In de VS krijgen Hummers 4x vaker een bekeuring

Auteur: , 45 Reacties

Zonder te willen vervallen in afgezaagde clichés, bestaan er natuurlijk verbanden tussen het type auto en het type automobilist dat een dergelijke auto aantrekt. Soms is dat heel duidelijk en soms iets minder duidelijk. Je hoeft bijvoorbeeld niet lang na te denken over het type automobilist dat je doorgaans zult aantreffen in een Volkswagen Corrado uit 1990. Waar je wel iets langer over kunt nadenken is welke voetbalclub er op zijn petje staat. Het zijn misschien deels onterechte vooroordelen, maar de vooroordelen zijn niet uit het niets ontstaan.

Of de politie in de Verenigde Staten een duidelijk vooroordeel heeft over Hummer bestuurders is onduidelijk, maar feit is wel dat in de VS 4x meer bekeuringen dan gemiddeld worden uitgedeeld aan Hummer eigenaren.

Dit blijkt uit onderzoek van “ISO Quality and Planning”, een onderzoeksinstituut voor verzekeringsmaatschappijen. Men kon geen sluitende verklaring bedenken voor deze uitkomt. Men denkt dat het er iets mee te maken heeft dat Hummers de bestuurder een gevoel van macht geven waardoor deze zich minder aan de regels houdt. Of wellicht heeft het ermee te maken dat door de hoge positie van de bestuurder, verkeersborden en andere weggebruikers minder goed te zien zijn, aldus het onderzoeksinstituut.

Gek genoeg ziet men hetzelfde resultaat niet terugkomen bij andere forse SUV’s als de Chevrolet Suburban of Tahoe, die op hetzelfde platform als de Hummer H2 zijn gebouwd. Deze Chevy’s behoren tot de categorie auto’s die de minste bekeuringen krijgen. Het is dus echt een Hummer ding.

De meeste bekeuringen gaan in de VS naar eigenaren van een:

 • Hummer H2, H3
 • Scion tC
 • Scion xB
 • Mercedes CLK63 AMG
 • Toyota Solara Coupe
 • Mercedes CLS63 AMG
 • Scion xA
 • Subaru Outback
 • Audi A4
 • Toyota Matrix

De minste bekeuringen gaan in de VS naar eigenaren van een:

 • Jaguar XJ
 • Chevrolet Suburban
 • Chevrolet Tahoe
 • Chevrolet C/K 2500/3500 pickup

Met dank aan Ewald voor de tip