Pitstop Indycar fail leidt tot discussie [video]

Auteur: , 30 Reacties

Scott Dixon rijdt de pitcrew van zijn directe concurrent omver maar is het ook zijn schuld?

Indycar pitstop gaat een tikkeltje fout

De laatste pitstops in de Indycar race in Sonoma, gisteren. Scott Dixon en Will Power rijden vlak achter elkaar naar hun aan elkaar grenzende pitboxen. De heren stoppen en Scott Dixon is eerder klaar en gaat vol op het gas, waarbij zijn auto uitbreekt en hij een iets te nonchalant met een band wandelende medewerker van de pitcrew van Will Power omver joekelt, die op zijn beurt een set collega’s meeneemt in zijn val.

Resultaat: een hoop gespartel op de grond en een penalty voor Scott Dixon. In de Amerikaanse media barst nu echter een discussie los over of die straf wel zo terecht is. Een hoop mensen zijn namelijk van mening dat de pitcrew medewerker niet goed oplet, onnodig risico neemt en sommigen beschuldigen hem zelfs van het opzettelijk in de weg lopen van Dixon om hem te vertragen tijdens zijn stop. Als je goed naar de beelden kijkt zie je inderdaad dat de man die omver gereden wordt erg nonchalant lijkt te doen.

Scott Dixon noemde de actie van -de overigens ongehavende- pit crew member Travis Law “a dick move” en was bloedlink op het team van Power. Tijd dus voor jullie mening: is het terecht dat Scott Dixon een drive-through penalty kreeg voor het omver rijden van de pitcrew van Will Power? Check de video op saltomortalejunk.nl30 reacties

Hij had inderdaad wel iets sneller weg kunnen lopen en dichter bij z’n eigen team wagen kunnen blijven.
Trouwens al die camera angles, kan de F1 nog wat van leren.
@j00rs:
Dixon reed ook wel erg dicht langs de auto.
Wat ik raar vind is dat ze niet verplicht zijn om in die box (de witte lijnen) moeten staan, dat is bij Nascar wel verplicht.
Misschien moeten ze eens F1 kijken, daar geven de teams precies aan waar de coureur dient te stoppen….
@jrk68: die lijnen gelden niet voor de Indicar. ze hebben ongeveer 2 boxen per crew.
Even overschilderen voor de Indicar? Nee, dat zal wel te veel werk en geld kosten!
Mooi vastgelegd inderdaad, jammer voor de monteur. Dixon had bijna al geen ruimte om weg te rijden, of hij had nog verder naar rechts moeten sturen en haaks z’n pits uit moeten rijden. Totaal niet handig in ieder geval.

Bij de F1 is het toch net wat ruimer allemaal volgens mij.
Ongeluk zit altijd in een klein hoekje, dit keer linksachter op een Indy car.

Het klopt dat de monteur wel lekker makkelijk weg loopt, maar als je kijkt had hij daar al bijna geen ruimte. Die Dixon knalt ‘m er wel heel dicht langs. Stond die monteur nog een bandje te verwisselen, dan was hij nog bijna geraakt.

Misschien moeten die Amerikanen maar wat meer gaan kijken naar het vergroten van de pit zelf, het lijkt me zo krap, vooral als er twee auto’s naast elkaar staan. Die Power had al best veel moeite met insturen.
@gijsso: mijn vraag is: waarom loopt hij weg? Het ENIGE wat hij daarmee kan bereiken is de ander hinderen! Hij is veel veiliger bij zijn wisselplek dan ruim achter de auto langs te lopen.
Een been van het andere teamlid die de wagen wegduwt is trouwens in de weg.
Wat will die dixon hiermee zeggen? Dat je iemand van de sokken mag rijden als hij zich onsportief gedraagt? Wat een idioot!
@Simpson: nee wat hij hiermee wilt zeggen is dat als je express in de weg gaat lopen je niet huiliehuilie moet doen als je wordt aangereden.
@lambo4all: zo kun je het ook bekijken inderdaad. Gelukkig zijn er mensen die het juiste perspectief op hun zaken kunnen stellen.

Mocht je morgen iemand in de weg staan bij het aardbeienjamschap, dan kijk je er natuurlijk ook niet raar van op als ‘ie je ondersteboven bonjourt.
@Simpson: Bij het aardbeienjamschap gaat er het niet om wie als eerste de aardbeienjam in zijn/haar handen heeft. In de sport telt elke seconde én levert een overwinning veel geld en reclame op. Leuk trouwens dat je over perspectief begint… raceauto – aardbeienjam…
@mrcabdrivert: Jij weet niet hoe gek degene achter je op aardbeienjam is :)
Iemand hier die indycar intensief volgt?

Ik ben nogal verbaasd over de vorm van de wagen. Heel lage neuskegel (wat met veiligheid?) en de semi ingesloten achterwielen (waarom? stroomlijn, warm houden,…?),…
Iemand die dat wat kan toelichten.
@Hupke: @Hupke: Het semi-gesloten achterwiel is er volgens mij om te voorkomen dat andere auto’s de achterband kunnen raken (wat er wel eens toe leide dat ze werden gecatapulteerd)
@motoragent:
Veel bodywork aanpassingen aan de DW12 hebben inderdaad veiligheid als belangrijkste oorzaak. Het haken van en elkaar raken van banden is funest voor open wheel series op ovals.

@hupke:
Indycar heeft altijd een lage neuskegel gehad, daar niks nieuws onder de zon. Formule 1 keert overigens vanaf 2014 ook terug naar flink lagere neuzen. De neus van een F1-bolide mag zicht op dit moment tot 550 millimeter boven de grond bevinden. Met ingang van 2014 wordt die hoogte verlaagd tot slechts 185 millimeter.
@holbewoner: Van 550mm naar 185mm? Ik wist dat ze lager zouden worden voor extra veiligheid, maar dat het zo zou verschillen had ik nog niet gehoord. Ik ben erg benieuwd hoe dat er uit gaat zien.
@Hupke:
Dat hebben ze gedaan om het inhaken van de wielen te voorkomen, ergo om het aantal lanceringen te beperken.
Het ironische wil dat deze auto mede door Dan Wheldon is ontwikkeld en dat juist hij omkwam na gelanceerd te zijn met de voorganger van deze Dallara.
Een ander alternatief in de race voor de nieuwe Indycar was trouwens de Deltawing.
@Hupke: En vergeet niet dat dit de ‘Oval-auto’s’ zijn. Die zijn anders dan de stratencircuit auto’s. Dat stukje om de achterwielen heen; zoals de andere twee zeggen is inderdaad wel handig daarvoor ja. Kan me ook voorstellen dat het de ‘drag’ van de banden naar beneden haalt; wat weer positief is voor de snelheid van de auto.
En daarnaast moeten we ook niet vergeten dat de Indicar echt een stuk lager is dan de F1.
Als de autobouwer een auto ontwerpt, dan doe je het er maar mee. De rest heeft waarschijnlijk toch dezelfde!
Hij liep al erg dicht tegen de wagen aan en hij zou toch dat pad naar de muur moeten volgen, niet zijn fout lijkt me.
De regels zijn volgens mij duidelijk. Iets raken in de pit is sowieso straf. Hoe en wat doet er niet toe. En heb niet de indruk dat die monteur dit met opzet deed.
@renesf: En ook al deed ‘ie dat wel met opzet, een hoedje op en geen onderbroek aan. Ondersteboven rijden lijkt me dan geen gepaste reactie.
Scott Dixon kon hier niets aan doen, die monteur had het wiel ook voor zich kunnen houden in plaats van links naast zich. Daarbij komt dat Will Power met de achterkant van de auto verder bij de muur vandaan stond als dat hij had moeten staan.
Ook een fout van de organisatie is dat er geen strepen waren, een paar spuitbusjes weenbelijningsverf zijn de kosten niet.
ween = wegen
Hoe nonchalant kan je wegwandelen.
Ze zouden die man een schorsing moeten geven. Als je in de pitlane zo rondwandelt ben je niet enkel een gevaar voor jezelf, maar ook voor anderen, zoals wel blijkt.
Ik kan er echt niet bij hoe je met die dwaasheid zo kan werken, goed wetende dat er achter je ook auto’s vertrekken om verder te racen.
Hij had gerust met zijn voet achter de spoiler van zijn eigen wegrijdende auto mogen haken en zo.een half rondje meerijden.
Beiden zaten fout naar mijn mening.
– De bandenwisselmeneer had kunnen blijven zitten óf de auto meer ruimte kunnen geven. Hij ziét dat die auto wegrijdt maar toch blijft hij stoïcijns doorlopen met de band nét effe lekker in de baan van Scott.
– Scott Dixon hád die gast wel kunnen ontwijken natuurlijk, hij liet het er wel nogal op aankomen. Dat de wagen uitbreekt, gebeurt wel vaker met wegrijden uit de pits, dus dat had hij kunnen incalculeren. Hij nam de snelste lijn met wegrijden en dat kan je hem niet kwalijk nemen, ook al staat daar zo’n bandenwisselaar expres in de weg te lopen. Het is en blijft een race op het scherpst van de snede.
Beide straf, zou ik zeggen.
@eltee: ben het wel eens met jouw reactie. het enige is dat dixon wel met veel te veel wielspin wegrijdt. als je zo dicht bij elkaar pitstops uitvoert moeten ze gewoon de ‘le mans’ regeling invoeren. geen wielspin met wegrijden, anders een penalty.
De naam “Will Power” (wilskracht) kan trouwens zo in een stripverhaal.
@rovalo:
Als tegenspeler van een andere coureur: Scott Speed.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).