Uber breekt Nederlandse taximarkt nu echt open [updated]

Auteur: , 21 Reacties

Vanaf vandaag zal het verzet van de professionele taxibranche tegen de populaire app Uber alleen maar groter worden. Uber laat vanaf vandaag namelijk ook particulieren een zakcentje bijverdienen als chauffeur.

Taxi's

Via een 3-stappenplan kunnen taxichauffeurs in de dop zich bij de dienst aanmelden: allereerst wil Uber je papieren zien, samen met een motivatie. Zijn deze naar tevredenheid, dan keurt Uber je goed, en krijg je een telefoon met de app erop. Stap 3: profit!

Vooralsnog werkte Uber alleen met professionele chauffeurs, waarbij de app het voornamelijk moest hebben van snelheid en gebruiksgemak, maar nu er ook amateurchauffeurs in aanmerking komen lijkt de oorlogsverklaring aan de taxibranche compleet. Het nieuwe initiatief vaart onder de naam uberPOP, en wordt al sinds februari van dit jaar gebruikt in Brussel, waar het tegen de nodige weerstand van de lokale overheid aanloopt, tot irritatie van onze eigen Neelie Kroes.

De ‘amateurtaxi’ gaat onder de naam uberPOP door het leven. Voorwaarde voor aspirerende chauffeurs is dat ze minimaal 21 jaar oud zijn, en in het bezit van een 4-deurs auto uit 2005 of later. De tarieven liggen flink onder die van traditionele taxicentrales, maar ook onder die van de andere Uber-initiatieven ‘BLACK’ en ‘LUX’. Het bedrijf verwacht van zijn nieuwe chauffeurs een commissie van 20% van de ritprijs.

Tariefvoorrekening Uber

Een ritje is, met name dankzij een laag basistarief, tot zo’n 50% goedkoper, zo rekent Uber ons voor. In een stad als Amsterdam lijkt de service me helemaal geen overbodige luxe, zowel voor korte ritjes (die chauffeurs soms niet willen maken) als voor langere ritten (waarvan de prijs anders wel erg hard oploopt). Mocht je er gebruik van gaan maken, deel je ervaringen dan even in de comments.

UPDATE – reactie taxibranche: “Uber is zo illegaal als de pest”. Ze gaan een rechtszaak beginnen als er geen verbod komt.

Foto: autojunk.nl21 reacties

Misschien is het ook wel goed voor de traditionele taxi bedrijven. Terwijl de amateurs om de onzekere business van de incidentele ritjes met de lange wachttijden vechten richten de professionele taxi bedrijven zich op het lucratieve contract vervoer (kinderen met een rugzakje naar school rijden en bejaarden naar het ziekenhuis).
Maar gezien de historie in Amsterdam zou ik alvast een peloton MEers op Schiphol stationeren vanwege de ophanden zijnde vechtpartijen tussen de “blauw platen” en de “ubersnorders”.
Mwah, ik zie op Schiphol ook geen blauwe platen en illegale afvangers bij de uitgang met elkaar op de vuist gaan…
Dit gaat het gajes van TCA niet leuk vinden.
Nu woon ik niet in 020 maar ik zou mijn have en goed niet op het spel zetten voor een paar euro.
Het idee is sympathiek, maar of het ook gaat werken zal de toekomst ons moeten leren.
UberPOP een goed idee? Ja, zeker. Snorders via een App.
Is het eerlijk: natuurlijk niet. De UberPOP-rijder zal waarschijnlijk geen belasting afdragen en je weet natuurlijk ooit nooit wat je krijgt. Dat is natuurlijk als je de UberPOP afzet tegen de ‘voorbeeld’-taxi chauffeur.
Daar zijn er echter te weinig van in Amsterdam. Langer ritje? “Nou, dat doe ik voor 30 eurotjes, op de meter wordt dat al gauw 40”. Of: “Blijf met je poten van alle knoppen af” (de zeer ‘nette’ getinte meneer in zn S320 waar de Umwelt sticker nog op de voorruit zat.)
Het probleem is natuurlijk dat er te veel taxi’s zijn in Amsterdam. Die moeten allemaal 45 minuten wachten in een rij voordat ze een ritje krijgen. Dat moeten ze dan wel duur maken; omdat ze anders nooit genoeg verdienen om hun hypotheek te kunnen betalen. Omdat de taxi-kosten vervolgens zo duur zijn, stappen er andere mensen in de markt omdat ze denken dat ze ook lekker kunnen verdienen: slechte chauffeurs en snorders.
Ja, dan gaat t natuurlijk mis.
Dus ja. We zullen nu nog wel een jaar of 5 – 10 in een overgang zitten; maar daarna zullen er een hoop taxi’s zijn die bij mobiele app zijn aangesloten waar je ook op kan waarderen.
Precies wat er nodig is met die schandalige prijzen en nog schandaligere service van nu
via Android app
@maxco: Ik vindt die reactie van jou schandalig want je weet niet voor de helft wat de meeste taxibedrijven moeten doen om de kop boven water te houden tegenwoordig, want de overheid en de gemeenten maken het de hedendaagse taxiondernemer uitzonderlijk moeilijk. De lage prijzen die mensen willen zijn simpelweg niet rendabel en de meeste taxi bedrijven verlagen hun prijzen al dramatisch.
@jesse026carman: Uber is stukken goedkoper, de chauffeurs zijn over het algemeen sympatieker en je hoeft niet lang te wachten. Ik snap dat de klacht van oneerlijke concurrentie wel, maar dat probleem moet niet bij de consument worden neergelegd.
Dit is wel raar. Er wordt overal gewaarschuwd tegen snorders en volgens mij is het ook verboden om als snorder te werken?
Zeer slechte zaak. Een taxichauffeur/taxibedrijf heeft veel kosten; dure vergunning, dure verzekeringen, chauffeurspas, boordcomputer, in sommige steden een duur nutteloos keurmerk en een fatsoenlijk loon.

Ik heb helemaal géén problemen met UberBLACK en UberLUX (mits de verouderde, kromme wetgeving gelijk wordt voor iedere taxivervoerder, want wat Uber nu doet mag volgens de wet gewoon niet).

UberPOP is een ander verhaal. Iemand die nu gewoon thuis zit en een fatsoenlijke auto heeft, mag dalijk mensen vervoeren tegen een zeer laag tarief. Dit is oneerlijke concurrentie en klopt simpelweg gewoon niet.

(ik ga hier niet de taximark ophemelen, want er rijden een partij oplichters rond. UberPOP gaat het zeker niet beter maken. Strengere controles, soepele en moderne regelgeving en afschaffing van de boordcomputer helpt wel).
Ik gebruikte UberPOP in Berlijn, en het werkte echt top. Korte wachttijden, sympathieke chauffeurs en extreem redelijke prijzen.
Mooi dat er iets aan de taxi branche wordt gedaan. Ik snap dat een taxibedrijf runnen duur is. De laatste keer dat ik een taxi wilde nemen bleek een huurauto goedkoper. Bij inleveren kreeg ik er niet eens 1 liter benzine in.
Traditionele taxi’s zijn vaak e-klasses maar ik hoef niet per se zo luxe rondgereden te worden. Helemaal niet voor korte ritjes en zeker niet als dit me geld scheelt. Maar dat schijnen ze niet te begrijpen. Uber ftw! !
@kenner: je doet je naam geen eer aan jammer. Wat jij zegt klopt misschien, maar heeft niks met dit artikel te maken..
@kenner: Als taxi chauffeur in Antwerpen (andere wereld dan in Amsterdam) met een Mercedes Vito kan ik zeggen dat jij dan één van de weinige bent die geen per se zo luxe nodig heeft.

Hoe zou je dat dan oplossen? Doorgeven van aantal passagiers met de lengte, gewicht en lichaamsbouw en daarnaast de omvang van de bagage? En dan niet klagen als men afkomt met een Renault Clio voor 3 volwassen en 2 reiskoffers maar het zijn er eigenlijk 3 koffers en die 3de moet dus op de achterbank… ;-)
@laurent: dat is een ander verhaal. Tuurlijk is zo’n Vito vaak handig. Maar ik kijk ff uit mn eigen perspectief en ervaringen (de klant) en ik hoef geen dure auto en chauffeur. In Paramaribo werd ik rond gereden in japanse meuk in soms erbarmelijke staat maar om de prijs kon ik lachen
@kenner: ik heb me laten vertellen dat e klasses onderaan de streep het goedkoopste zijn. Goedkoper dan bijvoorbeeld een Passat. Vergeet niet dat taxi’s bpm vrij zijn en door de vele km veel onderhoud nodig zijn
Pure modernisering denk ik zo.
@dennisjuh95: prima, maar begin dan wel bij de wet! Zoals iedereen zich aan de wet moet houden geldt dit ook voor Uber. Een legaal chauffeur heeft alleen aan documenten een kostenpost van tegen de €3000 tegenwoordig. Daar komt een auto nog bij. Een chauffeur wordt ook nog eens regelmatig gecontroleerd. Wie houdt deze chauffeurs in de gaten?
Zijn we e-mail gaan verbieden om Postbodes aan het werk te houden?

Moeten we bloggers verbieden om kranten en tijdschriften in leven te houden?

Door modernisering en automatisering verdwijnen en komen er banen.
@Laue: aan de andere kant.. De taxi markt is gereguleerd om daar een bepaald kwaliteitsniveau te garanderen. Dat brengt kosten met zich mee (deels gecompenseerd door de financiële voordelen die de blauwe platen brengen).
Als er nu iemand die regels omzeilt mag je als klant ook niet zeuren als de kwaliteit tegenvalt, bijvoorbeeld als de Uber-snorder-chauffeur de weg niet weet, rookt in de auto, het achterin krap zitten is vanwege het kinderzitje, je even moet omrijden langs en wachten bij het tankstation terwijl er bijgetankt wordt…
De regulatie van de taximarkt is gefaald. De kwaliteit in orde krijgen lukt ook al jaren niet. Met als dieptepunt doodslag.

Ik zelf heb gezien hoe een taxichauffeur 2 meisjes tegen de grond sloeg omdat die de taxi halverwege de rit wilden verlaten.

UberPop gaat juist een heel aardige kwaliteit krijgen juist omdat er een feedbacksysteem is. Een slechte chauffeur heeft maar een paar kansen en hij ligt eruit. Normale taxi’s worden juist zoveel beschermd dat zelfs het gajes jarenlang kan rijden terwijl ze zich ronduit crimineel gedragen.

Bij een app kan je kiezen of je met een matige chauffeur wilt meerijden of niet. Bij normale taxi’s is het een gok.

Die andere app doet het ook heel aardig: Airbnb. De hotels is amsterdam behoren tot de smerigste ter wereld precies zoals de taxi branche.

De wereld is aan het veranderen alleen de overheid en de branche leven in het verleden van gegarandeerde inkomsten en werk ondanks slecht geleverde kwaliteit en een mislukt businessplan(100 taxi’s wachten op leidse etc)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).