Fiat / Abarth 500 – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 52 Reacties

De reïncarnatie van de Fiat 500 in 2007 is een absolute verkoophit. Ook als tweedehands auto is de 500 zeer gewild. En met de reïncarnatie van de 500 moest ook de Abarth-badge uiteraard terugkeren.

Maar laten we beginnen met de Fiat 500. Deze moderne interpretatie van het “rugzakje” uit de jaren ’50 is inmiddels niet meer uit ons straatbeeld weg te denken. Het aanbod op de tweedehands markt is dan ook ruim, zowel voor de reguliere 500 als de 500C, de open versie met stoffen schuifdak. Inmiddels zijn er ook andere modellen die op het succes van de kleine 500 mee moeten liften: de 500X en de 500L. Deze laten we echter buiten beschouwing in dit aankoopadvies.

Er is keuze uit een aantal motoren variërend van 60 tot 200 pk, waaronder ook diesels. De standaard uitrustingspakketten zijn Pop, Lounge en Sport. Maar het kan lonen om op zoek te gaan naar een speciale uitvoering, zoals de By Diesel”, 2tone of Holland. Dit zijn vaak rijk uitgeruste uitvoeringen.

De Abarth 500 kwam in 2008 op de markt en is daarna in allerlei smaakjes verschenen met een vermogen variërend van 135 tot 200 pk. Hoewel alle Fiat logo’s van de auto gehaald zijn, hebben we natuurlijk in de basis gewoon met een Fiat 500 te maken.

Aanbod occasions
Op Marktplaats.nl staan momenteel ruim 1200 Fiat 500’s te koop. Daarvan zijn iets meer dan 200 stuks een cabrio. De diesels zijn zeer schaars, daar staan er ongeveer 5 van te koop. De Abarths zijn iets makkelijker te vinden maar ook redelijk zeldzaam: er staan ongeveer 30 Abarth 500’s te koop.

Prijzen beginnen rond de €6000 euro en lopen op tot ongeveer €20.000 euro voor bijna ongebruikte Fiat 500’s. Abarth 500’s beginnen rond de €11.000 euro en lopen op tot ongeveer €30.000 euro voor jong gebruikte exemplaren die amper ingereden zijn.

Pluspunten

 • Rijdt leuk (ook als niet-Abarth).
 • Iedereen vindt je lief.
 • Populair, dus niet teveel afschrijving.

Aandachtspunten

 • Storingen in het elektronische systeem komen sporadisch voor.
 • De contactsleutel wordt heel soms niet herkend. Bij aankoop van een occasion moet een kaartje met pincode in de auto aanwezig zijn. Het is een omslachtige procedure, maar in voorkomende gevallen is het mogelijk die PIN-code opnieuw ‘in te leren’.
 • Een ander euveltje is de voeding van de zekeringkast die wel eens wegvalt. De auto zal dan niet starten en herkent bijvoorbeeld ook de afstandsbediening niet.
 • Het Blue&Me systeem van Microsoft wil nog wel eens dwarsliggen, zeker bij vroege versies in combinatie met Apple apparaten. Controleer dus goed of de auto wil communiceren met je telefoon, dit kan latere frustratie voorkomen. Recentere versies van Blue&Me hebben minder last van dit soort problemen. Op deze site kan je compatibiliteit van jouw telefoon controleren.
 • Lekkende airco (deze druppelt op de kabelboom en zorgt voor dure storingen).
 • Verlichting snel defect.
 • De Dualogic halfautomaat schakelt niet als er door lekkage te weinig olie in zit. Dat kan de wegenwacht wel bijvullen, maar de lekkage herstellen moet in de garage gebeuren. Het komt ook voor dat de halfautomaat niet wil schakelen door een elektronische storing, opnieuw starten van de auto verhelpt dit meestal.
 • De 1.4 MultiAir die voor de Abarth gebruikt is wordt ook voor andere auto’s in het Fiat concern gebruikt en staat bekend om problemen met de MultiAir module. Hoewel er niet veel mis lijkt te gaan specifiek met Abarths, is het wel iets om attent op te zijn. Check in ieder geval of auto’s (zeker met lage kilometerstanden) een oliepeil hebben dat niet té hoog is. Dat kan voor problemen zorgen namelijk.
 • Stadsauto, dus let op stadsgebruik issues: parkeerschades, te veel korte ritjes.
 • Achterwiellagers begeven het nogal eens, dus check goed of je geen bijgeluiden hoort, met name in vlot genomen bochten.
 • Twinair turbo is recall op geweest, dus check altijd of deze recall is uitgevoerd.
 • De deurgrepen gaan soms los zitten.
 • De diesel lijkt aardig, maar paar problemen:
 • koppakkingen zijn kwetsbaar
 • vaker olie wisselen als deze voor kleine trips wordt gebruikt
 • koppeling is gevoelig voor slijtage, controleer of deze z’n werk goed doet / niet slipt.
 • Check bij de Abarths of de stickers (indien aanwezig) niet loslaten, dit is nog wel eens een issue.

Zoek de Abarth of een andere auto op Marktplaats.nl52 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Leuk betrouwbaar autootje dus, maar eens opzoek naar een nette Abarth voor mijn “dochter”.
@opaspeer:

Lees anders de aandachtspunten effe door ..
@lincoln: ik wist niet eens dat er zoveel in een 500 gemonteerd kon worden dat dus storingen kan geven ..

OT: altijd een geinig autootje gevonden, maar niets voor mij. Je zit veel te hoog en rechtop. En qua rijden is het geinig, maar geen Mini, mijn inziens. Abarth versie vond ik zelf wat tegen vallen (heb de gewone 135pk versie gereden). Daarbij vind ik de Panda meer de Fiat die volgens het oude 500 principe is gebouwd: goedkoop en praktisch no-nonsens vervoer. Dit lijkt wel een, ehhh, een handtasje 😉
@gtwillem:

Ben al 8 jaar een beetje verliefd ..

Maar met een ouder fiatje zijn 2 rechter handen noodzaak ..
Niet dat het troep is ..
Maar vergevingsgezindheid is belangrijk ..
@lincoln:
Heb ik gedaan, staat niets schokkends tussen, geen rekkende kettingen, geen exorbitant olieverbruik, geen gare versnellingsbakken.

In deze tijd een verademing dus.
@opaspeer:

Ik niet ..
Maar zou dit ding al puur op het uiterlijk kopen ..
Ik kan me nog een rijtest met Aimee en Ruben herinneren….
@dutchdriftking: Dat is al lang geleden haha.. mis haar snif
Ah, de 500.
Zo in de Abarth uitvoering vind ik het altijd hele leuke auto’s om te zien.


Als ik een 500’tje tegen kom op de weg moet ik altijd even naar binnen kijken. Vaak zit er vrouwelijk schoon achter het stuur. Een van de leuke dingetjes aan deze auto.
@viezefreddyw: en vaak zit er ook nog een 7 of hoger in haha
Best een leuk autootje opzich. Ook nog eens redelijk betrouwbaar!
Deelt deze niet z’n onderstel met de Ford Ka ofzo?
De moeder van een vriend heeft een grijze Abarth cabrio, ding ziet er gaaf uit (bruin leer van binnen), gaat als de brandweer en verbruikt niet eens zo veel! Wel de lusten, niet de lasten :)
Ik zou zelf voor de handbak kiezen.
Reed laatst in de (semi)automaat, en de schakeltijden gaan ten koste van het sportieve karakter.
Verder een leuke auto. De 0.9 twinair gaat als een jekko.
Wegligging is ook uitstekend te noemen.
@jaspervdwinden: Die semi-aut is jammer inderdaad. De meeste automaten in kleine autootjes zijn gerobotiseerde handbakken, al komt de dubbelkluts versnellingsbak nu ook opzetten (SMART, Renault). Kia heeft wél een volautomaat in de Picanto, maar die maakt hem veel minder zuinig én trager. Ding heeft ook maar 4 versnellingen, evenveel als mijn 205 van 1994 (!), dat is niet meer van deze tijd.
Bovendien past een handbak beter bij het karakter van deze kleine auto’s vind ik. Lekker poken, het motortje op toeren houden en door de stad crossen.
Maarja, ik ben lui dus ik neem een 205 Automatique.
@123bat: Eens, en een goede DCT-bak kost bijna net zoveel als een instap A-segmenter. Als je een snelle automaat op een A-segmenter wilt hebben kun je net zo goed doorsparen voor een handgeschakelde B- of C-cegmenter, dan heb je gelijk een stuk “meer auto”.
@jaspervdwinden: een 0,9 sportief? Ik heb ook zo’n bak in mijn 60pk Punto. Als je je erop in stelt, rijdt het uitstekend. Sportief? Nooit. Zuinig? 1:18 is redelijk makkelijk haalbaar.
@roppp: een twinair rijdt ook makkelijk 1 op 19/20 :)
@roppp: ja ik bedoelde de snellere variant. Ik heb volgens mij in de 85 pk versie gereden, en dat reed heerlijk. Lekkere roffel erin. 😄
@jaspervdwinden: twin air met een lekkere roffel? Die twin air klinkt als een ouderwetse koffiemolen.
Mijn vorige Punto was ook een 85pk. Dat scheelt toch wel behoorlijk.
@roppp: ik rij dagelijks een picanto, en ten opzichte van dit motortje is de twinair fijner om in te rijden. Ben van die 3 cilinder de roffel gewend. Kan me voorstellen dat dit na een tijdje gaat vervelen, en je je gaat irriteren aan het geluid van de motor. Moet eerlijk zeggen dat mijn kia ook heel stil was op het begin, en dat hij nu behoorlijk luidruchtig is. De twinair is “onrustig” te noemen.
Wow dat ding is al 8 jaar oud..zou je zo niet denken ziet er nog goed uit
Ik dacht dat alleen de Amerikaanse abarth 500 een multi-air heeft, volgens mij rijden hier alleen 500’s met de T-jet rond…ook niet verkeerd trouwens :D
@bluebird: Dat dacht ik ook. De Amerikaanse zijn ook een stuk comfortabeler dan de Europese.
@bluebird: Klopt. In Europa zijn alle Abarths uitgeleverd met de T-Jet motor. Voor de tuners onder ons is dat een zegen, want deze blokken zijn veel makkelijker te tunen dan de versies met de Multiair units. Daarnaast zijn de Multiair modules zeer gevoelig voor de juiste olie en de juiste verversingtermijn.
Ik heb vanaf dag één al gedroomd van een Abarth 500… ’t Gaat er eens van komen!
@Jochempie: U is kapper?
@fordnut: Origineel zeg, potverdikke…
@viezefreddyw: Het zou nóg origineler zijn als hij kapper was bij Jetcars waarvoor hij in ruil gratis olie voor zijn VW krijgt!
Dan hebben we even alle grapjes gehad dacht ik zo.
@123bat: wij hebben hier een deurkruk……..
@fordnut: Hahaha!

Jij snapt echt geen bal van vrouwen… Die vallen als een blok voor je als je met zo’n 500 aan komt rijden. De tijden dat je vrouwen kon versieren door met o-benen te lopen in een spijkerbroek uit het jaar kruik en alleen maar ‘Ken ik jou nie erges van’ te roepen liggen al deccenia achter ons…

Het verbaast me niet dat je het met een escort moet doen, je moet wel een beetje hipper worden wil je nog meetellen.
@moveyourmind: Nou, ik dacht dat m’n MX-5 een schattig autootje was, waarmee de vrouwtjes versierd konden worden, maar m’n vriendin vind ‘m maar gay. Tja, dan heb ik ‘r toch op een andere manier voor me gewonnen..
@fordnut:

Je komt bijna net zo slim over als wielmoer ..
@lincoln: Ja, maar jij begrijpt er zelfs die ene moer niet van😊
@fordnut: U is bevooroordeeld ?
@fordnut: Je zou het zeggen, ik heb iets met kappersauto’s. Heb nu drie jaar een MX-5.
Ik zie een aantal mensen het woordje ”betrouwbaar” gebruiken. Het filmpje duurt 9 minuten en 25 seconde. Van die tijd word er 5 minuten (3:00 – 8:00 ong) besteed aan mankementen.

Koop dan!
@vr6audi: Nee want VAG is zo lekker betrouwbaar, daar kunnen we wel een filmpje van een uur mee vol lullen over gare dsg bakken en olie zuipende tsi blokken, en dan nog een ander hoofdstuk van een uur over de ketting ;)
@vr6audi: lange lijst misschien, maar het lijken wel allemaal kleine mankementen die redelijk eenvoudig te fixen zijn.
aanboksen?
Volgens mij kan je ook nog redelijk veel vermogen uit een Abarth halen. Kwam een tijdje geleden een Abarth in Duitsland op de Autobahn tegen, en die kon ik niet bijhouden in mijn Impreza WRX met 265 pk.
@Tenck: Heb een tijdje geleden een sprintje gedaan tegen een 300+ pk Impreza met mijn 175pk Abarth. Tuurlijk legde ik het af, maar het verschil was lang niet zo groot als je zou verwachten. De Abarth weegt ook net 1000KG, dus dat zal ook meespelen. Er zijn intussen meerdere getunede exemplaren die 220-240pk hebben. En heel enkel duikt er een exemplaar op met bijna 300pk. Wolf in schaapskleren, vooral als de stickers eraf zijn.
Lekker betrouwbaar,het filmpje duurt 9.25 minuten waarvan er 5 minuten over problemen word gepraat haha.
Vreemd hoor: ik ben ondertussen zes jaar werkzaam bij een fiat-dealer en dat de airco vaker aan een leiding lekt is waar, maar dat deze op een kabelboom lekt en storingen veroorzaakt heb ik nog nooit gehoord/meegemaakt. Verder het hele verhaal van het pin( dat heet het Code2-systeem bij fiat/alfa) systeem en codes opnieuw inleren is ook een uit de duim gezogen verhaal want als sleutels eenmaal ingeleerd zijn kan dit niet nog eens. En lekker breed: elektronische storingen……
@ivofga: eindelijk iemand die wel weet waar hij het over heeft.. ik zie dit als kleine mankementen. Welke auto heeft het niet. Anders hadden wij als monteur geen werk meer. Sleutelcode niet lezen heeft zelfs mijn Bravo HGT last van en mijn eerdere Bravo JTD. Meer fout van gebruiker. Rustig sleutel dr in en niet direct als een dom kalf die sleutel omdraaien
Ik heb binnen 2 jaar zon 97dkm gereden met een 500 twinair. Verder echt 0 elektronische problemen gehad. Lampjes gingen er wel vrij snel doorheen (4x) en verder ging de katalysator stuk alsook de waterpomp bij een reparatie van een olielekage 2x gehad)
Wat een leuk autootje blijft het toch. En die problemen vallen allemaal wel mee volgens mij. In het a segment blijft het ver uit het beste wagentje (kwalitatief gezien).
Heerlijke wagen!! heb onlangs eentje gepoetst/gepolijst voor een bekende, en ben er een rondje mee om geweest, man man wat een rauw leuk scheurijzertje!! beleving ten top en serieus snel al met zijn 135pk, naderhand heeft hij hem nog gechipt naar 180pk en is er een novitec uitlaatsysteem onder gekomen, het zal nu helemaal bizar leuk zijn.
Naar mijn mening een van de leukste hot hatches die je met een bescheiden budget kunt rijden.
Verbruik en onderhoudskosten zijn zeer acceptabel en de betrouwbaarheid is echt dik in orde.
Kan die gare TSI van VAG niet aan tippen, ook niet kwa prestaties overigens.
2015 gebouwd en al 25000 op de teller. Vorige eigenaar gaat voor wat zuinigers/comfortabelers?
Kwalitatief is hij zeker niet veruit het beste.
Kan je beter een aygo/107 picanto alto, dat soort rommel kopen
@hplh: Zou idd vast zo zijn, maar deze abarth geeft je factor 1000 meer rijplezier.
Heb een vraagje! Ik sta op het punt om een Abarth 595 Competizione te kopen maar er moet iets (Wiellager) vervangen worden en graag wil ik nog eerst een groot onderhoud. Zelf ken ik persoonlijk niks motorisch van auto’s desondanks mijn liefde voor hun. Maar ik had gebeld naar de dealer en naar een onafhankelijke garage met de vraag hoeveel het kostte. De onafhankelijke dealer vertelde mij een prijs van rond de 500 euro maar dat was wel zonder de luchtfilter en de vervanging van de olie. De dealer zat op een prijs van 1100 euro omdat ze niet alleen het stuk de wiellager konden vervangen. Terwijl het bij de andere garage wel mogelijk was… Tips? Alvast dank dames en heren!
@devaughn: iets specifieker zou fijn zijn. Wat versta je onder groot onderhoud? Distributiedelenwel/niet, waterpomp wel/niet, multiriem wel/niet? Kijk een grote beurt is een grote beurt al zal bij de dealer wél de remvloeistof iedere twee jaar ververst worden waar dat bij de universele garage maar afwachten is of het überhaupt een keer gebeurt. En verder ligt het qua wiellager natuurlijk eraan of het voor of achter is. Voor is een los lager maar moet in de as-shinkle geperst worden wat gelijk staat aan een lagere onderdeelprijs maar meer arbeidsloon. Achter is het lager compleet met naaf, duurder onderdeel minder arbeid. En als je bedenkt dat remvloeistof verversen al gemakkelijk 5 tientjes kost bij de dealer zit je snel op een groot prijsverschil. Welke regio zit je, ik kan eventueel ook je onderhoud/reparatie doen😉
Een Abarth 500 is een heerlijk scheurijzer die ook nog eens bij een normale rijstijl relatief zuinig is. De mijne is gechipt tot 175pk. Bij een normale rijstijl zit ik rond de 1:13 en bij sportief rijden zakt het tot ongeveer 1:10. Ze zijn zeer populair, want de meeste goede occasions zijn binnen een week verkocht. Dit zal voor de toekomst ook een goede inruilprijs kunnen betekenen. Momenteel zie je ook veel import van Abarths uit Duitsland en België, aangezien er maar iets van 200 zijn verkocht tot en met 2011.

Een aantal van de problemen kan ik me niet in vinden, daar vind ik ook nauwelijks iets over op de diverse 500 fora. Wat wel een “probleem” is bij de eerste series van de Abarth 500 zijn de topmounts van de voorveren. Deze schotels zijn niet afgedekt en daar blijft water in staan, waardoor roest zich meester maakt van deze mounts. Gelukkig zijn die los te vervangen en als je de 10 euro kostende hoedjes erop doet, ben je van het probleem af. Wiellagers achter zijn ook een bekend probleem bij de Abarth, zelf nog geen last van gehad. Rij nu een jaar in mijn Abarth 500 van 2009 en enige probleempjes waren een paar kapotte lampjes.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).