Video: weet jij nog hoe een carburateur werkt?

Auteur: , 43 Reacties

Brandstof? Dat spuit je in, mengt er wat lucht bij en steekt het aan. Simpel, maar het was niet altijd zo simpel. Vroeger gebruikte men zogenaamde 'carburateurs' om benzine met de stroom lucht mee de motor in te krijgen.

Komt die carburateur!

Computers maken heel veel makkelijker. Het nieuws volgen, muziek luisteren en films kijken bijvoorbeeld. In auto’s is al lange tijd het brandstofmengsel in de motor met een computer geregeld. In een moderne auto is een ‘luchtmassameter’ aanwezig om de ingaande hoeveelheid lucht te meten. Elektronica bedient de stand van de gasklep (hoeveelheid lucht motor in), elektrisch bediend via het gaspedaal. Injectoren spuiten benzine in. Na verbranding meet de computer de samenstelling van het uitlaatgas. Lucht-brandstof verhoudingen bepaalt de computer via vooraf ingevoerde waarden, bijgesteld met metingen in in- en uitlaat.

Hoe anders ziet dit ‘proces’ er uit als je deze elektronica niet hebt? Als de auto in kwestie geen diesel is bepaalt de carburateur het lucht-brandstof mengsel. Puur mechanisch. De stand van de gasklep bepaalt de luchtstroom, die neemt een bepaalde hoeveelheid brandstof mee de cilinder in.

Rijden met carburateurs of brandstofinjectie verschilt. De rechtervoet bepaalt alles wat er in de motor gebeurt. Doe je het niet goed dan slaat de motor af of schiet het verbruik omhoog, zonder dat je er snelheid voor terug krijgt. Bij koud weer moet je choken. Ondertussen rij je, indien nodig, ook vrolijk rond als alle elektra je in de steek laat. Accu’s en dynamo’s laat je thuis. Bekijk de carburateur uitlegvideo op autojunk.nl. Vroeger was ook leuk.43 reacties

Toch wel een van de grote voordelen van een carburateur t.o.v. injectie is de gasrespons. Zowel indirect, als direct ingespoten kunnen hier vaak niet aan tippen!
@opabrutus: gewone gaskabel is ook directer dan elektrisch gaspedaal
Precies en zo klinkt 4 x 48mm op me kever!

http://www.youtube.com/watch?v=NLbnvS1_GrY
@2176cc: VET!

maar mijn 1300 klinkt ook wel mooi

http://www.youtube.com/watch?v=P8_W07k1bqg
Geinig filmpje uit de oude doos!
Alleen het geluid van een 6 in lijn met 3 dubbele webers zonder luchtfilter kan geen injectie tegenop.
carburateur op m’n puch jonguh
Accu en dynamo? Ook nodig bij een carburator hoor, waar haal je anders je vonkjes vandaan?

En bij een injectie heb je ook niet altijd een luchtmassameter. Vroeger niet, toen had je luchthoeveelheidsmeters, en nu ook niet meer, met MAP en IAT of alpha-n sturingen.
@fortuna: Voor vonkjes niet per se een accu dynamo nodig. Is alleen wel lekker voor t starten met start motor. Heb je zoals bij motoren, kickstart dan helemaal niet nodig.
@fortuna: De vonk die jij bedoelt komt niet van je accu slimmerik, die komt van je ontsteking en bobine…
@autobart:
En dat geheel werkt niet zonder accu kan ik je vertellen.
Ooit een afgebroken stekkertje van de + kabel (dynamo naar accu) gehad.
Resultaat? Eerst kapt de radio er mee, onmiddellijk gevolgd door de ontsteking en dan wacht je op de wegenwacht….
@autobart: die ontsteking moet wel ergens door gevoed worden. Dus je moet toch een accu of dynamo (of beide) hebben (muv diesels)
@autobart: wel slimme, waar haalt je bobijn zijn elektriciteit? Uit de lucht?
@fortuna: Je kan met de nieuwste auto’s zeker zonder lucht massa meter rijden. Alleen gaat ie stationair hoger en minder zuiver lopen en hij gaat meer brandstof gebruiken. Maar je hebt zkkr gelijk.
@fortuna: geen accu, alleen een dynamo in de vorm van spoeltjes is nodig, zie brommer/maaimachine
Qua geluid gaat er toch niks boven zo’n Weber concert. Alleen al daarom ben ik zo dol op die ouwe meuk.
Toevallig ben ik nu mijn SU carburatteur aan het afstellen door te testrijden en elke keer de naald in een boormachine iets af te slijpen. Via een wideband lambda sensor kan ik dan zien hoe het mengsel zich gedraagt. Uiteindelijk ga ik de ontsteking en carburatteur vervangen door een computersysteem dat injectie en ontsteking gaat regelen. In vergelijking met de SU zal de computer het niet veel beter kunnen doen. In tegenstelling tot wat hier wordt beweerd, is een goed afgestelde carburatteur beter en zuiniger dan injectie. De respons van de SU is vanwege de variable inlaat stukken beter dan een vast inlaatblok met injectors.
Maar grote sprongen zullen worden gemaakt met de mapping van de ontsteking en het starten van de motor. De computer gebruikt tot 500rpm een tabel met extra vroege ontsteking. Starten=lopen in tegenstelling tot de ouderwetse systemen. Als de motor loopt gaat de ECU over op een andere tabel. Deze is ahv diverse variabelen maximaal programmeerbaar. De ECU die ik heb kan mbv een draaiknop met 3 tabellen werken. Dat is handig voor op het circuit en als hij naar de garage moet (maximaal vemrogen en geblokkeerd vermogen). Leuk speelgoed.
@midasracer: interessant, wat voor auto betreft het?
@opabrutus: Zijn naam is Midasracer ;)
leuk allemaal hoor wel eens zeggen dat een motor het beste loopt op webers (volgens de echter kenners)
ik blijf bij ITB’s combinatie van gas kabel 4 gaskleppen en ECU blijft geweldig icm VVT
rij af en toe naar een meeting open maar merendeel is de Corolla een daily

filmpje van dezelfde motor in een MR2:
http://www.youtube.com/watch?v=PL9biTktMUY&feature=share&list=UUtB795GQV2ocR11aFQs6ANw
@Bart_V: Ach, ik heb nog een Corolla Twin Cam 16V uit ’84 gehad met precies dat blokje! Met een veel te grote uitlaat en plankharde korte veertjes. Het ding was net een kart, ik zal nooit vergeten hoe veel plezier ik daarmee heb gehad…
@Bart_V: 4AGE zijn heerlijke motortjes, in de jaren ’80 al zeer modern en ver vooruit in de tijd, mede door de kleppen in de inlaat die de luchttoevoer versnellen onder de 4600 rpm, en het luchtvolume na 4600 rpm vergroten. Ze werden vanaf ’87 met een supercharger geleverd, 145pk tov 124. Dit waren de Toyota’s eerste motoren met injectoren en werden in Europa geregeld mbv een MAP-sensor. De Amerikaanse en Japanse versies hadden een MAF sensor in verband met de hogere emissie-eisen in die landen. In de jaren ’90 werden de inlaatkanalen verkleind, en daarmee de kleppen verwijderd waarmee het koppel omhoog ging, en het vermogen naar 135pk. Naast de standaard dubbele nokkenassen werd deze motor in 1984 in het prototype van de eerste MR2 geleverd met een enkele nokkenas en carburateur, de 4ALU.

Later in de jaren ’90 werd dit blok doorontwikkeld naar een 20-klepper met variabele kleppentiming, een van de eerste blokken met 5 kleppen per cilinder. De silvertop had rond de 165pk en de blacktop rond de 175. Ze worden veel in kitcars ingebouwd, en in de Caterham Super Sevens. Dit blok staat aan basis van de hedendaagse VVTI’s van Toyota.
Ik haal op dit moment gewoon 1:20. gewoon 120-130 op de snelweg met een 1.1 renault R5. Dan te bedenken dat ik hem eigenlijk even schoon moet maken omdat hij ligt hikt onderin de toeren bij optrekken. vroeger wisten ze wel hoe het moest en als je eenmaal weet hoe het in elkaar steekt is het goed zelf te onderhouden.
”Brandstof? Dat spuit je in, mengt er wat lucht bij en steekt het aan. Simpel, maar het was niet altijd zo simpel.”
Ik kan je vertellen dat dit lang zo simpel nog niet is. Zie het maar eens uit te rekenen allemaal en perfect werkend te krijgen.
13/13 onder je Citta Gilera! :P
“Bij koud weer moet je choken. ”

Lijkt wel alsof je hier zegt dat je altijd zelf moet chocken, terwijl er ook heel veel carburators zijn met automatische chokes. Zelfs mijn Peugeot Fox brommertje had al een automatische choke.
@SimonMc:
die oude automatische chokes zijn weinig waard,ze hebben als nadeel dat je zelf niet weet wat jouw carburateur doet en als hij open blijft je er weinig aan kan doen. mijn mustang zijn verbruik is gedaald van 1/5 naar 1/6 door o.a. een carb te plaatsen met manuele choke.
Tegenwoordig is zelfs de functie van de gasklep sterk veranderd. Waar tot nog niet zo lang geleden de gasklep diende voor de luchtstroom te regelen + benzinemengsel ( al of niet dan rechtstreeks ingespoten ), is de inlaatklep op dat vlak overbodig geworden.

Kleppen zijn al zo variabel, dat daar alles al geregeld wordt…De gasklep bij benzinewagens, wordt enkel nog gebruikt waarvoor hij al geruime tijd wordt gebruikt bij dieselwagens…voor de onderdruk te creëren voor bv de turbo aan te sturen, en bij dieselwagens ook de remversterker. ( geen onderdruk = 2 voeten op het rempedaal om te remmen )

Maar wie weet wordt dit allemaal ook nog eens toegelicht op autoblog ;) .
Goed werk jongens, lees dit graag !
@SimonMc: “is de inlaatklep op dat vlak overbodig geworden”

Moet gasklep zijn natuurlijk.
Op mijn volvo injectie zonder electronische shit, Jetronic!
@norge: Jetronic is elektrisch geregeld met een gloeidraad in de luchtstroom, dus toch elektronisch! K-tronic was vroeger wel mechanisch.
4 cilinder carburator BMW 1602 (’75) vs. 6 cilinder injectie BMW 3.0CSi (’74). Welke heeft je voorkeur? :)
http://youtu.be/BNf0SDEef_M
4 cil. carburator BMW 1602 (’75) vs 6 cil. injectie BMW 3.0CSi. Welke heeft jou voorkeur? http://youtu.be/BNf0SDEef_M
@amazinglaurent: en dan staat het er plots twee keer… :D
Kan iemand helpen welke blauwe bolide te zien is op 2:23, op het einde van de rij?
@GTA_Torino: Dat is een Detomaso Pantera
Meer van dit soort filmpjes graag. Een tijd terug al een keer die van het differentieel gezien en ook al ben ik een werktuigbouwkunde student kan ik er nog steeds van leren.
Leuk filmpje, maar wat een onzin weer in de commentaren en de tekst, hallo zeg. Een carburator is een ramp, kan per definitie de motor slechts op één bepaald toerental van de ideale mix voorzien. Leuk om mee te prullen (als je wat kennis hebt) en op sommige auto’s mooi van geluid, maar dat is het dan ook.
@heidekonijn:
telkens wanneer ik met iemand ander’s auto rij erger ik mij aan de motors reactie tijd tegen over de gas pedaal. Ik vind het ook handig dat ik mijn stationair toerental kan aanpassen aan zomer/winter. Ik verkies echt carb boven injectie. Ik wil al jaren een Subaru blok in mijn oude Transporter leggen maar het feit dat ik met injectie zou moeten werken houd mij telkens tegen.
@shiva:
Je zit echt niet vast aan de injectie hoor. Gewoon 2 inlaatspruitstukken laten maken/zoeken en 2 dubbele Webers erop.
Er zal vast wel een “hobbyist in de UK te vinden zijn die zoiets op de plank heeft liggen.
@jrk68: exact. Het geluid wordt er ook een stuk beter van, de turboloze motoren roffelen niet zo en dat is daarmee deels te compenseren (aanzuiggeluid). Velocity stacks met individuele gaskleppen zijn ook erg smakelijk trouwens.
Ik had tot voor kort een Fiat 127. Daar zat wel eens een vuiltje in de carburateur. Kwam de pechdienst langs in de vorm van een menneke van net 20. Die keek z’n ogen uit toen ie de motorkap opendeed. Auto meegenomen, want daar snapte hij niets van. Een paar uur later werd ik gebeld door de sleepdienst (de auto zou naar de garage worden afgesleept): de oudere collega’s van de jongeman vonden het zelf een uitdaging om de 127 weer aan het lopen te krijgen en het was gelukt. Kon ‘m weer op komen halen :-)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).