Video: zo word je snel rijk met fracking & schaliegas

Auteur: , 20 Reacties

De grond volpompen met chemische bende om zo meer olie te winnen. Het is een serieuze business geworden in de VS. Maak kennis met de oliepompers die rijk worden van bodemvervuiling.

Video: zo wordt je snel rijk met fracking

Het oppompen van schalie-olie is hot de laatste jaren. Het wordt gewonnen middels ‘fracking’, waarbij onder hoge druk water en chemicaliën in steenlagen orden gespoten. Door dat ‘fracken’ ontstaan scheurtjes in het gesteente en kan het zwarte goud omhoog worden gehaald. Die chemicaliën kunnen op termijn drinkwatervoorraden onherstelbaar verontreinigen, maar hé, daar krijgen we wel goedkope olie voor terug.

Maar wie haalt die olie nou eigenlijk uit de grond? Wel, dat zijn de directional drillers. Jongens die verticaal naar olie boren, en daar schatrijk mee worden. De documentairebazen van VICE liepen mee met een olieboorjongen uit North Dakota, die in een jaar tijd een kwart miljoen bij elkaar boorde. En bijna alles ook weer uitgaf in Las Vegas.20 reacties

Vice is geweldig :) wat gaat er in je auto schelleke?
@schellekens006: maakt niet uit met zo,n titelfoto.
Vice (news) is ronduit geniaal. Hoogstaande journalistiek en berichtgeving die altijd zo objectief mogelijk is. Ook het luisteren naar beide partijen is vice niet vreemd. Respect voor vice.
Tja, als de ‘gewone’ aardgasvelden in Nederland straks écht op zijn, dan zal er hier ook geen houden meer aan zijn. Of we moeten nú besluiten binnen afzienbare tijd allemaal een muesli-wagen te gaan rijden.

*vast gaat sparen voor een Tesla Model S*
Ze boren niet verticaal maar juist horizontaal, dat is de hele truc van fracken.. De olie-industrie en het geld dat er in omgaat is echter absurd, familie van me vriendin (Amerikaans) bezitten een paar hectaren grond met olie, de staatsloterij is er niks bij…
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
In Amerika is het inderdaad een zootje ongeregeld , voornamelijk omdat ze de eerste waren. In Nederland hoeven we niet bang te zijn dat het zover komt omdat de kinderziektes al verholpen worden. Als we er hier in Nederlands überhaupt al aan beginnen ooit..
in 1 jaar een kwart miljoen dollar? Dat is toch helemaal niet schathemelrijk veel? dat is een basis salaris daar voor een goede job
@Joerek:
wat versta jij onder een goede job? Een goede job verdient 10 keer minder in mijn ogen.
@shiva: dat is zeer mooi, maar in de olie business is dit peanuts denk ik. Dit is inderdaad niet schathemelrijk zoals @Joerek zegt
@shiva: 25000 dollar per jaar? Wat is dat voor salaris in de us? Basis salaris is daar vanaf 60.000 dollar per jaar. Standaard it’ers zitten op 100.000 dollar/jaar. Heb je echt een goede baan, dan is 250.000 dollar/jaar meer standaard dan uitzondering. 250.000 dollar per jaar is in mijn ogen niet het noemen waard om schathemelrijk te zijn, in verhouding daar dan. doktoren, goede managers etc. verdienen dat met gemak.
@shiva: een salaris van 25k in de vs is armoe. je moet daar alles (healthcare etc) zelf betalen en dan ben je snel uitgespeeld

het voordeel is dat je zelf mag bepalen wat je wel of niet verzekerd of betaald.
Je houdt bij een meer dan gemiddeld salaris (100K plus) dus wel genoeg over om mooi van te wonen, leuk van te leven een leuke auto te rijden en te recreëren.
zwaait!!! 15 jaar voor Sedco Forex als directiondriller gewerkt. Wordwide. Fantastische tijd gehad.
@soulmaster: worldwide ook
@Soulmaster: Voor oliebedrijven gewerkt, kzou het zo weer doen. Meer van nu-aanpakken dan dat volgende-week-kan-ook mentaliteit in de semi-overheid.
“Apres moi, la deluge ” (na mij de zondvloed) zei de Franse zonnekoning.

En iedereen die bij geschiedenis heeft opgelet, weet dat het dank zij hem niet zo best met de Franse monarchie is afgelopen.
@ desjonnies.FYI “Après moi, LE déluge”
In de jaren 80 waren de verdiensten vele malen hoger, vooral in Arabië kon je maandsalarissen van rond de 50.000 dollar maken, en toen was de dollar nog een dure munt. De Amerikanen verbrasten bijna alles in de 2 weken die ze vrij waren terwijl wij Europeanen keurig een spaarpotje aanlegden.

Zij lachten ons toendertijd uit, wij lachen 10x zo hard terug nu.
“Die chemicaliën kunnen op termijn drinkwatervoorraden onherstelbaar verontreinigen, maar hé, daar krijgen we wel goedkope olie voor terug.”
Er zijn er nochtans ook die het tegendeel beweren.
ik word totaal niet warm van die gast aangezien hij keihard het milieu ermee belast door het grond en behorende o zo belangrijke grondwater ermee verontreinigt en versjenkt.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).