Nieuw snelheidsrecord voor EV’s: 328,5 km/u [video]

Auteur: , 31 Reacties

Kijk hier hoe een Drayson B12 69/EV lokaal emissievrij een 39 jaar oud snelheidsrecord aan gruzelementen rijdt zonder dat iemand het doorhad. Want geen motorgeluid.

Drayson

Op de drie kilometer lange baan op het Britse Elvington-vliegveld werd dit racegevaarte met Le Mans-apsiraties gisteren naar een nieuwe recordsnelheid gestuwd. De gemiddelde snelheid van 328.5 km/u was genoeg om het oude record ui 1975 (want ja, EV’s zijn best oud) met ruim 46 km/u te verbeteren.

De B12 69/EV is gebaseerd op een Lola-chassis en werd origineel aangedreven door een Judd V10. Voor de recordpoging is het één en ander veranderd aan de setup van de auto. Zo is de aerodynamica aangepast om de neerwaartse druk te verbeteren. De aandrijving wordt nu verzorgd door vier elektrische motors, gekoppeld aan transmissies met één verzet en een 20 kWu batterij. Om en nabij de 850 pk was dus genoeg voor het nieuwe record (Hij reed al eens 320 km/u op Goodwood, maar dat was geen officiële recordpoging.)

Om de brute kracht van elektromotoren te aanschouwen, en het gemis van een huilende verbrandingsmotor te ondervinden, check je de recordpogingvideo op Autojunk.nl.

Of de Drayson nog steeds aan een laadpaal staat, is niet bekend.31 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
Hup, naar Pikes Peak met dat ding, zou toch onder de 10 minuten moeten kunnen vermoed ik.
@jrk68: voordat hij boven is, is hij leeg :(
@tunefuldjmike:
Overdrijven blijft een vak….
@jrk68: Ik denk niet dat het overdrijven is, als je bedenkt dat een Tesla Model S 500km doet op ze accu’s met de half aan pk’s en dat op nog niet de helft van de snelheid die hij kan. Moet je je dan voorstellen wat dit monster doet als die continu op vol vermogen naar boven vliegt, moet je toch wel stevige accu’s hebben.
@tunefuldjmike:
Een PP run is maar 20km, dus kom gerust onder je steen vandaan en aanshouw wat er tegenwoordig mogelijk is. Toyota werd vorig jaar 2de met een tijd van 10.13.
@jrk68: Hij heeft ongeveer 600 kW vermogen en een 20 kWu accu volgens het artikel. Dat betekent dat hij 2 minuten piekvermogen kan leveren voor hij leeg is. Ook met wat recovery tijdens het remmen kom je niet eens halverwege Pikes Peak.
@Mairsil:
Ruimte zat om er een paar celletjes bij te proppen, waar het mij om gaat is dat het technisch mogelijk is om de PP met een EV te winnen.
Geen leuk vooruitzicht voor notoire haters, ik weet het.
Ik hoop dat jij je kan vermaken bij tunefuldjmike onder zijn steen.
@jrk68: Ik leef niet onder een steen, en ik heb niks tegen ev’s vind ze wel grappig en is over het algemeen een stukje hoogstaande techniek en het is weer iets anders dan die 1.2l 3 cilinder turbo grasmaaiers
@jrk68: Haha, ‘een paar celletjes’. Ongeveer 600 kg aan celletjes bijvoorbeeld.
Ja, natuurlijk kan een EV Pikes Peak winnen, dat toont Toyota al aan. Maar _deze_ EV, waarvan jij denkt dat hij het in 10 minuten kan, is net zo kansloos als een dragster op Pikes Peak.
@Mairsil: lol @ 2min vol vermogen. Ook al gaat t vol bergop, dan nog is het niet realistisch om te veronderstellen dat de auto daar 100% van de tijd 100% vermogen voor nodig heeft.

Tot een bepaald toerental hebben de electromotoren een vast koppel. Daarna neemt t vrij lineair af. Ga er maar van uit dat – gegeven het feit dat luchtweerstand voor het snelheidsrecord de grootste vijand is – het max vermogen al snel in de buurt van de 300km/u zal liggen in bovenstaande setup.

Pikes peak in 10 minuten vraagt een gemiddelde snelheid van 120km/u. Als onze racert dat tegen 1/3e van het max vermogen doet, dan komt ie al een heel eind in de buurt lijkt me, en kom je missch 2 of 3 minuten te kort.

Als je dan de setup iets wijzigt en doet zoals @jrk zegt, wat meer cellen, en/of misschien iets lager voltage voor de motoren (naar een vermogen van bvb 650pk omdat je toch geen Vmax van 320km/u nodig hebt, dan zal de boel niet leeg zijn aan de top lijkt mij.

En bij t naar beneden rijden kan je hem weer half opladen door regeneration te gebruiken ;)
@wheelzzz: Waar suggereer ik dat je continu vol vermogen nodig hebt? Maar het verschil tussen 2 min en 10 min is nogal groot, en een groot deel van de route accelereer je weldegelijk voluit.

Kijk maar naar de Toyota EV die het in 10:15 heeft gedaan. Die heeft een 43 kWu accu met 280 kW vermogen op de motoren, dus genoeg energie voor dik 9 minuten vol vermogen. Dat is ruim voldoende voor een 10 min race.

Als je met deze auto al je vermogen wil gebruiken (en als je dat niet doet, kan je net zo goed die Toyota nemen) moet je zo’n 90 kWu aan cells meeslepen. Aangezien het 43 kWu pack van de Toyota al 350 kg is, kom je al snel op zo’n 800 kg, wat het extra vermogen voor een flink deel onbruikbaar maakt.

De reden dat de Toyota ‘maar’ 280 kW heeft, is dat veel meer vermogen weinig nut heeft, qua vermogen/gewicht balans. Als je voor een topspeed run gaat (zoals deze Drayson) is het logisch om een kleine (lichtere) accu te hebben en zo veel mogelijk vermogen. Kortom, deze auto is in veel opzichten vergelijkbaar met een dragster, voor een specifiek doel gebouwd. Dat maakt het geen slechte auto, maar wel volstrekt ongeschikt voor Pikes Peak.
@Mairsil: dat is vrij duidelijk dan.. Geen PP voor deze bak!
Dat ding stuitert toch wel enorm vooraan, je zou toch denken dat er meer gewicht aanwezig is?
@jonaswindey: hobbelbaantje?
In die laatste run lijkt het wel of er een straaljager voorbij komt vliegen, klonk wel goed. Als alle auto’s die elektrisch zijn zo klinken mogen ze van mij zo Formule 1 gaan doen met elektrische (race)auto’s :)
@tunefuldjmike: nou ik weet niet of je wel is een formule1 wagen voorbij hebt horen vliegen.. Of een murcielago r-sv (in het echt bedoel ik). Maar dat klinkt toch echt 10x luider bruter er gaver!
@lambo4all: Ja dat wel maar ik zou er geen probleem mee hebben als 20 straaljager klinkende auto’s over de baan vliegen in tegen stelling tot een race waarbij je echt stille auto’s hoort en de krekels geluid hoort maken tijdens die race.
@tunefuldjmike: nu maak je een vergelijking met stilte en dit geluid, daar had je het niet over. vergeet niet dat je dit maar een x per rondje hoort en het derest van de ronde gewoon heerlijk piepende banden is wat je hoort…
@lambo4all: geluid van een F1 sucks….. Elke sportwagen klint beter….
@gast: Zeker met de aankomende 6 cilinder turbo grasmaaiers …
@gast: serieus? hoewel ik het best snap hoor, iemand die fan is van porsche is of doof of hecht geen waarde aan het geluid van auto’s. op uitzonderingen na klinken die namelijk altijd ruk.
@lambo4all: wa zeg je.. ik hoor je niet….

nee inderdaad geluid kan me gestolen worden… maar als er dan toch sprake is an geluid dan hoor ik het liefts bijvoorbeed en 63AMG motor, heerlijke brul…. en ja het geluid van een boxer vind ik ook wel grappig..

En ne, ik ben geef porsche fan, ik ben fan van niemand en niets… hoogstens fan van het leven,,,,
niet slecht voor een opgevoerd golfkarretje
“Zo is de aerodynamica aangepast om de neerwaartse druk te verbeteren””

Die wil je toch juist verminderen voor een hogere snelheid? of zijn ze bang dat het een elektrisch vliegtuig wordt?
Vanmiddag maar eens knutselen met de scootmobiel van oma. 400 km/h moet toch mogelijk zijn.
Kan er niet íets meer comfort in die vering / stoel???
@mout: en misschien nog wat bagageruimte voor de boodschappen van mijn moeder..
@lambo4all: :-) Dank. Hij is mooi.
Ik bedoel eigenlijk: als die vering iets toegeeflijker is, lijkt me de auto ook stabieler bij die snelheden. Nu lijkt hij te accelereren tot het gestuiter te erg wordt.
En nog een voordeel: geluidsoverlast is minimaal, zodat de milieubeweging minder te zeuren heeft bij races op bijvoorbeeld Zandvoort!
Klinkt als de nikko die ik vroeger had :P ik hou het liever op ouderwets benzine gestookte torretjes
Knap nutteloos record. Zonde van die mooie Lola. Daar hoort zo’n mooie Judd GV4 V10 in. Als die ditzelfde geintje uit zou halen, zou ie ook heel wat meer publiek trekken dan die anderhalve kip en een paardekop die hierbij staan…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).