
Praktisch alle autofabrikanten hebben tegenwoordig wel een elektrische auto in het gamma. Dit kun je in 2022 kopen.
Sportieve sedans, goedkope stadsautootjes, flinke SUV’s, hippe crossovers… In praktisch ieder segment is er wel een elektrische auto te koop. In dit artikel behandelen we alle elektrische auto’s die in 2022 leverbaar zijn. Dit overzicht willen wij altijd zo up-to-date mogelijk houden, het kan dus geen kwaad om over een paar maanden weer op deze pagina te klikken. Deze lijst is alfabetisch per merk ingericht: lekker overzichtelijk dus.
Wel één noot voor we aan deze lijst beginnen. Dat een auto op de prijslijst staat, garandeert nog niet dat de auto ook daadwerkelijk geleverd wordt in 2022. Het coronavirus heeft immers een enorme impact (gehad) op de hele wereld. Allerlei productieketens zijn in de soep gelopen en fabrieken zijn dagen- of soms wekenlang gesloten. Het kan daardoor zomaar zijn dat een autofabrikant problemen heeft met de levering.
Inhoudsopgave
Aiways

Aiways is een elektrisch automerk uit China. Het merk levert momenteel de U5. Dit is een familie-SUV met vijf zitplaatsen, voorwielaandrijving en een 63 kWh-batterij. Op papier komt de Aiways U5 410 kilometer ver (WLTP). De enkele elektromotor levert 204 pk en 310 Nm.
Audi

Audi levert momenteel al diverse elektrische modellen. Die hebben allemaal de naam e-tron, of een variant daarop. Op de menukaart bij Audi staan momenteel de Q4 e-tron, Q4 e-tron Sportback, e-tron, e-tron Sportback en de e-tron GT quattro. Van die laatste bestaat zelfs een RS-uitmonstering. De techniek van de e-tron GT komt overeen met die van de Porsche Taycan.
BMW

Waar de Duitsers er met de i3 nog vrij vroeg bij waren, heeft het even geduurd voordat er andere modellen aan de line-up werden toegevoegd. Inmiddels levert BMW de i3, iX3, i4 en de iX. Uiteraard volgen er in de toekomst nog veel meer modellen, maar op het moment van schrijven bestaat de line-up EV’s bij BMW uit vier modellen.
Citroën

Citroën maakt zich klaar voor een elektrisch modellenoffensief. Het gamma elektrische auto’s van deze Franse autoconstructuur is nu nog vrij bescheiden. We bespeuren een e-C4, een e-Berlingo en een e-SpaceTourer. Citroën zet zelf van die rare puntjes op de e, maar aan die marketingpraat doen wij niet mee. We houden het liever simpel. De e-C4 is een originele elektrische auto. Hij ziet er fris en hip uit. De techniek is heel bekend: een 50 kWh-batterij en 136 pk vermogen. Rijden kan vanaf 33.990 euro. Hopelijk haalt de importeur in Amsterdam ook de Citroën Ami naar Nederland. Die kost in Frankrijk ongeveer 7.000 euro en kan maximaal 45 km/u. Klinkt als behelpen, maar in de stad is het briljant. Bovendien betaal je in Frankrijk maar 20 euro per maand via private lease.
Cupra

Cupra maakt deel uit van het Volkswagen-concern en legt zich toe op de ontwikkeling van volledig elektrische of deels geëlektrificeerde auto’s. In de toekomst komen er alleen nog maar volledig elektrische auto’s aan. De Cupra Born is de allereerste EV van het merk. De overeenkomsten met de Volkswagen ID.3 zijn natuurlijk direct zichtbaar. Ook wat techniek zijn er alleen maar overeenkomsten. De Cupra Born is er vanaf 36.990 euro.
Dacia

Dacia heeft een van de goedkoopste elektrische auto’s van Nederland in het aanbod: de Spring Electric, te rijden vanaf 18.550 euro. Wat je krijgt is 44 pk, een 27,4 kWh batterij, 230 kilometer range (WLTP) en een DC-lader van 30 kW. Voor die 30 kW-lader moet je overigens wel 495 euro bijbetalen.
DS Automobiles

Bij DS Automobiles is het aanbod volledig elektrische auto’s lekker overzichtelijk. Het merk levert vooralsnog alleen deze DS 3 Crossback E-Tense. Je krijgt voor 38.290 euro een 50 kWh-accu die een 136 pk/260 Nm-motor van energie voorziet. Daarmee krijgt de DS 3 E-Tense een WLTP-actieradius van 341 kilometer. Snelladen naar 80 procent lukt in dertig minuten via een 100 kW-aansluiting. Met een accu die 80 procent vol is kan je 250 WLTP-kilometer rijden. Wanneer je thuis laadt via een 11 kW-aansluiting gaat het vijf uur duren voor de accu vol is. De DS 3 is het zustermodel van de Opel Mokka-e.
Fiat

Fiat heeft op dit moment slechts een elektrische auto: een elektrische versie van de 500. De introductie van de emissieloze variant van de 500 vormt een onderdeel van een groot nieuw project, dat ook voorziet in een elektrische generatie van de Panda. Dat is toekomstmuziek. Eerst is er de 500e. Deze kleine elektrische auto heeft een 42 kWh-accu, waarmee een WLTP-bereik van 320 kilometer wordt geclaimd. Die accu kan overweg met 85 kW-snelladen, waarmee de auto van ‘bijna leeg’ naar 85% in 25 minuten kan worden geladen.
De accu voorziet een 119 pk sterke elektromotor van energie. Het koppel noemt Fiat nog even niet. Met die motor accelereert de Fiat van nul naar honderd km/u in 9 seconden. De topsnelheid bedraagt 150 km/u. De elektrische Fiat kan besteld worden voor 30.900 euro. Er is ook een variant met kleinere batterij en 95 pk. Die kost minimaal 24.900 euro.
Ford

Ah, de Ford Mustang Mach-E, echt een auto die autoliefhebbers in twee groepen verscheurt. Of je houdt ervan, of je vindt het helemaal niks. De naamkeuze is natuurlijk opvallend. Ford hiermee wil meeliften op het succes van de oer-muscle car.
De elektrische SUV is leverbaar in verschillende uitvoeringen. Je kan kiezen uit de accucapaciteit – 75,7 kWh of 98,8 kWh – en of je aandrijving op alle wielen wil, of slechts de achterste. De maximale WLTP-radius is 610 kilometer. De leukste versie is de Mustang GT. Nee, dit is geen GT-auto als een Aston Martin DB11, maar ‘slechts’ een leukere versie van de SUV. Je krijgt hierbij 487 pk, waardoor de Mustang binnen 4 seconden op de 100 km/u zit.
De accu van de Mustang krijgt ondersteuning voor 150 kW-snelladen, waarmee je maximaal 93 kilometer per tien minuten laadtijd kunt ’tanken’. In 38 minuten moet je de Mustang Mach-E van 10 naar 80 procent kunnen opladen. Vooralsnog is de Mustang Mach-E de enige EV van Ford.
Honda

Als je graag een snoezig elektrisch autootje wil, is deze Honda e een goede kanshebber. Je moet er alleen niet veel mee willen rijden, want de actieradius van 220 kilometer is een beetje matig. In de praktijk blijft er 140 van over. Kan iets meer maar ook iets minder zijn. Vooral als je kijkt naar de prijs van 35.390 euro. Honda zegt zelf dat de e kwalitatief hoogstaand is en ook veel opties standaard meekrijgt. Denk aan ledverlichting, stoelverwarming en cameraspiegels.
Valt er dan nog wel iets te kiezen, bij het bestellen van je Honda e? Jazeker, naast een leuke verzameling kleurtjes, ook de motorisering. De basisversie krijgt namelijk een 136 pk motor mee, maar dit is te verhogen naar 154 pk. Het koppel is maximaal 315 Nm. Snelladen kan de e ook, in ongeveer een halfuur tijd moet de accu voor 80 procent zijn opgeladen. Nul naar honderd km/u is binnen acht seconden klaar.
Hyundai

Je kunt grappen maken over Zuid-Koreanen, maar ze hebben wel ambitie. Al heel snel lanceerde Hyundai een volledig elektrische auto met de Ioniq Electric. Inmiddels is IONIQ omgetoverd tot een sublabel binnen Hyundai waar louter volledig elektrische modellen onder vallen. De IONIQ 5 is de eerste. Retrostyling en hypermoderne laadtechniek maken van deze IONIQ 5 een begeerlijke elektrische auto. Hyundai heeft verder ook nog een Kona Electric en Ioniq Electric in de line-up. Ook de Nexo rijdt volledig elektrisch, alleen heeft die waterstoftechnologie.
De schoonheid van elektrische innovatie. De IONIQ 5 van Hyundai
Jaguar

Bij Jaguar is het na de volledig elektrische I-Pace akelig stil gebleven met betrekking tot volledig elektrische auto’s. In de nabije toekomst komen er kennelijk wel meer EV’s bij, maar vooralsnog kun je bij Jaguar alleen elektrisch rijden in de I-Pace. De auto heeft 470 kilometer range (WLTP) en kost 83.000 euro. Snel is de I-Pace zeker! Van 0 naar 100 km/u kost slechts 4,8 seconden.
KIA

Wat geldt voor Hyundai, is ook van toepassing op Kia. Hyundai en Kia zijn immers onderdeel van hetzelfde moederbedrijf. Kia heeft al grote successen geboekt met de elektrische e-Niro, maar ook de hippere e-Soul mag er zijn. Maar de echte doorbraak is gekomen met de Kia EV6. Die deelt zijn techniek met de Hyundai IONIQ 5, maar heeft wel een compleet ander concept. Rijden in de EV6 kan vanaf 44.595 euro en de actieradius komt uit op zelfs 528 kilometer (WLTP) als je de variant met grotere batterij en louter achterwielaandrijving pakt. Dankzij een 800 Volt-boordsysteem kun je razendsnel opladen, precies zoals bij de IONIQ 5. De Kia e-Niro is nog altijd heel interessant voor particulieren. Die is er vanaf 35.995 euro.
Lexus

Dit is hem dan, de eerste elektrische auto van Lexus. Niet dat het aan de buitenkant te zien is. Normaliter zorgen autofabrikanten ervoor dat hun elektrische auto’s er anders uitzien dan de varianten met een verbrandingsmotor. Het voornaamste verschil is de grille, neem bijvoorbeeld de Hyundai Kona. Lexus pakt dat – net als Audi – kennelijk anders aan. Een flinke grill hoort immers bij een Lexus – zo blijkt – dus gooien ze ook maar zo’n grille op een elektrische auto.
Maar wat krijg je – naast een flinke grille – bij deze Lexus UX 300e? Laten we beginnen bij de accupakket: die heeft een capaciteit van 54,3 kWh. Die levert energie aan een 204 pk-sterke motor. De actieradius is tussen de 300 en 400 kilometer. Daar zit redelijk wat verschil tussen, dat klopt. Lexus ‘streeft naar meer dan 300 kilometer op basis van de WLTP-norm’, volgens de NEDC-norm kan de auto EV 400 kilometer rijden.
De elektrische Lexus gaat van nul naar honderd km/u in 7,5 seconden en heeft een top van 160 km/u. De UX 300e is te bestellen voor 44.995 euro.
Mazda

Mazda doet met de MX-30 een beetje hetzelfde als wat Ford met de Mustang Mach-E doet: het hergebruiken van een populaire naam. De combinatie van Mazda en MX kennen we immers vooral van de Mazda MX-5. Ja, Mazda heeft de MX-naam wel eerder gebruikt voor concept-SUV’s en dergelijken. Maar de autofabrikant heeft nooit zo’n auto met de MX-naam op de markt gezet. Tot deze crossover, dan.
Opvallend aan de auto is de range voor het formaat. Het is immers een crossover, dus zou je verwachten dat Mazda er wel een leuke hoeveelheid accucellen in heeft kunnen proppen. Hier valt het echter een beetje tegen. De accu heeft een capaciteit van 35,5 kWh, waardoor de actieradius neerkomt op 200 WLTP-kilometers. Crossovers worden altijd verkocht alsof ze voor mensen zijn met avontuurlijke levensstijlen. Daarom is het lichtelijk ironisch dat een ‘avontuurlijke auto’ een vrij beperkende actieradius krijgt.
Over naar de rest van de specs: de elektromotor heeft 143 pk en 265 Nm. Snelladen kan met maximaal 50 kW. Hoe snel de auto dan is volgeladen, is niet bekend. Net als de Honda krijgt deze Mazda wel veel standaard snufjes mee, zoals LED-koplampen, parkeersensoren, elektrisch bedienbare voorstoelen en een achteruitrijcamera. De Mazda MX-30 is te bestellen voor 33.140 euro.
Mercedes-Benz

Mercedes-Benz heeft al een zeer uitgebreid gamma EV’s. Met de EQC sloeg het merk de plank wat mis, want laadtijden waren beroerd. Die EQC maakt nog altijd deel uit van de line-up, gelukkig nu wel met verbeterde laadmogelijkheden. Andere elektrische modellen van Mercedes-Benz zijn de EQA (elektrische GLA), EQB (elektrische GLB) en twee zeer interessante nieuwkomers: de EQE en EQS. De EQS heeft de grootste actieradius van allemaal: maximaal 731 kilometer. De EQE lijkt verdacht veel op de EQS en moet op papier 660 kilometer kunnen halen. Mercedes-Benz heeft zelfs al een elektrische personenbus: de EQV.
MG

Er zijn maar weinig fabrikanten van elektrische auto’s die in zo’n hoog tempo nieuwe modellen uitbrengen. MG geeft gas, bij wijze van spreken. De line-up bij MG bestaat onder meer uit de MG ZS EV. Die kost 32.985 euro en haalt 440 kilometer (WLTP). Het topmodel van MG is de Marvel R. Die kost minimaal 46.485 euro en heeft een range van 402 kilometer. Net zo interessant is de MG 5 Electric. Dit is een volledig elektrische stationwagon met een actieradius van 400 kilometer. Al met al een best indrukwekkende line-up voor een merk dat in Europa nog in de kinderschoenen staat.
MINI

Hou die actieradius en grootte van de MX-30 nog even vast. Tweehonderd kilometers in een crossover. Hoeveel weet Mini dan uit de Cooper SE te porren? Honderdtachtig? Neen, 232. Ja, deze hatchback kan verder rijden dan de crossover van Mazda. En dat met een kleinere accu ook nog, deze Mini komt namelijk met een 32,6 kWh-accu. De elektromotor is ook nog eens pittiger, met 184 pk en 270 Nm.
De Mini is ‘slechts’ een driedeursauto. Rijden kan vanaf 34.990 euro waardoor het best een prijzig karretje is. Deze driedeurs kan nul naar honderd km/u rijden in 7,3 seconden en blijft door versnellen naar een top van 150 km/u. De auto kan tot slot snelladen met maximaal 50 kW, daarmee is de accu in 35 minuten tot 80 procent opgeladen. Laden met een 11 kW-aansluiting duurt 2,5 uur tot 80 procent en 3,5 uur tot 100 procent. Benieuwd naar hoe de Mini Cooper SE rijdt? Lees dan onze rijtest over de elektrische Mini.
Nissan

Nissan was er met de Leaf heel vroeg bij. Het merk had zelfs een voorsprong op andere fabrikanten, maar anno 2022 is de Leaf sterk verouderd. Het wachten is nu op de Ariya. Die komt in de zomer van 2022 op de markt. Er komen verschillende varianten. De Ariya 63 kWh batterij Advance komt 360 kilometer ver (47.390 euro) en de Ariya 87 kWh batterij Evolve zelfs 500 kilometer (56.390 euro). De echte krachtpatser wordt de Ariya e-4ORCE 87 kWh batterij Performance met 290 kW (464 pk). Die kost dan weer wel 66.390 euro.
Opel

Ook Opel timmert hard aan de weg als het gaat om volledig elektrische auto’s. Na de Corsa-a verscheen de Mokka-e. In 2023 staat er zelfs een Astra-e op stapel. Maar wie in 2022 de Opel-showroom binnenwandelt kan er terecht voor elektrische versies van de Corsa, Mokka en Zafira. Opel komt zelfs met een Rocks-e: dat is een tweepersoons stadsvoertuig met een topsnelheid van 45 km/u en 75 kilometer range. Die gaat minder dan 10.000 euro kosten. De Corsa-e start bij 31.099 euro. De Mokka-e is er vanaf 35.149 euro.
De Corsa-e en Mokka-e hebben beide een 50 kWh-accu. Bij de Corsa-e is dat voor 337 kilometer range. Bij de Mokka-e is dat 324 kilometer. De elektrische Corsa en Mokka hebben – net als de zustermodellen DS 3 Crossback en Peugeot e-208 – een enkele elektromotor die 136 pk en 260 Nm naar de voorwielen stuurt. Snelladen kan met maximaal 100 kW, waarna de accu binnen een half uur voor tachtig procent is opgeladen.
Peugeot

En dan Peugeot. Dit merk maakt net als Peugeot, Citroen, DS Automobiles, Fiat, Alfa Romeo en vele andere merken deel uit van Stellantis. De line-up van Peugeot bestaat op het moment van schrijven uit een e-208 en e-2008. Beide modellen hebben dezelfde techniek als de Corsa-e, Mokka-e en DS 3 Crossback E-Tense. Dus ook hier een 50 kWh-accu, die een elektromotor met 136 pk en 260 Nm van energie voorziet.
De Peugeot e-208 kan 362 kilometer rijden op een volle lading stroom. De e-2008 komt 341 kilometer ver. Voor de herhaling nog even de snellaadtijd: via een 100 kW-verbinding is de accu in dertig minuten tot tachtig procent op te laden. Het volledig opladen van de 50 kWh-accu met een 11 kW-drie-fase-lader duurt 5 uur en 15 minuten.
Polestar

Polestar timmert hard aan de weg als producent van volledig elektrische auto’s. De Polestar 2 is de eerste 100 procent elektrische auto van dit merk dat onderdeel is van het Chinese Geely. De productie van deze EV is in maart 2020 gestart. In eerste instantie werd deze fastback alleen met een 78 kWh-accu geleverd die energie stuurt naar twee motoren op allebei de assen. Het topmodel heeft zelfs 408 pk en 660 Nm.
Maar inmiddels heeft Polestar een complete line-up van de Polestar 2. Rijden kan vanaf 45.900 euro in de Standard Range Single Motor met 444 kilometer range. De Long Range Single Motor komt 542 kilometer ver (49.900 euro). De variant met 408 pk, vierwielaandrijving en 482 kilometer actieradius kost 53.900 euro. In 2022 volgt nog de Polestar 3, gevolgd door de Polestar 4 in 2023 en Polestar 5 in 2024.
Porsche

Een elektrische Porsche klinkt als heiligschennis? Welnee, de Taycan blijkt in de praktijk een van de betere elektrische auto’s te zijn. En omdat ie elektrisch is, blijkt ie in Nederland nog verrassend betaalbaar te zijn. Rijden kan vanaf 89.200 euro. Dan heb je al 408 pk en een 0-100-tijd van 5,4 seconden.
Het huidige topmodel in de range is de Taycan Turbo S. Deze heeft een grotere accu – 93,4 kWh. Je kiest deze variant vanwege de keiharde specs. Zoals 761 pk, 1050 Nm, de nul-naar-honderd in 2,8 seconden. Hou je je voet op het ‘gaspedaal’, dan is zeven seconden later de 200 km/u zelfs bereikt. De topsnelheid is ook iets groter, met 260 km/u.
En als je klaar bent met flink vlammen, wil je natuurlijk ook weer op kunnen laden. Dat kan thuis met maximaal 11 kW, of bij een snellader van maximaal 270 kW. Dit laadvermogen is hoog, geen enkele andere auto die nu te koop is evenaart dit. Dat heeft als keerzijde dat deze snelle laadtechniek nog lang niet overal verkrijgbaar is. Maar daarmee is deze Porsche wel future proof. Met die 270 kW-aansluiting is de Taycan overigens van 5 naar 80% op te laden in 22,5 minuten. Maar wil je weten hoe deze top-Taycan in de praktijk is? Lees dan onze rijtest.
Van de Taycan bestaan inmiddels meerdere carrosserievarianten, zoals een Taycan Sport Turismo (lifestyle estate) en een Taycan Cross Turismo. Die laatste is feitelijk een Sport Turismo, maar dan met modderlaarzen aan.
Renault

Door naar Frankrijk. Door naar Renault. Daar bespeuren we anno 2022 nog een vertrouwde line-up aan modellen. Recente toevoeging is de Renault Twingo E-Tech. Die heeft een 22 kWh-accu waarmee de WLTP-radius op 180 kilometers ligt. Daarmee heeft deze hatchback een vrij kleine actieradius. Is dat een probleem? Renault zelf claimt van niet. De gemiddelde Twingo-rijder zou namelijk maar zo’n 25 tot 30 kilometer per dag afleggen.
Die kleine accu kan in dat geval juist een voordeel zijn. Het produceren van accucellen is immers duur, een kleinere batterij betekent dus een lagere prijs. De Twingo Z.E. moet dus goedkoop zijn, toch? Rijden kan vanaf 21.270 euro. De Twingo Z.E. haalt de 50 km/u in 4,2 seconden en heeft een topsnelheid van 135 km/u. De maximale laadsnelheid van de Twingo is ‘slechts’ 22 kW. Daarmee moet je in een half uur laadtijd tachtig kilometer kunnen rijden.
Renault levert uiteraard ook nog de ZOE (33.490 euro) met een zeer acceptabele actieradius van 395 kilometer. Maar de echt grote doorbraak moet volgens Renault volgen met de nieuwe Megane E-Tech. Ohja: E-Tech. Dat woordje gebruikt Renault voortaan achter elke volledig elektrische auto. Dus het is de Twingo E-Tech, ZOE E-Tech en dus ook de Megane E-Tech. Die laatste komt in 2022 op de markt en moet 470 kilometer ver kunnen rijden. De auto wordt gebouwd op het nieuwe CMF-EV-platform.
De private leaseprijzen van de nieuwe Renault Megane E-Tech electric beginnen bij 449 euro per maand (o.b.v. 60 maanden en 10.000 km/jaar) voor de uitvoering EV40 Equilibre Boost Charge met 40 kWh-batterij, 130 pk elektromotor en een range van 300 km (WLTP). De consumentenprijs van deze uitvoering bedraagt 35.390 euro. De versie met 60 kWh-batterij, 218 pk sterke elektromotor en een actieradius van 450 km (WLTP) is beschikbaar voor private leaseprijzen vanaf 499 euro per maand. Dit geldt voor de uitvoering EV60 Equilibre Optimum Charge met een consumentenprijs van 39.990 euro.
Seres

Seres-watte? Je weet wel: Seres. Ook een fabrikant uit China. De Seres 03 is de eerste elektrische auto die op Europese bodem wordt verkocht. De SUV heeft een 53,61 kWh batterij en kost 37.995 euro. De actieradius komt uit op 329 kilometer (WLTP). De 120 kW sterke elektromotor brengt je in slechts 8,9 seconden van 0-100 km/u. Standaard zit er eigenlijk alles op en aan. Seres breidt zijn line-up binnen afzienbare tijd uit met de Seres 5 (coupe-SUV) en Seres 7 (fastback-crossover).
Skoda

Bij SEAT tref je op dit moment nog geen volledig elektrische modellen. Dat is een compleet ander verhaal bij Skoda. Daar is de Enyaq iV uitgegroeid tot een knallend succes, in Nederland mede geholpen door fiscale prikkels. In 2022 volgt een extra carrosserievariant van de Enyaq iV, te weten een Enyaq Coupe iV. Lekker origineel. De normale Enyaq iV is er vanaf 43.690 euro voor de versie met 58 kWh batterij en 390 kilometer range. Voor de variant met 77 kWh batterij en maximaal 510 kilometer range ben je op z’n minst 50.590 euro kwijt.
Smart

Deze drie modellen van Smart gaan we combineren. Onderhuids zijn de Smart ForFour, ForTwo en ForTwo Cabrio namelijk gelijk. Ze hebben een elektromotor die maximaal 82 pk en 160 Nm levert, een topsnelheid van 130 km/u en ondersteuning voor snelladen tot 22 kW en driefaseladen. Via het snelladen is de accu binnen 40 minuten van 10 procent naar 80 procent te laden. Het enige dat we niet weten is de grootte van de accu, die noemt Smart gek genoeg niet. Maar heel groot zal deze niet zijn: deze drie voertuigen hebben de minste actieradius van alle elektrische auto’s die in 2020 op de markt komen.
Uiteraard zijn er wel een paar verschillen tussen de modellen. De ForFour is immers het zwaarste van het stel, dankzij de extra deuren en de langere wielbasis. Deze heeft daardoor een nul-naar-honderd-tijd van 12,7 seconden en een actieradius van maximaal WLTP-kilometers. Deze langere Smart kost 23.995 euro.
De ForTwo – een kleinere auto dan de ForFour – kost gek genoeg ook 23.995 euro. Wel kan je met de ForTwo iets langer rijden, misschien dat moederbedrijven Daimler en Geely daarom denken dat een gelijke prijs gerechtvaardigd is. Die ‘iets’ kan overigens niet cursief genoeg zijn: de ForTwo heeft een rijbereik van maximaal 135 kilometer. Vijf kilometer meer, dus. De nul-naar-honderd-tijd is 11,5 seconden.
Tot slot nog de cabrio-versie van de ForTwo. Deze is wél duurder en kost 26.995 euro. De acceleratietijd hiervan is 11,8 seconden naar de 100 km/u. Het rijbereik ligt tussen die van de tweedeurs en vierdeurs in en bedraagt maximaal 132 kilometer.
SsangYong

Jawel, zelfs SsangYong heeft tegenwoordig een elektrische auto in de line-up. Maak kennis met de Korando e-Motion. Prijskaartje: vanaf 39.990 euro. Je krijgt voor die euro’s een volwaardige vijfpersoons SUV met 190 pk en 360 Nm koppel, een 61,5 kWh batterij en een actieradius van 339 kilometer (WLTP). Snelladen kan tot 50 kW. Of de auto kans van slagen heeft tussen al het andere EV-geweld? Dat zal de tijd ons leren. Het is in ieder geval een dappere poging van SsangYong.
SsangYong kan overigens terugblikken op een rijke geschiedenis als bouwer van SUV’s, vrachtwagens en autobussen? In 2019 vierde het merk zijn 65ste verjaardag. Koreanen bedenken graag originele namen. Zo staat ‘Korando’ voor ‘Koreans can do’. ‘Musso’ betekent ‘neushoorn’, een prima naam voor een pick-up. Wist je ook dat SsangYong al in de jaren ‘90 in zee ging met Mercedes-Benz voor het gebruik van hun motoren en versnellingsbakken? Dat je het even weet.
Subaru

Ook Subaru heeft zijn eerste volledig elektrische auto aangekondigd. De Subaru Solterra is de naam. Feitelijk is het een Toyota bZ4X met een Subaru-badge. De Solterra is de eerste BEV van Subaru die wereldwijd op de markt komt. Leuk detail: de naamgeving is een samentrekking van de twee Latijnse woorden Sol en Terra, de woorden voor ‘sun’ (zon) en ‘earth’ (Aarde). Dat maakt samen ‘Solterra’. De lithium-ion-batterij van de Subaru Solterra AWD heeft een capaciteit van 71,4 kWh, goed voor 450 kilometer actieradius (WLTP). Snelladen kan tot 150 kW (CCS2) waarmee opladen tot 80% van de capaciteit mogelijk is in ongeveer 30 minuten.
Tesla

En dan komen we uit bij EV-only merk Tesla. Inmiddels heeft Tesla een line-up van vier modellen. Na de Model S kwam de Model 3, gevolgd door de Model X en Model Y. Daarmee is het doel van Elon Musk om een ‘SEXY’ modellengamma te creëren gelukt. Alle modellen van Tesla hebben een indrukwekkende actieradius en een fantastisch infotainmentsysteem. Kunnen laden bij Tesla’s eigen Supercharger-netwerk vormt de kers op de taart. Van de Model S volgt in 2022 de Plaid-variant met 1.020 pk. Die moet in 2,1 seconden van 0 naar 100 km/u kunnen sprinten en een topsnelheid halen van 322 km/u Oef! En dat voor ongeveer 150.000 euro.
Toyota

Waar Subaru louter met een AWD-versie komt van zijn Solterra, daar komt Toyota wel met een tweewielaangedreven variant van de elektrische Toyota bZ4X. De eerste bZ4X modellen verschijnen in de tweede helft van 2022 in Europa. De voorwielaangedreven Toyota bZ4X wordt aangedreven door een elektromotor van 204 pk en 265 Nm koppel, waarmee een acceleratie van 0-100 km/u in 8,4 seconden en een topsnelheid van 160 km/u haalbaar is. De versie met vierwielaandrijving levert een maximaal vermogen van 218 pk met een koppel van 336 Nm, goed voor een acceleratie vanuit stilstand naar 100 km/u in 7,7 seconden. De topsnelheid blijft met 160 km/u gelijk.
Dankzij een lithium-ion-batterij van 71,4 kWh moet je meer dan 450 emissievrije kilometers (WLTP, nog geen finale homologatie) kunnen rijden, afhankelijk van de gekozen versie van de Toyota bZ4X. Aan de hand van het 150 kW (CCS2) snellaadsysteem is de batterij in ongeveer 30 minuten tot 80% opgeladen (of ongeveer 150 kilometer range in 10 minuten).
Toyota heeft natuurlijk ook nog de Mirai, ook die is elektrische aangedreven, alleen wordt de energie aan boord opgewekt door een waterstofinstallatie met brandstofcel.
Volkswagen

Komen we aan bij Volkswagen. Daar is het einde verhaal voor de e-Up en e-Golf. De ID.3 en ID.4 zijn wel volop leverbaar. Volkswagen heeft onlangs ook de ID.5 toegevoegd: een ID.4 met platgeslagen achterkant. Dan alle modellen bestaan verschillende varianten. Van de ID.4 en ID.5 bestaan zelfs GTX-versies. Het label GTX wordt gebruikt voor snellere elektrische modellen. Van de ID.3 moet ook een GTX-variant verschijnen. Volkswagen breidt de ID-line-up in de nabije toekomst nog verder uit. Onder meer met een ID.Buzz en ID. Aero eind 2022.
Volvo

De voorlopige hekkensluiter van dit lijstje van alle elektrische auto’s die je nu kunt kopen, komt uit Zweden. Want na Polestar is ook moederbedrijf Volvo aan de BEV’s gegaan. Momenteel heeft Volvo al twee modellen: de XC40 Recharge en C40 Recharge. Die laatste is er vanaf 57.950 euro (444 km range). De XC40 Recharge is er ook in andere motorvarianten, te weten de Volvo XC40 Recharge Twin (twee elektromotoren en 416 km actieradius) alsook de XC40 Recharge Pure electric (één elektromotor en 419 km actieradius). Rijden kan vanaf 44.995 euro. Snelladen kan de XC40 ook, met maximaal 150 kW. Daarmee is de Recharge binnen 40 minuten op te laden van 10 procent naar 80 procent.
Conclusie
Van een Dacia die de grenzen opzoekt van de EV-subsidie-voorwaarden, tot een Model S Plaid die de grenzen opzoekt van de natuurkundewetten. Anno 2022 is er een breed scala aan elektrische auto’s te koop. De dagen dat een EV’er weinig keuze had, zijn dan ook zeker voorbij. Toch zijn er wel autotypes die in dit lijstje ontbreken. Een goedkope tweedeurs-cabrio/coupé als een Mazda MX-5, bijvoorbeeld. Idee, iemand?
Switchen naar elektrisch? De Hyundai Kona is nu aantrekkelijker dan ooit!
Geef een antwoord
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.