Video: Honda Insight over de kop met 300 km/u

Auteur: , 16 Reacties

Het opgedroogde meer van El Mirage in Californië is - naast de Bonneville zoutvlakten - de ideale plek om heel hard te gaan, maar het kan ook heel hard mis gaan. Een gemodificeerde Honda Insight vloog acht keer over de kop tijdens een snelheidsrecordpoging, maar Brian Gillespie hield er slechts wat schrammen en een klaplong aan over.

Rijp voor de sloop

Brian Gillespie zette op 9 juni een nieuw record met ruim 323 km/u in de “Blown Gas” klasse voor gemodificeerde straatauto’s. Dat is mooi, maar het kan beter. De volgende dag stapte hij opnieuw in de auto voor een recordpoging, niet wetende wat hem stond te gebeuren.

Ongeveer 20 seconden na de start begint de HASport Hondata Insight (2 liter Rotrex supercharged K20 met ruim 500 pk) te glijden en slaat acht keer over de kop voordat het als een hoopje schoot tot stilstand komt. Het ergste wordt gevreesd voor Gillespie. Een traumahelikopter werd ingevlogen om hem naar het ziekenhuis te brengen. Wonder boven wonder mocht hij na een weekje ter observatie alweer naar huis.

Ongelooflijk veel mazzel, een goede rolkooi en HANS-systeem hebben zijn leven gered. Om te voorkomen dat er andere botten worden gebroken in dit soort situaties met grote centrifugale krachten, worden de armen van coureurs tijdens snelheidsrecords vastgebonden. (Via Road and Track)16 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
Wow, kan het menselijk lichaam zoveel G-krachten aan? Jemig he, sowieso dat hij de komende paar uren kotsmisselijk is en dankbaar is dat hij nog leeft!
@julez: Laatst bij onze vriendjes van Mythbusters kwam even 58!! G vrij bij een frontale knallert van 80km/h… Om maar wat te noemen! (kan je dus prima overleven) Nooit verwacht dat dat zoveel G’s zouden zijn.
@rijnooit: “kan je dus prima overleven”

Zo simpel zou ik het niet noemen, maar een korte piek van enkele tientallen G’s is wel te overleven inderdaad. Aan de andere kant, een crash van 6 G kan ook dodelijk aflopen…
Ongelooflijk dat je zoiets overleeft!
Toch, @julez, valt het met de G-krachten wel een beetje mee. Hij verliest zijn snelheid over meer dan 500 meter, en tijdens het rollen zit hij in het midden, terwijl de auto om ‘m heen tolt. G-krachten krijg je van obstakels (bomen, tegenliggers, dat werk), niet van tollen.
De risico’s bij een crash als deze zijn eerder dat een rolkooi of chassis het bij een aantal klappen op dezelfde plek begeeft. Een stoelbevestiging die het begeeft, of losgeraakte onderdelen die je raken.
@mout: middelpunt vliegende kracht speelt mee als je aan het tollen bent en deze dude tolt gruwelijk hard de eerste drie, vier keer! Ik denk dat daar toch echt wel veel G-krachten bij komen kijken en dat je hersenen wel eventjes geplet worden tegen je schedel.
Mja. Zand is geen asvalt.
9 juni = 9 november?
Ik wist niet dat die 14% bijteller zo snel kon!
Wow, dat nog heel uitgestapt? Hulde aan de rolkooi!
een honda insight heeft dan ook niet de downforce zoals een sport/racewagen dat heeft, dan moet je toch snappen dat met dit soort snelheden de kans op een glijer nogal groot is.
Een taartschep achterop en een goede splitter aan de voorkant doet wonderen.
@MrSkyline: Ik denk dat stabiliserende finnen in de lengte richting meer geholpen zouden hebben om rechtdoor te gaan, maar downforce op de neus en de achterkant is ook essentieel om lift te compenseren en nog het juiste contact met de ondergrond te houden.
In plaats van de handen vast te binden, kunnen ze ook niet gewoon het stuur vastbinden, is toch maar rechtdoor knallen on the american way…???
Zo dat ding liep wel goed zeg
@mrrallycross: Inderdaad. Ik zat heftig te genieten van de soundtrack. Ik dacht het ook. “Woow wat trekt dat ding mooi”.

OT: ik snap ook niet dat ze zoiets op zand doen. Ga dan naar zo’n baan als van dragtimes. Dan was dit niet gebeurt.
Wauw een hoop experts hier…
Jullie zeggen 8 koprollen maar dat is zonder dat tollen bijgerekend.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).