Video: met 7.000 pk door de modder

Auteur: , 16 Reacties

Als drag racing cool is, dan is met Top Fuel dragsters door de modder ploegen sub-zero cool.

Vlammen.jpg

Omdat speciaal geprepareerd hoogglanzend asfalt op den duur ook gaat vervelen, verplaatsten een aantal rechtdoor-avonturiers hun pk’s naar een iets minder vaste ondergrond. Qua efficiency zal het misschien wat minder zijn, maar de amusementswaarde ligt stukken hoger, en bovendien heeft de tractorpull-cultuur al getoond dat een bak modder en heel veel bruut vermogen prima combineren.

Enjoy the drive maakte in het woestijnachtige Arizona vier minuten videomateriaal die we je van harte kunnen aanbevelen. Check die metershoge modderfonteinen:16 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
t geeft inderdaad mooie beelden, HillBilly Dragracing!
100meter is wel erg kort.. desalniettemin toch best een leuk gebeuren. nu is Het wachten op de eerste moscow unlim500 op zand haha!
Ik vraag me eigenlijk af hoe het mogelijk is om 7000pk te meten?
@Volvo_440_turbo:
Ik vermoed niet heel anders als een brandstofmotor met 1/10 of 1/100 van het vermogen van deze dragster. Het enige verschil is dat je bij een een getunde auto elke pk winst wil zien (andere luchtfilter oid), dus de rollenbank moet deze kleine pk toenamens weer kunnen geven, en omdat elke bank een tolerantie heeft is een procentuele afwijking (zoals +/- 2%) van een rollerbank tot 300pk natuurlijk kleiner dan een die kan tot 7000 pk.

De pk’s (of eigenlijk kW) wordt berekend door het koppel te meten en dan te kijken welk toerental daarbij hoort –> vermogen (Watt) = Koppel (nm) x hoeksnelheid (rad/sec)
@rene-mini:
bij het ontbreken van de edit knop maar even zo,

Bij ”een getunde auto” bedoelde ik een auto voor dagelijks gebruik, geen dragster
@rene-mini: Bij dit soort motoren meet je geen vermogen, net zoals bij tractorpulling (tot wel 13.000 pk) word het vermogen meestal geschat. Vaak is dit een vrij nauwkeurige schatting, gebaseerd op ervaring.
@ts46:
Onzin ;)

Timing/branstofverhouding/luchtovermaat/lambdagegevens/motortemperatuur enz. zijn allemaal parameters die je moet meten onder volledige belasting,en tijdens het rijden gaat dat moeilijk.

De bestuurder zei het inderdaad twijfelachtig “7000pk?” Dit kom waarschijnlijk doordat deze zich niet bemoeit met de daadwerkelijke afstelling en het vermogen wat daarbij vrijkomt. Maar zich alleen maar druk maakt over feedback van de wagen tijdens het rijden :)
@rene-mini: Kan met zekerheid zeggen dat het in de tractorpulling toch vaak een geschat vermogen is. Mijn school rijdt in de hoogste klasse van die sport mee met een V8 Dodge Dart racemotor, zij weten veel over die motor, maar het vermogen moet toch echt geschat worden (ongeveer 1.800 pk) omdat het niet meetbaar is.
@Volvo_440_turbo:

Wellicht gewoon op een water geremde testbank waar ze ook turbinemotoren op testen.
@jack_abarth: De eerste waterrem die dit soort vermogens kan meten moet nog uitgevonden worden. Warmteontwikkeling in de rem en de motor worden veel te groot om nog op die manier te meten..
@ts46: Wikipedia leert me dat er wel degelijk banken bestaan die het vermogen van een dragtacer kunnen vaststellen, ook van een top fuel. Ik geloof dat dan maar.
Sensoren en prestaties zouden met wat eenvoudige natuurkundige formules tot een geschat vermogen moeten leiden. Absoluut geen rocketscience lijkt me zo.
@Jochen: Precies, je rekent het vermogen uit. Alsnog een schatting dus, om het echte vermogen te meten heb je een testbank of waterrem nodig..
@ts46:

Weet je het zeker? “Standard aero” in tilburg heeft er namelijk één staan waar Rolls-Royce motoren op getest worden.

Dus….
@jack_abarth: En daar testen ze ook motoren voor zulke sporten als top fuel en tractorpulling op?
@jack_abarth: Dat zou me vooral sterk lijken omdat die racemotoren vaak maar zeer kort een (grote) prestatie kunnen leveren, veel te kort voor een meting op een testbank..
Dragrace=drekrace dus.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).