Video: Mazda- en Fiat-airbags blijken waardeloos bij crash

Auteur: , 33 Reacties

Van alle crashtests die worden uitgevoerd, vind ik de Amerikaanse small overlap verreweg de interessantste. Er is nu een nieuwe ronde tests gedaan, met als conclusie: in een Leaf en Mazda 5 kop je ondanks alle airbags dashboard.

*HAP*

Het Amerikaanse Institute for Insurance and Highway Safety voert regelmatig crashtests uit, waarbij auto’s bijvoorbeeld achterin een beladen truck worden geknald. Een andere test die sinds 2012 bestaat, is de small overlap test. Hierbij wordt gesimuleerd wat er gebeurt wanneer je een beetje van de weg raakt, en met een deel van je auto een ander object raakt. Geen vol frontaaltje dus, maar de impact met de linker 25% van je auto met een al dan niet onbeweeglijk object, waardoor alle energie zich op een klein oppervlak concentreert.

Na de laatste test met minicars doet het IIHS nu wat zij classificeren als ‘small cars’. Van de 12 geteste auto’s scoren er 6 voldoende en 6 onvoldoende.

De allerslechtste is de Mazda 5: door de vrijgekomen krachten buigt de stuurkolom af van de bestuurder. De stuurairbag wordt hierbij nutteloos, want hij onploft náást het gezicht van de bestuurder. Daarnaast gaan de zij-airbags niet eens af. Gevolg: de dummy parkeert zijn gezicht pontificaal op het harde dashboard in plaats van in een zachte airbag. [update] Ook bij de Fiat 500L raakt de dummy nauwelijks de airbags, maar wel vol de raamstijl. Ook de Nissan Leaf komt er ongenadig af, met o.a. een parkeerrem die 30 cm naar voren komt.

Winnaars zijn de Chevy Volt en de MINI Countryman, we citeren: “The Mini Cooper Countryman’s safety cage held up well, and the safety belts and airbags worked as they should to control the test dummy’s movement.

Wat wel opmerkelijk is, is dat de categorie ‘head&neck-injuries’ bij elke auto als ‘goed’ wordt gewaardeerd. Dit kunnen we totaal niet rijmen met de kritiek van de IIHS, en deze vraag staat daarom momenteel bij ze uit. Zodra we antwoord hebben laten we het weten.

Bekijk de video op autojunk, resultaten hieronder:

Resultaten IIHS33 reacties

Ben ik blij dat m’n Mazda geen airbags heeft…
Small overlap test is niet echt schampen hoor. Het is een aanrijding met, zoals de naam al zegt: een kleine overlap. Schampen is bijvoorbeeld meer een vangrail aan de zijkant raken.
Ze testen dus bijvoorbeeld het raken van een vangrail oid? US test sowieso op veel meer wagenposities dan bijv. NCAP. Persoonlijk snap ik niet waarom de testen niet zo gedaan worden als bij Volvo. Vanuit elke positie is daar te testen en die testen bijv. ook op roll overs. Als 1 merk zo’n centrum kan bouwen, hoezo heeft NCAP dat dan niet.
@E34M5Touring: ik begrijp dat ook nog steeds niet. vooral de small overlap tussen 2 auto’s is iets dat veel voorkomt op provinciale wegen (naast de frontale aanrijding bij een verkeerd ingeschatte inhaalmanoeuvre). .. lijkt me dat je je auto’s op dat punt veiliger maakt.. maar er NCAP sterren voor uitdelen.. ho maar..
@rnej: Inderdaad, heel vreemd dat het nog geen onderdeel uitmaakt van de testen. Zeker gezien de situatie die jij schetst, die komt inderdaad best vaak voor. Want die Mazda 5 is hier een 5 sterren auto. En ik heb NCAP nooit gehoord over dit airbag probleem.
@E34M5Touring: er zijn genoeg auto’s die hier met 5 sterren rondrijden die op een small overlap het een stuk slechter doen en dus in totaal misschien geen 5 sterren verdienen. nu betekent het in de praktijk vaak wel dat een 5-sterren auto over het gehele spectrum vaak wel veiliger is dan een met 4.. maar dan nog vind ik het raar dat het niet getest wordt… wie weet wordt het ooit ingevoerd. ondertussen rijd ik motor en in een auto met 3 sterren.. maar ach :P
@rnej: Ja ach, t’blijft een crapshoot zo’n ongeval. M’n A3 was destijds ook 5 sterren, maar ik vrees dat mijn type dat nu niet meer gaat halen. Het beste blijft gewoon niet crashen :p
@E34M5Touring: als motorrijder wordt je dan ook geleerd om dat niet te doen. dat zie je in NL aan de statistieken, er raken belachelijk weinig motorrijders betrokken bij ongevallen. (als je dan ook nog even de bikers wegstreept die te hard reden e.d. dan houd je er waarschijnlijk nog veel minder over) .. je bent alleen nog voor een klein deel afhankelijk van overige weggebruikers.. hoewel je op veel kan anticiperen… kan dat niet op alles… helaas… gelukkig wonen we hier in zo ongeveer het veiligste land om aan het verkeer deel te nemen. zeker als je drukte meeneemt in de vergelijking… dus ach.. 4 of 5 sterren.. meh.
@rnej: het verschil tussen 4 en 5 sterren zou ik niet verwaarlozen. Het is geen 8 op tien zoals in school maar ‘survival rate’. Dus 5 passagiers wil zeggen 1 dode bij een viersterren auto. En de minst veilige plek is de chauffeur. Dus 1 ster maakt wel degelijk een groot verschil.
@endofline: dat ontken ik niet, ik denk dus dat het verschil tussen 4 of 5 sterren best wel eens veel groter kan worden als een partial overlap crashtest ook in de testreeks opgenomen gaat worden… dat het volgens het huidige systeem al zo’n groot verschil is helpt het testinstituut dus niet echt… want 5 sterren zou dan voor veel auto’s ineens 4 sterren worden… aangezien europese auto’s hier dus niet altijd op ontworpen worden..
@endofline:
Laat me niet lachen, je krijgt zelfs bonuspunten als je een alarmbelletje of lampje af laat gaan als je de gordel niet om hebt.
Die hele Ncap is een commerciële schijnvertoning die erop gericht is om onzekere mensen te verlijden tot het kopen van een nieuwe auto.

Ik rij al 30 jaar mijn rondjes en zeker niet in de veiligste auto’s, hoe is het toch mogelijk dat ik nog leef. Het antwoord is heel simpel, rijdt defensief en hou je een beetje aan de regels.
Op mijn steen komt de tekst “en toch had ik voorrang” niet te staan..
Beetje vreemde titel. Fiat wordt erin genoemd en komt verder in het stuk nergens meer aan bod…….
@roppp: scoort goed zo’n titel
@w0o0dy: Zo dan. Nu staat de 500L er ook tussen. Hoef je niet eens de video meer te bekijken.
@sir_smokalot: thanx.. Besteed mijn tijd natuurlijk liever aan de inhoud ;-)
@roppp: Misschien bedoelen ze de Fiat Leaf ;)
In de video wel. De bedoeling van een artikel is niet de resultaten van alle 12 de geteste auto’s uitvoerig te gaan herkauwen, maar om een paar hoofdpunten weer te geven. In de begeleidende video zien we dat de 500L met hetzelfde probleem als de Mazda kampt, maar hier gaan de gordijn-airbags tenminste nog uit.
@roppp: fiat 500l
@roppp: vond het ook al raar terwijl nissan ook niet word genoemd en die staan er met 2 modellen in die ook niet al te best scoren (de leaf zelfs slechter dan de 500L)
Airbags zijn alleen maar gebakken lucht.
Vreemd dat de Chevrolet Volt het met 3 Acceptables beter doet dan de Mini Countryman die maar 1 Acceptable heeft en verder aleen Good.
Amerikaanse test?
Een new Beetle, “oude” c-klasse, de 3 serie, “oude” Passat en Jetta scoren ook allemaal niet goed. De meeste van dat lijstje maar “Marginal”…
Kleinere auto’s hebben het moeilijk in dit soort tests en heel veel modellen van 2013 en eerder (die dus niet recent zijn gefacelift) scoren marginal
Alleen de oude modellen van Mazda scoren slecht of “marginal” ( de 5, de 2 en de cx-9) de 3, 6 en cx-5 scoren “acceptabele” of “good”.
De 2012 c-klasse scoort net zo slecht zelfs als de 500L.. Kun je goed zien hoe een auto wel/niet op de test wordt aangepast….
Is het niet toevallig dat het Amerikaanse Institute for Insurance and Highway Safety regelmatig crashtests uitvoert, en een Chevy als beste uit de test komt… Wij van WC eend adviseren…
Waarom staat er Fiat in de titel, terwijl er niks over gezegd wordt. Het zou dus Nissan moeten zijn.
@rd1991: even filmpje bekijken. En het overzicht van de resultaten.
Oow het is al vermeld zie ik! My bad…
De hamvraag blijft echter in hoeverre de airbags verschillen tussen de Europese en de Amerikaanse uitvoeringen.
Als ik het me goed herinner, zitten daar verschillen tussen omdat je in Europa verplicht een autogordel moet dragen tijdens het rijden.
@desjonnies: het gaat niet zozeer om de airbags, die zijn prima. Wat het probleem veroorzaakt is dat de meeste auto’s in het geheel niet bestand zijn tegen de “small overlap frontal crashtest”. De botsting vind eigenlijk plaats naast de belangrijkste kreukelzone, waardoor de veiligheidskooi bezwijkt. Een voorwiel komt naar binnen, de A-stijl bezwijkt en de stuurkolom vervormt waardoor de airbag zijn doel mist. Als de auto frontaal, of half frontaal op het obstakel gebotsts was waren de gevolgen minder ernstig.
@desjonnies: Amerika heeft ook gordelplicht.
@desjonnies: Klopt. Volgens mij moeten de airbags in de auto’s in de US ook goed functioneren als er geen gordel wordt gedragen. Daarom zijn (of waren) de airbags ook groter.
Stiekem toch weer een Mini Countryman reclame, aangezien de Volt helemaal aan de top staat met TSP+ maar de Countryman weer in de spotlight mag staan met ‘slechts’ TSP.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).