?
Lelijkste auto ever.
In die busjes uit Zuid Korea zit tolueen en natuurlijke hars.
Het kost rond de 10 Britse pond, en een busje spuit sneeuw kost €3,85. Komt echt nooit meer los; ;-)
http://kassa.vara.nl/tv/afspeelpagina/fragment/een-eeuwig-witte-kerst-met-spuitsneeuw/speel/1/
Speciaal spul om je banden te wassen kan je hier bij de pomp kopen maar warm water met dreft (in thermos) en dan je banden wassen helpt goed voor dat extra beetje grip als je een ijs belegde helling op moet .
@norge:

je hebt 2 producten van turtle: schoonmaakspul voor extra grip, maar ook dekk klister
Koop gewoon winterbanden, dan heb je dit spul niet nodig. En mocht je dan nog niet wegkomen dan zijn er nog altijd de old school sneewkettingen.
http://www.sprayontyrechain.co.uk/

Lijkt mij nep. In het filmpje hangt hij gewoon aan ze hand rem…
Ik spuit het wel is in de zomer op mn banden, laatst nog de euromast in rotterdam opgereden!
@Faalhaas: Hahahaa.
Ik heb stuk gelegen om deze opmerking.
Misschien moet je wat minder Fanta gaan drinken want die fantasie van jou. Hahahaa.
Purschuim!!!!!!!!!!
Waar blijft onze aceton snuiver?
Winterbanden en gedoseerd gas werkt het beste.

Ook al moet je dan nog rustig wegtrekken, bij een gangetje van 30 in zn 2 plankgas is ook slippen (maar wel leuk)
“Upon hitting dry asphalt again, it will simply erode away.”

Toch vraag ik me af of het spul dan wel uit je profiel verdwijnt, een nat wegdek in combinatie met dit spul lijkt me ook niet ideaal.
en hier is dus het vergelijkbare turtle spul, heet dus Snow Grip en kost ongeveer 12,50 euro voor een bus en is genoeg voor een paar keer inspuiten. Zou het echter niet aanraden, behalve als noodgreep – of je moet van autowassen houden ;)

http://www.bilxtra.no/admin/common/ShowImage.asp?FileID=2152&NoProps=True
@ Citrofiel

Nee ik rij een Ford mustang fastback, Je weet wel, zo’n 1 waarbij je in midtown madness 2 in San Fransisco tegen dat schuine dak kon oprijden.

@Faalhaas: Ja, dat weet ik wel! :D
Weer zo’n goedje dat waarschijnlijk heel slecht is voor het milieu…
als het te glad is voor je rechtervoet: gewoon thuis blijven!

ik heb in de auto (die op michelin energie’s staat en dus geen reet grip heeft op gladde ondergrond) gewoon wat grof geweven oude tapijtjes liggen, daar kan je ook mee weg komen…
voor het zwaardere werk zijn kettingen wel nuttig, maar ik heb ze nog niet uitgeprobeerd / nodig gehad.
Spuit het eerst maar eens onder je oude schoenzool of laars. Werkt dat niet dan helpt het vast ook niet voldoende voor de autoband zou ik zeggen.

Als je vast staat okee maar als je dan in het bijzijn van iedereen je spuitbus uit je zak haalt wil je ook dat het werkt anders sta je dik voor lul natuurlijk…
35 jaar geleden gebruikte ik dit spul al, vanuit Amerika
gekregen. Het was erg plakkerig maar werkte echt.
Wat ik gedaan heb me banden ingespoten met bisonkit,kleef de sneeuw ook op.
Na 30 meter staat je auto 30cm hoger werkt prima

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).