Video: NASA stuurt Boeing 747 door straten van Houston

Auteur: , 10 Reacties

Pas op voor die lantaarnpaal! En die telefoonlijn! En dat verkeersbord!

Boeing 747 door de straten van Houston

Een ruim 300 meter lange optocht van zelfrijdende trucks was nodig om deze Boeing 747 die normaal zelf spaceshuttles op zijn rug draagt te vervoeren. Dat gebeurde allemaal in Houston alwaar dit enorme vliegtuig acht mijl moest afleggen. Dat is omgerekend een kleine dertien kilometer en daar waren twee nachten voor nodig.

Het toestel brengt Columbia naar huis in 1990
Nu heeft NASA wel wat ervaring met bizar grote voertuigen, maar een vliegtuig vervoeren vonden ze toch wat lastig. De Spaceshuttledragende Boeing 747 SCA (Shuttle Carrier Aircraft) werd daarom door een gespecialiseerd team van Boeing-medewerkers ontdaan van zijn vleugels, zodat het geheel in drie delen naar het Space Center Houston kon worden verplaatst. Hiervoor was schijnbaar een enorme rits afstandbestuurbare flatbeds nodig. Wij snappen niet zo goed waarom er niet gewoon een Volkswagen Touareg is ingevlogen, maar goed. In Houston aangekomen krijgt het vliegtuig een replica van de Spaceshuttle Independence op z’n rug om als toeristenattractie zijn leven te slijten.

Check de video van deze enorme operatie!10 reacties

Op aarde is Nasa niet de snelste maar in de ruimte winnen ze van elk voertuig.24000km/u geloof ik.
Nou, volgens mij is het minimaal 4 delen, de 2 vleugels, de romp, maar de staart en ailerons zijn zo te zien ook gedemonteerd, da´s dus een minimum van 4 en waarschijnlijk 6 grote delen.
@barchettadriver: Ik heb de vleugels van het toestel niet gezien in het filmpje, dus het lijkt me lastig om te concluderen dat de ailerons verwijderd zijn?
En dan valt pas op hoe klein zo’n shuttle eigenlijk was.
@e1000bmw523i: Klein? Nog nooit naast een 747 gestaan dus…
@e1000bmw523i: De grootte nog even op een rijtje:

Lengte 37,23m
Hoogte 17,25m
Spanwijdte 23,79m

Echt geen klein dingetje hoor,
BTW redactie, de Shuttle Independence heeft nooit bestaand, en kan dus ook geen replica van gemaak zijn.
@clubbtraxx: dat ding heette eerst Explorer. Heeft een nieuw naampje gekregen.
@clubbtraxx: Klopt, dit is een replica van een gewone shuttle. Ik heb m jaren terug gezien in Kennedy Space Center in Florida. Erg leuk, je kon tussen de cockpit en de loading bay doorlopen, en in beiden kijken. KSC heeft een echte shuttle gekregen, en dus kon de Independence naar Houston, waar ie blijkbaar een plekje op de 747 gaat krijgen.
Binnenkort op discovery ‘huge moves’.
Van de week hebben ze een ‘kleine’ bommenwerper in Engeland verplaatst.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).