Hennessey Venom GT video’s

Auteur: , 52 Reacties

Tegenwoordig worden Autoblog bezoekers in grote getale magisch aangetrokken tot het interieur van de Focus, het plakken van plastic of andere troep op een BMW en een oversized MINI op hoge poten... Right, ik heb geen idee wat er met jullie loos is, maar het is tijd voor goede voornemens (grow some taste) en tijd voor iets stoers. Een auto voor mannen, zonder elektronische engeltjes, met veel power en weinig gewicht. I  give to you the Hennessey Venom GT!

John Hennessey is iemand die “no such thing as too much power” op zijn ziel heeft laten tatoeëren en hij is dan ook altijd in de weer met superchargers en vooral ook (twin) turbo systemen. De meesten hier zullen wel eens wat spullen van hem hebben zien roken (meestal kwam dat van de banden) in diverse video’s. Maar John is ook een man die niet stil kan zitten, altijd op zoek naar het volgende wilde idee dat TOCH te realiseren blijkt.

Eén van de bekende creaties is de Hennessey Venom (Viper). Deze toch al redelijk vlotte sportwagen kreeg dankzij wat turbo’s ongeveer 1100 pk en woog minder dan 1600 kg. Gevolg? De Venom klopte de Veyron in een wedstrijdje dragracen dat werd georganiseerd door een bekend Amerikaans autoblad… Road and Track. Weliswaar was de auto nauwelijks op de baan te houden en pulkte de rijder in de Veyron ondertussen even rustig in zijn neus. Maar toch… de Viper was 3,9 seconden sneller naar de 200 mph.

Na het bouwen van de Viper begon John Hennessey  na te denken over een volgend project… De Hennessey Venom GT. Een Lotus Elise met de motor uit de Viper wellicht? Superlaag gewicht en VEEL POWER! Maar de V10 is toch wat zwaar en de toekomst van de motor was nogal onzeker (om het voorzichtig uit te drukken). En mede daardoor viel de keuze uiteindelijk op de V8 van de Corvette ZR1, maar dan zonder supercharger en met twee turbo’s ( maar met veel “gesmede” motoronderdelen voor extra kracht en levensduur bij extreme vermogens).

De motor levert nu ruim 1200pk en de auto weegt 1208kg en het is een BOM! 60% van het gewicht ligt achterin deze creatie. Tot en met de wand achter de bestuurder is het een redelijk standaard Elise chassis. Erachter vinden we een mega-sterk frame met daarin de V8, en er aan vast zit de wielophanging. De hele auto werd van tevoren doorgerekend met allerlei software-paketten (fd voor de luchtstromen bijvoorbeeld) en bleek na het bouwen behoorlijk goed te werken zoals gepland. Er is nog werk aan de winkel voor John Heinricy en de techneuten, maar de auto werkt nu al prima, is gruwelijk snel en blijkt meer grip te hebben bij het uitkomen van de bochten dan je zou verwachten. Er komt nog een geavanceerd tractie-controlesysteem, een nieuw boost-controlesysteem en een systeem dat de spoiler achterop op het juiste moment de juiste hoek/hoogte geeft voor maximale grip en remwerking.

En hou je vast: De topsnelheid zou theoretisch 272 mph kunnen gaan worden… Ze gaan testen op de Nurburgring en het uiteindelijke doel… is onder de 7 minuten! On that thought i leave you to the video’s. Enjoy!

Dynotestje als opwarmer:

Beetje voor zich uit pruttelen in de garage:

Intro (met wat leuke shots in een parkeergarage):

Talking en wat track time met John Heinricy (racer/gm handling engineer):

En als afsluiter, Über-petrolhead Jay Leno praat wat over de auto met John Hennessey:52 reacties

wOoOdy leuke en vooral een heel goed uiteengezet blogwerk. :D
Aangezien het de Pagani Zonda R lukte om onder de 7 minuten te duiken zal het Hennessey ook lukken. 8)
@BaySideBlueBoy: de zonda R is toch iets anders ontwikkeld, ik ben benieuwd of ze die 7 minuten halen. Als ze het halen laten ze wel zien dat ze weten wat ze doen, ook voor de bochten.

BTW, CFD is leuk, maar je moet het altijd testen in de windtunnel. Je moet toch kijken of je model klopt
wat een bruut ding seg! hoeveel kost zoiets ong?
martinusgerhardus
@krikke: 0.9 miljoen ;)
Máár bandjes verwisselen kost je maar 3K en een nieuwe vooruit blijft slechts 600 dollar!
wow wat een geluid die heerlijke lage roffel, echt een monster op wielen .
Mooi mooi mooi… maar ach? Kzal u enkele links geven en u laten zien wat ik bedoel.

http://www.youtube.com/watch?v=-uNL4mQt0fs

http://www.youtube.com/watch?v=pmP2LJzpwyw

http://www.youtube.com/watch?v=pp7elz7IBSU
martinusgerhardus
900.000 Voor een lotus met een chevy motor wat turbo’s een extra frame en ford schakelbak…
@martinusgerhardus: precies , liever een bugatti
En zo zie je maar dat de kerstdagen altijd voor vreugde zorgen. ;) Bedankt w0o0dy dat je weer eens de tijd hebt genomen ons met wat anders-dan-anders materiaal te verblijden.

Hé wacht, ik zie nu pas dat dit je eerste artikel onder je eigen naam is. Heb je eindelijk volwaardige bloggersrechten gekregen? Gefeliciteerd!
@Citrofiel: volgens mij heeft W0o0dy al vaker dingen onder zijn eigen naam gepost?
@SimonMc: Hij heeft wel vaker dingen geschreven, maar die moesten altijd geplaatst worden door een andere blogger. In zijn archief staat alleen dit artikel.
@Citrofiel: Dat lijkt me toch niet echt iets positiefs.
@JPM: Volgens mij heeft w0o0dy meer aandacht voor tot nog toe onderbelichte zaken op AB.
Waarom een verlengde Lotus Elise?!?! konden ze beter een Lotus Elise V8L noemen :S:S. plz..verbreed dan ook de rijdersgedeelte, laat de ?achterklep? naar achteren doorlopen en verander de zij inlaten. com’on!!
wel vet als ze met de FIA GT1 mee deden zoals in 1998 :D. maar dat kost weer veel te veel duiten.
Nee dank je, dit soort knutsel projecten zijn nutteloos, doe mij maar de Veyron.
@JPM:

idd .. want die is nuttig !!
@lincoln: Ja aangezien je daar niet om de zoveel kilometer de motor volledig moet reviseren of de turbo’s moet vervangen.
@JPM:

omdat ze constant in een garage staan ..
om daar zeeeeeer nuttig te zijn ..
@lincoln: Dat ligt aan het type eigenaar, kun je niets aan doen.
@JPM:

nope .. ligt aan de “nuttigheid” van de auto ansich ..

maakt niet uit wie de eigenaar is ..
@JPM: Euhm, zoek voor de lol het onderhoudsschema van een veyron eens op en check dan ook de prijs nog even.
dikke bak! doe mij er maar 1 :D
Mooi project. Jammer dat ze voor de vormgeving een Batmobile met een Elise hebben gekruisd. Maakt het allemaal wat minder geloofwaardig en geen 9 dollarton waard.
De term goedkoop circuitspeeltje krijgt nu opeens een hele andere wending…
Regel nr.1 als je zo een auto bouwt en serieus genomen wil worden: maak je eigen design. Moeilijk om zoiets serieus te nemen (zeker voor dat geld) als het lijkt op een verouderd mini-sportautootje. Doe het dan als Pagani.
@jp: Ik denk dat het toch voordelen bied om een bestaand model te nemen. Als je zelf een carrosserie gaat bouwen zul je ook zelf je imago moeten bouwen. Je krijgt dan al snel het etiket “kitcar” opgeplakt. Hoeveel zijn er daarin al mislukt? Ik denk maar aan Noble, TVR, etc.

Er zijn volgens mij maar twee fabrikanten die dat niveau ontstegen zijn, het door jou genoemde Pagani en Koenigsegg. Bovendien is het toch geen schande om je “knowhow” te etaleren op een bestaand model? Ook gaat Hennessey zo extreem dat je toch wel kunt spreken van een nieuwe auto. Dit heeft niets meer met een Elise te maken.

Weet je waar het hele project mij aan doet denken? Aan een RUF 9ff GT9R. Noem je dit ook nog een Porsche? Ik tenminste niet..

http://media2.blackfalconmedia.com/2009/12/medium/9302944.jpg

Ben benieuwd naar de eerste echte rijtesten van deze Hennessy.. het liefst met mijn lievelings journalist Chris Harris achter het stuur.

Oja.. Wooody, kun je voortaan ook wat uitleg geven over niet zo bekende termen? Dat “FD” tussen de haakjes? Ik dacht “is dat nou een typfout?” Dus zoeken op het internet.. nee hoor.. FD is het met behulp van software luchtstromen uitrekenen, de leer der Fluid Dynamics.. verder is dit topic een meesterstuk! Tof!
@Freewarefreak: TVR een kitcar? Nobles zijn gewoon te lelijk en zien er te goedkoop uit. Beiden trouwens andere klasse dan dit. Voor de rest heb je misschien wel een punt, alleen ik deel die niet. Als ik aan een Ruff denk, denk ik inderdaad een over-the-top getunde porsches, niet perse mooi, en meer speelgoed van een tuner, dan een serieuze auto. Als ik me er in verdiep zal het ongetwijfeld veel verder gaan dan dat, maar als relatief leek zijnde is dat wat ik ervan vind. En dat heb ik met dit hetzelfde. Indrukwekkend voor wat het is, en ongetwijfeld technisch hoogstand en misschien zelfs grensverleggend, maar nooit zo tot de voorbeelding sprekend als een “op alle fronten unieke” supercar, en uiterlijk maakt daar voor mij een belangrijk deel van uit.
@Freewarefreak: RUF 9ff GT9R? Welke fabrikant bedoel je nou precies? RUF of 9ff? En vergeet niet dat RUF de status van officieel fabrikant heeft en 9ff is een tuner.
@rider: Ik bedoel gewoon 9ff natuurlijk.. hoe kom ik nou bij RUF.. teveel Egg Nog denk ik.. ;)

@JP: Ik beweer niet dat TVR een kitcar is.. het is alleen zo moeilijk om van dat etiket af te komen als de publieke opinie je éénmaal in die hoek plaatst. ;)
@jp:

Hmm, even een klein puntje wat die keuze voor een Elise zou kunnen verklaren: GELD!

Dit is toch veel goedkoper, iets compleet nieuws maken kost ongelooflijk veel meer als iets maken op basis van een bestaande auto.
@K.: uiteraard geld, maar jij betaalt er wel een bedrag voor waar je elders toch iets echt unieks krijgt. Maar begrijp me niet verkeerd hoor, ik vind het geweldig dat er mensen zijn die dit doen, en geweldig dat het er is. Maar dan als technologisch speeltje, maar het roept niet dezelfde emotie op als een echte supercar. Het blijft voor mij dan toch een opgefokte elise (waar ik de Venom ontzettend mee te kort doe), maar dat is toch het gevoel waar ik mee achterblijf.
@jp: nou ja, echt uniek, niet lijkend op een goedkopere dubbelganger laat ik het maar zo zeggen.
integralechubasco
het doet mij denken aan de conversie van bristol AC naar Shelby Cobra, thumb up, en racen met die hap…
Leuk voor op een zaterdag-circuitje ! Vet vermogen, dikke prestaties op de Ring.

Even doorsparen (toch…) voor een Veyron…dat weer wel :lol:
@Megakix: ik dacht dat jij WEL van supersportwagens hield? Dit verhoud zich tot de Veyron als een Ferrari 599 GTO tov een Bentley conti GT met tuning van Mansory.. nowhere near. Onvergelijkbaar de 1 is een rijdersauto vs een protserig apparaat voor pochers die niet kunnen rijden.
@w0o0dy: jaja, ik vind deze auto ook ‘vet’ zoals ik schreef ! Maar ik ben van de snelle, luxe auto’s (meer…). Dus Alpina’s, Bentleys, M3/M5, Brabus S V12R…die dingetjes. Dus, de kale snelle superlichte ragbakken zijn niet echt voor mij; zoals deze, de Opel GT, de Lotusjes, de Stratos etc…Gekunstelde performance-auto’s die ik nimmer zal kopen (als ik ertoe in staat ben uiteraard!).
@Megakix: hoewel ik de Koeniggseg dus net wèl vind ‘kunnen’…de Zonda weer nèt niet.
de door lotus zelf gebouwde Elise uit ´98 vind ik mooier: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/16/LotusExigeGT3.JPG geef mij die maar!!
@Vivian Stans:

Zonde dat dat een van de grootste flops ooit was dan.
dit soort auto’s zijn gaaf als ze gebouwd zijn voor het racen bv: lotus elise GT1, Mercedes CLK-GTR, Mosler MT900. de auto uit dit artikel is gewoon een “wat moeten we nou doen?!?!?”, dan pluren we maar een V8 is een klein sport auto zoals de AC Cobra. sjonge jonge!

ps. zit heerlijk naar BNR nieuwsradio te luisteren *no commercial* ging over de Audi A1, lijkt mij erg gaaf als autoblog dat ook zou doen!
Je vergeet erbij te vertellen dat Hennesey al meerdere rechtzaken heeft verloren voor de manier waarop hij omspringt met de wagen van klanten. Een klant bijvoorbeeld moest maanden wachten op zijn Viper Turbo. Uiteindelijk bleek dat Hennesey zijn wagen voor onderdelen was aan het gebruiken, hij had onder andere de motorkap en de wielen op een andere wagen geïnstalleerd. Daar is een artikel over verschenen, als je de goesting hebt om het te vinden. Het is misschien al 5 jaar geleden sinds ik het heb gelezen. Die klant zat op zijn Viper Venom te wachten, en die wagen stond daar bijna een jaar half geplunderd bij Hennesey. En hij was verre van de enige. Het was een class action law suit, wat betekend dat een groep mensen dezelfde klachten hadden.

Hij sponsort ook forums en laat negatieve berichten verwijderen. Op andere forums scheld hij ontevreden klanten de huid vol. Zij zeggen dat hij ze de duurste opties opdringt, terwijl hij beweerd dat zijn klanten te veel eisen, en dat de motoren daarom onbetrouwbaar zijn. Hij valt die mensen ook persoonlijk aan. Noemt ze dom en zo.

Op 6speedonline heeft een Gallardo eigenaar eens tientallen fotos gepost (maar die zijn nu verdwenen) van hoe ze zijn wagen hadden toegetakeld: gaten door het chassis geboord, niet gesoldeerde elektrische draden met plakband aan de wagen bevestigd, lasnaden alsof een klein kind ermee bezig was geweest, roest,… Hijzelf is geen ingenieur, en sommige van zijn werknemers hebben schijnbaar geen enkele ervaring met wagens bouwen.

URG is nog een bedrijf dat Gallardos turbo-d. Een van de dingen die ze regelmatig moeten doen is Gallardos herstellen van wat Hennessey ermee heeft uitgestoken.

Het is ook al meerdere keren voorgevallen dat Hennessey motoren tijdens testen van magazines ontploften, of olie en onderdelen van de turbos uit de uitlaat spuwden. Als je de goesting hebt, deze artikels zijn misschien ook nog te vinden.

De ontwikkeling van de Veyron, weet ik, was drie jaar vertraagd omdat de motor de versnellingsbak opvrat. Ricardo (leverancier voor F1) heeft uiteindelijk de bak geleverd. Het zou mij niet verbazen dat de Veyron versnellingbak het duurste onderdeel van de wagen is. Wat zit er in deze Hennessey? Kitcars met een Corvette motor achterin gebruiken vaak de Porsche G50 transaxle. Transaxles van FWD Audi Diesels zijn ook populair. Wat voor versnellingbak zit in deze Hennesey die overweg kan met Veyron-vermogen?

Misschien ook nog bijvertellen dat de vormgeving van deze Hennessey afgekeken is van de Exige GT1. En heel die achter assemblage lijkt ervan gekopieerd. Dit komt dus neer op een ordinaire engine swap met een paar joekels van turbos. Zal het sneller zijn dan een goed gebouwde Ultima? Ik denk van niet.

Deze wagen word niet door Hennessey zelf ontwikkeld of gebouwd, maar in Engeland, dus voor zover John the manly power man Hennessey er met zijn crimineel incompetente tengels is afgebleven valt het misschien nog mee.
@Pieter-Jan:

in de grote mensen wereld noemen ze dat volk “auto-verkopers” ..

Ford en VW en vele andere zijn op die manier multi-nationals geworden ..
@lincoln:

hahaha,

@Pieter-Jan:

Interessant stukje tekst!
@Pieter-Jan: nieuw verhaal ! En…wist ik niet. Die Jay Leno spreekt nog uit, dat Hennesy ooit een versnellingsbak voor hem in de Viper had gezet…maar voor zulke gasten knielt Hennesy dan natuurlijk wel weer !?!? Heb jij ooit met hem irl te maken gehad ?
@Pieter-Jan: Tja of het allemaal waar is dat moeten we dan maar zelf uitzoeken? Feit is dat ALS het waar was het bedrijf allang opgedoekt zou zijn… kennelijk dus geen veroordelingen en forse schadevergoedingen..
Over de versnellingsbak… leuk dat je met Ricardo aankomt als teken van de kwaliteit van die mega dure Vag-pose-machine… want de versnellingsbak van deze Venom GT komt ook van Ricardo en het is een handbak, daarom dus geen 3jaar vertraging voor deze.
voor een fraktie van het bedrag bouw ik veel liever zelf een Ultima GTR 720. is sneller op de sprint en waarschijnlijk ook op een circuit. is veel lichter en heeft een veel robuustere motor. (small block chevy V8, 720BHP). Ziet er misschien niet zo gelikt uit, maar dat is tenminste nog eens een wagen waarmee je (voor nog geen euro ton)99% van alle hypercars van deze wereld de baas bent. en wil je geen chevy v8, neem je gewoon elk willekeurig ander blok. Audi RS6 biturbo, BMW V10 (M5/M6), Corvette V8 of Viper V10, om maar enkele te noemen.
@rider: “is sneller op de sprint en waarschijnlijk ook op een circuit. is veel lichter”

Specs van deze überhaupt gelezen? 1200pk en 1200kg, 1000pk/ton dus en die Ultima komt niet verder dan 734pk/ton. De sprint naar 100 is misschien nog wel te winnen voor de Ultima GTR 720, maar daarna is het over en sluiten. De schatting voor 0-300 voor deze Venom GT is 14,9 sec… dat zou sneller zijn dan de Veyron Supersport. Bovendien lijkt de auto niet voor niets erg op de Lotus GT1. Dit ding heeft serieus veel downforce. Tel daar 38cm remmen bij en je hebt een track-day auto waarvan ik vewacht dat een Ultima GTR ruim moet afhaken. Ook de Factory Five GTM is erg cool, maar zal het niet redden. Dit ding is bloedstollend snel.
http://www.youtube.com/watch?v=WtyNBg602yM geef mij dit maar , de body kit kost 19.000 dollar de gehele gebouwde auto 65.000.
Dat tractiecontrolesysteem gaat overuren draaien. Een McLaren F1 kan z’n ruime 600pk tot 140km/u op droog asfalt al niet benutten. Doe dat keer twee en voeg de allesbehalve lineaire vermogensafdracht dankzij overbemeten turbo’s toe en je weet dat deze auto enkel papieren cijfers toont.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).