Gespot: Ferrari’s in Rotterdam

Auteur: , 28 Reacties

Het is al laat in het jaar, het begint kouder te worden en het weer is niet meer zeker. Dat weerhield een aantal Ferrari's er echter niet van nog eens een frisse neus te halen.

De Ferrari’s stonden lekker bij elkaar op een parkeerplaats in de havenstad. Waar een F50 in mijn ogen op persfoto’s vaak slecht uitkomt, doet deze wild-spot zijn voorganger even vergeten. Heel even maar, want een F40 is toch nog wat rauwer, brutaler en extremer.

Ook vergeet je bijna dat het alweer bijna 15 jaar geleden is dat de F50 zich voorstelde. De voorganger deed het met een twinturbo V8, de F50 was radicaal anders een werd aangedreven door een 4,7 liter V12 zonder beademing. Van motor tot koolstofvezel badkuip was de techniek geleend bij het F1 team. Bij 8000 toeren laat de V12 alle 520 paarden los. Luxe komt in de vorm van een sperdifferentieel, maar je moet gewoon zelf schakelen. De supercar weegt slechts 1349kg. In 3,9 seconden sprint de F50 naar de 100km/u. Uiteindelijk zijn er slechts 349 exemplaren van de band gerold, eentje minder dan Ferrari de afzetmarkt inschatte. Lekker eigenwijze Italiaanse marktstrategie.

Hoewel de 430 Scuderia zich nooit in dezelfde klasse als de F50 zal bevinden, blijft deze qua snelheid nauwelijks achter. Zo heeft 12 jaar ontwikkeling toch nog wat resultaat gehad. Snelheid is goedkoper geworden. De Scuderia moet het doen met 10pk minder, maar is al na 3,5 seconden bij de 100km/u. Het spektakel is nog steeds aanwezig, maar de elektronica houdt alles op de baan. Klik naar autojunk door voor meer plaatjes, met dank aan Ferdi voor de spots!

Ferrari 430 booskijkert