Webber wint 2010 GP Engeland

Auteur: , 38 Reacties

Mark Webber is op het circuit van Silverstone winnaar geworden van de grote prijs van Groot- Brittannië. Lewis Hamilton (McLaren) reed een thuiswedstrijd maar kwam als tweede over de finish, Nico Rosberg (Mercedes) werd derde. De Britse Jenson Button stond op de veertiende startpositie maar wist uiteindelijk als vierde te finishen.

Het is moeilijk te geloven maar tussen al dat voetbal-geweld van de afgelopen paar weken is er ook nog andere sport. En niet zomaar een sport maar de Formule 1. Dit weekend ook niet zomaar een race, maar de Britse Grand Prix op het legendarische Silverstone.

De torenhoge favoriet was de Britse formatie van McLaren met Hamilton en Button achter het stuur. Na de kwalificatie leek dat onterecht en was het wederom RedBull dat de eerste twee plaatsen bezette op de grid.

Vettel vetrok van pole position maar moest al vroeg met een lekke band achteraan aansluiten. Vanaf dat moment was het Webber die de hele race leidde met kort daarachter Hamilton in de McLaren.

Ondanks een safety-car situatie tegen het einde van de race was het Webber die zonder al te veel moeite de rest van het veld achter zich liet. Na zijn overwinning legde hij de interne spanningen bij RedBull bloot door over de boordradio te roepen: ‘Not bad for a number two driver’ daarmee refererend aan het vleugel incident van zaterdag waarbij Vettel de nieuwe vleugel van Webber kreeg nadat zijn eigen vleugel kapot ging.

Dit was wederom niet het weekend van Alonso en Ferrari. Hoewel Ferrari de op één na snelste auto heeft werd Alonso hard gestraft door de stewards. Lange tijd leek het alsof Alonso samen met Webber en Hamilton het podium zou beklimmen. Maar bij een inhaalmanoeuvre op Kubica in de Renault heeft hij een bocht afgesneden. Normaal gesproken zou hij dan de plek moeten teruggeven aan Kubica maar die was met problemen uitgevallen. De stewards besloten hem daarom een drive-through penalty te geven die hij opmerkelijk genoeg na de safety car moest inlossen. Dat betekende dat hij helemaal achteraan het veld moest aansluiten. Een zeer opmerkelijke beslissing door de Britse stewards die daarmee een Britse coureur in de Britse Grand Prix op het podium zouden kunnen helpen.

Zover kwam het echter niet. Rosberg was te snel voor Button en werd derde voor Mercedes GP. Daarachter was het wederom de Williams van Barrichello die evenals in Valencia erg snel was. Kobayashi was ook verassend sterk voor Sauber en eindigde ruim in de punten op de zesde plek.

Vettel reed een indrukwekkende inhaalrace nadat hij achter aan moest sluiten als gevolg van een lekke band in het begin van de race. Met wat geluk van de safety-car periode haalde hij menig coureur in waaronder Schumacher en eindigde als zevende. Massa had evenals Vettel een lekke band bij de start maar kon niet door het veld naar voren komen. Vlak achter Alonso eindigde hij op de 15e plek.

Winaar van de dag: Hamilton die in een nerveuze McLaren een ijzersterke race reed en voor zijn thuispubliek de tweede plek pakte. Loser van de dag: Webber die publiekelijk doorgaat met modder gooien naar z’n team, ondanks z’n sterke overwinning.

1. Mark Webber
2. Lewis Hamilton
3. Nico Rosberg
4. Jenson Button
5. Rubens Barrichello
6. Kamui Kobayashi
7. Sebastian Vettel
8. Adrian Sutil
9. Michael Schumacher
10. Nico Hulkenberg
11. Vitantonio Liuzzi
12. Sébastien Buemi
13. Vitaly Petrov
14. Fernando Alonso
15. Felipe Massa
16. Jarno Trulli
17. Heikki Kovalainen
18. Timo Glock
19. Karun Chandhok
20. Sakon Yamamoto