Video: bizarre kettingbotsing eist zeventien levens

Auteur: , 35 Reacties

Een combinatie van beroerde weersomstandigheden en slecht zicht zorgde voor één van de grootste ongelukken ooit.

Crash China eist zeventien levens

Op de snelweg tussen Beijing en Kunming ging het gisteren gruwelijk mis. Na een combinatie van regen en sneeuw was het enorm glad en bovendien was het mistig. Het gevolg: een enorme crash waarbij 53 auto’s betrokken waren. Het ongeval kostte aan zeventien mensen het leven, daarnaast raakten 37 mensen gewond. De opruimwerkzaamheden zorgden ervoor dat ook dinsdag de weg nog dicht blijft. Op videobeelden is te zien dat er vooral veel vrachtwagens bij het ongeval betrokken zijn geweest.

In China groeit het verkeer enorm snel, maar ook het rijgedrag schijnt steeds slechter te worden. De Chinese politie start een onderzoek naar het ongeval. Een video van de aftermath is te bekijken op Autojunk.nl.35 reacties

Dat zijn inderdaad een heuleboel voertuigen
Slecht weer en mist… tel daarbij op de smog en je ziet letterlijk helemaal niets meer. 1 keer in mijn leven in China geweest ( Shanghai ), dacht dat er mist was… maar scheen smog te zijn en nee : ze kunnen daar niet rijden. Lijkt wel als je helemaal niets kan, ze je maar vrachtwagen-, taxi- of buschauffeur maken.
@magnumsing: ik kan daar aan toevoegen dat indien men in China belast is met een zekere bloeddorst je onmiddellijk een scooter krijgt.
@magnumsing: al die taxi chauffeurs die geen constant gas houden maar remmen zodra ze te hard rijden, dan weer vol gas, dan weer remmen, etc etc
@magnumsing: De Shanghai traffic jungle. Rij er dagelijks in met een X5M. Doen alsof je grotere ballen hebt en ze gaan aan de kant. Survival of the fittest! (Alhoewel ik absoluut kansloos ben tegen vrachtwagens en buschauffeurs)
via Android app
@magnumsing: helaas boeit het milieu de mensen in Azie amper wat. In Indonesie flikkeren ze ook gewoon hun afval in een berm. Of steken een heel bos in de fik om daarna palmolie te kweken. En wij maar ons best doen om onze aarde te helpen. Dat heel Azie eens mee gaat doen…
@stfu: Is niet helemaal waar. China doet meer aan het terugdringen van de CO2 uitstoot dan wij in het westen. Ze zijn vol aan het inzetten op duurzame energie bronnen. Daarnaast is de CO2 uitstoot per persoon in China nog steeds lager dan per persoon in het westen. In India lopen zelfs mensen rond die vanwege armoede een negatieve CO2 bijdrage hebben!
@pomoek: Dat de CO2-uitstoot per persoon in China en India lager is dan in het Westen geloof ik graag. In die twee landen lopen namelijk 2,3 miljard mensen rond.
@berlinetta: Ja? En wat wil je daar dan mee zeggen?
@pomoek: Dat de totale uitstoot ook over veel meer mensen wordt verdeeld. Dan is het toch ook logisch dat de uitstoot per persoon lager is?
@berlinetta: Dat zou logisch zijn als we zouden afspreken dat we per land eenzelfde hoeveelheid Co2 mochten produceren. Maar dat is dus niet zo.
@berlinetta: je begrijpt dat dit procentueel is toch?
@pomoek: haha vriend er gaat daar om de paar dagen een kolencentrale open. Ze doen meer dan wij.. Zelden iemand zo keihard uit z’n nek horen lullen..
@lambo4all: Ach lieverd: CO2 uitstoot per persoon in India: 1,7 ton pp/j. China (het land van de smog en een kolencentrale per week): 7,5 ton pp/j.

Nederland, het braafste jongetje van de klas, land der boomknuffelaars en tofu eters: 9,6 ton pp/j.

Jij en ik samen produceren dus bijna even veel CO2 als 2 Chinezen en 2 Indiërs bij elkaar.

https://media.giphy.com/media/jfsaMQr3GNkKk/giphy.gif
@pomoek: en jij denkt dat het gemiddelde energieverbruik van een land dat significant armer is dan wij ook maar iets zegt over de omgang met het milieu daar? het is een simpel sommetje, hoe rijker een land hoe meer energie je per persoon gebruikt.

Hoe verloopt de trend eigenlijk, ik gok zo dat China als een raket omhoog schiet en waar afvlakken.
Hoe wordt er eigenlijk in de politiek en maatschappij over gedacht? ik gok zo dat het ze in China geen ene hond kan schelen en wij er hier alles aan doen om het te minderen.

Weet je waar ze pas groen bezig zijn? in Soedan, daar vreten ze geeneens voedsel zo zuinig zijn ze met energie.
@lambo4all: Haha, er gewoon 6 dagen over doen om te reageren, kostelijk.
Maar even on topic: Ik had het over CO2 uitstoot, niet over hoe de individuele Chinees of Indiër denkt over het milieu. Eerlijk gezegd heb ik geen idee hoe deze mensen denken over het milieu. En jij ook niet. Je zegt namelijk letterlijk dat je maar wat gokt. Jammer dat je die 6 dagen niet gebruikt hebt om je in te lezen op de inhoud. Dit is slappe koffie. Ik zou zeggen: Begin hier eens: http://www.globalcarbonatlas.org/en/CO2-emissions, en tot over een kleine week!
Afgelopen week in China doorgebracht, veel rondgereden in taxi’s en busjes. Heb het weggedrag goed kunnen analyseren. De Chinezen rijden als volgt:

1. Egoistisch: er wordt geen compromis gemaakt met andere weggebruikers. Het is oorlog. Weggebruikers snappen elkaars situatie ook niet. Als iemand een uitwijkmanouvre moet maken, ramt de ander op de claxon, omdat ze niet snappen wat die persoon plotseling doet.
2. Impulsief: Er wordt niet langer dan een seconde nagedacht over een beslissing. Dit zorgt ervoor dat een Chinees gemiddeld 6 keer per minuut zonder aanwijsbare reden van baan wisselt.
3. Zonder vooruit te kijken: Als de remlichten van de auto voor je gaan branden, wordt er direct op de rem getrapt, zonder te analyseren of je ook met gas los voldoende ruimte laat. En het maakt niet uit of de onderlinge afstand 5 of 50 meter is.

Honestly, what are they doing there?
@jochempie: Dat soort gedrag vertonen ze ook te voet als toeristen hier in Zwitserland. De lokale bevolking snapt dat die Chinesen veel geld in het laatje brengen maar eigenlijk hebben we hier een t*ringhekel aan dat volk. Stelletje horken zijn het.

De enige uitzondering zijn Japanners. Die zijn bijna altijd beleefd en je hebt geen last van ze.
@fijnkonijn: I know, zie Luzern. Die Chinezen hebben alle Zwitserse snuisterijenwinkeltjes in handen.
@jochempie: Het is een grappig soort passieve agressie. Ze maken elkaar het leven volkomen zuur maar kijken elkaar niet aan. Vond ik in ieder geval erg opvallend.
Ik zie inderdaad veel vrachtwagens, maar zijn de auto’s niet platgedrukt? Wat een horrorcrash!
Het is nog een vrolijk muziekje voor een ongeluk met zoveel doden en gewonden…
@theoke: Ja de Chinese bassie en adriaan. Allemamachies Adriyuen.
via Android app
Chinezen in NL rijden in het algemeen al dramatisch. Moet je voorstellen dat heel het land zo rijdt. Gebeuren zoveel ongelukken daar vanwege onkunde van die mensen.
Leuk hoor, die muziek die door blijft gaan als je alles afsluit…
Gelukkig kopieren ze ook alle veiligheidsaspecten van de LaRo’s, Benzen etc….
Woon helft van mijn tijd in China, Shanghai, en buiten autorijden neem ik deel aan het verkeer op scooter en bij voorkeur, fiets. Iedereen die in China voor het eerst in China is, schrikt zich kapot. Technisch hebben ze nauwelijks enig niveau….en dat blijkt wel uit bovenstaand ongeluk. Ze hebben geen idee hoe om te gaan met gladheid etc. Maar de vermeende chaos en hufterigheid in het verkeer heeft ook een positieve kant: je ziet er (bijna) nooit iemand kwaad worden op een ander. Waar je hier al snel verbaal gelyncht wordt bij een of ander kleinigheidje, rijdt daar iedereen gewoon door. Ander voordeel: je moet extreem alert zijn omdat je nooit weet wat je voorganger gaat doen. Hij/zij kijkt namelijk nooit in de spiegels en slaat af, remt of stopt gewoon waar het hem/haar uitkomt. Dit betekent dat je niet op de automatische piloot kunt rijden zoals hier, maar dat je dus heel erg op moet passen. Daarom zie je relatief weinig aanrijdingen in verhouding tot het, in onze ogen, chaotisch rijgedrag.
Dessalnietemin: ik wen er nooit aan!! Paar maanden geleden was het dan ook zo ver: met de fiets op een motorkap. Gelukkig niet onder de vooras..:(
17 doden, gewoon vreselijk. Benieuwd of de China ncap iets te maken heeft met dit gegeven. Of er met gemiddelde Europese auto’s ook zoveel slachtoffers zouden zijn.
@fmgarcia: bij een kettingbotsing in de mist waarbij ook vrachtwagens bij betrokken zijn helpen 5 euroNCAP sterren je ook niet.
Murphy’s law op grote schaal…
Het zijn wel heel veel de zelfde type trailers die toevallig ook allemaal leeg zijn. Volgens mij is dit een colonne geweest.
Ik rij al tien jaar rond in China en Chinezen kunnen niet autorijden. Dit gaat al mis bij de rijlessen die vooral op afgesloten terein plaatsvinden. Verder kunnen ze niet anticiperen en hebben ze geen geduld. Het is ieder voor zich..
Brug, altijd oppassen voor gladheid dan maar dat is teveel verwacht van de gemiddelde bestuurder en al helemaal in China vermoed ik.

RIP
Bij dit zulk beelden moet ik dan toch even aan Volvo denken en hoe zij in 2020 geen dodelijke ongelukken meer willen hebben. Misschien door geen auto’s meer in China te verkopen?
@hehe: zulk=soort

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).