Een goedkope bestelbus, wat zijn de beste modellen?

Een goedkope bestelbus, wat zijn de beste modellen?
Of je net begint met je onderneming of als je grote aantal bestelbussen in jouw bedrijf hebt kunnen redenen zijn om vooral op de prijs van een bedrijfsauto op te letten. Wij zoeken voor je uit wat in de ‘budget-categorie’ de modellen zijn waar je uit kunt kiezen als je op zoek bent naar een goedkope bedrijfsauto.

Kort samengevat kunnen de prijzen nogal uiteen lopen. De Fiat Fiorino is in benzine variant erg voordelig in aanschaf. Een Peugeot Partner is in zowel benzine als diesel te krijgen, de aanschafprijs is afhankelijk van de uitvoering gemiddeld te noemen (bekijk de verschillende uitvoeringen van de Peugeot Partner). Ga je voor het hogere segment? Dan kom je uit op een model zoals de Mercedes Citan.

Het is gemakkelijk om de goedkoopste bestelbus van Nederland te noemen en vervolgens te roepen: klaar! Maar wat als je toevallig wel een groot volume nodig hebt of een lange laadvloer, dan schieten we niet echt raak door je een Dacia Dokker Van aan te raden. Een bedrijfswagen moet allereerst voldoen aan je eisen en je helpen om je bedrijf succesvol te runnen.

Let op de opties!

Eigenlijk geldt voor de meeste aanbieders van bestelwagens dat er bij elk model winst is te behalen door niet helemaal ‘los’ te gaan met de optielijst. Je kunt de goedkoopste versie van een model uitkiezen en vervolgens op de heetste dag van het jaar met de hand de ramen open zwengelen omdat je EN geen airconditioning maar ook GEEN elektrisch bedienbare ramen hebt gekozen.

De eerste tip is dan ook bedenken wat de minimale vereisten zijn voor jouw bestelbus. Als restwaarde een belangrijk gegeven is, hou dan rekening met het kopen van een courant model. Het goedkoopste model met een forse korting is soms een incourant voorraadmodel, waar de dealer nu niet vanaf komt. De vraag is of het of dat model over een aantal jaren later nog goed in te ruilen is of dat de inruilwaarde significant lager is.

Een goedkope bestelbus, wat zijn de beste modellen?

Is er korting op bedrijfswagens?

Hier kunnen we bevestigend op antwoorden. Wanneer jij een bedrijfswagen kiest in een veel voorkomende configuratie, laten we zeggen wit exterieur, airconditioning, 1 zijdeur en eventueel nog wat voor de hand liggende comfortzaken. Dan is de kans groot dat een dealer van het door jou gekozen merk een dergelijk specifiek model op voorraad heeft staan.

Op dat moment zal er waarschijnlijk een offerte uit rollen waar voorraadvoordeel onderaan de streep duizenden euro’s kan opleveren. Ga je echter voor een exotische configuratie in een niet vaak gekozen lakkleur, dan heb je ten eerste te maken met een langere levertijd, maar daarnaast zal op de offerte ook een lager kortingspercentage staan. Door de bank genomen kan je bij de aanschaf van een nieuwe bestelbus sowieso rekenen op korting. Vraag er in ieder geval naar.

Denk na over de inrichting

Voor zeer specialistisch gebruik en daarmee samenhangende specialistische bedrijfswageninrichting kan dit natuurlijk de grootste extra kostenpost zijn. Als dit op jouw bedrijfswagen van toepassing is, overweeg dan eens om op te letten of de huidige bedrijfswagen nog leverbaar is. Overzetten van bedrijfswageninrichting in plaats van volledig nieuw aanschaffen kan een besparing opleveren.

Een goedkope bestelbus, wat zijn de beste modellen?

Goedkoop in aanschaf of lage kilometerkosten

Voordat we jullie dan echt merken en modellen gaan noemen nog even de dooddoener dat het niet alleen aanschafprijs en uiteindelijke inruilwaarde is waar je naar kunt kijken. Met de komst van steeds meer zuinige turbo benzinemotoren en het steeds meer uit de mode raken van diesel is het zeker zaak om een weloverwogen keuze te maken waar het de brandstof- en onderhoudskosten betreft: de keuze voor een benzine, diesel of elektrische bestelwagen heeft nogal impact op de kosten.

Waar deze keuze bij personenwagens wel invloed heeft op de hoogte van de houderschapsbelasting is dit bij bestelwagens niet het geval. Daar zijn de tarieven per kwartaal gelijk voor benzine en dieselversies. Met BPM hoef je ook geen rekening te houden bij aanschaf, maar met milieulabels en Euronormen des te meer in de nabije toekomst. Informeer je zo goed mogelijk en houd rekening met de mogelijkheid dat lokale overheden nog wel eens hun strategie kunnen wijzigen. Een lokale milieuzone is zo verzonnen.

Wat is de bestelwagen met de laagste catalogusprijs?

Kijken we niet naar verschillende laadvermogens maar alleen naar de prijzen van de basisuitvoering, dan komt daar wel een opvallend lijstje uit. Ten eerste valt het op dat niet elk merk meer een echte kleine bestelwagen levert. Fiat doet dat wel en vandaar dat de Fiorino ook trots bovenaan dit lijstje te vinden is met een benzinemotor.

De Nemo en de Bipper van respectievelijk Citroen en Peugeot zijn inmiddels uit het gamma verdwenen. Daar komt dan op ruime afstand de Dacia Dokker achteraan, gevolgd door wederom een Fiat, de Doblò in dit geval, nog steeds onder de €10.000,- . Het is jullie allemaal al duidelijk maar het betreft hier natuurlijk prijzen exclusief BTW en exclusief BPM. Kijkend naar formaat kunnen we de Fiorino en de Transit Courier goed vergelijken.

De overige modellen bieden meer ruimte. Daar springt dan de NV200 weer boven uit. De Nissan is altijd al visueel een apart model geweest. Hij oogt zo groot als een Peugeot Expert en Fiat Scudo, maar zijn prijs doet anders vermoeden. Bij alle lijsten hebben we tijdelijke acties niet meegenomen.

Een goedkope bestelbus, wat zijn de beste modellen?

Top 11 goedkoopste kleine bestelauto’s

1.Fiat Fiorino Easy pro 1.4 Fire vanaf € 7.250 (benzine)
1.Dacia Dokker Van dci75 Essential vanaf € 9.040,- (diesel)
3.Fiat Doblo CARGO EASY PRO L1H1 1.4 FIRE 95pk vanaf €9.500 (diesel)
4.Ford Transit Courier Ambiente 1.0 ecoboost vanaf €10.600 (benzine)
5.Peugeot Partner (kijk hier voor alle uitvoeringen) 120L1 Profit+ 1.6 VTi 98 vanaf €12.350 (benzine)
6.Volkswagen Caddy Economy business vanaf €12.800 (diesel)
7.Opel Combo Selection 1.5 75pk vanaf €13.899 (diesel)
8.Nissan NV200 visia 1.6 110pk vanaf €13.930 (benzine)
9. Renault Kangoo Compact dci75 Comfort vanaf € 14.040,- (diesel)
10. Citroen Berlingo Van Bluehdi75 vanaf € 14.290 (diesel)
11. Mercedes Citan 108cdi vanaf € 14.990 (diesel)

Wat is de goedkoopste grote bestelwagen?

Laten we niet kinderachtig doen en even bedenken dat het december is en dat je een koeriersbedrijf hebt en heel veel kerstpakketten af te leveren. Of wellicht nog realistischer. Je wilt gewoon het grootste formaat bestelbus.

We zetten ze op een rijtje met daarbij de kubieke meters van de standaardversie (dus niet verhoogd en verlengd). The sky is letterlijk de limit. Opvallend is dat de basisversie van de Mercedes Sprinter in deze categorie hoog staat als het gaat om voordelige basisuitvoering. Nu is het zo dat we niet elke dag een basisformaat Sprinter zien en een standaard Mercedes zonder opties is natuurlijk ook geen alledaags fenomeen.

De zeven goedkoopste grote bestelwagens

1.Fiat Ducato standaard 8 kuub vanaf € 18.550,-
2.Mercedes Sprinter standaard 7,8 kuub vanaf € 21.490,-
3.Renault Master standaard 8 kuub vanaf € 22.190,-
4.Opel Movano standaard 8 kuub vanaf € 22.199,-
5.Volkswagen Crafter standaard 9,9 kuub vanaf € 22.550,-
5.Nissan NV400 standaard 8 kuub vanaf € 22.945,-
6.Iveco Daily standaard 7,3 kuub vanaf € 22.995,-
6.Peugeot Boxer standaard 8 kuub vanaf € 23.000,-
7.Ford Transit standaard 8 kuub vanaf € 23.500,-

Een goedkope bestelbus, wat zijn de beste modellen?

Welke conclusies kunnen we trekken?

Er zijn wel degelijk verschillen in prijs aan de onderkant van de markt, dat laten een aantal merken zien. Als het gaat om de zeer competitieve markt van grote bestelwagens dan is het wederom Fiat met de Ducato die een prijspakker in het gamma heeft.

De overige merken kruipen echter wel heel dicht tegen elkaar aan als het om de prijs van de basisuitvoering gaat. Aanschafprijs is echter niet het enige waar je naar dient te kijken. Denk goed aan de opties die je aanvinkt of juist niet en denk daarnaast goed na over de motor die je kiest.

Uiteraard kunnen we ook nog kijken naar de prijzen van de elektrische varianten van de hier genoemde bestelwagens, maar dat doen we in een ander artikel omdat er bij elektrische bedrijfswagens weer andere punten zijn om op te letten.

Sluiten we af met de opmerking dat zeker bij bedrijfswagens de optelsom van basisprijs plus al de gekozen opties slechts het startpunt is van de onderhandelingen met de dealer. Als die mooie nieuwe bestelbus al in de hoek van het terrein naar je staat te glimlachen dan weet jij ook dat je met een gerust hart kunt vragen om een mooi voorstel met daarin een stevige korting.