Volkswagen Passat CC – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 51 Reacties

Om het gat tussen topmodel Phaeton en de reguliere Passat enigszins op te vullen, kwam Volkswagen in 2008 met de Passat CC. Verwarrend genoeg stond CC nu niet voor Coupé Cabriolet, maar voor Comfort Coupé.

Niet alleen de sportievere lijnen, maar ook uitrusting en motoren zijn hoger gepositioneerd dan bij de normale Passat. Het interieur is luxueuzer, zo zijn in plaats van een gebruikelijke bank twee grote kuipstoelen achterin geplaatst. In 2012 volgt een facelift en verliest de CC de naam Passat. Vooraan gaat de vierdeurs coupe door het leven als Volkswagen CC.

Aanbod occasions

 • Op AutoScout24 staan een kleine 200 exemplaren van de Passat CC te koop. Dat is nog geen 10% van het totale Passat aanbod.
 • Iets meer dan 40% heeft een dieselmotor.
 • Van de V6 staat er slechts een handjevol te koop.
 • Zesendertig procent heeft een DSG-automaat.
 • Een derde heeft een panoramadak, 2/3 heeft navigatie, de helft xenon verlichting.
 • Prijzen beginnen bij 14.000 euro.

Pluspunten

 • Bijzonder uiterlijk.
 • Exclusiever dan reguliere Passat.
 • Ruimte.
 • Comfort.

Aandachtspunten

 • Dual mass vliegwiel bij handbakken – let op trillende koppeling bij schakelen.
 • Koppelingsplaten DSG bak kunnen rond 100.000 km al zijn versleten.
 • RNS510 navigatiesysteem is diefstalgevoelig. Er is zelfs een speciaal slot voor ontwikkeld: Navi-Lock.
 • Elektrisch bediende parkeerrem wil niet altijd “lossen”.
 • Panoramadak zorgt soms voor lekkages / windgeruis.
 • Injectoren en turbo’s bij TDI’s.
 • Verstuiverproblemen Siemens inspuiting bij 170 pk TDI. Bij te lang doorrijden kans op afschrijven motorblok.
 • Nokkenasversteller 1.8 TSI, distributieketting 2.0 TSI.

Hieronder de video die we maakten, het volledige aanbod vind je hier!51 reacties

Vraagje :
Waarop baseren jullie de pluspunten en aandachtspunten?
Zijn er lijsten (openbaar?) beschikbaar met bijvoorbeeld per auto type de bijbehorende aandachtspunten?

Alvast bedankt!
Aankoopadvies, gezien de minpunten, de V6 met handbak, zonder panoramadak en als je van je glaswerk houdt zonder navi. Daar zullen er niet zoveel van zijn. Wel een fraaie auto vind ik. Vooral deze serie. Die huidige is weer aardig slaapverwekkend gemaakt.
Die lijst van aandachtspunten is ook bijna net zo lang als elke andere Italiaanse auto.
@Gregor: Inmiddels kunnen we rustig stellen net zo lang als ieder ander VAG product. De tijd dat de Italianen onbetrouwbaarder waren is wel voorbij, ze zijn ‘naar elkaar toegegroeid’ in dat opzicht.
@jaapiyo: maken de Italianen nog auto’s dan? Oja de panda .
Heb zelf een tijdje een Passat cc gehad met 1.8tsi en dsg. Was een fijne auto!
@kraakensmaak: Ach ja, het is maar wat je gewend bent. Rijdt eens een rondje in een BMW 335d zou ik zeggen…
@VeniVidiVici: ach ja, maak eens een rondje in een 599 GTO… :S
@VeniVidiVici: of in een echte diesel, Audi A6 biturbo diesel ;) die laat niets heel van de 335D en M550d
@dahlback: Dan pakken we er toch ff een Alpina D5 biturbo bij… Of een Toeareg V12 TDi…
@dahlback: Heb je daar aan bron voor? Naar mijn weten zijn een 335d en M550d beiden sneller dan de A6. Over het weggedrag hoeven we niet te discussiëren lijkt me.
Als je argumenten bestaan uit betere afwerking van het interieur van de Audi of de ruimte tussen de naden dan hou die maar achterwege aub.
hahah Italiaanse flair.
Ik vind mijn Passat 1.8 20VT van 2005 al een prachtige auto met een heerlijk blok, nog even sparen en dan ga ik zeker voor deze Passat CC 1.8TSI, meer dan zat voor in Nederland.

Mooie review Wouter!
Jammer dat de Passat van bouwjaar 2005 – 2013 zo veel kwaliteits issues heeft, De 3.6 V6 in de CC heeft in NL altijd 4 motion en is nooit met handbak geleverd.

Ik mis nog heel wat punten en mijn lijst in zeker niet compleet:

Denk aan stuurslot dat vast blijft staan (dealer wil je dan een nieuwe stuurkolom verkopen)
Defecte turbo’s
Hoog olie verbruik (diesel en benzine)
Water lekkage in het interieur (via lekkende carrosserie naden, vanaf de fabriek slecht geplaatste voorruiten, lekkende binnendeurplaten, lekkage via luchtinlaat kachel, lekkage van schuifkanteldaken, lekkage via de deurrubbers (de cc heeft geen deurstijlen))
Allerhande electrische storingen (zoals klapperende kachel kleppen van de automatische airco), slecht werkende carkit, deels uitvallende ledverlichting van de achterlichten (bij de Variant)
Klapperende voortrein (door uitgeslagen draagarmrubbers)
Falende stuurhuizen (bekrachtiging valt weg)
Roest (komt door de ultra dune laklaag die af fabriek zo dun is dat er zelfs op nieuwe auto’s soms al vliegroest voorkwam)
Slecht lichtbeeld uit de Halogeen koplampen (je ziet s’nachts geen hand voor ogen).
Brekende spiraalveren (met name achter)
Bij de diesels, defecte roetfilters
Benzine motoren ratelende distributiekettingen
Alle motoren kapotte oliepomp -> gevolg motorschade (komt vaker voor bij de diesels)
Te snel slijtende remdelen (remschijven), overmatig roesten en kromtrekken
Deurklinken die van buiten niet meer te openen zijn maar alleen van binnen uit.
De RCD500 radio heeft een ingebouwde CD wisselaar die 7 van de 10 keer kapot is (of gaat)
Slecht afgehangen carrosserie delen (deuren, achterkleppen etc) uit zich vaak in fluiten, lekkage of schaafplekken op lakwerk (wordt uiteindelijk roest).
@cdhd:

Sorry maar alles wat u opnoemt is volgens Auto Bloggers exclusief en alleen bestemd voor auto’s van Franse en Italiaanse makelij en komt in hun belevings wereld helemaal niet voor.

Ik ben dus wel verstandig geweest om mijn trouwe 2001 TDI Passat niet om te ruilen voor zijn opvolger.
Ik had toen al bedenkingen over de motorische vernieuwingen en de opstelling van de aandrijflijn.
Die 2001 Passat was een redelijk probleemloze wagen, die me een klein half miljoen kilometers goed heeft bediend.
Hij heet gewoon volkswagen CC.
Geen pazaad CC
@Brum: Pas na de facelift is geldt dat, oa omdat er in de VS inmiddels een andere Passat verkocht wordt dan hier in Europa. Die is iets groter, wat goedkoper van opzet, gebouwd in Chattanooga, staat ook op een ander platform en is in de markt gezet als een soort ‘budget optie’. Daarom hebben ze de Passat badge van de CC gesloopt om die hoger in de markt te kunnen (blijven) zetten.
Vergeten we nog maar even de slechte (droge) 7 traps DSG waarvan de koppeling het nog geen 70dkm vol zal houden. De (natte) 6 traps DSG heeft vaak last van een kapotte mechatronics (stuureenheid). Nee VW heeft met de Passat een hele matige auto neergezet die het in de lease en de garantie net weet vol te houden maar als particulier loop je volledig leeg op dit matige product.
Haast vergeten, de slen roestende uitlaat, daar waar je zou mogen verwachten dat deze zoals in het verleden het een jaar of 10 zeker mag volhouden is dat bij deze Passat (zeker als je relatief weinig rijd) zeker niet het geval. Tevens breken voorpijpen/felxibele stukken van de uitlaat, in de buurt van katalysator / roetfilter. Parkeersensoren gaan ook vaker dan anders een eigen leven leiden. Daar waar Opel in de jaren negentig last had van het “Lopez” effect heeft VW hier zijn toeleveranciers te ver uitgeknepen in de jacht naar hoge winsten. Een mooi voorbeeld daarvan was de distributieketting gate van de TSI motoren die wel het nieuws wist te halen.
@cdhd: De CC diesels zijn altijd commonrail, die zijn een stuk betrouwbaarder dan de pompverstuivers uit de 3C. Je vergeet nog de brandstofpomp in de tank die het regelmatig begeeft, tandempomp en verstuivers. Motorisch echt drama auto’s, toptip blijf weg van de motorcode BKP.
@Wouter24: Zeg Wouter… Heb (of had) jij zelf ook geen BKP?
@ot92: bmp
@Wouter24: Je had eerder wel een BKP, of toch niet?

Het probleem met de BKP’s waren die slechte serie pompverstuivers. Nu ze die, voor zover ik weet, verbeterd hebben, zijn ze niet zo slecht als eerder. Is er nog amper verschil tussen een BKP en een BMP.

Ik rij ondertussen al 42.000km probleemloos rond met me BKP.
@ot92: BKP is toch een pompverstuiver en geen CR?
Duzz: Een 5 jaar oud exemplaar, met 120.000 op de teller, moet nog 25k opbrengen? Nieuwprijs hing zonder accessoires rond de 41k. Deze zit mooi in zijn spulletjes, dus zal tegen de 50k hebben gekost. De meeste D-segment diesels zijn na 4 jaar (soms eerder) 50% van hun waarde kwijt.
Als ik daar bij Zomoto een waardebepaling voor maak, full-options, komt ie op 14.750. Voor deze prijs zal hij wel lang te koop staan, lijkt me.
@mout: denk het ook wel, geldt overigens voor vrijwel alle auto’s die ik in deze rubriek voorbij heb zien komen, die dealers willen een beetje geld verdienen. Als je wat zoekt op internet en/of bereid bent wat uit Duitsland te plukken ben je duizenden Euro’s goedkoper uit dus zelfs als er dan nog wat kapot gaat hou je vrijwel zeker geld over.

Zeker wat ‘duurdere’ Duitse tweedehandsjes zijn over de grens vaak veel goedkoper, er worden daar per capita (!) van de reguliere modellen van bijvoorbeeld BMW en Mercedes tussen de 3 a 4 keer meer verkocht dan hier dus het aanbod is veel groter…dat drukt de prijs en je kan vaak nog ergens een rode drie serie vinden of zo ipv grijs/zwart…mocht je dat willen tenminste.

Die ML van laatst was ook al gruwelijk hoog geprijsd.
cdhd: Dan hebben ze het nog niet gehad over de schandalige garantie afhandeling door Pon. Die heren zijn niet voor niks multi-miljonair. Rijk geworden over de ruggen van hun klanten, echt heel erg slechte producten van VW en een importeur die je bedondert. Volkomen onterecht dat VW een goede naam heet in NL. Nee, doe mij maar een Italiaan.
Ah dus het advies is: Koop niet de handbak, gaat stuk. Koop niet de automaat, gaat stuk. Koop niet de diesel, gaat stuk en koop niet de benzine, gaat stuk… Duidelijk! Gewoon met een grote boog omheen lopen dus!
@Svenska_Aeroplan_AB:
Yep
Koop een latere 607 van Peugeot.
Voor een fractie van de prijs van deze Passat CC.
10x betere wagen,maar dat mag jeniet zeggen hier !
Ik heb altijd gevonden dat de facelift een beetje zijn lekkere en andere smoeltje verloren t.o.v. de gewone passat
lekker geluid ook! Not
Vind het nu alweer echt een saaie Passat… De flair was er snel vanaf. Wachten op een geheel nieuw model.
Pluspunt ruimte? Whut? Hij is beduidend minder praktisch/ruim dan een gewone Passat. Overigens had je m later ook met een gewone achterbank
Klopt, je loopt helemaal leeg op deze passats (2006-…) Ik heb nog mijn best gedaan met uitzoeken: 6 speed DSG, en niet 7 speed. Bosch injectoren en niet Siemens. Model met het goede type stuurhuis. Ik heb die bak sinds Januari 2013, en ik ben al 7 keer naar de garage geweest: Elektronica handrem stuk (1400 euro), aircopomp stuk (600 euro), einddemper door (350 euro), temperatuur sensor roetfilter overleden en niet te verwijderen (muur en muurvast, met lassen en slijpen en een nieuwe pijp opgelost) (900 euro)… En dan tel ik de grote beurt en DSG onderhoud als reguliere kosten nog niet eens mee. Ik zit in 12 maanden ruim boven de 4000 euro aan onderhoud…
@MDA: Dat is wel bar, zeg!
Ik dacht dat ik de Sjaak was, met reparaties…
@MDA: Waar laat je het onderhoud uitvoeren? Ik heb de Siemens 2.0 TDI (BKP) en rijd er nu al zo’n 42.000 km probleemloos mee rond.
@ot92: Je moet een beetje geluk of pech hebben. Ik ken ook een collega die al jaaaaaaren tevreden met een siemens versie rondrijdt. Maar dit Passat model is gewoon erg storingsgevoelig (en dan druk ik me voorzichtig uit). Kijk maar rond op het forum van de passat club: Het regent daar eigenaren met eindeloze klachten. Dat siemens injector probleem is nu eindelijk met een terugroep actie in een keer verholpen, maar dan blijven de regelmatig terugkerende klachten over stuurhuis, tandenpomp, opvoerpomp, dual mass vliegwiel, balansassen etc terugkeren. Je hebt gelukkige eigenaren met weinig klachten. Maar je hebt ook iets te veel eigenaren met eindeloze problemen… Even terzijde: áls ie rijdt, rijdt ie geweldig. Ik heb sportstoelen (leer + alcantara), adaptive cruise control, DSG etc etc (echt eentje vol met opties), en dat is echt een genot op de weg. Alleen die rekeningen… :S
@MDA: Wow.. dat is wel bizar! :O
Ik vind het wel een redelijk mooie auto (de versie voor de facelift tenminste, na de facelift is de neus saai en lelijk IMO), maar een dergelijke auto hoort wat mij betreft RWD te hebben.

Dat icm de hierboven al vaak gerefereerde onbetrouwbaarheid van VAG anno dezer dagen betekent dat het niet voor mij is deze Passat CC. Destijds werd ‘ie wel eens vergeleken met de CLS die natuurlijk duurder was in aanschaf. Ik denk dat als je het achteraf bekijkt die CLS wel de betere koop was, hoewel die natuurlijk ook redelijk veel problemen heeft/had (zeker de 1ste generatie). Desalniettemin nu beide auto’s toch goed verkrijgbaar zijn tweedehands; ik zoek voor hetzelfde geld liever een CLS uit, dan maar wat jaartjes ouder en/of minder uitrusting.
Heb ’t tegenwoordig niet zo op VW’s , maar dit blijft een erg fraaie auto! Zou er wel eentje willen hebben.
Effe het e.e.a. aanpassen hoor… @Autoblogger

Aandachtspunten:

-Dual mass vliegwiel bij handbakken – let op trillende koppeling bij schakelen. – Alleen bij de 2.0 TDI het geval. handbak of DSG maakt niet uit. Bij het wegrijden vanuit stilstand trilt ie meestal, als ie niet meer goed is.
-Elektrisch bediende parkeerrem wil niet altijd “lossen”. – meestal is de handrem schakelaar (knopje links van het stuur) de boosdoener, dat ding kost 30 euro. Of je maakt ‘m open en soldeert de punten effe goed, dan is het ook opgelost.
-Injectoren en turbo’s bij TDI’s. – De Passat CC heeft een Common Rail TDI, voor zover ik weet heeft die geen last meer van slechte injectoren, zoals bij de Siemens (170pk) pompverstuiver TDI. Die zijn overigens een modificatie onder gegaan, sinds begin dit jaar is er een werkplaatsactie en kan je de slechte serie gratis laten vervangen onder 100% coulance.
-Verstuiverproblemen Siemens inspuiting bij 170 pk TDI. Bij te lang doorrijden kans op afschrijven motorblok. – De Passat CC heeft een CR TDI, die heeft dit probleem niet. De pompverstuiver TDI had dit wel. Je kan er trouwens niet eens mee doorrijden, omdat de motor afslaat, als zo’n pompverstuiver van Siemens (bij die serie 2005-05/2008) het begeeft.

Trouwens, waar halen jullie al die aandachtspunten vandaan? De meeste kloppen meestal niet.
Ondergewaardeerde auto, prachtig interieur.
@bmwe46csl: Als dit normale vraagprijzen zijn (35% afschrijving in 5 jaar!), lijken ze me ongeveer even ondergewaardeerd als Picasso of Louis Vuïton…
Neemt niet weg: prachtige lijnen, schitterend interieur.
Hiernaast durf ik het ‘vol-leer’ interieur, en zeker de ‘houtafwerking’ in mijn auto niet eens te laten zien.
@mout: klopt ook wel, maar ik vind het gewoon een prachtige wagen en als ik dan die reacties hierboven zie, dan vind ik hem op basis van dat wel ondergewaardeerd.
De pluspunten zijn nou ook weer niet om over naar huis te schrijven. Een is subjectief en de andere maak je me ook niet echt wild mee. De lijst me aandachtspunten is erg lang en alle opties worden eigenlijk uitgesloten. Onder dat mooie smoeltje gaat dus een hoop ellende schuil.
Ik LOLde hard toen @wouterkarssen zei qua design:”deze auto zou ook als Alfa door het leven zou kunnen gaan”. Ik ben benieuwd hoe hij daarbij komt. De Alfa Arna is stylistisch nog meer een Alfa dan deze huisvaders frlivoliteit
Ik lolde toen @wouterkarssen zei qua design:”deze auto zou ook als Alfa door het leven kunnen gaan”. De Alfa Arna komt qua design dichter in de buurt dan deze burgermans frivoliteit imho
Problemen over de tdi’s zijn volgens mij vooral uit de lucht gegrepen, alle tdi’s van de passat CC zijn commonrail, dus geen problemen met de injectoren, en de 170pk tdi maakt geen gebruik meer van de siemens verstuivers, alleen de 170pk pompverstuiver motor van een aantal bouwjaren daarvoor.
Voor de mensen die Duits spreken enkele nuttige links, het is slechts een greep uit velen, de CC deelt de techniek met de Passat 3C (de gewone) de kwalen en kwaliteits issues zijn dus op 90% van de vlakken ook dezelfde. Koppel daar een waardeloze houding aan vast van de importeur van Volkswagen (Pon) en dealers die stelselmatig problemen/zwakke punten afschuiven op “normaal” onderhoud of aankomen met een doekje voor het bloeden, namelijk u krijgt coulance op voor 70% op de onderdeelprijs maar de montage en de laatste 30% procent komen wel uit uw eigen zak en het moge duidelijk zijn, hier met een grote boog omheen lopen zoals bijna alle VAG producten na de bouwjaren 2003/2004- en later.

http://www.autobild.de/artikel/dauertest-vw-passat-variant-2.0-tdi-785569.html

http://www.autokiste.de/psg/1201/9863.htm

http://www.motor-talk.de/forum/sammelthread-aller-maengel-beim-3c-t868627.html
Pfew…. nee echt niks Italiaans aan qua design… Omdat het er een lichte coupe vorm in zit is het niet Italiaans.
Hier wil een Alfa badge niet eens aan blijven plakken.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).