Historisch besef: Tour de France is een autorace?

Auteur: , 52 Reacties

Voor de liefhebber van ongemotoriseerde wielersport breken weer drie leuke weken aan; aanstaande zaterdag start de Tour de France. Wist je dat de pers er 110 jaar geleden van overtuigd was dat het 'een Fransche Automobieltoer' betrof?

Fietsvolk

Ja, natuurlijk kan je ook per auto de Mont Ventoux beklimmen, maar dat is in de Tour niet het plan. Op zich kan je onze hoeddragende over-over-overgrootcollega’s de vergissing niet heel erg kwalijk nemen, ruim een eeuw geleden was het nog aardig behelpen met de informatievoorziening. De oudste gevonden vermelding in de Nederlandse pers van deze wielerronde is van 23 januari 1903 in Het Sportblad, het officiële orgaan van de Nederlandse Voetbalbond(!): “Het Fransche sportdagblad l’Auto, ex-Auto-Velo, kondigt thans een reuzen weg-wedstrijd aan, genaamd: Le Tour de France (de toer door Frankrijk), een weg-wedstrijd, verdeeld in zes ritten.” Het Algemeen Handelsblad schreef echter op 6 februari 1903 over “een Fransche Automobieltour” van zes etappes:

Juist...

Wat moet die tijd mooi geweest zijn: geen oortjes, geen helikopters, geen 10 miljoen ploegwagens en geen camera’s in je nek. Van professionalisme was nog geen sprake, en het zal ons niet verbazen als er ook zo nu en dan een slokje wijn of een buisje arbeidsamfetaminen op de zware stalen tweewieler genuttigd werd. Oh nee, wacht, dat laatste werd pas 25 jaar later uitgevonden.

Hoe dan ook, we zijn 110 jaar verder, de truien blijven traditiegetrouw, menig renner staat nog steeds (hevig ontkennend) stijf van de dope, de fietsen zijn een paar kilootjes afgevallen, en ook de renners wegen waarschijnlijk minder dan een eeuw geleden. Een van de grote kanshebbers is een blanke Keniaan. Hadden ze ook nooit gedacht, toen ze de Tour voor het eerst organiseerden…

De renners verdienen tegenwoordig bakken met geld, en een deel daarvan besluit dit wijselijk om te zetten in dikke wagens, wat voor ons petrolheads dan weer leuk is. Uitschieters zijn Tom Boonen (die er dit jaar niet bij is), en de toppers van het Sky-team, die zwemmen in de dikke Jaguars. Een (poging tot) overzicht dat wij vorig jaar maakten vind je HIER.

Zit jij er klaar voor, of kan het wielrennen je gestolen worden? En wanneer gaan de tuners hun intrede in de Tour doen?

P.S: in tegensteling tot eerdere geruchten, zal Skoda ook dit jaar als sponsor actief zijn.52 reacties

eindelijk weer iets leuks op tv
@qoekje: Heb ik iets gemist?
Is dat niet samen met voetbal het godganse jaar door op tv?
Als die lelijke Skoda’s eerst het veld ruimen, dat maakt de Tour gelijk een stuk aangenamer om naar te kijken..
Als de chauffeurs maar met goede fatsoensnormen rijden. Het was al eens voorgekomen dat een wielrenner geschept werd tijdens de rit.
@RobGTR: vol het prikkeldraad in.
Heb nooit begrepen waarom mensen hier graag naar kijken…
@fejjie:
Ga toch fietsen….
@jrk68: Heb geen spandex broekje en mijn benen zijn niet geschoren
@fejjie: je kan je idd afvragen wat type man vrijwillig in spandex en met geschoren benen zijn kont wil schudden naar een horde andere mannen van dat slag.
@heidekonijn: Nog erger is het met al die gasten die een bierbuik hebben en zo’n broekje aantrekken….
@norge: en die zonodig in de weg moeten fietsen en boos worden als je niet voor ze aan de kant gaat.
@fejjie: op zich hoef je je benen niet perse te scheren…
@Emile_Benz: als je dagelijks gemasseerd wordt door de fysio/sportarts, dan ga je vanzelf je benen scheren. Iets met wrijving en uitgetrokken haarzakjes.
Amateurs die hun benen scheren daarentegen: gay
Dat waren nog eens etappes vroeger! En dat in een tijd toen doping nog niet was uitgevonden.
@imaginenl: doping is al zo oud als de tour zelf.
@Pallas: je hebt gelijk
@imaginenl: De eerste meldingen over het gebruik van prestatiebevorderende middelen dateren van 2700 voor Christus. Er waren toen nog geen regels die het gebruik van deze stoffen verboden. In China was toen al het gebruik van planten uit het geslacht Ephedra bekend. Deze bevatten het opwekkende middel efedrine
@imaginenl: doping is van alle tijden. In het begin gaven ze de renners doping die voor paarden was bedoeld.
@imaginenl: ik stel voor: alles mag (weer) in de Tour. Geen controles, elk middel toegestaan. Dan word het wel weer leuk!
Mooiste van heel het wielrennen is als de eerste valt en alles overheen.
Hier rijden zat wielrenners op de weg ipv fietspad en zijn een doorn in het oog. Grote mond hebben ze ook vaak maar op je fietsje stel je niets voor.
@dahlback: Waarom kunnen ze in de rest van Europa wel met fietsers omgaan en in Nederland niet? als ik in Frankrijk of België fiets wachten mensen beleeft op je en steken hun hand op en roepen “bonjour” Maar het midden op de weg fietsen met grote groepen naast elkaar keur ik ook zeker af. Daarin tegen zijn de meeste fietspaden niet geschikt voor een racefiets. Ik denk dat je me kaar de ruimte moet geven.
@qoekje: Je bedoelt dat jouw fiets niet geschikt is voor het FIETSpad, maar wel voor de AUTObaan? Wielrenners horen op het fietspad en op een fiets hoort een bel, dat is iets wat wielrenners niet willen begrijpen. Waarschijnlijk omdat hun broekjes te strak zitten.
@fejjie:ach met mensen zoals jouw blijft sonja bakker ook uit de ww
@qoekje: Ik ben nochtans heel sportief, ik doe het gewoon op een manier die andere mensen niet stoort
gedwongenleaser
@fejjie: fifa13 is geen ‘echte’ sport…
@gedwongenleaser: Voetbal is sowieso geen sport
@fejjie: laatst kreeg ik nog een hartaanval. Een wierenner mét een fietsbel op het stuur en hij gebruikte ‘m ook nog!
@ej20g: Zeker van dat je niet gedroomd hebt?
Voor de echte wielerliefhebbers is de tour echt niet het hoogtepunt van het jaar, dat maakt de media ervan. Doe mij maar de giro, met name de dolomieten zijn vele malen mooier dan die franse heuveltjes ;) maar dat wist de ware petrolhead natuurlijk al lang!
@bluebird: Strade Bianche vind ik de mooiste koers maar ben eigenlijk helemaal niet van de wielersport kijk kijk of doe liever mee aan een ironman
@qoekje: want in een triathlon wordt niet gefietst?
@ronin1130: ik heb het over wielersport dat is een team sport triathlon is een individuele sport
Ik snap dat fietsen ook niet kijk liever formule 1 dtm enzovoort
Dat is in elk geval nog spannend dan is in elk geval beter dan kijken naar mannen in iets te strakke pakjes met een kilo epo in der systeem
@rob5nismo:

mwah “beter” ..
minimaal net zo suf hoor ..
Ooit gehootd van de tour de france automobile?? Is een legendarische race door frankrijk vergelijkbaar met de mille miglia… wordt al sinds 1899 gehouden, misschien wordt dat bedoeld?
@ferrarithijs: je hebt gelijk dit kan nooit over de wieler tour gaan. Ze fietsen wel veel per etappe maar geen 500km bij 250km houdt het meestal wel op.

Denk dus dat autoblog hier de plak wat mis slaat.
@sjoerd_devries: natuurlijk heb ik gelijk :p misschien moet autoblog maar eens wat onderzoek doen voordat ze iets posten ( hoewel ik het wel slecht vind dat een autosite een erg bekende race als de tour automobile niet eens kent)
@ferrarithijs & @sjoerd_devries: die afstanden waren per week wellicht?

Als ik het goed zie komen die afstanden redelijk overeen met de Tour destijds:
http://en.wikipedia.org/wiki/1903_Tour_de_France#Stage_results

Hier nog wat info over de Tour Auto, helaas staat 1903 er niet bij:
http://en.wikipedia.org/wiki/Tour_de_France_Automobile
@autoblogger: Als ik wikipedia moeite geloven (heb ik soms wat moeite mee) heb je inderdaad gelijk. Wat wel weer vreemd is dat de datums in de krantenknipsel niet overeenkomen met wikipedia.

Maar als het waar is, respect 500 km op een dag fietsen, ik kon vorig jaar na 240km 2 dagen niet meer normaal lopen.
Goeiedag wat een afstanden destijds, snap ik dat ze dachten dat het om een autotocht ging!
een auto ..

de ultieme doping ..
Wat een dodelijk saaie k*tsport dat wielrennen. Zonde van de zendtijd! Stelletje epo-rukkers!
Kom op Autoblog… Jullie gaan me toch niet vertellen dat jullie nog niet van het bestaan van de Tour de France Automobile wisten?

Carrera Panamericana dan?

Peking to Paris?
@Original_Arnoud: huh? wat? ;)
@autoblogger: dit meen je niet he… is dit nou een autosite?
Als fietsfanaat zal ik ook de tour weer volgen dit jaar, als zijn de mooiste koersen in mijn ogen (klassiekers) alweer voorbij. Ik zal buiten de berg ritten om de laatste 50km kijken van de etappes. Hopen dat een Nederlander weer is een etappe pakt!
What the bloody fuck, autoblog? Donder op met die junkies en 3 weken staatstv terreur. Op 4 mei zouden ze moeten zeggen: Nooit Meer Toer Op TV!
Sooooooo! In dat linkje van topless hierboven komen een hoop ***BRIL-JAN-TE*** classics voorbij zeg! Zelden een -casual- race gezien met zoveel moois!
OK, ander linkje, zelfde race, ander jaar. Mooier dan dit wordt het NOOIT meer: https://www.youtube.com/watch?v=BYX_y6UzQTY

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).