BMW Z4 (2003-2008) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 48 Reacties

De BMW Z4 (E85/E86) is een echte klassieke roadster met een lange motorkap en aandrijving op de achterwielen. In 2006 kwam er ook een Coupe versie van de Z4, maar die is veel minder goed verkocht.

In datzelfde jaar kreeg de Z4 een facelift en kwamen er iets sterkere motoren. Het aanbod aan motoren is klassiek BMW met slechts één viercilinder en verder louter zescilinders. De topper van de range was de Z4M met de uit de M3 bekende 3,2 liter grote zes-in-lijn met 343 pk.

Aanbod occasions

 • Op AutoScout24 zijn ongeveer 150 exemplaren van de tweedehands BMW Z4 te vinden.
 • Ongeveer 66% leer.
 • 75% handgeschakeld.
 • 41% heeft parkeersensoren.
 • Iets meer dan 8% betreft de Z4 Coupe.
 • Er staan slechts een handjevol Z4M’s te koop.
 • Prijzen beginnen net onder de €10,000 euro daar is al best veel keus. Loopt op tot dik dertig mille.

Motoren

 • 2.0i 150 PK
 • 2.2i 170 PK
 • 2.5i 177 PK
 • 2.5i 192 PK
 • 2.5Si 218 PK
 • 3.0i 231 PK
 • 3.0Si 265 PK
 • Z4M 3.2 343 PK

Pluspunten

 • Styling.
 • Rijeigenschappen.
 • Cabrio die ook dicht lekker rijdt.

Aandachtspunten

 • Sticky steering bij Z4’s tussen 2003-2005. Dit treedt vooral op bij warm weer: constant moeten corrigeren, stuurbekrachtiging lijkt soms weg te vallen. Treedt meestal op bij lage snelheid. Oplossing alleen door vervanging van het volledige stuurhuis met elektromotor, BMW kan nog coulance bieden op onderdelen (1300 euro), maar werkuren van enkele honderden euro’s zijn voor klant.
 • Kijk in de kofferbak onder de bekleding. Kijk of er in de accubak geen water staat. Zo ja, dan is er waarschijnlijk sprake van waterlekkage bij de elektromotor van de cabriokap. Bij de dakmotoren zit een waterafvoer dat het water via een slangetje naar beneden laat wegvloeien. Kijk of de bakjes / slangetjes verstopt zitten en vraag aan de verkopende partij of hij/zij de slangetjes wil schoonspuiten met lucht. Als de accubak (in de achterbak) vochtig is, duidt dat meestal ook op een lekkage bij de elektromotor van de cabriokap. Vervangen van een kapmotor is dure grap, 1000+ euro!
 • Tikkende klepstoters bij het N52 blok/ de zes-in-lijn geleverd na de facelift. Het gaat om de volgende motoren: 2.5i 177PK, 2.5Si 218PK en de 3.0Si 265PK. Dit is vooral bij koude motor en korte ritjes te horen. Het is alleen op te lossen door het plaatsen van een nieuwe cilinderkop, maar er treedt niet direct motorschade op als de stoters tikken. Vanaf oktober 2008 is het probleem verholpen.
 • De elektrische ramen zijn een zwak punt, ze dienen soepel te openen zonder haperingen of rare bijgeluiden. Bij openen van de deur moet het raam een centimeter openen en bij sluiten weer dicht gaan. Je kan tevens controleren op speling bij gesloten raam en open deur. Als er te veel speling op zit, dan is het mechaniek ook niet helemaal fris.
 • Veren achter breken relatief snel: let op rammels aan de achterzijde tijdens het rijden.
 • Draagarmpjes met speling op rubbers zoals vele BMW’s maar dit is niks nieuws. Trekkend gevoel in het stuur als je subtiel remt houdt waarschijnlijk in dat er iets mis is met de draagarmlagers van de onderste wishbones aan de voorzijde, deze zullen vervangen moeten worden.
 • Een bonkend geluid bij lage snelheid betekent meestal dat de endlinks van de anti-roll bar stuk gaan.
 • Als de motor onrustig stationair loopt of als er een ratel te horen is aan de bovenkant van het blok duidt dit meestal op problemen met de Double Vanos variabele kleptiming.
 • Voel onder de bijrijdersstoel en bestuurderstoel onder de bekleding (gewoon je hand ertussen steken). Is alles droog? Zo niet, dan is er wellicht een deurpanneel kapot en lekt er water langs de a-lijsten (vaak te verhelpen door rubberen strip te vervangen).

Hieronder de video die we maakten, het volledige aanbod vind je hier!48 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Ik mis bij de motors de overheerlijke sdrive35IS, Maar absoluut geweldig vind ik de Z4.
Prachtig om te zien, en ze rijden messcherp.
@bofkont: die zat alleen, in die smaak, in de nieuwe: E89, niet in de oude (deze) E85. (vanaf ong 03-2010).
@gregorius: Je hebt idd gelijk.
@bofkont: 35i motor is bij mijn weten nooit geleverd in dit type.
@E34M5Touring: Je hebt idd gelijk.
Wat jammer nou dat die Z4 coupe’s niet goed verkocht werden. Het zijn echt sexy coupe’s! Al helemaal zo’n Z4M Coupe! Echt jammer
@toyotafortuner: Hun grootste probleem was dat ze de z3 coupe moesten opvolgen en dan schoten ze toch echt wel wat te kort qua uitstraling.
@fejjie: Exact. Nog altijd spijt als haar op mijn hoofd dat ik ooit mijn Z3 Coupe 3.0i heb verkocht.
@fejjie:
Huh? De Z3 mooier dan de Z4? Gelukkig maar dat smaken verschillen dan…
@Original_Arnoud: Hij had het over de Coupe-versie he. De kont van een Z3 Coupe is toch ontzettend veel mooier dan die van de Z4 coupe:
http://www.hotroth.com/bmwtemp/z3coupe16.jpg
@erce: (dat was mijn Z3 Coupe overigens)
@erce: dat ass!! <3
@erce: Ook de Z4 coupé vind ik 100x mooier dan de Z3, en dan juist vanwege de kont.
@Original_Arnoud:

Ik kan het niet meer met je eens zijn. Mocht er ooit plotseling een Z3 coupe bij mij op de stoep staan zou ik ‘m verkopen om er een Z4 coupe van te kopen.
@italia007: Couldn’t agree more, zit echt een lekkere kont aan. Heel dik.
@italia007: Ik vind beide goed te pruimen qua looks. Bij de Z3 coupe vind ik alleen dat chroom (volgens mij alleen op de post-LCI versies) wat minder. Zou nog best een moeilijke keuze zijn maar zou denk ik toch voor de Z4 gaan vanwege het interieur. Het interieur van de Z3 was niet BMW’s finest hour.
@fejjie: echt? Het heeft een jaar geduurd totdat ik de Z3 (M) coupe leerde waarderen… Herriner je misschien een artikel over een Z3 M Coupe gespot door @thomcarspotter? Daar was ik bij en vond hem buttugly. Pas kort geleden deed mijn mening een 180.

Nee de Z4 (M) coupe dan.. Ik zag er 1tje voor het eerst en was op slag verliefd!

12 November 2013. Niet lang geleden had de parking van het Sheraton Hotel @ Schiphol ontdekt. K maakte weer eens een rondje aldaar en wat zag ik daar uit mijn ooghoek? Dat sexy ass van een Z4 coupe! En niet zomaar een Z4 coupe, een echte Z4 M coupe! Dit is de gespotte Z4 M coupe: http://www.autojunk.nl/2013/11/bmw-z4m-coupe-12
Ah klopt heren Gregorius/E34,

Mijn excuses, zit niet goed op te letten kwa bouwjaren.
Als je toch in de omgeving van Apeldoorn testritten maakt. Rondom Beekbergen kan je ook mooie shots maken…
Indrukwekkende lijst aan aandachtspunten.
@Hubert:
En de meeste nog serieus ook.
@Hubert:
Schrok ook nogal van de ‘gründlichkeit ‘
En reparaties kosten serieuze knaken aan een BMW.
@desjonnies:
Deutsche gründlichkeit made in the USofA, veel slechter kan je het niet treffen.
Op zich jammer, ik zou best een Z4 coupé willen.
@tupperware: waar wacht je op, ik heb zelf al 4 jaar een bmw z4 3.0si coupe, prima auto, hiervoor twee TT’s, 3.2 DSG gehad, type I en II. Kwaliteit van interieur is van de TT vele malen beter, maar de rest is van de Z4 vele malen beter, motor, versnellingsbak, rij eigenschappen, plezier! En ook betrouwbaar, al 70000 km zonder problemen.
@desjonnies:
Heb zelf een BMW, rijdt erg prettig, maar qua betrouwbaarheid vind ik het niet een heel goede auto. Helaas bouwen de japanners geen snelle stations meer…
@Hubert: Was dit een Frans of VAG product geweest had dan waren de reacties hier vreemd genoeg waarschijnlijk héél anders en een stuk minder genuanceerd geweest. Merkwaardig toch hoe dat werkt.
Vind het echt een leuke wagen maar wat een mankementen kan hij hebben hee!
Makkelijk item zo. Schrijf een topic van het Z4 forum over in je eigen woorden, maak er een fimlpje bij. Klaar…
Minpunt is dat je je altijd moet verontschuldigen in de auto van je vrouw te rijden.
@gash: Ja, maar…

Bij deze generatie wel minder dan bij de Z3 en de huidige Z4. Dit was/is echt een best hard fijn scheurijzer, toen zelfs door sommige journo’s omschreven als te hard. Ik zeg geen nee tegen een 3.0 (of M natuurlijk) in de juiste kleurstelling (dus niet rood met beige kap en beige leer bijvoorbeeld).
Ik herinner me onze oude Z4 3.0i uit 2003 nog als de dag van gisteren.
Wat een heerlijke auto was dat zeg.
Eentje met een mooi kleurtje, dikke velgen en het kleine achterspoilertje en je hebt een mooie roadster!
Was het een Franse auto geweest, had ik gewoon durven zeggen :
” Koop iets anders ”
Ja, dat durf ik.
Me zou altijd en eeuwig voor de Honda S2000 gaan.
Vind die roadster modellen van BMW nou niet echt je dat qua vormgeving, te veel lijnen; zenuwachtige vormgeving.
Maar die coupé versie vind ik weer een snoepje om te zien.
Dat weer wel dan.
Lekkere bak hoor, als mannencabrio’s bestaan is dit er wel een. De auto van je vrouw, dat is een Audi TT of zo… Wel met zescilinder nemen.

Ik ben trouwens bang dat mijn 325i (N53 blok) het genoemde probleem met de klepstoters wel zou kunnen hebben, die hoor ik wel eens tikken bij koude motor. Maar goed, if it ain’t broke don’t fix it.
Dat is even wat anders dan een Porsche 918 Spyder haha
Helaas is de coupe relatief zeldzaam inderdaad! Zoveel mooier dan de cabrio.

Ik vraag mij trouwens wel af hoe/waar jullie die aandachtspunten vandaan halen? Niet specifiek bij deze auto, maar bij bijna alle auto’s hebben jullie het over zo’n grote lijst van aandachtspunten dat ik bij het einde van de video denk: “Welke gek koopt deze auto nou?!”
Een coupe heeft zoiezo de voorkeur al zou ik een gewone ook niet weigeren als de sleutels door de brievenbus komen;)
Nog rijdend in de 3.0si (als ex AG gekocht) gelukkig nog geen last van de kwaaltjes maar helaas te weinig tijd om in te rijden. Wel de laatste BMW met het echte zes cilinder geluid. De 3 liters daarna (turbo of niet) klinken als diesels helaas.
@bassx: das pas echt onzin, het geluid van mijn sdrive35is is heerlijk, en wordt ook zo benoemd in de verschillende testen.
Heb een Coupé 3.0si als daily. Geweldig ding, maakt je dag net wat specialer ’s ochtends.
@RacerX:
Dat verdiend een plusje, mijn dag wordt ook net iets mooier als ik er één tegenkom..
@RacerX: een sexy ass (pun intended) daily? Erg veel kudos voor jou! Vele plezierige km’s toegewenst!
Blijft een kek wagentje en ook best wel begeerlijk in de juiste uitvoering. Ik heb er wel eens vaker naar gekeken en volgens mij zijn de bodemprijzen al een tijdje vrij constant terwijl je voor iets meer een een paar jaar jonger exemplaar kan oppikken…hoewel dat gezien dit lijstje motorisch bezien misschien dan weer niet het allerbeste idee is.

Het is sowieso een beetje jammer dat de ideale Z4 IMO nooit gebouwd is; persoonlijk vind ik namelijk de achterlampen van de pre-LCI wat mooier, maar die zitten dus al nooit op de coupé en het schijnt dat bij het LCI model het interieur daarentegen beter is afgewerkt met hier en daar mooiere materialen.

Desalniettemin heb ik de E85 nog niet helemaal uit mijn hoofd gezet.
Zo’n Z4 coupe is nog te duur om als gooi en smijt speeltje te kopen. Ook behoorlijk zwaar voor een sportwagen. En de volgende generatie is een stuk mooier.

Een auto die ik zou laten staan.
Spaar door en koop een Z1.
Kortom, bij elke auto gaat wel eens wat stuk.
Maar als het een BMW is, reken dan op garage-rekeningen van 4 cijfers.
Wat het eerste cijfer wordt, dat blijft een verrassing.

Dat vind ik nogal duur. Bij de XMs die ik reed, maakten de specialistische garages hét verschil. Bij de dealer was het niet veel anders dan met deze Z4: peperduur. Maar met de kennis van het forum en garages als pakweg Van der Laan in Abbenes of Minke Hilgenberg in Apeldoorn bleek er veel op te lossen met wat gerichte aandacht.
Het valt me tegen dat dit bij de Z4 niet ook zo is.
Er is maar één echte roadster.
@powerofdreams: Ah je bedoeld de 507? Schitterend inderdaad ..;)
@mcshine: Precies, die inderdaad! Dat getalletje keer 4 ongeveer. ;)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).