Video: vrachtwagen kantelt op A50

Auteur: , 78 Reacties

Nee, dit keer geen Russische dashcamvideo maar één uit ons eigen kikkerlandje.

vrachtwagen kantelt op a50

Op de video is te zien hoe een vrachtwagen met aanhanger zich slingerend voort beweegt over een afgesloten weghelft. Waarom de vrachtwagen met graan zo slingert is niet duidelijk. Mogelijk is hij verkeerd beladen of heeft hij een technisch mankement.

Even later wordt duidelijk waarom de weghelft is afgesloten. De truck mist op een haar na een auto en sleepwagen die op de vluchtstrook staan. De uitwijkmanoeuvre voor die combinatie heeft als gevolg dat de vrachtwagen kantelt en de vangrail inrijdt ter hoogte van Son en Breugel. De lantaarnpaal die geraakt wordt, valt precies de verkeerde kant op en komt terecht op de andere weghelft.

De weg werd in beide richtingen afgesloten. Gelukkig kwam de chauffeur er zonder kleerscheuren vanaf. Maar een cursus hoe-voorkom-ik-slingeren kan geen kwaad. Volgens ons kon deze crash gemakkelijk voorkomen worden als de chauffeur eerder op de rem was gaan staan.

Check de beelden op autojunk.78 reacties

Wat een verrekte, als je vrachtwagen zo tekeer gaat zet je hem toch stil.
Gokje: straal bezopen?
@bertorelli: Ja iets anders dan straalbezopen kan ik er ook niet van maken. Iedereen met een gezond verstand zal die vrachtwagen al 10x langs de kant hebben gezet als hij zo rijd door een mankement….
@MrSkyline: Ja het is wel een technisch mankement… aan zijn hersens! Bezopen óf slechte rust en is lucifers vergeten.
@VeniVidiVici: het lijkt ook wel of die hem opzettelijk wil kantelen….
Een cursus hoe kom ik af van slingeren? Gas geven! En laat zo’n kreng nou net ff een begrenzer hebben. Remmen moet je al helemaal nooit doen.
@dragspert: Gas geven met 90 haalt niks uit met een begrenzer.
@norge: Oeps zeg je op een manier zelf al , me bad…
@norge: lees eens goed wat er staat….
@dislekt: puntjepuntjepuntje?
@norge: Haha, je verdient het schijnbaar.
@dragspert: Filmpje ook gekeken? Ziet eruit alsof er maar één manier is om te stoppen met slingeren: Chauffeur laten uitstappen. Dit span rijdt bij lange na geen 90. En het slingeren komt duidelijk niet doordat de aanhanger/oplegger een vreemd eigen willetje heeft; nee de oplegger volgt heel netjes de rare manoeuvres die de trekker uithaalt.
Lekker lang blijven doorrijden. Hij slingert al een paar kilometer.
Maar goed dat niemand die lantaarnpaal op z’n auto krijgt.
Alle respect voor de maker van dit filmpje, maar als je zolang de tijd kan nemen om dit roekeloze rijgedrag van een mede weggebruiker te filmen zou je in mijn ogen een held zijn geweest om dit ongeval te kunnen voorkomen. Die tijd had je er makkelijk voor gehad. Geld overigens voor iedereen die dit met eigen ogen heeft gezien. Ben benieuwd of dit filmpje ook online was gezet als die mensen op de vluchtstrook geraakt zouden zijn met alle gevolgen van dien.
@458ferrari: Met alle respect en onder andere omstandigheden zou ik je woorden onderschrijven maar wat wil je uitrichten tegen een zwaarbeladen vrachtwagen? Volgens mij niks. Hooguit de politie bellen. En de filmer voordeel van de twijfelgevend, neem ik aan dat de filmer dat heeft gedaan.
@458ferrari: Het is al een wereldprestatie als je die vrachtwagen durft in te halen, en het ook nog lukt. En als je er voorbij bent, kun je eigenlijk nog niets zinnigs doen.
@458ferrari: wat wil jij dan doen tegen zo’n vrachtwagen, met je Upje er voor gaan rijden en em net als de Amerikaanse politie proberen af te remmen? Veel succes man.
Het is gewoon tuig die truckers.
@thomaz: rij eens een daagje mee dan lul je wel anders kneus
@arregie: Sorry, maar sommige truckers rijden echt als debielen. Ik had laatst een trucker voor me die ‘m op de oprit van de A4/A5 even bijna stilzette omdat hij de verkeerde afslag had genomen. Vervolgens rijdt hij met z’n trekker bijna haaks alsnog de A4 op over het verdrijvingsvlak en ik kon er net aan om heen sturen… Er zullen er vast een hele hoop goede tussen zitten, maar af en toe heb ik dezelfde gedachte als de persoon waar jij zo heftig op reageert.

En even voor de goede orde: ik heb weleens een stukje gereden met een gewone vrachtwagen en ik vond het verdomd lastig, dus ik zal zeker niet de moeilijkheid van vrachtwagen rijden in twijfel trekken.
@CBR600rr: @thomaz kijken jullie ook wel eens naar de kenteken platen op de trekker ik zie die stuntelaars ook maar 9 v/d 10 x is het zo’n stink oostblokker. nederlandse chauffeurs zijn opgeleid die tyves oosblokkers KRIJGEN JA KRIJGEN hun rijbewijs en dit is BEWEZEN en dan worden deze kant opgestuurd en wij nederlandse chauffeurs worden verantwoordelijk gehouden voor hun capriolen KIJK EENS WAT VAKER NAAR DE KENTEKENPLAAT VAN DE TREKKER de opleggers WAAR HUN MEE RIJDEN zijn meestal nederlands ik zie het dagelijks in rotterdam en omgeving
@arregie: Het was gewoon een Nederlandse plaat, want ik ben achterom op m’n motor gaan zitten om ‘m even goed het internationale gebaar van afwijzing te geven. Normaal gesproken ben ik daar niet zo van, maar schrik doet rare dingen met je.

Prima dat jij zegt dat buitenlandse truckers slechter zijn, maar dat is niet het argument wat ik maak. Ik zeg: er zijn truckers (lees dus: NIET ALLE TRUCKERS) die hier als debielen rijden en daar horen ook Nederlandse truckers bij. Ik wil je beroepsgroep niet afzeiken ofzo, je neemt het zo persoonlijk allemaal. Er zullen in mijn beroepsgroep ook prutsers en uitblinkers zijn, dat is nou eenmaal zo. Denk aan je hart, zou ik willen zeggen :-)
@CBR600rr: IK BEN RUSTIG DANJEWEL
@arregie: toevallig zit deze ‘kneus’ zo’n 160km per dag op de weg gemiddeld en zie dat tuig dan ook heel vreemde capriolen uithalen (a20, a16, a59, a27). Daarvoor hoef ik echt niet een dagje bij zo’n pauper in de cabine te zitten.
@thomaz:
Ik zie anders nog veel meer ‘gewone’ automobilisten dezelfde stunts uithalen en erger…

De vrachtwagenchauffeur zit nu eenmaal in het verschoppelingenhoekje omdat het de langzaamste verkeersdeelnemer op de autosnelweg is en ligt voortdurend onder een vergrootglas.
@arregie: lekker zuipen. bakje pleur zetten ,prono boekje lezen, radiotje meneertjes bellen ff door geven via de mc bak aan de mede rukker aah daar is nog een vrachtwaggel ff met groot licht spelen. dan even een conculega in halen met een slakken gang. Sjeggie draaien onder tussen vrouwtje even appen. Even hangen om de stam tafel bij de shell truckkersballen malen. En dat noemen ze werk die vieze vadsige trukkers
@qoekje: Ongevallen, waar vrachtwagens bij betrokken zijn, zijn verantwoordelijk voor 2 à 3 procent van de ‘incidentele’ files. Dit zijn files die worden veroorzaakt door factoren zoals ongevallen, wegwerkzaamheden, evenementen en het weer. Dit aantal files is wellicht niet zo hoog. Maar files die veroorzaakt zijn door een ongeval met een vrachtwagen zijn vaak langer, zowel in lengte als in tijd. In de beleving van de automobilist is dit percentage daardoor veel hoger dan 2 procent. Zij denken dat bij 44 procent van dit soort files vrachtwagens betrokken zijn. BRON RIJKSWATERSTAAT
@arregie: 90% van de truckers is te dik 60% van de truckers hebben sperma wat niet zwemt 45,3% van de truckers erkend een kind wat niet van hem is Bron:Spa reine


Ik heb niks over files getikt ik heb het over wat truckers doogaans als werk beschouwen en 95% van de Nederlanders niet in de baas zijn tijd moet flikken anders kunnen ze naar sociale zaken
@qoekje: je vergeet slingeren en niet in de eigen baan rijden terwijl er verkeer naast zit.
-edit: nutteloze bijdrage-
WAT? Niet uit Rusland?
De Autoblog dashcams raken zeker in omloop? ;)
@Carreza: ik hoop dat je wel ziet dat dit met een mobieltje is gefilmd.
@thomcarspotter: kan het filmpje momenteel niet bekijken op m’n goeie ouwe android. Misleidende eerste zin van het artikel dan…
Beetje stemmingmakerij heren van autoblog… Via het Eindhovens Dagblad: “De bestuurder van de vrachtwagen was onwel geworden en is door de middenberm heen gegaan.” Het lijkt me in zo’n geval aannemelijk dat de beste man er niet veel aan kon doen wat er zich heeft voorgedaan.
@Jurriuit: had ik ook op autojunk gezet wel samen met oostblokker en drank geef ik eerlijk toe onwelwording dus prima en doorrijden hopelijk gaat het inmiddels beter met hem
damn… hoe legt je dit uit. De filmer had ook kunnen inhalen en in zijn spiegel kunnen kijken of het wel goed ging met de chauffeur.
@Kvgorp:

sorry hoor, maar ik denk dat ik er ook gewoon achter was gebleven.

Dan kun je me een mietje noemen, maar ik heb niet zoveel zin in een volgeladen vrachtwagen die zicht in de zijkant van de auto boort.
@timberleek: is niet als kritiek bedoelt. Iedereen is anders. Kennelijk gaat er hier al kilometers iets niet goed. Ik ben gewoon nieuwsgierig wat er zou zijn.
ziet er uit alsof hij moe is en steeds zijn ogen even sluit, dan wakker schiet en een ruk aan z’n stuur geeft om terug op de juiste weghelft te komen. Niet verwonderlijk dat hij omslaagt als je zijn capriolen daarvoor al ziet.
Als hij onwel geworden is kan hij er inderdaad niet veel aan doen.
Na het nuttigen van alcoholische dranken kun je ook ‘onwel’ worden.
De chauffeur moet wel een tia of een infarct ofzo gekregen hebben, of zijn koffie was wel heel belangrijk. Gelukkig relatief goed afgelopen in ieder geval.
Wesp in ze cabine?
Volgens mij heeft iemand deze chauffeur boos gemaakt. Met als gevolg dit te filmen en zijn handen in onschuld te wassen.
De chauffeur doet er alles aan om achteropkomend verkeer achter zich te houden. Daarbij controleert hij zeer goed zijn spiegels.
Ziet iemand het ongeveer op dezelfde manier?
@rotjeknorrr: ja, maar nu de belangrijke vraag, heb jij die gele olifant ook zien lopen in hetzelfde filmpje?
@Jurriuit ‘Onwel geworden’ klinkt ook niet echt logisch.
Het filmpje duurt minutenlang voor dat het misgaat. Waarschijnlijk was hij daar dus ook al minuten lang aan het slingeren, anders zou iemand niet eens de moeite nemen te gaan filmen.
En van andere weggebruikers hoef je niet te verwachten iets te doen. Je speelt met je eigen leven als je zo’n figuur probeert in te halen om hem tot stoppen te manen.
Als je als chauffeur merkt dat het niet goed gaat met je combinatie of met jezelf ga ik er vanuit dat je je boerenverstand gebruikt en zo’n gevaarte aan de kant zet…
Deze deed het er gewoon om. Of hij was zo sloom dat hij telkens corrigeerde maar dat doet hij dan wel een keer of 30. Ik ben oprecht benieuwd wat de nuchtere verklaring van de chauffeur is.
@phaeton:
Voor een nuchtere verklaring zal je moeten wachten tot hij zijn roes heeft uitgeslapen….
Ik zie die dingen altijd al de helft van de tijd met twee wielen over vluchtstrook rijden. Word tijd dat daar eens flinke boetes voor komen.
Bestuurder is onwel geworden ;)

LEZEN is soms moeilijk voor sommige en schrijven ook! http://www.bd.nl/regio/brabant/vrachtwagen-met-graan-gekanteld-op-a50-bij-ikea-video-1.3934800
@robertrvz: Vóór of na het ongeluk?
Geen edit knop op android, dat stukje “lezen is soms moeilijk voor sommige en schrijven ook” moet er niet staan, link momt van facebook discussie
Je zou toch zweren dat er drank in het spel is gezien het feit dat er aardig wat geslinger aan de crash vooraf gaat en ook over lange afstand..
Hij is zeker dronken
chantal janzen
ik vind het erg heftig,ik zou zoiets niet graag meemaken
Onwel geworden? Dus je kunt nog wel honderden meters corrigeren op het moment dat je onwel word, maar niet de vluchtstrook op rijden?
‘Ik voel me zo vast wel beter’ dat zal ie dan wel gedacht hebben…
Chauffeur had niet eeder moeten remmen maar eerder naar zijn nest moeten gaan.
Wel een ramptoerist diegene die het filmpje heeft gemaakt.. Ik zie ook vaker trucks slinger (en in deze tijd ook caravans). Zelfs met m’n busje lukt het om er voorbij te komen, dus op het stuk met die splitsing had die BMW dat ook wel gered. Als ik zo een slingeraap tegenkom rijd ik altijd toeterend langs, meer kun je niet doen.
@lohran: Stoer zeg…

En ja, je kunt WEL meer doen – je kunt namelijk de politie bellen. Sterker nog, als een weggebruiker zo slingert als deze, dan is dat eigenlijk gewoon je plicht. Maar daar zul jij in je busje wel geen tijd voor hebben, gok ik zo. Haast haast haast…
Stoer zeg…

En ja, je kunt WEL meer doen – je kunt namelijk de politie bellen. Sterker nog, als een weggebruiker zo slingert als deze, dan is dat eigenlijk gewoon je plicht. Maar daar zul jij in je busje wel geen tijd voor hebben, gok ik zo. Haast haast haast…


@potver7: Thanks! Was niet m’n intentie om stoer over te komen, maar blijft leuk om te horen :)

Wel lief van je dat je denkt dat de politie (met loeiende sirenes uiteraard) op een melding van een slingerende vrachtwagen af komt. Als je een beetje kilometers maakt zie je dat dagelijks (nee, niet zo extreem als in het filmpje).

Wat ik bedoel met er voorbij rijden: de cameraman volgt de truck opzettelijk, in de hoop dat het leuke beelden oplevert. Hij slaat namelijk af als de vrachtwagen (per ongeluk) afslaat, maar gaat toch weer terug. Blijft rijden over de afgesloten rijstrook (rood kruis). En filmen tijdens rijden is ook niet echt handig.

Lekker stigmatiserend, dat als ik een busje rijd dat ik haast zou moeten hebben. Ik rijd netjes de maximum snelheid (ik krijg toch per uur betaald). Maar dat is nooit hard genoeg voor bestuurders van personenauto’s. Totdat ze er voorbij zijn en erachter komen dat ze te hard rijden en weer flink afremmen. Het is helaas nooit goed, als busjes rustig rijden danwel snel, andere bestuurders vinden busjes in de weg rijden. Bedenk wel dat zonder de busjes (en trucks) je je gekochte spullen zelf kan ophalen bij de fabriek. Maar goed, bestuurders van personenauto’s hebben nooit haast, alleen bestuurders in busjes :)

Kusjes!
@lohran: “zelfs met je busje lukt het het je meestal om er langs te komen”. Meestal lukt het je maar er komt een dag dat het niet lukt en de truck je raakt. Maar wie heeft jou eigenlijk wijsgemaakt dat het de bedoeling was om er langs te komen? Ik had met als de BMW rijder het als een gevaarlijke situatie herkend en een veilige afstand gehouden. Ik zou er zeker niet dichterbij in de buurt komen om er langs proberen te piepen.
“zelfs met je busje lukt het het je meestal om er langs te komen”. Meestal lukt het je maar er komt een dag dat het niet lukt en de truck je raakt. Maar wie heeft jou eigenlijk wijsgemaakt dat het de bedoeling was om er langs te komen? Ik had met als de BMW rijder het als een gevaarlijke situatie herkend en een veilige afstand gehouden. Ik zou er zeker niet dichterbij in de buurt komen om er langs proberen te piepen.

@mashell: Toegegeven, bij deze trucker is het wel extreem. Maar er zijn zoveel slingerende trucks. Goed anticiperen en je kunt er altijd langs. De snelwegen in Nederland hebben op veel plekken een vluchtstrook aan beide kanten waar je naar kunt uitwijken. Je bent in een seconde er voorbij en dan moet de truckchauffeur het wel heel bond maken wil hij je raken. Als je ziet dat hij al naar je toe komt, moet je er niet langsgaan natuurlijk.
En meestal lukt het, ik rijd al 8 jaar gemiddeld 130.000km per jaar, volledig schadevrij en door geheel Europa (van Bulgarije tot Noord-Ierland, van Noord Schandinavië tot Zuid Italië), dus ik doe waarschijnlijk wel iets goed. Nogmaals, anticiperen.. Ook een bestuurder die gewoon netjes lijkt te rijden kan zomaar naar links gaan omdat ‘ie even niet oplet.
Je bent toch echt een MONGOOL als je met deze combinatie door blijft rijden als je zo verschrikkelijk slingert! Rijbewijs innemen en nooit weer terug geven! Idiot..
Mooie bmw met flippers…
@bkw38: ik dacht op basis van het dashboard een X5 te herkennen.
Het bleek een vrachtauto te zijn uit sneek, na wat navraag te hebben gedaan bleek dat bij de vrachtwagen chauffeur de suiker niet goed was en hij daardoor wat suf en niet bij de les achter het stuur zat.
Bij deze weten jullie wat weer van wat er aan de hand was.
@peugti: lol @ ‘wat suf’, beetje een understatement hè. Dat heeft iedereen wel eens, vind dat je beter kan spreken over bewustzijn verliezen hier…
Hoe dan ook, meneer is duidelijk een gevaar op de weg. Tijd voor een carrière in de plantsoenenwereld…
@davelepeef:
Famillie van Koos Spee?
Neefje of zo?
@davelepeef:

Voor jou is een carriere weggelegd bij de brillenboer,er wordt al gezegd dat meneer de trucker ‘suiker’heeft.
@davelepeef: het is maar met wat vax woord er in je op komt en np dat moment was dat het. Hoedan ook de chauffeur is er niet bij geweest met zun kop en heeft vast gedacht dat ie hem nog houden kon totdat het misging.
Is helemaal geen aanhangwagen, is een oplegger. Wereld van verschil!
Stelletje azijnpissers hier zeg. Er is al meerdere keren gezegd dat deze man onwel is geworden door een “suiker” probleem. Je scherm gaat op zwart maar dat betekend ook dat je onbewust in de automatische piloot gaat waardoor dit kan gebeuren.

De man was al onderweg naar een parkeerplaats om bij te komen tot dit gebeurde maar met suiker kan je zomaar een dreun naar boven of naar beneden krijgen wanneer je denkt dat het toch wat beter met je gaat.

Weest blij dat er geen slachtoffers zijn gevallen behalve de chauffeur met een paar gekneusde ribben.
Als het een diabetes patiënt is en hij te lage bloedwaardes bad, dan kan ik het me voorstellen dat hij doorreed.. Dan weet je namelijk niet echt meer wat je doet. Raar dat zo’n iemand vrachtwagenchauffeur mag zijn.
Die chauffeur moet je echt verdrinken.
@maurits123: dat neem ik terug, had alleen het filmpje gezien zonder de teksten de lezen. Wel eens waar had de chauffeur niet al eerder kunnen bedenken om te stoppen… Of was hij zo suf?
Is het al iemand opgevallen dat er op 1:42 een pistool uit de vrachtwagen valt? Op de rechter rijstrook.

‘Onwel’ is zo’n loze verklaring.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).