Fileprobleem? Niet met deze Chinese bus-achtige

Auteur: , 51 Reacties

De trein, tram of bus. Een beetje octaanliefhebber wil er niet in gezien worden. De NS faalt keer op keer, trams stinken en bussen zitten te vaak te vol. Zomaar wat redenen om gewoon de auto te pakken. Maar wat als het een trein/bus is die op rails over snelwegen rijdt, en waar auto's gewoon onderdoor kunnen rijden? Met dit gevaarte kan dat dus.

Het fileprobleem is iets dat ook China handen vol geld kost. Peking kampt met spitsuren waarin iedereen stilstaat en naar andermans bumper staart. Alle bussen uit het straatbeeld halen zou al veel fileleed schelen, maar die optie is vrijwel ondenkbaar. Hoe los je files dan op? Nou, misschien met deze uitvinding van Shenzhen Hashi Future Parking Equipment Company. Een firma die het bijna 4.5 meter hoge apparaat heeft verzonnen. Passagiers bovenin, hij rolt op rails die naast de weg liggen en auto’s kunnen ‘m simpelweg inhalen door er onderdoor te rijden.

Het ‘ding’ (er is nog geen officiĆ«le naam voor, suggesties zijn welkom) wordt elektrisch aangedreven en kan een top van 60 km/u kunnen halen. Bovendien kunnen er tot wel 1400 passagiers tegelijk in kunnen. Scheelt een berg ruimte op de weg, en overige auto’s van maximaal 2 meter hoog hebben er geen last van. Bril-jant!

De Chinese overheid ziet het plannetje ook wel zitten en aan het eind van dit jaar wordt de eerste 186 kilometer lange testbaan voor ‘dinges’ aangelegd. Al aboard the TunnelBus! (via ChinaHush)