Nederland Supercarpark. Deze exoten rijden wij

Auteur: , 97 Reacties

Altijd al de belangrijkste supercar-cijfers van ons land willen weten? We hebben ze even op een rijtje gezet.

Er is regelmatig wat over te doen. Zijn auto’s wel of niet spotwaardig? Voor autojunk maakt het niet uit maar over bijzonderder modellen kan je natuurlijk meer opscheppen. In Nederland valt het op hoe ontzettend gevoelig mensen voor naam en traditie (verkooppraat) lijken. Porsche en zelfs Ferrari zijn verschrikkelijk populair. Rij je een andere supercar dan heb je eigenlijk meteen al iets echt bijzonders te pakken. Enkel afzonderlijke cijfers voor bijvoorbeeld Pagani en Koenigsegg hebben we niet. Ga er vanuit dat er daar één of twee van rondrijden.

Ferrari 360 Challenge Stradale

We beginnen met de twee ordinairste merken: Porsche en Ferrari. Goed voor 22.527 en 1.764 auto’s. Een groot verschil maar ook een groot prijsverschil. Porsche heeft veel goedkopere modellen. Alsnog is bijna de helft van alle Porsche’s een 911 (11.399). Ferrari’s hebben een veel hogere vanaf-prijs. Toch rijden er bijvoorbeeld 215 360’s rond. Van de Enzo staan er maar 2 op kenteken in Nederland, verder zijn de meest bijzondere modellen de Superamerica (5) en 458 Italia (9).

Porsche 911 997 Sport Classic

Dat andere Italiaanse merk is helemaal niet populair in Nederland. Te opvallend? Er rijden in totaal slechts 126 Lamborghini’s op Nederlands kenteken rond.

Lamborghini Murcielago

Opvallend zijn verder de lage verkopen van de Audi R8 (32) en Mercedes AMG (78). In deze laatste Mercedes-categorie vallen álle SLS, CLK DTM’s en Black Series.

Mercedes SLS AMG

Tot slot lijken we gevoelig voor de prijs/snelheid/kwaliteit van de Nissan GT-R. Ondanks dat het een ‘Japannertje’ is met een flinke nieuwprijs rijden er inmiddels 44 in ons land rond. Veel meer dus dan van de Duitse concurrenten. Bovendien lijken de GT-R’s gezien de spots ook veel kilometers te maken. Net als de Audi’s R8 overigens. Deze worden nog vrij vaak gespot, ook rijdend, met vies weer.

Nissan GT-R

Een lijst van de meeste supercars staat hieronder. Alle spots via www.autojunk.nl, met opklik voor de fotoserie. (bron: bovagrai.info)

Aston Martin totaal 849

Audi R8 32

Bentley totaal 1.061
Bentley Brooklands 23
Bentley Continental 426 (GT, GTC, Flying Spur)

BMW Z8 116

Bugatti totaal 74
Bugatti Veyron 2

Donkervoort 280

Ferrari totaal 1.764
Ferrari Enzo 2
Ferrari Superamerica 5
Ferrari 458 9

Lamborghini 126

Lotus 817

Maserati 1.486

Maybach 21

Mercedes SLR 16
Mercedes AMG 78 (SLS, CLK DTM, Black Series)

Morgan 701

Nissan GT-R 44

Porsche 911 11.399

Rolls Royce 1.17997 reacties

Ja man… die Hollanders weten wel wat een goede wagen is…

Hebben jullie eigenlijk een idee welk land het meeste supercars heeft? België of Nederland (verhoudingsgewijs met de bevolking natuurlijk, absoluut zal Nederland dit wel zijn…) En met supercars bedoel ik alles boven de 200.000 (BE) en 300.000 (NL).
@xilver: België, kijk alleen al hoeveel (slimme en) rijke Nederlanders er in België wonen.
@xilver: volgens mij wint belgie het zelfs absoluut. daar kosten de supercars zoveel minder dat mensen ze veel eerder gaan kopen.
@xilver: En een lotus van nog geen 100k is geen supercar?
hebben we het dan over alles wat in Nederland is gespot of alles op Nederlandse platen?
@meneersander: alles bekend bij de rdw/bovag/vwe, dus platen…
Mercedes AMG’s had ik er wel meer van verwacht. Tegenover m’n stage stonden er een tijd 3 + hier in de buurt zie ik ook nog wel regelmatig 2 anderen rijden.
@arnos: Oh wacht, verkeerd gelezen. Zijn andere types waar ik het over heb.
Ik denk wel niet dat dat lijstje helemaal juist is. Kijk naar die 2 Veyrons. Don Perridon heeft namelijk al 2 Veyrons (een 16.4 en een GS) op Nederlands kenteken staan. Dat wil dus zeggen dat er niemand anders in Nederland een Veyron op een NL-plaat heeft…?
@xilver: Laat er eens een zien dan? Waarom zou dat niet kloppen?
@Citrofiel: Michel Perridon niet Don (= zoonlief). Perridon heeft een witte GS en een grijs met zwarte 16.4 als ik het goed voorheb.

http://log.autogespot.com/05-2010/veyronring/1.jpg Spot van een Nederlandse Veyron richting de Ring.
@xilver: goeie! Lees dit eerste even: http://www.autoblog.nl/archive/2007/01/26/nederland-is-veyron-rijkste-land
@Cantago: ga nu nog eens goed lezen? gaat dat artikel over verkopen of kenteken-registraties?
@Alwood: Kijk even naar mijn laatste reactie. Heb daar een foto gezet van een derde Nederlands geregistreerde Veyron.
@xilver: helemaal zeker weet ik het niet maar volgens mij staat de Grand Sport helemaal niet op NL-kenteken?
@Alwood: Dat zou natuurlijk wel kunnen. Dan kan dat cijfer idd wel kloppen of er zou nog iemand anders moeten rondrijden met zo’n ding.
@Alwood: Niet te snel reageren! Overigens had ik dat zelf ook niet moeten doen… Ben later pas gaan zoeken. Maar dat maakt het artikel niet minder toepasselijk!
@Cantago: hij ging dat ding tog 6 maanden verstoppen zodat hij er daarna geen belasting over hoefde te betalen?
@Cantago: Ik ben even aan het zoeken, heb er tot nu toe maar 2 op Nederlandse platen kunnen vinden. Die van Harrie van de Moesdijk bijvoorbeeld staat op andere platen (zie de spot op Autojunk). Ook de Veyron GS van Michel Perridon staat niet op Nederlandse platen… Het kan dus best kloppen!
@Cantago:
Dat verhaal gaat nergens over, er zijn landen met meer dan 1 dealer. Duitsland en USA hebben er meerderen
the-budel-guy via Android app
@xilver: die veyron cabrio staat op zwitsers kenteken. dus de pinksterdag kan kloppen.
@xilver: Mogelijk dat ze om een of andere reden een paar veyron’s bij overig rekenen. Grand Sport’s? Speciale edities? Geen idee, maar 72 overige kunnen er best een stel tussen zitten.
Dit is wel een uiterst interessant lijstje zeg! Ik verbaasde me bijna over ieder cijfer dat ik zag staan… Het meest opvallend vind ik het aantal Lamborghini’s, waarom niet meer? En de verhouding tussen het aantal dat er in Nederland zijn en het aantal dat er gespot wordt. Zo heb ik nog nóóit een Lamborghini in het wild gezien (niet op een evenement) maar al vaak genoeg een R8?
@Cantago: ìk woon in Leusden en zie (dus) de R8 regelmatig langsrijden. Maar dat wil dus blijkbaar niet zeggen dat ze goed verkocht zijn in Nederland. Ook logisch, want het ziet er niet uit.

Lambo zie ik inderdaad nooit rijden. Ferrari juist regelmatig op de snelweg ? Apart.
@Megakix:
Toch zie je een R8 vrij regelmatig. Pas was ik in Dordt en heb er toen 2 gezien in 10 minuten. Dat zou dus gelijk ruim 6% zijn… lijkt me niet kunnen kloppen.
@GiesGoes: er zijn veel kitjes voor een Audi A6 te koop. Is namelijk dezelfde auto, alleen ander plaatwerk lol
@Benjamin1: Ik denk dat je in de war bent met een S8? Een R8 is namelijk echt compleet anders, denk maar aan het aantal stoelen. Daarnaast is een A6 ook verre van overeenkomstig met een S8.
@Megakix: Bedoel je dat de R8 er niet uit ziet? In mijn ogen een van de mooiste sportwagens van dit moment, en dan vooral de V10 versie (ja die is net iets anders). En Ferrari’s zie ik ook meerdere per jaar en inderdaad ook vooral op de snelweg.
@Cantago: Dat cijfer van de R8 lijkt me niet te kloppen. In 2007 en 2008 werden er alleen al 36 verkocht. Blijkbaar staan er een heleboel geregistreerd onder een andere naam. Even wat nieuwe R8’s invoeren leert me dat ze geregistreerd staan met de merknaam Quattro. Daarvan staan er 748 geregistreerd op de bovagrai-site. Helaas is niet bekend hoeveel daarvan R8’s zijn.
@Citrofiel: hmm, da’s wel nog een om ff terug te zoeken idd.. wellicht duiden ze de V8 met “Audi” en de V10 en V10 Spyder met “Quattro”. Heb echter ook een sterk vermoeden dat bijna de hele RS-winkel als quattro wordt aangeduid dan..
@Alwood: Inderdaad. Dat overgaan op een andere merknaam snap ik overigens niet. Het lijkt zo drastisch. Ergens zal er wel een voordeel voor Audi of Quattro GmbH aan zitten, maar wat…

Als het regelmatig invoeren van allerlei auto’s op de site van de rdw me iets heeft geleerd, is het dat die registratie verre van feilloos is. Ooit een Traction Avant met 47 cilinders gezien? ;) En modelaanduidingen verschillen ook gigantisch, zeker bij import ligt het er maar net aan welke keurmeester je treft. Bij zo’n automatisch gegenereerd overzicht als deze sluipen er dan heel wat fouten in.
@Citrofiel: De Golf MkII Limited staat als VW Motorsport Golf Limited te boek, waarom? Omdat die niet in Wolfsburg is gemaakt en ook niet door Volkswagen, maar door de toenmalige race-afdeling van Volkswagen! ;)
“Bentley Brooklands 23”

Jaja, maar daar tellen ze gewoon de oude bij de nieuwe… :roll: Gebeurt bij andere modellen natuurlijk ook, maar in dit geval zijn het wel echt enorm verschillende auto’s.

@meneersander: NL platen natuurlijk, deze info komt van de kentekenregistraties… Gewoon bron checken, daar leer je een boel van. :roll:
Heel leuk om dit eens te lezen. Kan je er een beter beeld bij hebben. Bestaat er ook zoiets voor Belgen? Is wel een handig en leuk als je eens niet weet wat doen.
Dat aantal Bentley Continentals verbaasd mij is toch een dure kar hier.
Leuke informatie :D Meer SLR’s dan ik had gedacht! Van mijn wagentje rijden er dus 8617 rond (nja, alle generaties lijkt mij). Ook grappig om te weten :)
Er staan dus nog 5 Veyron’s in een museum’achige omgeving…verklaart een hoop.
Mijn pa draagt wel 2 bij van de 11 duizend en nog wat porsches 911:0
@paere: Mijn pa draagt wel 1 bij van de 18 duizend en nog wat Citroën’s Xantia:0
@paere:

Mijn pa draagt 1 bij de 62.094 Volvo V70’s. Tsja, wij vallen graag op tussen de grijze massa, daarom ook een grijze V70 xD
@paere: Stoer voor je pa. Ik draag zelf wat bij, een heuse 2009 model Smart 4/2
@paere: Tenzij het oude 911’s zijn, is je reactie een beetje betreurend. Anders: Nice!
De peildatum is volgens bron 1 januari 2011. Ik kan met volledige zekerheid beweren dat er onderhands meer dan 44 Godzilla’s op Nederlandse platen zijn gezet! 8)
@BaySideBlueBoy: Beetje non-logische vraag, maar uh…

bevalt zeker zeer goed? :)

Goeie kleurkeuze iig, als je je nick trouw bent gebleven!
@bozewolf: Het bevalt me zéér goed. :P Wat betreft mijn nickname klopt het al niet meer, misschien moet ik het wijzigen naar AuroraFlareBluePearlBoy. ;) Ach, mijn legacy leeft zo wel voort.
Het zou leuk zijn als @Wouter de DBA-R35 ging testen. Bij Nissan Visscher te Amsterdam staat er een DBA-R35 demo-model in het wit. ;)
Volgens mij zijn er meer R8en verkocht in Nederland. In de buurt rijden er 3 rond (2 grijze, en de witte van de 2e foto :)).
@Rudy: Ik vermoed na al deze reacties dat er een hele klap meer R8-en in Nederland rondrijden dan hier vermeld staat, persoonlijk heb ik al 3 verschillende op de foto gezet. Dit lijstje lijkt me verre van waarheidsgetrouw!
Leuk dat ze mijn foto van de GT-R hebben gebruikt :p
@glenn141:
ik zou geld vragen ;)
en spijker staat er niet tussen ….
@tborre: Dat viel mij ook al op.De vraag is hoe nauwkeurig deze lijst is. Zijn dit af fabriek gekentekende auto’s of echt alles op kenteken? Het viel mij bijv. op dat er nauwelijks Donkervoorts en Spykers op kenteken worden gezet (verkooplijsten Bovag). Maar het is mogelijk dat deze auto’s worden ge-exporteerd en via buitenlands kenteken weer terug ingevoerd worden. Die ziet de Bovag blijkbaar niet.
Die van die veyrone klopt niet.. Een vader van mijn vriend heeft er een, en ik heb er 1x in mee gereden, verder heb ik op de snelweg ook nog een veyrone gezien, dat wil zeggen dat er niet meer op nl kenteken zijn? Euhuh..
@venzi: de vader van je vriend heeft er een… Op Nederlands kenteken? Heb je daar een foto van zodat we kunnen kijken of we hem niet al gespot en meegeteld hebben?
@Cantago: Waarschijnlijk niet :P
Leuk lijstje! 1 vraag: 74 Bugatti’s…waarvan 2 Veyrons…en de rest dan? 72 EB110’s lijkt me wat veel..
@krullenbol1000: Er zijn behoorlijk wat verschillende typen Bugatti’s uitgebracht. Grote kans dat er zo’n aantal op Nederlands kenteken staat.
utr1984 via Android app
Er wordt wel even vergeten dat er ontzettend veel rijke Hollanders auto’s met een buitenlands kenteken rijden. Goedkoper he :)
Lamborghini heeft historisch gezien niet veel interessante modellen.

Maserati bijvoorbeeld weer wel, vandaar zo een gigantisch aantal hier. Hetzelfde geldt voor Bugatti.
In de Bijlmer rijden twee Nissan GT-R’s rond. Een zwarte en een zilveren waarvan de zilveren van een vrouw is. Zie ze vaak rijden idd als ik op weg ben naar werk
Is een Rolls een supercar?Een Donkervoort?
Natuurlijk duur spul maar een supercar is volgens mij een Koenigsegg ,F40, Lamborghini,of een Zonda of zoiets .
Sukkels, vergeten ze de Spyker!
denk dat het op wereld niveau niet zo heel spectaculair is ..
en zeker niet voor een land waar toch een hoop cash-flow is ..

daarvoor zijn “we” te conservatief ..
en houden van conserveren ..

dus met klassiekers staat NL wel aan de top ..
Wist je dat er kook een murcielago lp640 hamann op nl kenteken rijd!


Geen corvettes ? Die zijn er toch zat lijkt me !!
@realhustler: ja er zijn zeker wel corvettes in nederland, ik heb zaterdag een corvette c6 zo6 op de snelweg gezien en gister een corvette c5 én een vorige week zondag nóg een c6 zo6 en als laatste een tijdje terug npg een c6, dus ze zijn er écht wel hoor!
@paere: realhustler gelooft je wel hoor, rustig maar :D.
Weet iemand ook of die slr’s ook met de stirling moss erbij is?
Leuk dat mijn SLS die ik gespot heb er tussen staat! Leuk artikel….


P.S: Sorry aan de mensen voor de Mclaren, die erheen zijn geweest.
wat mij opvalt is het aantal morgans ziet ze bijna nooit, oké zullen voornamelijk de oude zijn maar dan nog R8 zie je vaker rijden maar een morgan, terwijl er hier 700 van zijn verkocht, apart lijstje…
Toch nog 116 BMW Z8’s, ik dacht dat die veel exclusiever waren. Zeker gezien hun 2e hands prijzen.
@porsche928: 116 is nog niet erg veel..
Die 32 R8’s klopt voor geen meter. Hier in Brabant (regio Oisterwijk Vught) rijden er al zeker 32.
Van de R8 en de AMG’s had ik wel meer verwacht! Je ziet ze toch aardig vaak rijden, dus ik dacht dat het wel meer waren.
32 R8’s klopt echt niet. Er zijn er zeker weten meer op NL-platen!
Ik denk dat je de historie van een merk moet laten meewegen. Bij Ferrari zullen relatief veel klassiekers geregistreerd staan! Het nieuwe model 458 is nog niet veel gereigisteerd.

Lamborghini is pas serieuze aantallen gaan verkopen met de Gallardo.

Bij Maserati zal de quattroporte dominant zijn
’t leukste is eigenlijk dat er nog eenhoop echte oude Bugatti meuk in NL is.
Vraag me gelijk af hoeveel Facel Vega’s er in NL zijn.
Dat kan nog weleens een heel ” nest ” zijn
Oh ja, met de 300 SL Gullwing was de Facel Vega 1 van de eerste na-oorlogse Super cars.
Verdient eerder een plaats op deze lijst dan die hout-framige cardan-zagende niet sturende noch remmende rammelbakken van Morgan.
Er zijn 16 458 op Nl kenteken, jullie zaten er een bettue naast.
Zijn er 17 excuus.
Ik lees het lijstje eens goed, maar het klopt echt voor geen meter!
Er is 1 koenigsegg op NL platen en da’s de welbekende ; er zou er nog eentje in NL zijn geweest ( bij munsterhuis als ik me niet vergis ) maar die is of verloren gegaan bij een brand of voortijdig al weer het land uitgegaan.
De enige pagani in NL staat ergens in Utrecht maar staat volgens mij niet op platen.

Ik verbaas met trouwens over het “enorme” aantal maserati’s en rolls royce’s.
Tuurlijk zitten daar een hoop classics tussen maar toch… ;)
Ben overigens gezien de GTR aantallen ook wel benieuwd naar hoeveel ISF’s er op NL platen staan ;)
@shicomm: er is inderdaad 1 Koeningsegg in Nederland en ik kan je zelfs vertellen dat er een tweede aan zit te komen. er is ook 1 Pagani in Nederland, het gaat dan om het type C12S en die staat op Belgisch kenteken.
Leuk artikeltje, interessante info ook. Opvallend bijvoorbeeld hoeveel mensen nog een 206+ kopen. Persoonlijk ben ik ook wel benieuwd hoeveel F40’s en F50’s op Nederlands kenteken staan. 2 F50’s denk ik? Een rode (op tijdelijke platen, niet te vinden uiteraard) en een grijze.
@Mielie: er is op dit moment 1 F50 in Nederland, een zilvere.
@Mielie: er zijn 22 F40’s op NLse platen en 1 F40 Light Weight.
Hele lijst klopt niet. Zijn in het eerste jaar alleen al 62 nieuwe R8’s geleverd waarvan er meer dan 45 op NL kenteken zijn gekomen.
duidelijk ben ik dus een van de weinige die die porsches helemaal niet interessant vind.
Fok al die supercars… 71 Th!NK’s!!!!!!
Hebben we geen ford gt??? en helemaal geen mclarens?
@hahahi20: zowiezo 2x een ford gt. Ik vermoed wel meer, maar dan moet ik dat even vragen.. ”betrouwbare bronnen”
@hahahi20: Er zijn geen McLarens op NLs kenteken en er is 1 Ford GT op NL kenteken en das gelijk een speciale Heinritage oid. Ik ben niet thuis in de Ford GT.
Uit nieuwsgierigheid Hoeveel TVR en Wiessman rijden er in NL?

Porsche is langzamerhand minder exclusief dan Lancia!
Nee, deze exoten rijden de mensen die in het bezit zijn van deze exoten!
Mijne is zeldzamer in NL dan een Ferrari 458 Italia, kicke!
@E34M5Touring: En die van mij nog zeldzamer, er zijn er maar 4 van in Nederland waarvan 3 rode en 1 blauwe. En ik heb de blauwe.
@midasracer: Dat hebben we dan gemeen, mijne is de enige Daytona violett in NL
En hoeveel van die exoten zijn echt nieuw op Nederlands kenteken gekocht? Bovengetoonde Koenigsegg was bijv. al zeseneenhalf jaar oud (of jong, zo je wilt!), toen hij voor het eerst op Nederlands kenteken werd gezet. Zulke exoten zijn vaak met zeer lage kilometerstanden in het buitenland te koop voor véél minder dan de nieuwprijs.
Overigens vandaag (maandag) in Duitsland nog enkele aparte supercars gezien, o.a. zwarte Audi R8 V10 cabrio (met dak open) = wel mooi en een Maybach 62S: Ik vraag me echt af waar dat geld in zit. Een RR Phantom maakt op mij toch echt véél meer indruk. Maar goed, dat is een kwestie van smaak. (En ik denk, dat die van mij echt nog wel meevalt).
Alfa Romeo C8 competizione, rijdt er minstens 1 van op NL kenteken!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).