Mercedes GLK (2008-2015) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 25 Reacties

Met zijn lekker hoekige design, is de GLK een soort baby G—klasse. Niet iedereen wist het ontwerp te waarderen, maar karaktervol is het wel.

Mercedes GLK

De opvolger kreeg een meer logische naam en ook een wat minder uitgesproken design, de C in de GLC geeft aan op welk model deze is gebaseerd. Maar goed, terug naar de GLK. Die kreeg in 2012 een milde facelift met onder andere meer LED’s. Bijna ieder productiejaar veranderde er wel iets aan het motorenaanbod, hoewel de verschillen tussen al die versies niet altijd echt groot zijn. Een snelle AMG-versie maakte Mercedes-Benz nooit, maar er zijn wel tuners geweest die dikkere GLK’s maakten.

Aanbod occasions
Op Marktplaats staan 50 tweedehands exemplaren van de Mercedes GLK te koop. Bijna 80% heeft een goed bij een SUV passende dieselmotor en slechts paar auto’s hebben een handbak. Prijzen variëren van 15 tot 40 duizend euro.

Pluspunten

 • Comfortabel
 • Uitgesproken uiterlijk
 • Redelijk ruim
 • Degelijk

Aandachtspunten
Carrosserie en interieur

 • Het panoramadak kan lekken, zeker even openen en sluiten om te controleren op een goede werking.
 • Lekkage reservoir ruitewisservloeistof.
 • De prefacelift modellen hebben ruitenwissers die nogal wat strepen trekken.
 • Piepende spiegels bij inklappen is een klacht die bij de eerste bouwjaren nog wel eens voorkomt.

Aandrijflijn

 • Bij vroege bouwjaren zijn wat defecte/ lekkende tussenbakken geweest.
 • Injectoren diesels hebben niet het eeuwige leven.
 • Als je bij de diesels (zeker de V6) bij een koude start geratel hoort kan dat duiden op een opgerekte ketting. Deze moet je vervangen voordat er meer schade ontstaat.
 • De automatische versnellingsbak (7G-tronic bak) is met juist onderhoud redelijk betrouwbaar, maar olie verversen/ laten spoelen bij twijfel is aan te raden.

Elektronica

 • Bij vroege GLK’s gaf de motor van de elektrische kofferklep nog wel eens de geest.
 • Probeer alle knopjes! Elektronica is niet een specifiek zwak punt, maar er kan veel op en aan een GLK zitten.

Zoek de GLK of een andere auto op Marktplaats.nl.25 reacties

Mooie wagen, maar voor een Duits ‘kwaliteitsproduct’ best wel wat (meer en minder serieuze) aandachtspunten.
@tenaci: hoezo? Als je de vroege bouwjaren (iets wat je met elke auto zou moeten doen) vermijd, dan blijft er vrijwel niks serieus over. Blijkbaar is dit echt de Beste oder Nichts.
@mashell: serieus? Alleen die tussenbak is van de vroege bouwjaren. Slechte injectoren en opgerekte kettingen kennelijk van alle bouwjaren. En voor dit geld een ‘redelijk’ betrouwbare automaat lijkt me ook wat tegenvallen. Bepaald niet ‘das beste oder nichts’.
@tenaci: injectoren en kettingen zijn slijtage onderdelen. En wat staat er, dat ze slijten, nou poewee. Net als bij de versnellingsbak is er bij normaal onderhoud dus helemaal niks aan de hand. Allemaal erg algemene dingen die voor elke andere gebruikte auto ook gelden.
@tenaci: dat is dan het enige en geldt alleen voor de diesels. Ik vind het zelf geen fraaie wagen, maar als er zo weinig aandachtspunten zijn…
Gelukkig maken ze deze niet meer
@bitd: inderdaad. Dit is voor mij de meest onaantrekkelijke Mercedes ooit gemaakt.
@nvn1993: ze hebben ook de vaneo gehad… Eerste model A klasse. Huidige c en s coupe zijn nou ook niet mooiste wat Mercedes gemaakt heeft. Zo zijn er denk ik nog wel een paar naar mijn mening
@nvn1993: zoek eens op Mercedes Vaneo en bedank me dan voor je hoofdpijn…
Ik vind de GLK, zeker in een sprekende kleur en zonder het exces aan typeplaatjes dat Mercedes er op plakte zoals (GLK 320 CDI 4 matic) een knappe stoere wagen.
@mashell: ja de Vaneo en eerste generatie a klasse zijn ook wel lelijker maar die waren relatief een stuk minder duur. Vandaar dat ik de glk zo verschrikkelijk vind want nieuw waren het dure wagens.
Altijd al een mooie wagen gevonden.
Een wagen waar denk ik een hoop mensen een andere mening over hebben. Ik vond het wel wat hebben maar of hij ook mooi is kan ik nou ook weer niet zeggen
Dat van die ruitenwisser strepen is een kwestie van knappe wissertjes
Ik heb er ook een dubbel gevoel bij. Als ik de afgelopen jaren de GLK in America zag rijden (netjes gewassen enzo) vond ik het altijd wel wat hebben, zeker tussen het grote gedeelte aan nietszeggende en rare US hokken.
Maar als ik een GLK thuis in Zwitserland tegenkwam, wist het ontwerp me nooit te overtuigen. In grijs, zonder mooie wielen en bumpers, ziet het er toch altijd erg schraperig uit.
Ook het feit dat je dit ding eigenlijk nooit in de 350 (B of D) uitvoering zag, schiet ook niet op.
@gregorius: en ik maar denken dat die Zwitsers hun valuta zo erg opgepompt hadden dat ze allemaal stinkend rijk waren. Spotgoedkoop de duurste auto’s konden rijden.
Maar eigenlijk zeg je dat Zwitsers basis uitvoeringen rijden en ze de wagens niet vaak genoeg wassen. Ik had al mijn twijfels bij Zwitserland, mooi land maar ze hebben alles stervens duur gemaakt, de mensen zijn er een tikkie te nationalistisch en spreken zeer gebrekkig Duits. Ik concludeer nu dat de EU daar ontwikkelingshulp moet gaan aanbieden.
@mashell: de mooie dure auto’s worden hier vaak in top uitvoering gereden. De GLK lijkt hier meer als autootje erbij.
Wel houdt men hier van grijs. Het is zo’n beetje de nationale kleur.
Overigens hebben de Zwitsers hun valuta niet opgepompt; de nationale bank heeft miljarden en miljarden uitgegeven om de valuta op 1,20 te houden. Toen ze dat loslieten vloog ie naar beneden. Het is meer dat we een stuk minder dure hobbies hebben, zoals landen geld lenen wat ze niet terug kunnen betalen. Anyway, stuur je ontwikkelingshulp maar. Maar zelfs naar mijn oude ABNamro rekening, geen probleem, ik stuur t wel door :)
Een diesel heeft geen injectoren, een diesel heeft verstuivers.
@oemplus: sommige Mercedes modellen hebben bij diesel injectoren.
Zijn er van dit soort lijstjes (met aandachtspunten) ook op andere websites van meer modellen te vinden? Vind ze best nuttig!
De multipla van Mercedes, wat een gedrocht. De ook lelijke R klasse steekt er nog fraai bij af.
@thomasthomas: leuk is dit, ik vind zowel dit ding, als de R als de Multipla leuke wagens :’) mooi? Nee absoluut niet, maar anders dan anders en dat kan ik wel waarderen.
De grap is dat toen de huidige glc aangekondigd werd, de vraag naar de GLK enorm toenam. In plaats van dat hij (zoals normaal bij een nieuw model) afnam. Dat heeft nog voor de nodige logistieke hoofdbrekens gezorgd in de fabriek.

Overigens stond de GLK enorm hoog op het betrouwbaarheidslijstje van de tuv afgelopen december. Met de betrouwbaarheid zit het wel snor, net als de w204 waar hij nauw verwant aan is.
Meh… Mijn ding is t absoluut niet.
Absoluut een toffe Mercedes! Kon dat hoekige wel waarderen. Heel normaal lijstje aandachtspunten ook. Wat draait, dat slijt.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).