
Als zwaar verbolgen Ferrari fan, over het feit dat uitgerekend jouw supercar merk gezwicht is voor de hybride technologie, wil je toch op z’n minst weten hoe die groene meuk werkt.
Een foto zegt meer dan 1.000 woorden, dus wanneer je een animatie met uitleg hebt gezien, moet het helemaal duidelijk zijn hoe één en ander in elkaar steekt. Dan zul je met mij eens zijn dat het allemaal niet zo’n ramp is en dat het eigenlijk best een waardevolle toevoeging is. Mocht het je ondanks alles toch nog erg dwars zitten, troost jezelf dan met de gedachte dat ook de concurrentie er vroeg of laat aan zal geloven. FILMPJE!
Jammer alleen dat ze hier niet bij vermelden dat het wel extra gewicht kost..
alle hybride techniek staat nog in de kinderschoenen. dit is pas hun eerste poging, de volgende zal veel lichter gaan worden en meer vermogen leveren.
Vind het netjes ingebouwd met die accu’s onder de vloer, wel jammer dat dat het eerste is wat je raakt als je aan de grond komt. Verder heel slim om gewoon het achterste deksel van het differentieel af te pakken en daar een electromotor in te hangen, minimale aanpassingen, toch hybride.
heeft niemand geluid bij het filmpje? want dat had ik nl wel verwacht..
@bakkerst: Het filmpje is zonder geluid. Hybride is zo lekker stil. ;)
@Dennis: Hehe inderdaad, had het zo nog niet bekeken ;)
Is wel goeie technologie en inderdaad de rest van de merken zal vroeg of laat ook iets mogen doen, dus slim van Ferrari om er dan maar meteen vroeg aan te beginnen ;)
Waarom vervangen ze die V12 niet meteen door een 3 cylinder? Dat is toch veel beter.
@De fiets,
Waarom zouden ze nog auto’s bouwen en niet gewoon alleen fietsen? Dat is toch veel beter.
@jack_abarth: Nou, dat maakt helemaal mijn dag. Ik ben helemaal gelukkig nu :-)
Nouja hetzelfde idee als ze vorig seizoen in de formule 1 gebruikten. Het enige verschil, neem ik aan, is het gebruik van de door te remmen vrijgekomen energie. Ik mag toch aannemen dat er geen boost-knop op het stuur zit die je even tientallen pk’s extra geeft, maar dat de energie meteen doorgevoerd wordt naar de motor, zonder dat je er ook maar iets van merkt. Leuke toevoeging als je toch milieuvriendelijk wil zijn.
@De Fiets
je kan ook te ver gaan ;-)
@timberleek: Ik ben helemaal niet ver weg geweest op mijn fiets vandaag.
@Nick
niet dat je dan een Ferrari koopt:roll: ;-)
Sinds wanneer is de bak van de 599 een “dual clutch”?
Gaat de electromotor door als je schakelt?
@Ruben00: Lijkt me wel, de V12 zal zijn toeren ook niet terughalen naar nul tijdens het schakelen.
Nuttig en groen, maar is dat wat Ferrari is?
EJS: ff mierenneuken: als het gewicht *kost* is het goed :-)
Ik ben benieuwd wanneer we de eerste smoezen over KERS horen van gasten die spinnen.
“ja, ’t is die elektromotor he…die kickt er ineens in”
@simpson
“ik hoorde hem niet aankomen”
Als ik eerlijk ben vind ik het een beetje kinderachtig worden dat milieu/groen-bash gedoe hier op autoblog. Valt al een tijd op, maar komop jongens! Wat niveau willen we weer zien. Wel leuk om te zien hoe dit trouwens werkt :)
@-sven: Je hebt de tekst toch wel gelezen hè?
“…Dan zul je met mij eens zijn dat het allemaal niet zo’n ramp is en dat het eigenlijk best een waardevolle toevoeging is…”
Tja… jekunt niet te veel steigerende paarden hebben op je auto, dus waarom niet op je behuizing van je elektromotor?!
En toch ben ik er nog niet helemaal uit. Die extra 100 pk worden natuurlijk gebruikt om de motor aan te vullen. Maar betekend dat ook dat als je de hele dag met het pedaal tegen de vloer zit 100 pk extra hebt. Zo werkt het in de F1 namelijk ook. Dat lijkt me fantastisch zeg, dan heb je een 599 met 600 pk je geeft even flink gas en je hebt opeens 700 pk. En ja als je dan rustig rijdt vervang de batterij tot op zekere hoogte de motor. Klopt dit enigszins?
@jpm
de motor kan alleen bijspringen zolang er nog power in de accu’s zitten. En die accu’s worden alleen bijgeladen door het remmen (volgens mij) dus het blijft denk ik alleen bij een boost na bij het wegrijden (na het remmen dus)
@ timberleek
Ja oke dat begrijp ik, maar mijn vraag was eigenlijk meer of dat KERS systeem alleen als vervanging gebruikt kan worden of ook als aanvulling. Anders is het namelijk een verkapt turbo systeem (mits de batterijen natuurlijk volledig zijn opgeladen) en dan wordt het opeens een heel ander grapje ;)
@JPM: ik denk dat het systeem vooral bij lage toerentallen meer koppel levert als de benzine-motor nog weinig vermogen levert. Door de hulp verminder je de noodzaak voor een (relatief) rijk mengsel (voor meer koppel)en daardoor zal de auto een stuk minder verbruiken en vervuilen en heb je toch trekkracht… Misschien dat Ferrari wel iets inbouwt dat het syteem OOK bij een hoog toerental kan werken, maar ik ga er vanuit dat het vooral onderin de toerenregionen is.
ik denk dat het werkt als aanvulling. voor een stoplichtsprintje. maar dat zou ik niet precies weten
@ Dennis
Kunt u daar misschien duidelijkheid over verschaffen?
@ w0o0dy
Dus als je vol gas geeft heb je meer koppel bij lage toeren en ben je dus eigenlijk nog sneller weg? Ik begrijp de bespaarfunctie wel maar het begint er volgens mij een beetje op te lijken dat dit systeem een soort turbo functie kan hebben.
je heb wel instant maximaal koppel bij 0 toeren per minuut ..
maar ik denk dat je meer energie kwijt bent aan het laden van de accu,s en het torsen van gewicht dan dat het ooit op kan leveren .. (100% gevoelskwestie) ..
@lincoln
dat is altijd zo. wet behoud van energie ;-)
ok flauw, maar ik snap wat je bedoeld
@ lincoln en timberleek: Als je het dan toch over de wet van behoudt van energie hebt… Neem dan ff mee dat die oh zo lekkere V12 met z’n rendement van krap 20-30% toch ook wel wat meer warmte energie de wereld in helpt in vergelijking met 90% bij de elektro pruttel. Niet dat ik daar wat op tegen heb… strandspullen passen bij zo’n 599 toch nog gewoon in de koffer toch? :D
@ lincoln
Uiteraard maar maakt het iets uit als je sprintje naar de 100 daardoor 0,2 sec. sneller kan?
Kent iemand een dergelijk KERS systeem waarbij gebruik wordt gemaakt van een vliegwiel? Williams heeft daar veel tijd en geld in gestoken maar dat heeft (nog) niet het daglicht bereikt. Hoewel dat nog zwaarder is zou het ook meer energie afgeven.
@JPM:
ik zit in de zelfde positie als jij nu ..
kan er ook geen meerwaarde aan ontdekken ..
behalve dat er nu nog meer onderdelen inzitten die kapot kunnen gaan ..
@ lincoln: Maar als ze nu fikken, fikken ze wel met vuurwerk
@ace dave
je krijgt vooral vuurwerk tijdens het blussen (in het geval van water) lithium + water = boem
@timberleek: Uit laten fikken dus?..
Meer vermogen, maar ook zwaarder? Dus meer normaal verbruik? Weegt dat op tegen de besparing in de stille stad-modus?