
De Mercedes-benz GLK is de eerste medium cross-over van Das Haus.
Mercedes is een van de eerste Europese autofabrikanten met een terreinwagen, de G-Klasse. Deze kwam in 1979 op de markt en is in eerste instantie een doelmatig voertuig. Pas later, eind jaren ’80, ziet men in dat er markt is voor luxe dure 4×4’s. Het zijn voornamelijk Land Rover (met de Range Rover), Jeep (met de Grand Cherokee) en diverse Japanse merken die dit segment domineren. Mercedes pareert in 1990 met de luxe 500 GE.
In 1998 introduceert Mercedes de ML, een iets sportievere en voordeligere variant, maar nog wel altijd op een ladderchassis. De tweede generatie ML heeft dat niet. De tweede generatie is ook weer een half maatje groter, waardoor er ruimte is voor een model eronder. In plaats van een kleine ML, haalt Mercedes meer zijn inspiratie bij de G-Klasse. De techniek is daarentegen afkomstig van de C-Klasse.
Inhoudsopgave
Eerste concepts Mercedes-Benz GLK

In 2008 verschijnt de eerste concept car, de Mercedes-Benz Vision GLK Freeside. Die krijgt gezelschap van de Vision GLK Townside. De GLK Freeside is sportief aangekleed, de Townside is juist chic uitgerust. In beide gevallen zijn het overduidelijk auto’s die rijp zijn voor serieproductie. Aanvankelijk was het overigens niet eens de bedoeling om de GLK te bouwen, Mercedes wilde in eerste instantie het concept gebruiken voor een grotere Smart.
Het platform en de techniek zijn afkomstig van de C-Klasse W204-generatie. Destijds werden cross-overs vrij hoog in de markt gezet en dat was met de GLK niet anders. Dikke motoren en vierwielaandrijving waren eerder regel dan uitzondering. De instapmotor was een dikke V6 (GLK 280) en daarboven was een nóg dikkere V6, de GLK 350. Beide hebben standaard 4Matic-vierwielaandrijving én een automaat.
Kleine wijzigingen

De Mercedes-Benz GLK 220 CDI en GLK 320 CDI hebben ook beide vierwielaandrijving. In 2009 voert Mercedes meteen een paar wijzigingen door. De GLK 280 krijgt nu de GLK 300 badge (maar de 231 pk sterke motor is identiek). De GLK 220 CDI is nu ook leverbaar met achterwielaandrijving. De GLK 320 CDI met 224 pk wordt vervangen door de GLK 350 CDI met 231 pk. In 2010 volgt er een GLK 200 CDI en een GLK 250 CDI, de GLK 220 CDI blijft gewoon. De 200 is alleen met achterwielaandrijving beschikbaar, 4Matic kan ook niet als een optie. Een automaat is wel een optie, gelukkig.
De GLK is niet direct een groot succes, ondanks de compacte afmetingen, stoere styling en uitstekende tecchniek. De concurrentie is op dat moment erg sterk, in de vorm van de Audi Q5, BMW X3 en Volvo XC60. De auto’s zijn allemaal iets sportiever en eleganter qua opzet dan de bonkige en stoere GLK. Ook is de GLK wel erg premium, op die ene basisdiesel met handbak na.
Facelift Mercedes GLK

Mercedes-Benz grijpt het moment van de facelift aan om een paar belangrijke wijzigingen door te voeren en de GLK iets interessanter te maken voor de klanten. Ten eerste de styling. Nu is er maar zo veel dat je kan doen, maar Mercedes haalt de rechthoekige randjes eraf. De bumpers, grille, koplampen: alles krijgt een make-over. Met name de snuit is nu een stuk ronder.
Belangrijk is ook dat het interieur een make-over krijgt. Dat was een tikkeltje plastiekerig en rudimentair. Het materiaalgebruik en de afwerking zijn nu hoogwaardiger, passend bij het prijsniveau. Uiteraard is er ook een nieuw navigatiesysteem en diverse rij-assistenten. Ook is nu voor het eerst op de GLK het AMG-designpakket leverbaar. Een echte AMG komt er helaas niet.
Nee, Mercedes-concentreert zich met name aan de onderkant van het gamma. Het merk wil immers aantallen scoren met de Mercedes-Benz GLK, iets wat tot dusver niet heel erg goed lukt. In eerste instantie is er alleen maar een hele dikke GLK 350 benzine met 306 pk en een hele rits diesels. De GLK 200 CDI (136 pk), 220 CDI (170 pk), 250 CDI (204 pk) én 350 CDI (265 pk) zijn uitstekende motoren voor de GLK: veel koppel en relatief lekker zuinig. De GLK200 moet er een beetje hard aan trekken en de 350 is misschien overkill, maar in 2013 is de diesel nog een prima aandrijflijn.
Eindelijk viercilinder benzinemotoren
In 2013 komen er gelukkig een paar moderne benzinemotoren bij: de GLK 200 CGI (184 pk) en de GLK 250 CGI (204 pk). Deze 1.8 turbomotoren zijn relatief zuinig en krachtig. De 200 CGI heeft altijd een handbak en altijd achterwielaandrijving. De GLK 250 kun je bestellen met automaat en eventueel 4Matic (en die heeft dan altijd een automaat). Ook zijn er twee extra uitvoeringen: de Ambition en de Prestige (naast de standaard uitvoering). Er zijn echter dermate veel opties en pakketten mogelijk dat het heel lastig is om twee identieke GLK’s te vinden. In 2015 is het over en uit voor de Mercedes-Benz GLK.
Verkopen

Op de Nederlandse markt heeft het model nooit echt hoge ogen kunnen gooien. In totaal zijn er nog geen 1.900 van verkocht in ons land. Met name de Audi Q5 was vele malen populairder in die tijd. Sterker nog, in het eerste jaar van de Q5 verkocht Audi daar bijna net zoveel van als Mercedes in al die jaren. Als opvolger van de GLK kwam er een ander type cross-over, de GLC. Deze was minder stoer, maar juist eleganter en sportiever. Iets wat goed heeft uitgepakt, want dat model is aanzienlijk succesvoller.
Meer lezen?
Bekijk hieronder de laatste artikelen over de Mercedes GLK.